|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 |
Konto usunięte
|
Dot.: Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
Grecki Tretin to nie jest przypadkiem izotretinoina zamiast tretinoiny? Izotretinoina to jest i w Polsce w aptekach dostępna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1682 |
Przyczajenie
|
Zgadza się. Grecki Tretin zawiera izotretynoinę. Widać pod nazwą na opakowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1683 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na siostrzanym wątku tutaj jedna osoba pisała, że we Francji nigdzie nie idzie dostać na receptę tretynoiny.. także ciekawe, bo każdy mówi co innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1684 |
Zadomowienie
|
Na farmacia tristaina rzucili retirides, będzie dostępny od 31/10
20 euro za tubkę i wysyłka tez 20 euro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1685 |
Zakorzenienie
|
zamowilam z adc i paczka zostala zatrzymana w urzedzie celnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1686 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1687 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1688 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1689 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1690 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1691 |
Raczkowanie
|
Dostaniesz pewnie wezwanie do wskazania co jest w paczce i podanie wartości zakupów. Ja tak miałam w ub miesiącu jak przyszła do mnie paczka. Pismo było od Poczty Polskiej.
Wysłałam mailem screen zamówienia i potwierdzenie płatności. Naliczyli mi cło 50 zł plus Poczta Polska wzięła opłatę za czynności dodatkowe więc razem 58,5 zł musiałam dopłacić ( wartość towaru - 5 tubeczek za 45 $). Pierwszy raz to mi się przytrafiło przy zamówieniu z adc, ale i tak warto jak policzyć ile za tubkę płaci się u pośredników czy wspominany Retirides na Farmacia Tristaina :P Edytowane przez mala_kobietka Czas edycji: 2021-11-08 o 16:12 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1692 |
Przyczajenie
|
isotretinoinę stosuje się doustnie na trądzik (izotek, axotrec itp). powoduje wysuszenie skóry, a nie jej złuszczanie, bo działa "od srodka". kupiłam tę isotretinoinę z olx (tretin - żel w biało zielonym opakowaniu z listkiem) i smarowałam nią twarz codziennie wieczorem. ona nie złuszcza. ani troche. więc podejrzewam, że efektu przeciwzmarszczkowego nie ma, ale po miesiącu mniej tłusta skóra, mniej zaskórniaków. chciałabym jednak, aby ktoś, kto ma pojęcie o retinoindach odpowiedział na Twoje pytanie.
ps. w przeciwieństwie do Tretinu w biało zielonym opakowaniu (izotretinoina w żelu z alkoholem chyba z 90% alko!!!!) Tretin krem (inna nazwa tego samego producenta to Ketrel) z tretinoiną jest suuuuperrr!! bez perfum jak retirides i nie piecze po kilku dniach (retirides mnie piecze) Edytowane przez nina321005 Czas edycji: 2021-11-22 o 23:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1693 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() I tu się zaczyna cały bajzel, bowiem Agencja Celna stwierdziła, ze potrzebuje zezwolenie Izby Leków a żeby to zrobić musze miec dokument od dermatologa, bo rodzinny nie ma prawa wypisac z uwagi na toksyczność treoniny. Jestem załamana, sprawa się ciagnie od sierpnia... ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
Spróbuj napisać im maila na wer.war.olz.magazyn.warsz awa@poczta-polska.pl podając szczegóły paczki to może Ci łaskawie odpiszą |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1694 |
Przyczajenie
|
Jest w ogóle ktoś kto w ostatnich miesiącach normalnie przesyłkę dostał bez problemów z urzędem celnym? Ja w czerwcu też musiałem się męczyć z urzędem, a kilka razy już kiedyś zamawiałem i wszystko było bezproblemowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1695 |
Przyczajenie
|
Niestety weszły nowe przepisy od 1 lipca i stąd te problemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1696 |
Przyczajenie
|
Dokładnie, a ja zamówiłam pod koniec czerwca i się załamałam na 1 lipca ledwo
![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Jak udało Ci się to zalatwic? Potrzebowałeś zezwolenia izby leków? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1697 |
Przyczajenie
|
Mi nie robili żadnych problemów o zawartość paczki. Nie pisałem że to tretynoina, tylko że po prostu krem do twarzy, może dlatego? Ale i tak z miesiąc się męczyłem żeby przepuścili paczkę, bo płaciłem bitcoinem i nie chcieli zaakceptować mojego potwierdzenia płatności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1698 |
Zadomowienie
|
Do mnie przyszło kilka dni temu zamówienie z Tristainy, zamówione pod koniec października. Bez problemów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1699 |
Raczkowanie
|
Czy są jakieś nowe informacje skąd najlepiej brać? Czy ktoś planuje zamawiać i chciałby się złożyć na wysyłkę?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1700 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1701 |
Przyczajenie
|
Chciałam złożyć mailowo zamówienia na Alldaychemist i tam na stronie mają do ściągnięcia "Fax Form" niestety po kliknięciu tego nic mi się nie ściąga. Czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, jakie informacje ma zawierać mailowe zamówienie. Pewnie, jakie produkty chcemy kupić, adres dostawy, formę płatności (ja akurat mam kartę mastercard), czy coś jeszcze trzeba podać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1702 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Czy wiecie może czy na Malcie jest dostępna tretynoina bez recepty? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1703 |
Przyczajenie
|
Hej w końcu udało się z przesyłką i mam swój Retin-a. Stosuje go już tydzień i zastanawiam się , czy wszystko jest ok.
Wszyscy wspominają o tym, że na początku stosowanie tretynoina powoduje zaczerwienieni, pieczenie itd. U mnie kompletnie nic, czuje jakbym nakładał jakiś delikatny krem. Czy ktoś z Was też tak miał ? ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Doładnie ten Retino A Cream .05% 20gm z AllDayChemist |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1704 |
Raczkowanie
|
dziwna sprawa... a termin waznosci dobry? wokół oczo tez nie ma podraznienia?
ja musialam początkowo pół grochu zmieszane z kremem 2x w tyg zeby nie byc podrażniona.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1705 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Data ważności wrzesien 2022 więc niby ok. Sklep chyba też wiarygodny z tego co widzę na forum. Nikt nie miał takiej sytuacji ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1706 |
Przyczajenie
|
Też nie miałam żadnych pordrażnień po tym kremie. Piszą w internecie, że jak się nie ma skutków ubocznych po tretynoinie to się trzeba cieszyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1707 |
Raczkowanie
|
Zazdroszczę braku skutków ubocznych. Ja stosuję od września, zaczęłam od 1x w tygodniu przez 4 tygodnie, potem 2x przez 4 tygodnie itd. Obecnie jestem na 4x w tygodniu i nie jest lekko. Czoło, policzki, nos ok, ale usta i broda to jest dramat. Wszystko mi się tam łuszczy i schodzi non stop, dniami i nocami. O makijażu mogę zapomnieć, bo po 10 minutach wychodzą wszystkie skórki i wygląda to po prostu strasznie. Jestem na najniższym stężeniu 0,25. Nigdy tretynoiny nie kładę przed upłynięciem 30 minut, na samą brodę i nad ustami nakładam najpierw krem nawilżający, potem daję tretynoinę, potem znów krem typu Cicaplast, nic to nie daje. Widziałam jeszcze jeden sposób na Reddit gdzie dziewczyny robiły tak jak ja, a na to jeszcze nakładały wazelinę na noc. Nie wiem jak sobie poradzić z tą okolicą i boję się co się stanie jak dojdę do 7x w tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1708 |
Konto usunięte
|
Oj, chyba za wcześnie na częstsze stosowanie
![]() Mnie dopiero teraz okres grzewczy zaczyna dawać się mocniej we znaki. Nawet mój nawilżacz powietrza nie wyrabia, co się dziwić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1709 |
Przyczajenie
|
Ja wcześniej jakieś 2 lata temu stosowałem zwykły retinol i z tego co pamiętam to odczuwałem pieczenie dlatego mnie to zdziwiło. Ale mam nadzieję, że wszystko z nim ok i bedę stosował.
Potrzebuje jakiegoś bardzo dobrego kremu nawilżającego po tretynoinie, polecacie coś ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1710 |
Przyczajenie
|
![]()
dziewczyny, zamawiałam z Indii mega tanio, mają stężenia nawet 0,1% i z mikronizowaną cząsteczką (lepsze, bo mniej się złuszczam, a lepiej działa)
ostatnio wzięłam 0,04% mikronizowane teraz będę robić drugie zapasy. jest tu ktoś z Warszawy / Łodzi kto chciałby zamówić wspólnie? 40 USD za przesyłkę, ale 2.2 USD za jedną tubkę piszcie prv |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.