![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Sagi, niechcący za dużo pokazałam musiałam edytować. 🙃
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
Mnie też nie posłało co napisałam.
Herbatko cudne! Nareszcze znów malujesz! Saginatko to inna róża. Takie bardzo drobne intensywnie rożowe i bardzo bogate w kwiaty. Zaglądała mi do okna jak byłam dzieckiem i mam sentyment do niej. Kiedyś ja spotkałam koło figurki Matki Bożej i na garnku bylo zdjęcie, ale nie mam teraz jak się doszukać. Jeszcze jestem z wnuczką. A reszta świata na wyjazdach różniastych. Pewnie zaraz wrócą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
Raczkowanie
|
Lanolinko-po edytowaniu nie zostało nic.Ale dobrze,że napisałaś "Blizna",oraz "Powiedziała,że nie żałuje".Obie są w Empiku.
Lenifa-to ja pewnie mam tę Twoją różę. Na zdjęciu kwiaty wyglądają na większe-ale jest drobna.
![]() |
#754 |
Zadomowienie
|
Cudny kolor tej róży. Miałam kiedyś podobną ,drobną, ale ona zachorowała na taką pleśń. I wycięliśmy. Była ogromna i strasznie kłuła.
Chyba też jakąś kupię. Znajdę jakieś miejsce . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Raczkowanie
|
Ja mam dużo róż-i pryskamy od chorób grzybowych-ale tę dostałam od kogoś-i jest bezproblemowa. Zdjęcie jest z wczoraj.Ona kwitnie prawie ciągle i obficie.Ma wiotkie i bardzo długie pędy.Nie kłuje za bardzo.To co przy niej robię to skracam te długie pędy i podwiązuję do pobliskich krzewów.
Kiedyś miałam tych róż jeszcze więcej.Bardzo je lubię,ale trzeba przy nich troszkę pracy-to obcinanie przekwitłych kwiatów i wygrabianie opadłych płatków już mnie wkurza. Ale jak w pełni zakwitną to złość przechodzi.
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
Szukam tej róży, w sensie zdjęcia. Póki co naszłam na tę śnieżną. Zdjęcie z połowy listopada sprzed 2 lat. Z liśćmi już kiepsko,ale kwiaty i pąki dalej są. I kwitnienie utrzymala gdzies do połowy stycznia. Tylko w styczniu to już bylo tylko kilka kwiatów.
https://www.garnek.pl/alelen/37339155/listopadowa-roza Mam . No nie jest najlepszej jakości zdjęcie, bo robione tak prawie w samo poludnie, a to nie jest najlepsza pora na robienie zdjęć. No ale akuratnie tam się wtedy znalazlam https://www.garnek.pl/alelen/6068512 Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-10-18 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Raczkowanie
|
Ja myślę,że ta róża przy kapliczce jest podobna do mojej.
![]() |
#758 |
Zakorzenienie
|
Pasowałoby poznać jaką ma nazwę, bo bym wiedziała czego szukam. Chcę na balkon i to będzie eksperyment czy się uda. Drugą chcę na Roztoczu, chociaz nie wiem czy się uda bo na działce sam piach. Mamy nawieźć ziemi, ale to dopiero jak będzie fiinansowo możliwe. Bo taka budowa bez kredytów, to robi się na co starcza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 |
Jestem jaka jestem
|
Hejka
Żyje.Mam skierowanie na neurologię.W poniedziek się wybieram.Niby na cito,ale dziś nie pojechałam.Trzeba było parę rzeczy kupić.Dodatkowo to wiadomo ,że weekendy to mało badań.Nie chce leżeć bez sensu.
![]() |
#760 |
4 pory roku i ja piąta
|
Jak pięknie różano zrobiło się na Zagrodzie.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U mnie na razie 5*C, ma być 14*C ale ma być dzień przepełniony słońcem, więc liczę na dość ciepły dzień. Młodzi oczywiście do pracy :/ . Kurcze... jako osoba mająca 2 dni wolne w tygodniu uważam, że każdy powinien takie 2 dni mieć wolne gdzieś tam w tygodniu. Dla mnie to skandal, żeby przy takim postępie jakie mamy człowiek tak zapiep...ł . Mam jakieś wrażenie, że dawniej, czym dawniej to ludzie mięli więcej czasu wolnego, czasu dla siebie ![]() ----------------- Zwierzyniec czeka. MM słodko śpi radośnie pochrapując. Cicha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osoby podczytujące ![]() --------------- Zostawiam ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-10-19 o 08:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
Część zdjęć już ściągłam, ale nie ma czasu na resztę. Pewnie znów mi wszystko zniknie. Jestem niespotykanie spokojny czlowiek. Wszystko co robię ktoś robi delete
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#762 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Megi, to dobrze, że położą cię na oddział. W jednym miejscu i dokładnie cię przebadają. Już nie żałuj czasu dla siebie, robota ci nie ucieknie. Emmi, mi na wsi kilka róż z biedry wymarzło. Jednak zimny wiatr nie służy ani cisom ani różom. Wymienimy cisy na tuje. Te powinny dać radę a potem osłonią rabatę. Tuje aktualnie są passe w ogrodach wiec przekornie- u mnie będą. Jako tło są idealne. Ja lubię róże z takimi klasycznymi kwiatami, choć wiosną zakochałam się w Pashminie. Teraz na tapecie temat oczyszczalni. Stary mnie zamęcza pytaniami, co z tą wodą co wpadnie do zbiornika? Bo nie będziemy mieli rozsączenia. I już wymyśla oczko wodne. Chyba u sąsiada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Jestem jaka jestem
|
Hejka
Emmi to profilaktycznie,jak powiedziała lekarka.Za krótko mam te zawroty i ona nie wie co to jest ,więc skierowanie na neurologię.Byc może wcale nie trafię na oddział,tylko cała impreza i badania odbędą się na izbie przyjęć.No nie pojechałam w piątek bo zwyczajnie nie byłam przygotowana czyli musiały być zakupy.Mnie się wydaje ,że to błędnik.No ale cóż.Męczą mnie te zawroty i lekkie mdłości.
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
Witam, chwilę mnie nie było. Ale...nie chce mi sie nawet tłumaczyć, ani pisać. Po prostu. Tak bywa.
Myślałam, że wyzbyliśmy się przedszkolnych problemów, to na tapetę weszły nowe, ogromne problemy. Nie dość że kolejny raz w ciągu 9 dni moja młodsza przyniosła wszy ![]() U nas przymrozki od kilku nocy. Teraz jest 3 stopnie na plusie, ale słoneczko i bez wiatru. Więc w planie ubić 5 pozostałych indorów i wrzucić w zamrażarkę. To jest dzisiaj moim priorytetem. Idę chociaż trochę poczytać co u Was słychać, bo zaraz czasu mieć nie będę . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
4 pory roku i ja piąta
|
Ooo? Jak nas dużo
![]() Amita ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Imegan ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-10-19 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
Herbatko, przepiękny obraz z jabłkami
![]() U mnie róże mimo przymrozków kwitną w najlepsze. Ale nie znam odmian. Bo ja kupowałam mix róż po 10 sztuk za grosze. Więc co urosło to jest ![]() Ja jestem na etapie kawy rozpuszczalnej. Wiem, że to podobno nie kawa, a odpady, no ale... smakuje mi. Teraz kupuję do tego cappuccino włoskie. Mega smakuje mi w połączeniu z kawą. Prawdziwą kawę to piję, tylko jak mam okazję z ekspresu wypić. Oczywiście z mlekiem ![]() Na< obiad dzisiaj nic nie zaplanowałam, może placki ziemniaczane? Ostatnio u mnie mega się sprawdza pieczone z jednego naczynia. Ziemniaki, mięso, dużo cebuli którą uwielbiam pieczoną, marchewka i warzywa jakie tam mam akurat. I takie mięsko z warzywami starcza mi na 1-2 obiady. Piekę na zmianę królika, kaczkę, indyka, czy gęś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() Annorl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mielicie w domu same mięso? Potrzebuję namiary na doba maszynkę, co zmieli nie tylko filecik deliaktny, ale i każde inne mięso, no. kaczkę, czy królika.
Oglądam już i cena mnie trochę przeraziła, powyżej tysiaka. A te tańsze to mają różne opinie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() Annorl ![]() ------------ Nie mielę mięsa. Kupuję już gotowe. Nie doradzę. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
W temacie maszynek do mięsa nie będę się wypowiadać, bo ich teraz nie znam. Przeszłam na ręczną i nie jest mi potrzbeny hałas jaki one robią ani latające kolo głowy nożyki. Tak się u mnie skończyła obcenośc tej maszynki w domu ale to lata temu. Nawet już nie pamietam co mielilam. Od tego czasu nie tknełam się żadnej innej jak ręczną. Nie przepadam za tymi urządzeniami.jedyne co mnie przekonalo to mikser i że fajnie w nim się robi masło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
4 pory roku i ja piąta
|
Gadu, gadu, a robota czeka. Do tego piękna pogoda i też zaplanowałam sobie jakieś roboty na dworzu.
Znikam, życząc wszystkim dobrej soboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
Podobnie mam Emmi. Zaplanowane ogarnianie zabawek dzieci, bo niedługo nie będzie się dalo przejść przez dom, a teraz zabawa na calego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
Ahoj🙂
Nie murke mięsa surowego w domu, tylko gotowane zatem mi wystarcxy dostawka do mielenia do robota. Gdybym jednak miała kupować taka naszynke to bralaabym te o największej mocy. No i najlepiej, żeby to odlew. Bonus gdyby można było myc części w zmywarce. Sagi, moze dorawdź w bibliotece, bo jak Ci się nie spodobają to po co kupować. Jest też ciekawa o corce Joyca ,tego od Ulisessa -,,Pasja i upadek " Pogoda de lux Upieklam.placek z dyni bardzo dobry , zaraz Wam.pokaże tylko zrobię zdjęcie z przepisu Ania gotuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Zakorzenienie
|
Prosto z lodówki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Jestem jaka jestem
|
No a ja siedzę i co najwyżej mogę mówić co trzeba zrobić.Mam nadzieję że mi chłopaki wyrwa koperek co sam się latem rozsiał,to go posiekane i do zamrażarki pójdzie.Szanowny wykopał i buraczki i marchewkę.Plony całkiem udane,biorąc pod uwagę ,że nie przegrywałam.Niby starałam się rzadko siać,no ale i tak było dość gęsto.Jeszcze do wykopania pietruszka,por, seler,ale to już nie jest dużo tego.Jak będę miała dość siły i mocy to może uskubię ile się da natki z pietruszki i też posiekana trafi do zamrażarki.Por letni też chyba potnę i zamrozę.
Emmi no każdy lekarz po swojemu działa.Okaze się co to jest,bo męczące okropnie.Kazde wyjście gdzieś na dwór to w asyście,najczęściej któregoś juniora.Z zewnątrz to może wyglądac że pijana mamę holują. Amita no masz rację,ale ja nienawidzę szpitali,mam uraz .Po za tym ja jestem straszny gniazdownik i tylko własne łóżko i swoje kąty pozytywnie na mnie działają.Nie pamiętam ,żebym od ostatniego pobytu w szpitalu czyli 9lat temu nocowała gdzieś poza domem.
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
Różyczki Wasze przepiękne. Dużo przy nich pracy i poklutych rąk, ake piękne. Podziwiam.
Amita ja mam szmaragd tuje, Jakbyś chciała to Ci pokaże jak wyglądają. Kupowane były większe, takie na 80 cm. Mnie był gatunek obojętny byle nie szybkorosnaca. ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Imegan, zdrowia, dobrej diagnozy. I szybkiego wyleczenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Zadomowienie
|
Ja miałam taką domową elektryczną maszynkę do mielenia. Ann jak masz dużo domowego własnego mięska to tylko taka dobra. Bo te słabsze zapychają się. Na nożach osadzają się włókna i ścięgna mięsa. Nie da się szybko mielić bo trzeba czyścić. No i chyba ostrzyć noże to już w każdej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze dodam, że ja bym poszła od razu do szpitala, gdyby mnie skierowali. Piątek nie piątek, będą coś robić czy nie ale to zawsze szpital zatem gdyby się coś przez weekend działo to Ci.pomoga. W domu to tylko zmartwienie dla reszty żeby czasem coś się nie stało. I w dupie bym miała cały koperek i robite
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Zadomowienie
|
Imegan życzę zdrowia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Raczkowanie
|
Hej,hej!
Lanolinko-ciasto wygląda obłędnie! Na pewno rozpływa się w ustach.Powiedz jak smakuje.Jak je robiłaś? Ja kiedyś piekłam marchewkowe-dyniowego nigdy. Ja dziś na szybciora zrobiłam takie na herbatnikach,z kremem i kajmakiem. Annor-ja mam maszynkę do mięsa-muszę mieć do mielenia mięs na kiełbasy.Dawniej miałam Zelmera-był prawie niezniszczalny.Od kilku lat mam taką
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2024-10-19 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (1 użytkowników i 2 gości) | |
lenifa |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.