2012-06-13, 23:02 | #121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Londyn.
Ale z jakiej części Londynu??
|
2012-06-13, 23:36 | #122 |
Rozeznanie
|
Właśnie nie wiem, najpierw chcę się dostać z lotniska stansted, a tam nie wiem dokąd jezdzi autobus
2012-06-14, 00:14 | #123 |
Zakorzenienie
|
Pewnie opcja taksówki odpada...
Z lotniska możesz złapać pociąg do centrum - jeździ co 15 min (podróż około 45min) dojeżdża do Liverpool street lub autobusem lub busem najlepiej do przystanku Victoria skąd złapiesz metro (district line -zielona na dole) i dojedziesz do Wimbledonu czy wimbledon park, jeśli chcesz dojechać do south wimbledon to łapiesz czarną linię (northern) tutaj masz mapkę metra, podróż metrem bardzo łatwa, może tylko wygląda skomplikowanie Z liverpool street też w metro (najszybszy sposób) podjechac żółtą linią (circle line) do tower hill i przesiąść sie w zieloną i do wimbledonu Tutaj podaję stronkę lotniska stansted skąd zaczerpnęłam info na temat pociągu czy autobusów http://www.stanstedairport.com/trans...central-london i mapkę z liniami metra http://www.tfl.gov.uk/assets/downloa...d-tube-map.pdf jak cos to jeszcze pisz pomogę jak tylko potrafię |
2012-06-14, 23:18 | #124 |
Raczkowanie
|
Ja tez lecę do Londynu 25 lipca. 28.07 jadę do Edynburga Megabusem. 31.07 jadę do Paryża lub Londynu Megabusem. Powrotu nie mam jeszcze kupionego.
Nie wiem jeszcze, czy polecę do Wielkiej Brytanii, bo będzie tam olimpiada. Gdy rezerwowałam bilety, to zapomniałam o olimpiadzie Ceny będą dużo droższe z tego powodu. Szkoda, ze funt tak wysoko stoi |
2012-06-17, 00:33 | #125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2012-06-27, 20:50 | #126 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Dot.: Londyn- co i jak?
Cytat:
2012-07-30, 22:30 | #127 |
Raczkowanie
|
Londyn-kto chętny?
Witam.
Chce się wybrać do Londynu, na wycieczkę, zwiedzanie, lub po prostu parodniowy pobyt z różnymi rozrywkami. Niestety nie mam z kim jechać i szukam jakiegoś miłego towarzystwa. Mam 19 lat . Coś dla przykładu: http://www.travelasystent.pl/op?,Cit...0,2,,,,samolot Czekam także na inne propozycje. Do tej sie nie przywiazuje ;p |
2012-08-26, 11:43 | #128 |
Lady of Harley-Davidson
|
Dot.: Londyn-kto chętny?
strasznie drogo 2000 za 4 dni? Byłam na takiej wycieczce, było nas 5 dziewczyn, organizowałyśmy same. Spałyśmy w hostelu, ze śniadaniami. W obie strony leciałyśmy tylko z podręcznym (tzn do Londynu z praktycznie pustymi torbami ). Wylatywałyśmy w piątek z samego rana (jakoś o 5 ) a wracałyśmy w poniedziałek rano (ok 11 byłyśmy w PL). Ja na cały wyjazd RAZEM Z ZAKUPAMI wydałam ok 700 - 800zł. Język znała każda z nas, przewodniki do rąk i zwiedzanie wcześniej szukałyśmy w Internecie ciekawych miejsc Tylko, że ja byłam w 2010, ale nie sądzę, żeby ceny kolosalnie poszły w górę od tego czasu.
2012-08-26, 12:30 | #129 |
Zakorzenienie
|
szukaj dobrej ceny za bilety na ryanair, leć tylko z bagażem podręcznym, tani nocleg też się znajdzie myślę, że spokojnie uda ci się zapłacić dużo mniej.
ja noclegów często szukam na booking.com. |
2012-08-26, 13:56 | #130 |
Konto usunięte
|
No ja też pisałam autorce wątku, że ta cena to ostry hardcore Do Londynu jednak to ja wolałabym lecieć z rejestrowanym bagażem np. Lotem, czekając na Szaloną Środę Nie każdy przecież chce jechać po najmniejszej linii oporu i praktycznie nic ze sobą nie brać. Lot w dobrej taryfie powinien wynieść ok. 350 zł RT. 100 zł to trzeba liczyć na nocleg w hostelu w pokoju dzielonym, za jedynkę (dwójkę) to ciężko znaleźć dobrą cenę Ale ja bym zdecydowała się właśnie na hostel z netem Czyli za 3 noce mamy kosztów jako takich 650 zł. Reszta to kwestia stylu życia i potrzeb na miejscu.
Ps. ja polecam nie ograniczać się właśnie do bookinga, owszem, to jedna z większych wyszukiwarek, ale są inne, które również mają ciekawe promocje, a przede wszystkim radzę wertować ceny stron hotelów - nieraz mają promocje niedostępne na serwisach rezerwacyjnych. |
2012-08-26, 20:12 | #131 |
Zakorzenienie
|
a po co taszczyć ze sobą cały majątek?? przecież na 4 dni nie będzie potrzebowała nie wiadomo czego, no chyba, że planuje przebierac się 5 razy dziennie a do podręcznego weźmie wszystko co trzeba włącznie z perfumami, pasta do zębów itd. tym bardziej, że jest dużo wygodniej z jedną walizką. Poza tym z ryanem można zabrać 10kg więc jakos nigdy nie czułam że idę po najmniejszej linii oporu, a podróżuje kilka do kilkunastu razy w roku ... Z LOT-em jest tak, że ja juz nawet przestałam sprawdzać połączenia, dla mnie zdecydowanie za drogo, ale oczywiście warto polowac na promocje (OK w tym przypadku bagaż podreczny dużo mniejszy więc w takim wypadku bagaż główny jest raczej potrzebny, mając na uwadze, że sama walizka ważny 2 kg najmniej)
Pewnie, że nie trzeba ograniczać się do booking.com, jednak dla mnie jest to dość konkurencyjna wyszukiwarka, ale jest też agoda, itd zawsze można porównać ceny i znaleźć coś lepszego. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-08-26 o 20:40 |
Okazje i pomysły na prezent
2012-08-27, 12:51 | #132 |
Konto usunięte
|
Malgos_12, masz dużo racji, myślę, że wybór bagażu zależy po prostu od stylu podróżowania i destynacji naszej podróży. Co do tego stylu podróży to nie wyobrażam sobie podróżowania stopem, po prostu to nie dla mnie. Z kolei nie rozumiem, jak można jechać na wczasy i leżeć 7 dni plackiem na plaży.
I tak, nie jestem jakąś księżniczką i nie zamierzam brać 3 kg kosmetyków, 12 sweterków, 3 par pantofli i dwóch lusterek powiększających (3 i 5-krotnie). Po prostu Londyn to kierunek, w którym planuję zrobić sporo zakupów. Do swojego bagażu podręcznego muszę włożyć lustrzankę (choć tu mogłabym wymienić na swój mały aparat cyfrowy), no i netbooka. To już 1,5 kg i niemało miejsca. Do tego ubrania, jakiekolwiek przybory kosmetyczne i spoko mam ponad pół bagażu ilościowo zapakowanego (ciężko powiedzieć, jak z wagą). Suma sumarum będę miała ciężko się zmieścić w Londynie z rzeczami, które chciałabym przywieźć. Londyn dla osoby chcącej coś przywieźć jak najbardziej LOTem w promocji (!!) się opłaca (bo trzeba pamiętać o dojeździe 2xModlin, 2xLondyn, ograniczeniach w bagażu itd.) - bagaż rejestrowany jest w cenie, a do podręcznego nikt nie podchodzi tak restrykcyjnie jak w tanich liniach. No chyba, że jedziemy 4 osobową ekipą to sytuacja wygląda inaczej. Za miesiąc lecę do Rzymu Rajanem i dla mnie na ten cel jest ok Teraz accorhotels (np. Mercure, Ibis, Etap) ma fajne promocje do jutra i w Kownie będę nocować za 160 zł / 2 osoby /doba ze śniadaniem - na bookingu ten sam hotel 200 zł z groszami). Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-08-27 o 13:08 |
2012-08-27, 18:12 | #133 |
Zakorzenienie
|
no tak ja nie uwzględniłam sprzętu, choć aparat (taki większy) też zawsze ze sobą wożę, a do tego statyw (z tym, że w sumie pakujemy się wtedy w dwa podręczne bo ja i mąż). Laptopa nigdy nie biorę, bo jak jadę zwiedzać to po prostu nie potrzebuje, a w razie czego mam tel. Przyznam, że nie wzięłam tez pod uwagę zakupów, ale wtedy można bagaż główny wziąć tylko w jedną stronę (no tak... tylko trzeba mieć tą walizkę W takim wypadku tani LOT jest jak najbardziej opłacalny. Zresztą jak dla mnie jeśli będę znów w Londynie, to tylko Ryan bo mieszkam wyspę obok i czasem można znaleźć lot za 20-30 euro w dwie strony.
Do Rzymu, a na długo? bardzo miło wspominam zwiedzanie, miasto świetne! |
2012-08-27, 19:03 | #134 |
Konto usunięte
|
Na krótko, na pizzę, mam ochotę na nocne zwiedzanie (ląduję w pt o 18, wracam w sobotę o 16), ale mam pewne obawy Lecę się ogólnie rozejrzeć, za grosze oczywiście, coś zobaczyć, zachwycić się i później karmić przez rok akademicki do następnego wyjazdu. W cenie 25 e mam zamiar dojechać jeszcze do i z Modlina oraz do Rzymu
|
2012-08-27, 20:11 | #135 |
Zakorzenienie
|
szkoda, że tak króciutko, ale zawsze coś a gdzie lądujesz?
|
2012-08-28, 20:53 | #136 |
Konto usunięte
|
|
2012-08-28, 21:33 | #137 |
Zakorzenienie
|
słyszałam/czytałam, że te okolice są ogólnie delikatnie mówiąc "nieciekawe", więc lepiej uważaj tam na siebie
|
2012-09-07, 21:18 | #138 |
Przyczajenie
|
Dot.: Londyn- co i jak?
Londyn jest super, ale przeba wiedzieć gdzie warto iść.
tutaj jest fajny przewodnik z alternatywnymi miejscami http://tiny.cc/evy9jw |
2013-05-25, 14:42 | #139 |
Rozeznanie
|
Dot.: Londyn- wiem,że było, ale z innej beczki...
Dziewczyny, jadę na 2 miesiące do Londynu, nie będę mieszkała w centrum, jakieś 40 minut autobusem do centrum, a konkretnie to Epping.
Rozumiem, że opłaca się kupić tę kartę oystercard? W centrum nie będę codziennie pewnie, mam weekendy wolne i poniedziałki i wieczory. Co się bardziej opłaca: dzienne czy tygodniowe? I ile stref - bo tego nie rozumiem i nie wiem tak naprawdę co i jak z tym.
2013-05-28, 23:08 | #140 |
Konto usunięte
|
Londyn - szkoła Kaplan
Chcę w tym roku pojechać na kilkutygodniowy kurs angielskiego w szkole Kaplan w Londynie. Zależało mi na tym, żeby szkoła oprócz lekcji prowadziła zajęcia poza lekcyjne, czyli zwiedzanie i ogólna integracja uczestników żeby było co zrobić z wolnym czasem Stąd ten wybór, bo na swojej stronie szkoła obiecuje takie zajęcia. Czy jechaliście kiedyś na kurs Kaplana? Albo z innej szkoły językowej w Londynie która organizuje uczestnikom popołudnia, takie półkolonie?
|
2014-07-09, 18:30 | #141 |
Przyczajenie
|
Londyn - intensywny plan na 3 dni
Witam,
Proszę o poradę osoby które znają logistycznie Londyn. Przedstawiam 3 dniowy plan poruszania się po mieście. Oczywiście to, że podaje w moich szlaku zwiedzanie National Gallery to nie znaczy ze zamierzam dokładnie ją penetrować Trasa nr 1. Dzień I Start: metro Hyde Park Corner Hyde Park Corner (M) => Constitution Hill => Buckingham Palace =>St James’s Palace => St James’s Park => the Mall street => Admiralty Arch => Trafalgar Square => National Gallery => Leicester Square => China Town => Piccadilly Circus => uliczki Soho => Oxford => Metro Trasa nr 2. Dzień II. Start: metro Museum of London => Guildhall => City => St Paul’s Cathedral => Millenium Bridge => Shakespeare’s Globe Teathre => Tate Modern => Oxo Tower = > London Eye => Westminster Bridge => Westminster Palace => Westminster Abbey => Downing St => Banqueting House => Horse Guards => Horse Guards Parade => Covent Garden Trasa nr 3. Dzień III. 1. Muzeum Madame Tussauds 2. Tower Bridge 3. Tower of London 4. Krążownik HMS Belfast 5. Royal Observatory 6. Stamford Bridge Chelsea FC Na bilety zamierzam wejść do: 1. Muzeum Madame Tussauds 2. Stamford Bridge Chelsea FC 3. London Eye 4. Westminster Abbey Proszę o konstruktywną krytykę |
2014-07-10, 16:48 | #142 |
Przyczajenie
|
Dot.: Londyn - intensywny plan na 3 dni
nikt się nie wypowie ? rozumiem ze na Wyspy jezdzicie do pracy a nie zwiedzać ))
|
2014-07-12, 16:06 | #143 |
Konto usunięte
|
Na prawdę musisz zobaczyć te wszystkie muzea w tak krótkim czasie? A gdzie czas na chłoniecie londyńskiej atmosfery, spacer nad Tamizą, kawka w centrum miasta?
Nic z tych miejsc tak na prawdę nie zwiedzisz, jeśli przeznaczysz na nie kilka minut. Dla mnie taki plan jest bez sensu i polega tylko na tym, żeby "zaliczyć". No ale co kto lubi. |
2014-07-12, 17:53 | #144 |
Raczkowanie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47275460]Na prawdę musisz zobaczyć te wszystkie muzea w tak krótkim czasie? A gdzie czas na chłoniecie londyńskiej atmosfery, spacer nad Tamizą, kawka w centrum miasta?
Nic z tych miejsc tak na prawdę nie zwiedzisz, jeśli przeznaczysz na nie kilka minut. Dla mnie taki plan jest bez sensu i polega tylko na tym, żeby "zaliczyć". No ale co kto lubi. [/QUOTE] Popieram. |
2014-07-12, 20:29 | #145 | |
我相信我可以
|
Cytat:
Nic z tych miejsc tak na prawdę nie zwiedzisz, jeśli przeznaczysz na nie kilka minut. Dla mnie taki plan jest bez sensu i polega tylko na tym, żeby "zaliczyć". No ale co kto lubi. [/QUOTE] No dokładnie! Przypomina mi styl zwiedzania mojej przyjaciółki - szybko, szybko, wpaść na moment, zobaczyć, następny. Masakra. Dobra, to teraz Ci doradzę: Byłam w większości tych miejsc, w niektórych więcej niż raz, Londyn znam bardzo dobrze. 1) Trasa na pierwszy dzień byłaby w porzo ale też nie możesz za długo siedzieć w National Gallery (najlepiej max. 1.5h). Miejsca, które wymieniłaś, są w tej samej okolicy, więc będzie ok. Na początku chciałam nawet powiedzieć, że to całkiem mało, jak na 1 dzień ale jak zobaczyłam "Oxford" (masz na myśli Oxford Street, prawda?), to jednak zejdzie cały dzień. Radzę Ci przenieść Covent Garden na dzień 1., logistycznie jest to bardziej logiczne. Dodałabym też Green Park i przejście stamtąd na Piccadilly. Bardzo ładna ulica. 2) Tu już mamy lekką tragedię Zasada nr 1 poruszania się po Londynie: pamiętaj, że tylko się wydaje, że skoro jest szybkie metro, to wszędzie błyskawicznie dojedziesz. Metro jest szybkie ale tak naprawdę dojechanie z punktu A do B, relatywnie niedaleko położonych, zajmie dużo czasu - trzeba wziąć pod uwagę przepychanie się, bramki, schody ruchome, czas oczekiwania na pociąg, a nierzadko są jakieś próby samobójcze czy zamknięte linie i trzeba jechać naokoło - uwierz mi, czasem schodzi nawet godzina na trasę, która przy optymalnych warunkach powinna zająć 20 minut. Teraz tak: Museum of London da się przelecieć w godzinę w miarę nieszaleńczym tempie (wiem bo tego dokonałam ). Zapomnij o zwiedzeniu wszystkich tych miejsc w1 dzień, to jest absolutnie niemożliwe, no chyba, że chcesz wszędzie wpaść na 5 minut. Musisz coś powyrzucać z planu. Zapomnij o Globe. Jeśli chodzi o Tate Modern, to mi zajęło 3h zwiedzenie tylko 2 pięter, a jest więcej. Tutaj mam małą sugestię - w piątek Tate otwarta jest aż do 22 i na którymś piętrze jest bar z restauracją, można usiąść na pojedynczych krzesłach przy oknie i podziwiać panoramę City. Za dnia jest ładna ale nocą jeszcze lepsza Reszta w planie ujdzie, ale i tak będziesz się bardzo spieszyć. 3) Na Madame Tussauds musisz przeznaczyć 3-4 godziny, jak nic. Tower of London odpada do zwiedzania, co najwyżej możesz popodziwiać z chodnika obok bo jak tam pójdziesz, to masz cały dzień, tzn 6-8 godzin z głowy. Serio. Chyba, że masz zamiar ją dosłownie przebiec, jak my z wycieczką szkolną, to wtedy 2h wystarczy ale jaka to frajda, jak musisz gonić cały czas. Greenwich i Royal Observatory też odpadają, no chyba, że wyjdziesz zwiedzać naprawdę wcześnie, tzn o 8. Jak będziesz na Greenwich, to warto też zobaczyć Cutty Sark, 5 min od stacji DLR. Stadion Chelsea też kompletnie odpada do zwiedzania, nie będziesz miała tyle czasu. Chyba, że chcesz tylko pojechać, żeby zrobić zdjęcie i wrócić. Mam małą sugestię: jak masz możliwość, to zorganizuj logistycznie któryś dzień tak, żeby w słoneczne późne popołudnie/wieczór (ok. 19:30, może być nawet 20ta) pójść od Big Bena mostem westminsterskim, skręcić do London Eye i iść spacerowym krokiem cały czas prosto przed siebie wzdłuż całego Southbank aż do Tower Bridge. Opcja 2: pójdź na London Eye tak, żebyś wyszła stamtąd o 20 i idź. Opcja 3: mogłabyś się przejść na Strand, skręcić na uroczą Villiars Street, dojść do końca, skręcić w prawo przy Starbucksie i jak przejdziesz pod mostem, to schodami po lewej na górę Jubilee Bridge, przejść na Southbank. W spacerowym tempie do TB powinnaś dojść, jak już będzie prawie ciemno. Jak dojdziesz do takiego statku (w połowie trasy), to musisz potem iść w prawo i potem w lewo, aż dojdziesz do mostu, pod którym są urocze (niestety większość z nich już nie działa) zielono-niebieskie światełka w chodniku i po drugiej stronie wyjść z powrotem na górę i iść dalej do TB. Będziesz zachwycona, o zachodzie słońca ta trasa ma urok (i pełno knajpek) No i takie widoki, że tylko strzelać foty. Dla mnie to punkt obowiązkowy zawsze, jak jestem w L. Dobrze jest też przejść się Tower Bridge na drugą stronę do St.Katharine's Docks (ale jak jest już ciemno) - urocze miejsce. A potem wejść do stacji metra, wysiąść na Bank i przesiąść się na inną linię metra, uprzednio idąc 15 min tamtym tunelem, w którym podobno straszy Edytowane przez chiao Czas edycji: 2014-07-12 o 20:42 |
|
2014-07-12, 22:31 | #146 |
我相信我可以
|
Aha, za 3 £ mozna też wejść na The Monument w City, fajne widoki
|
2014-07-13, 15:56 | #147 |
Przyczajenie
|
troszkę źle mnie zrozumieliście. Nie zamierzam zwiedzać miejsc które opisane są tj Globe Teathre Modern bardziej chodziło mi o pojawienie się w tej okolicy zerknięcie z zewnątrz i dalej na spacer.
jedynie co to National Gallery chcieliśmy się dłużej zatrzymać. Interesuje nas spacer i podziwianie w większości z zewnątrz zabytków. Wiadomo, że bilety wszedzie kosztują. Polecacie London Eye ? |
2014-07-13, 17:26 | #148 |
Konto usunięte
|
Myślę, że London Eye najlepiej po zmroku, kiedy widać oświetlony Londyn.
|
2014-07-13, 20:34 | #149 | |
我相信我可以
|
Cytat:
Na London Eye byłam 2 razy (tylko za dnia) ale wydaje mi się, że lepiej byłoby pójść na taras widokowy The Shard (jeszcze nie byłam). Tyle, że jests 2 razy droższy. |
|
2014-07-13, 20:48 | #150 |
Konto usunięte
|
|
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:14.