Londyn - wszystko, co przydatne :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-02, 20:20   #91
maniusiab
Przyczajenie

Wink LONDYN! nietypowe

Hej, mam nietypowe pytanie do wszystkich dziewczyn, które mieszkają, mieszkały lub chociaż były w Londynie. Może krótko przedstawię sytuację. Moja matka chrzestna, która mieszka w Londynie zapytała co chcę na urodziny i żebym się zdecydowała i napisała. Nie chcę wybierać czegoś co jest w Polsce. Chcę coś oryginalnego czego nie można dostać tutaj. Zarówno chodzi mi o kosmetyki jak i o ciuszki czy inne fajne rzeczy. Zastanawiam się nad paletką sleek jeżeli wiecie o co chodzi, ale chcę jeszcze trochę propozycji NO TO JAK? Pomożecie?? Z góry dzięki
maniusiab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 11:39   #92
tenebrosa
Wtajemniczenie

Dot.: LONDYN! nietypowe

Proponuję cidera Blackthorn - smak niezapomniany i kojarzy mi się wyłącznie z Londynem Chociaż u nas w barach też dostaniesz, ale nie Blackthorna tylko Strongbowa.
To taka pierwsza rzecz, która mi się skojarzyła z Londkiem, a której mi w PL brakuje i nie jest łatwo dostępna.
Ewentualnie jeśli jesteś smakoszką likierów to może Baileys mint chocolate 1l, bo Baileys jest tam ogólnie tańszy niż w PL i w ogóle w PL nie widziałam tego smaku, a jest wyśmienity.

Co do kosmetyków to bez rewelacji, Rimmel jest tańszy, ale masz go też tu na pęczki więc odpada...

Co do ciuszków, np. w H&M będziesz mieć to, co u nas będzie modne / będzie w sklepach dopiero za rok.
Stary 2010-10-17, 21:24   #93
Musso
Przyczajenie

Londyn- święta

W tym wątku przede wszystkim mogą mi pomóc osoby, które mieszkają w Londynie na stałe. Otóż przeszło mi przez myśl, aby tegoroczne święta spędzić w Londynie. Byłam tam 4 razy w ciągu wakacji i bardzo podoba mi się to miasto. Słyszałam, że odbywają się tak jakieś jarmarki z prezentami świątecznymi, a w Harrodsie są mega przeceny. Czy jeśli poleciałabym tam dwa dni przed wigilią to zdążyłabym zrobić jakieś zakupy? Jak z dostępem sklepów. Czy w tym okresie są otwarte? Jest szansa na spędzenie wigilii w jakiejś klimatycznej, oryginalnej restauracji z niesamowitą atmosferą?
Musso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 17:04   #94
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: London

Cytat:
Napisane przez aneczka.s Pokaż wiadomość
Nie było to kosztowne, kupując travel card ok 10 funtow jezdziesz metrem i autobusami - ja osoboscie polecam underground stacje wychodzą praktycznie na wszystkie ważne punkty miasta.
bilet jednodniowy na metro (wszystkie linie) kosztuje 5,60 GBP - moim zdaniem bardzij sie oplaca, wszedzie dojedziesz a jednka taniej
Stary 2010-11-27, 17:22   #95
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: londyn-hotele ,itp.

ja bylam tu: (astor quest hostel)
http://maps.google.pl/maps?f=q&sourc...C0.084543&z=14

ok 15 GBP za noc od osoby, pokoje 6-os, koedukacyjne. 1 strefa, do oxford street jakies 20min spacerkiem. ladnie, czysto, cieplo, lazienki w pokojach, sniadanie w cenie. (to jest hostel mlodziezowy, przyjmuja tylko ludzi do 35 roku zycia)

calodniowy bilet metra 5,60 GBP.
Stary 2010-11-27, 17:28   #96
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: LONDYN! nietypowe

hm... moze kosmetyki z LUSHa?
Stary 2010-11-27, 19:13   #97
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: Londyn- wiem,że było, ale z innej beczki...

Cytat:
Napisane przez Justa 78 Pokaż wiadomość
Ile pieniedzy powinnam miec ze soba na dwie osoby zeby nie umrzec z glodu ?
Zakupow nie planuje, z pewnoscia zwiedzanie National Galery i jak starczy czasu Natural History Muzeum (wiecie moze czy w niedziele otwarte i ile kosztuja bilety-uz nie studiuje, wiec bez znizki).
wiem ze british museum jest za darmo otwarte w niedziele tez
ceny? hm...
metro bilet 2os calodniowy 11,2 GBP
starbucks kawa 3,24 GBP
kanapka na dworcu 3,99 GBP
Cytat:
Napisane przez Amnesti Pokaż wiadomość
Podróżowałam już sama po innych miastach europejskich ale jakoś Londynem każdy mnie straszy, że niebezpiecznie. Zaczęłam czytać różne wypowiedzi i fora - że trzeba wiedzieć gdzie nie bywać po zmierzchu czy nawet w dzień itd. Czy ktoś mógłby napisać jakich dzielnic według niego unikać?
moim zdaniem Londyn jest baaardzo bezpieczny, zwlaszcza w porownaniu do Paryza

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 20:44   #98
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: Londyn.

Cytat:
Napisane przez fanala Pokaż wiadomość
W Londynie też sporo można w ten sposób zobaczyć, chociaż i tak mam wrażenie, że jest bardzo "zwiedzony".
warto zobaczyc (z tych nieprzewodnikowych miejsc): miejsce gdzie mieszkla Sweeney Todd, gdzie nagrywali Harrego Pottera (ul, Pokatna i ten pub - chyba dziurawy kociol czy jakos tak on sie w filmie nazywal), portobello (zakochalam sie w tej ulicy)
Stary 2011-06-11, 16:43   #99
maacieek
Zakorzenienie

Londyn

Witam. Juz w lipcu wybieram się do londynu na tydzien. Zatrzymuje się u osób z CS`a. Wiadome chciałbym zwiedzić "wszystko i nic" poczuć klimat Londynu coś pozwiedzac [i przy tym nie zbamkrutować- na szczeście jest wiele muzeów za darmo ]

Zatrzymuję się w takich dzielncicach jak :
Ealing
Walthamstow
i jeszcze jdena ponoc w jakieś blisko centrum 5min. do madame tussaud 10 do marble arch i oxford st [nie wiem co to za dzielnica]

Hosci pisali że postarają się mi pokazac miasto jednak już teraz wolałbym sobie zrobić plan W jak by nie wypaliło to.

Tak jak przeglądałem internet to zrobiłem sobie taką liste co bym chciał zwiedzić :

Big Ben
Harrods
Pałac Westminsterski
Tower of London
Muzeum Historii Naturalnej
Zoo w Londynie
Katedra Świętego Pawła
Pałac Buckingham
Oxford Street
The National Gallery
Royal Albert Hall
Hyde Park
Greenwich
chinatown
Piccadilly Circus
Trafalgar Square
winsdor
Hampton Court Palace

Co warto zwiedzać co jest waszym zdaniem niepotrzebne tutaj ?
Co byście dodali swojego ? Wiem że każdego interesuje co innego ja jestem otwarty na propozycje, może coś jest o czym nie wiem.

No i jak by mi ktoś jeszcze pomógł zrobić jakis "plan".
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-17, 23:46   #100
Karinio
Zakorzenienie

Dot.: Londyn

A przejażdzka London Eye?
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 18:43   #101
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
wiem ze british museum jest za darmo otwarte w niedziele tez
ceny? hm...
metro bilet 2os calodniowy 11,2 GBP
starbucks kawa 3,24 GBP
kanapka na dworcu 3,99 GBP

moim zdaniem Londyn jest baaardzo bezpieczny, zwlaszcza w porownaniu do Paryza
Czy ten bilet dwuosobowy dotyczy też autobusów? tzn jest to travelcard ?? Bo wiem że taka travelcard na jedną osobę kosztuje jakoś 7,5? albo 8 funtów tak?
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-24, 23:32   #102
mucik7
Przyczajenie

Ta za 7,5 lub 8 funta - nie pamiętam dokładnie, jest chyba aż do 5 strefy (na mniej stref powinny być chyba tańsze) i możesz korzystać także z autobusów.
mucik7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 07:21   #103
alloffkowa
Zakorzenienie

do 6 chyba nawet z tym że potrzebuje na wszystkie strefy bo będę nocować na obrzeżach Londynu, dziękuje za odpowiedź mucik
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 18:35   #104
Angela95
Przyczajenie

Dot.: Londyn- co i jak?

Witam wszystkich. Widzę że temat ucichł, więc go odnowie.
Mam 17 lat i z koleżanką w tym samym wieku wybieramy się do Londynu na tydzień na wakacje ale strasznie boimy się że sobie tam nie poradzimy z tym dojeżdżaniem do centrum i że będzie tam nudno. I pytanie do Was czy opłaca się jechać do Londynu czy wybrać się gdzieś indziej jakieś egzotyczne kraje?
Pozdrawiam
Angela95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 18:49   #105
Angela95
Przyczajenie

Mam 17 lat i z koleżanką w tym samym wieku wybieramy się do Londynu na tydzień na wakacje ale strasznie boimy się że sobie tam nie poradzimy z tym dojeżdżaniem do centrum i że będzie tam nudno. I pytanie do Was czy opłaca się jechać do Londynu czy wybrać się gdzieś indziej jakieś egzotyczne kraje?
Pozdrawiam
Stary 2012-05-04, 20:22   #106
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja mieszkam w "sąsiedztwie" (w Irlandii) i wiadomo w Londynie jest wiele zabytków, ale gdybym miała wybierać jakieś ciepły kraj to nawet bym się nie zastanawiała i leciała gdzie indziej. Do Londynu to na 3 dni możecie polecieć.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 00:30   #107
kuje
Przyczajenie

W Londynie nudno? Nie sądzę :P A dojazd do centrum i w ogóle poruszanie się po mieście i okolicach jest banalnie proste.
kuje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 15:45   #108
pongo_pongo
Przyczajenie

Nie jest nudno w Londynie jesli masz plan co chcesz robic. Zalezy czy interesuja cie standardowe atrakcje czy moze zakupy , kluby czy cos innego (np. podazanie sladami jakiegos idola). Zaopatrz sie w mape metra i rozplanuj. Aha i zobacz jaki bilet tobie najbardziej pasuje( tygodniowka na strefy 1-3 jest najbardziej przydatna)
pongo_pongo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 10:16   #109
reykjaviczanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angela95 Pokaż wiadomość
Pozdrawiam
Poradzicie sobie! Komunikacja miejska w Londynie jest dobrze rozwinięta, metrem można praktycznie wszędzie dojechać.

Trzeba jednak pamiętać, że jest to metropolia i jadąc na tydzień - czasu może braknąć. Polecam się przygotować do wyjazdu

Warto zrobić sobie wcześniej listę miejsc, które chciałybyście odwiedzić: cokolwiek Was interesuje, na pewno znajdziecie to w Londynie. Po zrobieniu listy warto okroić ją tak, aby zobaczenie tych miejsc nie zajęło Wam więcej niż 30% dni jakie spędzicie w Anglii. Brzmi trochę radykalnie, ale wydaje mi się że czasem warto odpuścić sobie jedno czy dwa miejsca w ciągu dnia, aby pozwiedzać na spokojnie i na prawdę cieszyć się wakacjami a nie biegać z wywieszonym językiem po całej stolicy aby tylko zdążyć z wszystkimi punktami z listy. Trzeba również liczyć się z tym, że przez cały rok Londyn jest oblężony przez turystów i do wielu miejsca niestety trzeba będzie postać w kolejce.

Wybierając miejsca, które chcecie zobaczyć zwracajcie uwagę na to, co Was osobiście najbardziej interesuje. Nie musicie iść do National Gallery, jeśli nie interesujecie się za bardzo sztuką, tylko dlatego że budynek jest umieszczony na listach miejsc, które koniecznie trzeba odwiedzić. Pamiętajcie, że im większa atrakcja, tym więcej czasu będziecie musiały na nią przeznaczyć. Mój wypad do Muzeum Historii Naturalnej zajął ponad 3 godziny bez stania w kolejce, osobiście bardzo to miejsce polecam!

British Museum to tzw. 'must see' dla osób których fascynują starożytne cywilizacje: Grecja, Japonia, Inkowie i oczywiście Egipt, z kamieniem z Rosetty i mumiami na czele. LINK
W Royal Collection od kilku dni można oglądać dzieła Leonardo Da Vinci: największa kolekcja jego rysunków przedstawiających studia nad anatomią człowieka. KLIK
W kilku miejscach podczas całego sezonu wakacyjnego, będzie można oglądać filmy na dachach różnych budynków w ramach projektu Rooftop Film Club: LINK. Wyświetlane filmy to np. Top Gun, Niekończąca Się Opowieść czy Casablanca.
W Design Museum natomiast ruszyła wystawa butów Christiana Louboutin: LINK jeśli interesujecie się modą.
Polecam warto wybrać się na London Eye, który gwarantuje piękne widoki o każdej porze roku: LINK. Można to połączyć ze spacerem nad Tamizą, na prawdę przyjemna trasa, zwłaszcza w słoneczny dzień.

Oczywiście nie trzeba trzymać się samego Londynu: niecałe półtorej godziny pociągiem i znajdziecie się w Brighton. A tam przy ładnej pogodzie nie trzeba nawet za wiele planować, wystarczy połazić po mieście, przejść się na molo, posiedzieć na kamienistej plaży zajadając jakieś Angielskie przysmaki (i pilnować aby nie podebrały ich nieznośnie ptaszyska).

Warto przeznaczyć jeden dzień na zakupy, tym bardziej że w Londynie można złapać świetne okazje.
Poza tym koniecznie sprawdźcie jakie koncerty będą odbywać się podczas Waszego pobytu w Londynie! Na pewno będzie ich sporo.

p.s. Nie zapomnijcie o wygodnych butach!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 12:15   #110
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam
Londyn jest fajny i to miejsce "trzeba" odwiedzić, ale ja wybrałabym się tam na 3 dni, a na tydzień bez dwóch zdań jakieś cieplejsze kraje.
Stary 2012-05-06, 14:00   #111
Angela95
Przyczajenie

Jejku dziękuje wszystkim za odpowiedzi
@reykjaviczanka- dzięki za tak super opisanie Na pewno zrobimy listę, a co z koncertami to masz może jakąś dobrą strone co by można było wyszukać koncertów Londynie? My wyjeżdżamy 14-2 Lipiec
I jeszcze pytanie, znacie jakies dobre kluby? Tylko żeby na wpuścili.
Pewnie jeszcze będę Was męczyć pytaniami bliżej wyjazdu.
Pozdrawiam
Stary 2012-05-06, 15:43   #112
reykjaviczanka
Raczkowanie

Cytat:
Jejku dziękuje wszystkim za odpowiedzi
@reykjaviczanka- dzięki za tak super opisanie Na pewno zrobimy listę, a co z koncertami to masz może jakąś dobrą strone co by można było wyszukać koncertów Londynie? My wyjeżdżamy 14-2 Lipiec
I jeszcze pytanie, znacie jakies dobre kluby? Tylko żeby na wpuścili.
Pewnie jeszcze będę Was męczyć pytaniami bliżej wyjazdu.
Pozdrawiam
Koncerty można łatwo wyszukać przez google: "concert London 2012" powinno znaleźć sporo stronek oferujących bilety, a jednocześnie wyświetlających co, kto i gdzie. Z tego co widzę to w czasie Waszego wyjazdu będzie m.in M83 (16 lipca) i Madonna (17 lipca, Hyde Park). To jest chyba tydzień przed igrzyskami, prawda? Z tego względu może być ich mniej. Lista koncertów w Londynie w Lipcu: last.fm

Poczytaj może jeszcze o przedstawieniu WICKED, które zbiera fantastyczne recenzje (grają w Apollo Victoria Theatre, zaraz obok dworca Victoria). Bilety może do najtańszych nie należą (ceny jak widzę zaczynają się od ~30 GBP) ale na jedno takie wyjście podczas wyjazdu warto się czasem troszkę wykosztować. Poczytaj recenzje, może się skusicie.
np tutaj: WICKED na tripadvisor

Edytowane przez reykjaviczanka
Czas edycji: 2012-05-06 o 15:44
reykjaviczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-07, 09:35   #113
Mickey1011
Raczkowanie

Chciałabym w I połowie lipca przelecieć się na 2 dni do Londynu. Kiedyś słyszałam, że znajomi kupili bilet lotniczy za 99 złotych. Nie mam pojęcia jakimi liniami latali, ale próbuje poszukać tanich ofert. Tymczasem ceny mnie przerażają- od 500 w góre, czasem dochodzi nawet do 1500 :O Gdzie można tanio kupić bilety?
Mickey1011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-09, 17:31   #114
blackberry8
Zakorzenienie

Dorzucę swoje 5 groszy
Jeśli ktoś już zwiedził wszystkie kultowe miejsca to polecam: Portobello Market (cudeńka powystawiane na małych straganikach, można pooglądać mnóstwo kunsztownych drobiazgów i kupić coś na prawdę oryginalnego plus sam klimat kolorowej dzielnicy), muzeum Tate (http://www.tate.org.uk/ na prawdę warto, wejście jest darmowe z tego co pamiętam), Science Museum szczególnie ostatnie piętro, w pobliżu jest jeszcze Victoria & Albert Museum i Natural History. Wszystkie 3 darmowe. Nigdy nie zapomnę sali, gdzie stojąc na progu nie widać końca a cała jest zapełniona najróżniejszymi minerałami
Polecam jeszcze muzeum historii Londynu, ale ono jest na obrzeżach.

Chciałam polecić jeszcze jedno miejsce - jeśli ktoś ma trochę czasu i kilka funtów na bilety na dojazd (około 5-6, jest to chyba 5 strefa). BAPS Shri Swaminarayan Mandir
Hinduska świątynia, w sieci jest mało zdjęć ponieważ do środka nie można nic wnosić, za to widok i atmosfera wynagradzają wszystko... Po prostu cuuudo. Zawsze tam wracam gdy jestem w Londynie. Te posążki, te wyyysokie, zdobione sufity, prawdziwi hindusi, te dywany, wszędzie biel i złoto... Po prostu orient w środku metropolii

Plus Oxford Street i dobrodziejstwa, których w PL nie ma - Superdrug, dwupoziomowy Primark, etc.
Jeśli ktoś szuka taniego, znośnego noclegu w pobliżu centrum to polecam hostel Smart Russell Square. Na kilka dni idealny, chociaż standard na prawdę hostelowy. Za to mamy 5 minut spacerkiem do British Museum.
Za prawdziwy hotel trzeba zapłacić około 60funtów za noc co mija się z ideą tanich wyjazdów
Hostele są 5-6 razy tańsze.

Edytowane przez blackberry8
Czas edycji: 2012-05-09 o 17:42
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-09, 18:39   #115
reykjaviczanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackberry8 Pokaż wiadomość
Natural History (...)Nigdy nie zapomnę sali, gdzie stojąc na progu nie widać końca a cała jest zapełniona najróżniejszymi minerałami
Robi wrażenie Byłam tam 4 lata temu ale mocno wbiła się w pamięć. Może też dlatego że cała sala jest bardzo ciemna, a minerały pięknie podświetlone i wyeksponowane. Cudnie.
Stary 2012-05-10, 18:57   #116
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

a jak można sprawdzić gdzie i kiedy odbywają się w Londynie te wyprzedaże "samochodowe"?
Stary 2012-05-10, 21:02   #117
reykjaviczanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
a jak można sprawdzić gdzie i kiedy odbywają się w Londynie te wyprzedaże "samochodowe"?
to się z angielska nazywa 'car boot sale' tutaj można sprawdzić w jakich miastach i gdzie się odbywają: http://www.carbootjunction.com/car-boot-by-county.php

natomiast lista gdzie podobno mają miejsce najlepsze londyńskie car boot sales jest pod tym linkiem: http://www.timeout.com/london/featur...car-boot-sales
Stary 2012-05-10, 21:06   #118
Malgos_12
Zakorzenienie

Teraz to albo dużo wcześniej szukać biletów, albo czekać do ostatniej chwili.... najprawdopodobniej lecieli Ryanairem, niestety obecna wielkość wszystkich małych podatków często przekracza te 100zł (same podatki a gdzie płatność kartą itd!), jednak szukaj ofert, może jeśli nie na wakacje to choć na wrzesień. Jak kiedyś płaciłam za bilety około 70-80 euro to teraz niestety raczej podwójnie...
Stary 2012-05-10, 22:55   #119
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez reykjaviczanka Pokaż wiadomość
to się z angielska nazywa 'car boot sale' tutaj można sprawdzić w jakich miastach i gdzie się odbywają: http://www.carbootjunction.com/car-boot-by-county.php

natomiast lista gdzie podobno mają miejsce najlepsze londyńskie car boot sales jest pod tym linkiem: http://www.timeout.com/london/featur...car-boot-sales
dzięki, dokładnie o to mi chodziło
Stary 2012-06-13, 18:11   #120
elle elle
Rozeznanie

Witam, mam pytanie otóż wiedzie jak dojechać z Londynu do Wimbledonu?

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

elle elle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości