![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
Sprzedaż i handel lekami jest na forum ZABRONIONE!
Oczywiście kiedy zdecydowałam się na zakup Retin-A i zdobyłam receptę, okazuje się, że rzecz jest niedostępna. Nie ma (podobno już od jakiegoś czasu) i nie będzie. Powiedziały mi to bardzo stanowczo panie w kilku krakowskich aptekach. Zostałam też poinformowana, że zamienników nie ma (w sensie - nie istnieją, kiedy zapytałam o inne kremy z retinoidami). Mam możliwość sprowadzenia z USA, ale mnie nie stać na kilkadziesiąt $ za jedną tubeczkę. W związku z tym pytam użytkowniczki: gdzie się zaopatrujecie w Retin-A, ewentualnie czego używacie w zamian? Z wyszukiwarki już korzystałam, ale nie jestem pewna tego, co znalazłam, a dodatkowo ta kobieta w aptece mnie przygasiła, że zamienników w ogóle nie ma... Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-04-23 o 18:11 Powód: Dopisek moderacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
retinu-a nie ma. producent twierdzi, że bedzie, ale cóż- obiecywali, że na jesieni 2005, potem że na wiosnę 2006 i nadal ani widu ani słychu. dokładnego odpowiednika nie ma. dotychczas nie było nic zewnętrznego z tretinoiną (oprócz płynu aknemycin plus, który zawierał też antybiotyk), więc część użytkowników sprowadzała Retin-A z zagranicy. ale na szczęście po latach wznowiono produkcję Atredermu
![]() Buteleczka ma aż 60ml. za stęż.0,025% zapłaciłam ok.18zł. lek jest na receptę, tak samo, jak pozostałe retinoidy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Justy, złota kobieto! jak to dobrze mieć takiego publicznie dostępnego speca od farmacji
![]() Bardzo Ci dziękuję! a możesz napisać, jak Ci się ten atrederm spisuje, bo rozumiem, że go używasz? Przecierasz tym twarz jak tonikiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i gdzie to mozna w w-wie dostac? mam nawet recepte ale wszedzie mi mowia ze nie ma i w hurtowniach tez, wiec juz nie wiem jak to jest ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wiesz- przez tyle lat apteki słyszały, że brak produkcji, jeszcze zimą producent pytany mailowo pisał, ze nie ma i nie będzie, ze odruchowo, bez ponownego sprawdzenia w aptekach mówią, że nie ma.
Mozna powiedzieć, że jest bo już kupowałaś niedawno, albo po prostu, żeby zadzwoniono do hurtowni i sprawdzono na świeżo. Chyba, że problem dostyczy tylko konkretnego stężenia- jakiś miesiąc temu w hurtowniach farmaceutycznych były dostępne dwa stężenia 0,025% i któreś mocniejsze. mogę to sprawdzić jeszcze raz. Ja mam Atrederm z 0,025% tretinoiny (najsłabszy) i używam go w celu redukcji rozstepów. Wylewam troche na dłoń i wmasowuję w skórę (producent poleca na wacik i używać jak toniku, ale uznałam, że w ten sposób zmarnuję sporo płynu, który niedwracalnie wsiąknie w wacik) Prawie skończyłam buteleczkę i szykuję się do kupna mocniejszej wersji. Rozstępy jak były, tak są (wiadomo, nie znikną natychmiast), ale skóra zrobiła się bardzo miła w dotyku, zniknęła "gęsia skórka" itp niedoskonałości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
brakuje stężenia 0,1%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dzięki Dziewczyny, dokształciłam się przy Was
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A w Czechach też już niedostępny?
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Przynajmniej tyle...
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nazwa handlowa jest taka sama i płaci się 100%.
Edytowane przez Contax Czas edycji: 2006-05-17 o 19:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to działa zresztą w obie strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jestem zielona jak trawka na wiosne w tym tematach
![]() Powiedzice mi co to ten Retin-A i w jakim celu sie go stosuje Przepraszam za głupie pytanie . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
izzoldo, to retinoid, działa przeciwzmarszczkowo.
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
wielkie dzięki Dziewczyny, może spróbuję przez Czechy?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo niestety nie wiem ile u nas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Tego się używa pod krem? Czy później kremu już nie trzeba używac?Chciałabym mamie kupić z racji drobnych zmarszczek pojawiających się na jej twarzy.
![]() Ale to rozstępów nie zlikwiduje przecież. No chyba ,że są jeszcze czerwone w pierwszej fazie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
bardzo dobry pomysł, żeby go kupic mamie. Profesor Noszczyk polecała (w książce "Cena urody" ) Retin-A dla pań jako krem przeciwzmarszczkowy- działa złuszczająco i przez to pobudza odbudowę kolagenu. Retinol jest w kosmetyce jednym z najlepszych składników przeciwzmarszkowych. W retinie występuje w "najagresywniejszej" formie (tretinoina) i w dość dużym stężeniu. Nie radziłabym stosować go w lecie, bo jak wszystkie środki złuszczające uwrażliwia skórę na słońce (przebarwienia!) Ale jesienią- jak najbardziej. Ja stosowałam go zamiast kremu na noc. I przy tym na dzień oczywiście krem z filtrem. Na rozstępy też jest dobry. No i przede wszystkim dla cery trądzikowej, gdyż często jego przyczyną są problemy z nadmiernym rogowaceniem naskórka. Likwiduje też blizny i przebarwienia potrądzikowe. Ostatnio na jakimś forum wyczytałam, że mozna go zastąpic maścią retynową bo jest ona w naszych aptekach. Ale to jeszcze musze sprawdzić. Tymczasem pozdrawiam-Irena
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A ja polecam atrederm - sama używam go na noc bo pięknie nawilża skore i faktycznie cera robi się gladsza i czysta mimo, ze uzywam dopiero kilka (ok 3) tygodni...Kieddyś będąc nastolatką wyleczyłam sobie atredermem trądzik zaskornikowo - grudkowy - od tamtego czasu nie miałam już większych problemow z cerą.
Teraz używam na noc - na początku co dwa, trzy dni a teraz już codziennie - wprawdzie zawiera sporo alkoholu ale ma konsystencję olejku wiec dobrze nawilża a alkohol czuć tylko nosem ![]() Jeśli chodzi o skutki uboczne to na razie troche łuszczy mi sie skóra ale tak bardzo delikatnie i "na tłusto" tzn. nie ma suchcych skórek tylko troche tak jak po opalaniu. Z tego właśnie względu zaczęłam stosować latem a nie zimą - mam wtedy bardziej wysuszoną skorę i robią mi się liszaje i te łuszczące skorki są suche i brzydko to wygląda. A poza tym moja skóra jest bardzo wrażliwa na zimno i wychodzą mi wtedy takie boląca grudki więc złuszczanie odpada. Znacznie łatwiej mi się latem chronić przed słońcem niż zimą przed zimnem ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
A czy Atrederm może zapychać ze względu na zawartość wit. E?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Szczerze mowiąc nie wiem - mnie nie zapycha. Ale ogólnie to jest środek lekko złuszczający więc chyba nie powinien zatykac - jak zatka to i tak w końcu się złuszczy...chyba...Nie wiiem dokladanie jak to działa...Ale moja broda - zawsze pełna czarnych kropek i takich podskórnych grudek jest juz prawie zupełnie gładka..i żadne nowe iespodzianki nie wyskakują - no chyba, że okres sie zbliża...
![]() |
#28 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co czytałam...wynika, że wit. E właściwości komedogenne wykazuje dopiero w stężeniach powyżej 1% a w atre dermie z tego co widzę jest jej Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuję bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Czyli Atrederm jest na receptę?Na pewno? Tylko teraz jak wyciagnąc od dermatologa receptę na to?
![]() Widzę,że ma dobre recenzje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.