|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
Cytat:
![]() ![]() Nieraz w łykend robię przerwę i używam serum z antyoksydantami Pauli. Pewnie głównie chodzi Ci, czy mnie ono nie szczypie i podrażnia? W przypadku świeżej skóry po peelingu migdałowym, czy ewentaulnego podrażnienia odstawiam na parę dni i steruję jego stężeniem. Ale ostatnio już nie robię peelingów i jadę przez cały czas na serum z wit. C 15% + NAC i inne cuda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
no to teraz już wszystko wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ja powoli trace cierpliwosc
![]() Wyglądam tragicznie na buzi. Uzywam dopiero Retinu 2 tygodnie, wiem, powinnam poczekac na efekty o wiele dłużej; jestem taka niecierpliwa. W dodatku jestem przed 'tymi dniami' i wszystko wychodzi do wierzchu. Wygląda to nie najlepiej ![]() ![]()
![]() |
#485 |
Zakorzenienie
|
A czy wzięłaś pod uwagę fakt, iż Retin moze Cie zapychac? Moze lepiej przestawic sie na Zorac??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale powiem tak, tam gdzie mialam coś podskórnego zasamarowałam to retinem i to wyszło na wierz. Niewiem jak mam to interpretowac? Czy to zapychanie czy oczyszczanie ? ![]()
![]() |
![]() |
#487 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dziewczyny poradzcie mi, proszę. Dopiero zaczłęłam przygodę z kwasami i jestem na chwilę obecną zielona. Tzn przeczesałam forum i co nieco wiem, ale chcialabym ujednolicić ta wiedze. Otóż na noc używam 9% AHA od 2 tygodni. Powoli zauważam zmiany na twazy tzn rozjaśnienie i znikanie zaskórników. Na dzień mam avenkę i sobie ją chwalę. Na nia nakladam podkład Revlon delikatnie wcierając i chciałabym zmatowić twarz skrobią. Czy mogę wymieszać skrobię z pudrem Blende face Cliniqua dla lepszego koloru i co daje cynamon w polaczniu ze skrobią? Czy do kuracji nocnej moge włączyć coś na zmarszczki typu Retin A i używać go zamiennie z AHA. Czy mogę np. jedna noc uzywać AHA druga np. Retin a( można go używać pod oczy?) Jak długo mozna używac Retin , do tego dużo zmarszczek mimicznych. Jak długo używać
Retin A aby wykonac kuracje dobrze? Dodam że mam skóre mieszana, dużo zaskórników i rozszerzone pory. Może mi coś innego polecicie ze swoich doświadczeń. I co Wy używacie na wiosnę i lato. Pomocy bo sie w tym gubię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Rozeznanie
|
Racoon2 ja też czasami się w tym wszystkim gubię, bo wątki są obszerne i niekiedy już mi oczka odpadają od tego czytania. Ale odpowiedzi na Twoje pytania na pewno gdzieś się znajdują... trzeba tylko poszukać.
Mogę Ci tylko powiedzieć, że Retinu A można używać w okolicach oczu, ale bardzo delikatną warstwę - tyle pamiętem z forum o Retinie A ![]() Ja używam Retin A dwa razy w tygodniu, w pozostałe dni aplikuję na przemian Glyco A i Acne Derm, a ostatnio zaopatrzyłam się w mazidłach w kilka produktów i zamierzam zrobić tonik migdałowy 5% (podobno dobry na zaskórniki-poczytaj w wolnej chwili wpisując do przeglądarki "peeling migdałowy"). Też nie wiem czy te produkty, których używam można łączyć czy nie, ale jakoś krzywdy sobie nie zrobiłam, łuszczę się co jakiś czas mocniej, ale od tego widać efekty przynajmniej. Pozdrowiam - Marika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
|
Dzięki Marika
Napisz mi prosze co zaobserwowałaś na swojej skórze, tzn co sie polepszyło. Stosujesz w międzyczasie jakieś nawilżacze na noc. Ja obecnie choruje na serum z wit C pozdrawiam Iwona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A dziewczyny odaja cynamonu do skrobii, aby usyskac taki naturalny "bronzer". Z cynamonem jest taki problem, iz niektore filtry sprzedaja grubomielony, wiec potem na twarzy pełno małych czarnych kropeczek. Trzeba trafic na dobrze zmielony i przesiany. Cytat:
![]() ![]() noc 1 - retin noc 2 - nawilzanie noc 3 - kwasy n0c 4 - nawilzanie nic 5 - retin itd Potem, jak skora sie przyzwyczai, mozesz wprowadzic "system trójpolowy": noc 1 - retin noc2 - nawilzanie noc 3 - kwasy mozesz dowolnie modyfikowac kolejnosc - zobaczysz co Ci lepiej bedzie odpowiadało. A jak polubisz Retin - to juz miłośc na całe życie. Ostawiaj tylko jak wyjezdzasz na urlop nad morze czy jezioro. Latem nei musisz rezygnowac z retinu, wystarczy tylko ograniczyc jego uzycie i solidnie sie filtrowac. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Rozeznanie
|
Spektakularnych efektów jeszcze nie ma, ale już powoli skóra robi się ładniejsza - Retin A używam od stycznia, więc to zbyt krótko, żeby być zachwyconym. Przebarwienia powoli robią się jaśniejsze - może kiedyś złuszczy je totalnie, ale nie wiem... nie nastawiam się na zbyt wiele, bo tak było jak szłam na zabieg TCA. Lekarz obiecywał, że po 2-3 zabiegach będzie już suuuper, ale nic takiego się nie stało. A potem dopiero się dowiedziałam, że 2-3 zabiegi to jedna seria, którą trzeba za jakiś czas powtórzyć (wtedy może byłyby jakieś efekty). Nie mam narazie możliwości na tak ostre zabiegi (praca i te sprawy), choć nie powiem - zabieg godny polecenia jeśli ma się na to pieniądze. Dlatego wybrałam lżejszy sposób na swoją buźkę - właśnie Retin A w połączeniu z wcześniej wymienionymi produktami. Ja nie używam żadnych nawilżaczy, bo mam tłustą cerę i się fatalnie czuję jak coś lepkiego kładę na twarz, nawet jeśli robię to tylko na noc. I dlatego mam też problemy z dobraniem kremu ochronnego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#492 |
Zakorzenienie
|
Marika, filtr musi się świecić. Ten kosmetyk jest tak wymyłśony, aby zostawiał na twarzy warstewkę - film, chroniący Twoją skore przed promieniowaniem. Gdyby wchłonął sie całkowicie, do matu, nic nie chroniłoby Twojej skóry. Filtr po prostu musi się świecic, taka jego "uroda".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
|
Dzięki L V
Problem w tym ze ja mieszkam nad morzem i do tego w lato spędzam dużo czasu na powietrzu, ahhh. Już sie tego boję. Nie wyobrażam sobie reaplikacji filtra latem ( używam podkladu) Dziewczyny jesteście kochane. Dzięki za pomoc. Zakupiłam dziś w sklepie mazidłowym wspaniałe specyfiki ( akurat byłam służbowo w Poznaniu więc odebrałam je osobiście). Czekam teraz na efekty A i jescze jedno. Moja skóra bardzo dobrze toleruje filtr Avenki, mam cere mieszaną i spodziewałam sie niesamowitego świecenia a tu tylko nawilżenie i takie tam male świeconko- nawet mi sie to podoba. Zawsze mialam taki mat na twarzy że hej!. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nikita,powiedz czyzby nie mozna było Retinu stosowac na cere naczyńkową?ja miedzy innymy dlatego teraz czytam wszystko i planuje zakup Retinu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#497 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałam napisać.. ze na policzki włąsnie ze wzgledu na naczynka bede stosować Retin A.\( jako łagodniejszy) a na reszte twarz atrederm.. ktory mógłby podraznic naczynka ze względu na zawartosć alkoholu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ok,to czytam dalej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy można Retin A kupć bez recepty gdzieś w internecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Przyczajenie
|
drogie Panie!
Stwierdzono u mnie okoloustne zapalenie skory.... oznacza to,ze mam 'brzydka ' cere w oklicach ust(wagry,krosty ... podskorne wykwity,ktorych nie mozna wycisnac) . poza ta partia nie moge narzekac na stan skory. prawdobodobnie zwiazane jest to z choroba tarczycy ( wole obojetne). problemy pojawily sie w pazdzierniku.. wtedy lekarka zapisala mi tetralysal + akcemycin po kuracji stan skory sie poprawil i przez 2-3 miesiace bylo niezle...mimo,ze nadal pod skora wystepowaly 'kuleczki' jak to nazwam,,jednak nie rosly one ,nie tworzyly sie z nich krosty... jednak ostatnio znow zaczely sie 'budowac' krosty ... lekarska zapisala mi tym razem LOCACID krem z grupy tretinoinowych... a do tego znow tetralysal(1x dziennie przez 16 dn) .LOCACID zamierzam zastosowac po raz pierwszy dzis lub jutro,., i w zwiazku z tym,ze jeszcze nigdy nie stosowalam specyfikow tego typu mam pewne watpliwosci: 1) czy stosowanie tego locacidu bedzie mialo JAKIKOLWIEK wplyw na pozostale partie twarzy??? czy ich stan moze sie przez to pogorszyc?? bardzo bym tego nie chciala (jak juz wspomnialam jestem zadowolona z ich wygladu). 2) czy okres wiosenny to dobry czas na rozpoczcie kuracji? 3)jak rozumiec zakaz opalania??oznacza to,ze kazde 'wystawienie ' sie na slonce niesie ze soba jakies zagrozenie? czy musze uzywac kremu z filtrem? jesli tak to tylko na twarz,czy na CALE cialo??? (ohhh alez ja nieswiadoma ![]() 4) czy ten lek uzaleznia skore?? czy po odstawieniu go.. np.na poczatku lipca stan skory znow sie POGORSZY??? bardzo zalezy mi na odpowiedziach! jako,ze czesto wiecej mozna dowiedziec sie od osob,ktore na wlasnej skorze (doslownie) przetestowaly taka kuracje! aha...czy Ktorakolwiek z Pan ma podony problem?? tzn tradzik tylko w okolicy ust????????? pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Raczkowanie
|
[quote=zora;4101335]Dziewczyny czy można Retin A kupć bez recepty gdzieś w internecie?[
/quote] Nadal można zamawiać telefonicznie u Pni Basi (0602132273)-krem jest z Czech.Rozmawiałam podobno p. Basie czeka na więcej zamówień. Koszt z przesyłką taki ja cena w aptece.
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
Musze się skusić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Raczkowanie
|
Trzy dni z rzędu użyłam Retinu i zaczełam łuszczyć się, tak jak nawet po peelengu migdałowym nie udało się, wyskoczyły mi trzy gule na twarzy
![]() Czy Retin mnie podrażnia ??
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieje, ze moje pyt zawiera sie w temacie watku, a mianowicie.
Czy ktos tu stosowal juz: LOCACID producent Pierre Fabre-Francja jest to krem z tretinoina 0,05g/100g, czyli 0,05% w wyszukiwarce znalazlam niewiele informacji. Pytam, gdyz wczoraj proszac dermatologa o recepte na Retin, badz Zorac, zaproponowano mi wlasnie ten preparat, ktory ponoc jest nowszym, lepszym odpowiedznikiem Retinu. Ale sklady tych obu kremow, jak dla mnie, znacznie sie roznia. ![]() Wiec nie wiem czy stosowac, czy nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Przyczajenie
|
nie wiecie ile kosztuje ten retin A u tej P.Basi ? bo tak sie zastanawiam czy nie moglybysmy sie zebrac wszystkie i zamowic wieksze zamowienie u P.Basi. ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja u niej kupowałam już 2 razy- wszystko było ok, ale wiem, że na LU- było trochę skarg- że miała wysłać, nie wysłała. Z tym ,że tu akurat płacisz przy odbiorze wysyłki, więc w razie gdyby paczka nie dotarła- to nic nie tracisz.
![]() |
![]() |
#508 |
Zakorzenienie
|
cynada - może uda nam się zgromadzić kilka Wizażanek chętnych na wspólne zamówienie? ja się zgłaszam - 1 tubka
![]() EDIT - rozmawiałam z Panią Basią!! w tym tygodniu jedzie po Retin 0,05% - a "na stanie" ma 0,025 !!!! HURA !!! cena- 30 zł za opakowanie + koszty przesyłki teraz musze ostro pogłówkować - który wybrać... zamówiłam dwa- 0,025 i 0,05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Raczkowanie
|
No to SUPER ! Ciesze się, że będzie Retin, bo czekam na niego jak... ( kurcze nie jestem przecież uzależniona?). Co do wspólnego zamówienia- jeśli wynikają z tego korzyści dla wspólnie zamawiających to warto poprzeć taką inicjatywę. Tylko, że to ma sens dla osób z jednego regionu, bo inaczej znowu trzeba to porozsyłać za określone koszty ( no i popakować?). Jeśli o mnie chodzi to ja juz dawno złożyłam to zamówienie u p. Basi i czekam tylko na to kiedy ona zdecyduje się na przywiezienie drogocennego kremu.
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
Masz rację - wspólne zamówienie nie ma jednak sensu - bo Retin jest
![]() Pani Basia powiedziała, że pierwsze Retiny wyśle jeszcze w piątek !!!! aaa- Pani Basia ma nowy numer telefonu ( stary ma nadal - ale dzwoniła z nowego i na ten prosiłą oddzwaniać ) - nie wiem, czy moge go tu umieszczać... jeśli ktoś jest chętny - piszcie na PW ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.