|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() letnie porządki czyli pranie dywanów
Witam
Wizaż to istna skarbnica wiedzy, dlatego chciałam się tu poradzić. Wziełam się za gruntowne sprzątanie mieszkania. Mam 2 jasno beżowe dywany. Znalazłam w domku proszek do prania dywanów vanish na sucho, ale szczerze mówiąc oprócz ładnego zapachu efektów żadnych. Znacie jakieś dobre preparaty do prania dywanów ? Wolałabym na mokro, bo w te proszki nie bardzo chce mi się wierzyć. Jak trzymacie w porządku swoje jasne dywany, jeśli ktoś takowy posiada oczywiście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: letnie porządki czyli pranie dywanów
YPLON środek do czyszczenia dywanów- psikamy na odkurzony dywan, wcieramy do uzyskania piany, zostawiamy na godzinę, odkurzamy.
żółty dywan nabrał dzięki temu kolorów ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
świetnie! a gdzie go można kupić ? bo pierwsze o nim słysze. W marketach chyba nie bardzo ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja to drastycznie podeszłam do sprawy. Mały dywanik wsadziłam cały do wanny wlałam wodę i prałam w vanishu do prania dywanów (tzn. szorowałam szczotką), większy planuję zabrać na działkę i zastosować podobną technikę tylko bez wanny a z wężem do wody. Sposób jest o tyle dobry że poprzez płukanie bieżącą wodą wypłukuję dywan z brudu, a te wszystkie preparaty jednak większość brudu zostawiają w dywanie.
Trzy lat temu TŻ, prał wykładzinę także tym vanishem do czyszczenia na mokro, ale było to kilka godzin szorowania szczotką, efekty były niezłe, ale nadal część plam została i wykładzina została wymieniona.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
... choć nie Westwood
|
Ja mam odkurzacz z funkcją prania dywanów, ale nieszczególnie się sprawdza... Dlatego w domu wolimy wziąć właśnie dywany na działkę, powiesić gdzieś na drzewie albo ogrodzeniu, wyczyścić jakimś środkiem czyszczącym, a potem spłukać szlaufem albo czymś takim
![]() ![]() Swoją drogą przypomniało mi się, że właśnie przydałoby mi się tak dywany wyczyścić ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie mam pojęcia, tata gdzieś kupił, napewno są w sklepach. to jest taka duża różowa puszka
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
e tam ja go lubie :P dobrze ciągnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Tak trochę poza wątkiem mam pytanie do właścicielek odkurzaczy piorących, na ile nadają się do mycia podług, bo chciałam namówić w pracy na zakup żeby nie trzeba się było męczyć z mopem i za jednym zamachem odkurzyć i umyć podłogę.
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny podbijam wątek
![]() Ponieważ jest już trochę zimno na prane i suszenie dywanów na działce więc chciałam się zapytać czy macie jakieś sposoby prania najlepiej na sucho? ![]() ![]()
"Hard to find how I feel, especially when your smothering me. Hard to find how I feel, please someone help me. Hard to find how I feel, controlling me every step of the way." 13.09.2008r. --> Jestem posiadaczką prawa jazdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
No ja mam tez problem
![]() Mała mi siuśneła na dywan. Od razu został w tym miejscu zaprany ,potem wywietrzony. I nic Ha ,teściu kupił super-hiper wypasiony odkurzacz i psinco też nie pomógł Mówię Wam taki smród ![]() Dywan jest na balkonie ,a tak mi go szkoda że szok. Raz że nie jest stary a dwa że b.mi się podoba Jeszcze słyszałam -i to jest chyba ostatnia deska ratunku- o NEUTRALIZATOR ZAPACHU MOCZU KOTÓW ![]() CZY KTOS TO MIAŁ ? dywan ma długi włos jakby to miało jakies znaczenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Innym ale ryzykownym sposobem jest użycie środka typu domestos, niestety istnieje spore ryzyko odbarwienia materiału. Musiałabyś domestos mocno rozcieńczyć i następnie dokładnie wypłukać, no i najlepiej zrobić próbę na niewidocznej części dywanu czy materiał się odbarwia.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
łajka: na jednej ze stron pisze, ze posypac soda i zostawic na dluzsza chwile
![]() Wpisz w google ''mocz dywan'' to pare odpowiedzi Ci wyskoczy. sama na szczescie takiego problemu nie mialam ![]() Edytowane przez lotta6 Czas edycji: 2010-04-04 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No fakt czysciliśmy tylko w feralnym miejscu.
Chyba faktycznie czeka porządne pranie-moczenie-suszenie + profesjonalne srodki (miałam nadzieję że ten odkurzacz pomoże ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
To trochę dogrzeję temat
![]() Mam dywan, który u mnie, z racji braku miejsca na stół i krzesła ![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Sprawdź najpierw, czy masz dywan naturalny (np. wełna) czy sztuczny. Jeśli wełniany - lepiej odpuść sobie domowe sposoby. Jeśli jest sztuczny, możesz spróbować, chociaż będzie ciężko, ponieważ brud powinno się wypłukać za pomocą odkurzacza piorącego. Zanim będziesz czymkolwiek prać, weź chusteczkę ze środkiem jaki masz zamiar użyć i sprawdź w jakimś miejscu jego reakcje na dywanie - jeśli odbije ci kolor dywanu - nie czyść! Jest to mało możliwe przy dywanie sztucznym, ale nie zaszkodzi sprawdzenie, szczególnie jeśli masz wątpliwości czy to sztuczny czy wełna. Dobierz środek o PH ok. 11-12, dobrze sprawdza się czasami nawet płyn do podłóg zmieszany z zimną wodą. Jeśli masz warunki, wypłucz dywan czystą wodą. Więcej informacji na mojej stronie xxx w zakresie prania dywanów, tapicerki i wykładzin we Wrocławiu, ale nie tylko
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-07-14 o 21:21 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
a nie lepiej oddać Ci do pralni dywan? beżowe dywany to ciężka sprawa ponieważ sama taki posiadam w salonie. i nie raz wołałam "eksperta" na poprawki bo wszystko smugi pozostawia. sama również próbowałam czego się dało. jeśli będziesz zainteresowana to polecam Ci <ciach> bardzo dobra pralnia. ja już nie robię nic więcej jak tylko oddaje do nich.
Edytowane przez alamirka Czas edycji: 2015-09-17 o 15:19 Powód: wycięty link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Polecam wynająć karcher - rewelacja!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raróg
|
Ja jestem zadowolona z Vanisha, ale tego w płynie, który wytwarza pianę. Tej piany kładę dość grubą warstwa, czasem z odrobiną wody i z szarzałego dywanu znów mam jak nowy.
🌹14 lat z Wizaż.pl ![]() Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2015-09-17 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raróg
|
Vanisch Vanischem, ale chyba skuszę sie na Karchera, już kiedyś miałam, niebo a ziemia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ja od kiedy dowiedziałam się, że jestem alergikiem muszę korzystać z usług firmy, która pierze dywany i wykładziny w moim mieszkaniu. Nie jestem w stanie zrobić tego sama. Nie ma co się oszukiwać, ale zrobią to o wiele porządniej ode mnie i szybciej. <ciach> ta strona mnie przekonała, prostotą i przekazem :P
Może to śmieszne, ale pierwsze wrażenie jest najważniejsze ![]() Nigdy nie próbowałam myć dywanu vanishem, moja koleżanka miała dostęp do niemieckiej chemii i z tego głównie korzystałam :p ale nie pamiętam co to było.. ;/ Edytowane przez alamirka Czas edycji: 2015-09-17 o 15:18 Powód: wycięty link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raróg
|
Niezła reklama
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Ja rowniez uzywam karchera do dywanow do auta niestety w ciezkich sutuacjach wynajmuje poprostu firme zajmujaca sie takimi uslugami firmy takie dysponuja srodkami oraz sprzetem . ezeli ktos jest ze ślaska moge wam polecic firme xxxkorzystamm od roku i jestem bardzo zadowolony. nie ma co sie czasem przemeczac
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-07-14 o 10:32 Powód: reklama, raz polecasz a raz pytasz o tę samą formę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Stary sprawdzony sposób mojej mamy:
wynieść dywan na dwór, polać szlaufem i wyszorować pastą BHP. Potem przewiesić na jakimś trzepaku i spłukać. Ewentualnie w razie niemożności wyniesienia na dwór w wannie też się da. Pasta BHP zawsze wszystko wyczyściła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś na forum jest z Wrocławia i zna lub korzystał z usług pralni automatycznej Pierzdywan? Stronę maja fajną i cennik dosyć atrakcyjny, ale jak to się ma do rzeczywistości? Może ktoś się podzieli uwagami? Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Znacie jakąś dobrą pralnie do dywanów w okolicach wrocławia? Ponieważ pies ubrudził mi biały dywan z długim włosiem i ni emam pojęcia jak go wyczyścić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Serio, nie sądziłem, że mój dywan może tak wyglądać! Próbowałem różnych sposobów, ale nic nie dawało rady, więc oddałem go w ręce profesjonalistów. Teraz jest czyściutki, pachnie świeżością i wygląda jak nowy. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, to polecam https://czystastrefa.eu/ – zero stresu, a efekt sztos!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.