Zagroda babuszki cz.5 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-09-14, 19:43   #121
annorl1
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Lanolinko, szkoda żeberek.

Ja żeberka zawsze najpierw obsmażam, a potem trochę wody i do szybkowara. Pół godzinki i są odchodzące od kości 😋

Rosół kończy się robić w wolnowarze. Będzie na jutro i rosół i mięso. Więc jutro tyle co ziemniaki ugotuje albo kaszę do obiadu.
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-14, 19:54   #122
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Moim faworytem z żeberkami jest gotowanie ich na kapuście kiszonej. Można dodać trochę białej. Ale też najpierw lekko podsmażam.

Pada...

------------
Dziękuję, za życzenia zdrowia. MM czuje się dużo lepiej.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-14 o 19:56
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-15, 07:00   #123
annorl1
Zakorzenienie

Dziewczynki, jak noc minęła u Was? Mam nadzieję że wszystkie Was ominęła woda. U nas mocno padało. ale jako że w dzień siąpiło, to ziemia była już zmęczona i wodę przyjmowała. Teraz słoneczko wychodzi. ale czytam wiadomości i nie każdy budzi się dzisiaj spokojnie. Nie każdy mógł spokojnie zasnąć 😔 ciężka noc dla wielu ludzi to była.
Stary 2024-09-15, 08:19   #124
lenifa
Zakorzenienie

Otworzyłam oczy i zobaczyłam błękitne niebo po horyzont. Słoneczko świeci ale wydaję się być chłodno. W nocy patrzyłam na kamerę na most w Głuchołazach, rano kamerka nie działała już, więc nie wiem co i jak, ale mam nadzieję, że stoi jak stał, tylko kamerka padła. No ale jakieś newsy widziałam, że woda już na rynku tam. Z wiadomości w necie w sumie ciężko się zorientowac jak się sprawy mają w Sudetach.

https://www.youtube.com/watch?v=KuMivynFuhM

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-09-15 o 08:42
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-15, 09:04   #125
Imegan
Jestem jaka jestem

Hejka

U mnie padało wczoraj ,ale z przerwami i wszystko wsiąkło.Teraz jest słonko i dość chłodno.Wedlug mapek po południu ma jeszcze padać.

U mnie planów przetworowych ciąg dalszy.No i wypatrzyłam na ,,kocham gotować,,u Ogińskiego czosnek w oleju pasteryzowany chyba godzinę w piekarniku.To taki najprostszy przepis -tylko obrany czosnek zalany w słoiczku olejem ,zakręcony i na chyba godziny(choć tu nie jestem pewna do końca,muszę sprawdzić)do piekarnika w temp.100°C i tyle.Potem taki pyszniutki czosnek na chrupiącą grzankę i pyszota.Musze dokładnie sprawdzić ile mam jeszcze swojego czosnku,bo to Szanowny zbierał z pola.A jak będzie niewystarczająco to zamówię na stronie ,gdzie zwykle zamawiam czosnek do sadzenia.Maja też taki kulinarny.

Na obiad sos mięsno pomidorowy i makaron świderki ,bo tego spagetti nie mam.

Spokojnej niedzieli życzę ♥️
Stary 2024-09-15, 09:40   #126
saginata
Raczkowanie

Hej,hej!
U mnie padało-raz spokojnie,raz intensywnie-ale jest ok.
Bardzo mi szkoda ludzi ,którym powódź odbiera dorobek życia.Przerazające jest to co tam się dzieje.Ja raz miałam do czynienia z ogromnym żywiołem-kiedy to trąba zabrała nam dach a ulewa zalała dom.Wiem jaki to strach-i jaki ogrom pracy potem.

Na obiad pyrka rosołek.Madzia zażyczyła sobie z lanymi kluskami.
Mąż robi kurzęcego fileta z patelni grilowej-podanego z sałatką ziemniaczaną.
Imegan-ciekawy ten czosnek.Ja w tym roku zamierzam kupić do sadzenia,bo mój już wiele lat ten sam.Trzeba zmienić.

Emmi-napisałaś,że Twój MM czuje się lepiej-a jak Ty? Nie tylko fizycznie-ale ogólnie? Bo chyba masz trudny czas-mało Cię tu i brak tej Twojej radości i pogody ducha

Lanolinko-Ty na południu-wszystko w porządku?
Cicha- Świętokrzyskie też zagrożone-jak u Ciebie?
Dziewczyny -napiszcie czy wszystko ok.

Na fb Napisała wczoraj Gabi[Wiedźma]-była na eko i na banitach.Ona z Zebrzydowic-i tam było strasznie,ona strażak -prosiła o pomoc bo nie dawali rady.
Życzę spokojnej ,dobrej niedzieli.
Stary 2024-09-15, 10:36   #127
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cześć wszystkim
Chociaż nie wszystkie dotarły na nową część. hop! Hop!!

Sagi Nie wiem jak się czuję. Mój mózg jest obity od środka od w przeważającym procencie zbędnej papierologii jaką MEN narzuca nam do wykonania . Ze względu na podejrzany stan zdrowia MM i domowe leczenie, które może pomaga a może tylko ,,przygasza" nie poszłam do kościoła. W lecie stanęłabym sobie poza budynkiem i byłabym z dala od ludzi, dziś jest na tyle chłodno, że pewnie musiałabym wejść do środka. Ewentualna wymiana bakterii nie wchodzi w grę. Natomiast już wczoraj pod wieczór powrócił apetyt MM więc chyba idzie ku realnemu polepszeniu.

Dziś zamierzam odpoczywać, bo jutro już poniedziałek i reszta dni roboczych...
Amita Dojrzałam, żeś w ukochanych Włoszech. Odpoczywaj kochana i niech ten czas będzie miły, bardzo przyjemny a przede wszystkim bezpieczny

-----------------
Czytam Was, ale mój mózg jest mocno obolały.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

W stawiku nie za dużo wody. Może zleci coś z gruntu. Za to widać po moich ukochanych floksach obfitość deszczu, bo wreszcie mogły się opić wody i wyglądają prawidłowo. A tak ciągle drzewa im zabierały i stały z oklapłymi listkami. Pojemniki na deszczówkę pełne.

Annorl U nas winorośl nie jest przycinana, tyle co prześwietlenia tu gdzie sięgnę z samych liści. Winorośl pnie się po blaszaku, wspina się na olchę i te grona zwisają jak kwiaty werbeny. Ma z drabiny pozrywać je Junior, on najwyższy, tylko mu zawsze chęci brak. W sumie winogrona jem ja i MM, reszta coś tam skubnie. Nie udało nam się zaszczepić ogrodniczego bakcyla czy w ogóle przyrodniczego. Komputer wszystko zmiótł, bo zadatki były.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-15 o 10:03

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2024-09-15, 10:46   #128
lenifa
Zakorzenienie

Wczoraj moja ulubiona sąsiadka przyniosła mi po gronie winogron. Drobnę ciemne i jasne. Pychotka. Jak uważam aby ich nie jeść za dużo tak trudno mi się powstrzymać.

Wracajcie do zdrowia Emmi Też nie przepadam za papierkolubami. Z papieru to lubię robić ale inne rzeczy Książkę wydać, jakąs poezję, zabawkę zrobić albo ten teges w innym celu wiadomym Ja to tak myślę, że za pomysłami zużywającymi to cenne cos jakim jest papier stoi biurokracja. Czym jest biurokracja? Takim stanem, że chcesz pokazać że jest się potrzebnym, a nie ma sie pomysłu na to, a chce się zarobić A papier wszystko przyjmie
Stary 2024-09-15, 12:17   #129
annorl1
Zakorzenienie

My zaliczyliśmy prawie 2 godzinny spacer po lesie. Cudownie tak pochodzić. Dzieciaki zaliczyły kilka kałuży
Wróciliśmy i zjedliśmy lody z bitą śmietaną. Tak na doładowanie energii która została w lesie
Teraz czas na kawusię, a dzieciaki oglądają Piękną i Bestię. Chyba im zaraz zrobię popcorn. W tygodniu prawie nie jedzą słodyczy, ani nie oglądają telewizji, bo w końcu zaczęła się szkoła i zerówka. Więc w niedzielę mają czas na to. A później zagramy w nową grę. Już ostatnio graliśmy i jest mega super. To po prostu gra jeżyki. Na desce są namalowane jeże, do zestawu są kolce z patyków. I kostki. No i się wkłada te kolce w jeżyki. Kupiłam na Temu, więc nie umiem wytłumaczyć, ale bardzo super gra.
W ognisku pieką się ziemniaki, bo dzieci miały smaka na takie ziemniaki z ogniska. Więc skoro już koniec ogniska był, bo ziemniaki gęsiom gotowaliśmy, to wrzuciłam ziemniaki i niech zajadają później
Imegan widziałam ten przepis, ale taki rozciapany czosnek do mnie nie przemawia. Jak zrobisz i skosztujesz daj znać. Czosnku mi nie brakuje.
Sagi, daj przepis na sałatkę ziemniaczaną. Lubię, a tak dawno nie robiłam.
Emmi, mój mąż pilnuje aby winogrono szło raczej po siatce. Jak bym to ja pilnowała, to pewnie juz większosć drzew by w sadzie była nim opleciona
Lenifa, jak u Twojej mamy w Krakowie?
Stary 2024-09-15, 13:00   #130
lenifa
Zakorzenienie

Mama jest z siostrą teraz. Moja kolejka prawdopodobnie od marca. Dzwonię czasem. Byłam u niej dwa tygodnie temu. Jest wszystko jak bylo.

Siedzę teraz żołta od rokitnika haha. Naprawdę jakiś czas utrzymuje się ten kolor. Poki co z rzeczy co zauważyłam, dlonie robią się miekkie w dotyku. No zobaczymy. Dziś 4 dzień To dość krótko. Zaraz musze się wziąć za obiad, a potem za gimnastykę. Najbardziej jestem ciekawa czy to będzie miało wpływ na mój kanał łzowy. I uda się sie popłakać sobie, czy to ze smutku czy z radości. Bo póki co to zamiast łez tylko ból oczu w takich sytuacjach. Znalazłam takie informacje że może zadziałać. No to testuje i też i on kanałek. Bluzka kompletnie żołta) Tak, że juz zakładam ten sam podkoszulek jak sie traktuję tym olejkiem. Do tego stopnia żołta, że mi się córa pyta na kamerce, co mi sie stało z bluzką?) Może by pasowało użyć do tego żołtej bluzki, albo czarnej aby nie było widać, no a ja wziełam zwyczajny biały podkoszulek. Przetrzymam. Sztuka ponoć wymaga poświęceń I nie tylko ona haha.

https://www.youtube.com/watch?v=hp4endJMu1E Rokitniczanka

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-09-15 o 13:03
Stary 2024-09-15, 13:12   #131
cicha722
Rozeznanie

Dziewczyny u mnie dobrze. Ja mieszkam na górze rzeka dosyć daleko. Bardzo mi szkoda ludzi na południowym zachodzie bo to straszne taka powódź. Byłam dzisiaj rano na opiece świątecznej. Mam zapalenie krtani i antybiotyk. Dwa dni zwolnienia. Słońce świeci. Chłodno.
cicha722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-15, 13:39   #132
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

22*C a jest tak parno i duszno, że ze zbierania aronii wróciłam cała mokra. Naiwnie jeszcze wzięłam ortalion Wisiał na drzewie i mnie ciągle nastraszał, bo sprawiał wrażenie, że ktoś stoi. Można sobie dodatkowo urozmaicić czas? Można . MM jeszcze zbiera. Junior w między czasie urwał trochę winogron. Zdecydowałam, będziemy też suszyć winogrono. Potem idealne do bigosów czy do juniorowej owsianki. Zobaczymy jak się sprawdzą.

Annorl U mnie aronia już pomarszczona i taka w sam raz na zbiór. Nie wiem czy ostałaby się na kolejny weekend. Sprawdź swoją.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cicha Jak tam twoja papierologia? U mnie już z górki. Porozsyłane, bo oczywiście powinien tworzyć zespół, ale ten zespół to składa się ze mnie razy x . Ale jak mam czekać aż przypasuje wszystkim jakiś termin, a najczęściej ze szkodą dla mnie a potem siedzieć i dumać nad prostotą ileś tam godzin, zanim się namyślą, przemyślą... to wolę sama

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-15 o 13:36
Stary 2024-09-15, 13:44   #133
saginata
Raczkowanie

Ann-sałatka jest prosta.Ja nie robiłam tylko Madzia.Zna ją z restauracji gdzie zawsze zamawia zamiast ziemniaków.To są ugotowane ziemniaki-mają być nie rozgotowane.Można gotować w mundurkach.Można sałatkę robić z lekko ciepłych lub zimnych.Ziembiaki kroi się w grubszą kostkę-1cmx 1 cm lub ciut większe.Do tego kroi się tak samo kiszone ogórki i cebulę-my daliśmy czerwoną.Doprawia się solą i pieprzem-i 1-2 łyżki majonezu.Zamiast niego może być śmietana z musztardą.I tyle.Próbowałam-jest pyszne.

Cicha-zdróweczka

U mnie aronia już przerobiona na soki.

Edytowane przez saginata
Czas edycji: 2024-09-15 o 13:45
saginata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-15, 14:09   #134
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Z ostatniej chwili niusik. Młoda mamuśka z dwóją małych dzieci plus piesek weszła na nasze pastwisko w poszukiwaniu chyba przygód z bliskiego spotkania z kozami. Dobrze, że był MM zbierający aronie. Skąd się takie idiotki biorą?

----------------
Sagi Ta sałatka brzmi bardzo interesująco. Koniecznie muszę też zrobić.

----------------
Dokonaliśmy z MM odkrycia, że ja jeszcze śniadania nie jadłam . To tak właśnie jest ze mną jak głowa zajęta czym innym.

Zaczynają spadać orzechy włoskie. Wszystko na raz

Widziałam sporo owoców pigwowca. W tym roku jakby więcej. Znów będziemy suszyć. Chociaż zostało nam trochę z zeszłego roku.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-09-15 o 14:19
Stary 2024-09-15, 14:18   #135
lenifa
Zakorzenienie

Saginatko u mnie ciocia dodaje jeszcze do tej sałatki ugotowane ostudzone parówki, oczywiście pokrojone w kostkę
Stary 2024-09-15, 17:07   #136
Imegan
Jestem jaka jestem

Annorl myślę ,że taki pieczony?konfitowany ? czosnek na chrupiącej grzance może być pyszotaAlbo dodanie go do jakiejś pasty,sosu.Mysle ,że dla mnie będzie okej,bo surowy drażni mi wątrobę.A jak już będę robić ten w oleju to może jakies kilka słoiczków marynowanego i kiszonego.Zawsze to jakaś odmiana.Ja lubię wyjeść czosnek z warzyw kiszonych czy konserwowych.No i nie tylko ja.

Pada.Maks chciał do kolegi ,żeby łowić ryby.Nie puściłam bo mapki pokazywały deszcz.Przemoczy go i znów będzie jakieś przeziębienie.Ostatnio złapał.u tego kolegi amura i ten teraz pływa w basenie Malej.Jakos nie widzi mi się uśmiercanie tej ryby,Maks chyba też tak średnio.Nie wiem czy nie wróci do stawu ,gdzie mieszkał wcześniej.No temat nadal nie rozwiązany,bo nawet gdyby zdecydował się ,to trzeba to robić jak Mała w szkole,żeby nie widziała tego zdarzenia.
Stary 2024-09-15, 17:09   #137
cicha722
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny, chyba miałam kryzys po pierwszym antybiotyku, tak mnie siekło że musiałam się położyć. Ból głowy i nasilenie objawów plus kaszel. Chyba walczy antybiotyk. Teraz już lepiej. Ale leżę sobie. Emmi papierologie też mam na ukończeniu. Wysłałam dyrekcji. Teraz jeszcze do logopedycznych indywidualne programy. Ale to już z górki.
Stary 2024-09-15, 22:53   #138
lenifa
Zakorzenienie

Zalazłam na manowce Cudne manowce jak u Stachury. Ale ze mną i z manowcami wygra chyba sen, bo zaczynają mi się oczy same zamykać. Na te manowce zaprowadził mnie rokitnik i czuję, że to będzie mój ulubiony krzaczek.

I ranek. Siedzę dalej w rokitniku a muszę odstawić go na boczny tor. Bedzie ciężko. No ale może prędzej namierzę go w realu. Szkoda tylko, że nie będzie mozliwości testowac dalej na sobie i nie wiem kiedy będzie taka możliwość. No nie da się wszystkim zajmować naraz. Końmi nie idzie mnie oderwać od tego krzaczka

Dla rozluźnienia weszłam na yt, bo czytanie tych biochemicznych akcji to jest dość duży wysiłek i postanowiłam poluzować chwilę. Włączyłam sobie taki filmiczek o rokitniku, pewnie będzie coś o przygotowywaniu z niego dżemików czy coś. Kobietka wygląda sympatycznie zobaczymy co powie https://www.youtube.com/watch?v=acCbHw_Zf8Y Ale po pierwszych zdaniach tez widzę że jej odpaliło na punkcie rokitnika Takoż jak mnie.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-09-16 o 09:03
Stary 2024-09-16, 10:49   #139
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Hej królewny 🙂

U mnie pogodowo ok, tzn nie ma zagrożenia. Straszne te powodzie, tyle tragedii.

Chirowitkom zdrowia życzę. 🙂

Zapisałam się klubu dyskusyjnego o książkach ale nie wiem vxy dobrze zrobiłam, bo mi się tam książka którą będzie się omawiać ani trochę nie podoba. Tak że nie dam rady przeczytać

O żesz ..idzie mi radio a w niej zapowiadają jakąś ,,gościnię" . Nie lubie tego feminizowania
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-16, 13:49   #140
cicha722
Rozeznanie

Dzięki Lanolinko gotowałam pomidorową z rosołu z wczoraj i makaron ze szpinakiem pycha trochę się lepiej czuje choć jeszcze mam chrypkę. Mam nadzieję że wyzdrowieję bo nie lubię chorować.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Strasznie żal ludzi których dotknęła powódź. Jak tu im pomóc.
Stary 2024-09-16, 14:59   #141
herbatka99
Zadomowienie

Można na pewno wpłacać jakieś pieniądze dla powodzian. To powinno być konto jakieś bankowe. Wtedy bank pilnuje wszystkiego.

Też bym wpłaciła.

Najgorsze tam gdzie całe domy popłynęły.

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Lanolinko, może następna książka ci przypasuje. Idź może ktoś też będzie co mu się nie będzie podobało.może nie wszyscy przeczytają.
Mnie też śmieszą te gościnie i ministra. Do czego to doszło
Lenifko u nas na Pomorzu jest takie miejsce z rokitnika mi.
Kilka kilometrów to jest. Jak one są takie pomarańczowe to jest tam jak w bajce, to są jakby wały ochronne na mokrym terenie,jakieś zbiorniki wodne ,wielki obszar. I na tych wałach całe połacie rokitnika. Kiedyś nawet zbieraliśmy, ale to kłuje i ciężka ta robota. Dżem to nie wychodzi ,trzeba by było dawać koniecznie dżemiks, bo z nich naturalnie to tylko sok.bo wewnątrz te jagody są wodniste.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-16, 15:33   #142
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cicha, caritas pewnie prowadzi zbiórkę pieniędzy.

U nas są póki co zbierane rzeczy typu woda, jedzenie i środki czystości.

Herbatko, tak mi też pani w bibliotece mówiła, że nie trzeba przeczytać i nie musi się podobać.. zobaczę, bo to w ten sam dzień mam też dydkydyjny klub filmowy i mam tańsze bilety. Jak mi film nie podchodzi to nie idę

Dyniowa będzie ma obiad

.ysle że ładniej i jakoś tak poważniej brzmi pani minister lub pani doktor niż pani ministro, pani

doktorko.

Lenifo a co to smarowanie rokitnikiem ma zdziałać?
Stary 2024-09-16, 15:51   #143
herbatka99
Zadomowienie

Jem jabłko Celeste. Jest pyszne, delikatny miąższ, soczyste i kruche, słodkie. Polecam.
Podobno trudne dla sadowników.
Pani w warzywniaku mówiła że to jabłko letnie.
Stary 2024-09-16, 21:22   #144
lenifa
Zakorzenienie

Herbatko u nas w kosciele przewidywana jest zbiórka na powodzian. Zapowiadali już.

Ja jestem już na Roztoczu. Saginatko nawet mam okazję pojechac do Tomaszowa 24 ego ale doslownie na godzinę. Chyba że jakoś inaczej to zorganizuję.

Nawet wzięłam ze sobą zeszyt z rokitnikiem. Tylko nie wiem czy pisać, bo krótkie notki mam z przerabiania całych artykulów. Wzięłam zeszyt bo zamierzam nad nim dalej pracować. No własnie zazdraszczam że jest nad tym morzem i ponoć w Pieninach. My będziemy sadzić tutaj, ale owoce najwcześniej są po 3 latach. Poki co jadę na oleju który kupiłam w zielarskim. I na pewno kupię drugi przy jakiejś okazji. Jest problem ze zbiorem owoców z powodu kolców. Ale nie tylko owoce są lecznicze a liście też. Powiedziałabym, że owoce bardziej. Ja już rokitnik przerabiałam z 10 lat temu, ale to taka ogólna wiedza była. Teraz jadę za nim na research. Na pewno konkrety sa bardziej przekonywujące, ale biochemia jak ktoś nie zna brzmi jak czarna magia. I jeszcze te symbole różne. Dla mnie fascynujące jest że radzi sobie z LPS. No i teraz co wam to daje? - Nic. No ale może akurat wiecie co to lipopolisacharyd.

Więc podam niektóre z istotnych notatek, tylko się nie złoście na mnie, że wam cosśprzepisuję z neta. Tak sobie w skrócie zapisuję. Bo jak ktoś chce konkret to może iśc śladem. A dokładnie skrót ze skrotów bo nie chce mi sie przpisywać zeszytu. Na dodatek nie skończyłam, Doszłam gdzies do 50 strony.

Owoce mozna robić soki, musy, dżemy i suszyć na herbatke. Z nasion moża tłoczyć olej. A teraz bardzo ogólniaście przy czym można zastosować -Przy problemach układem płciowym, przy chorobach żołądka i jelit, przy chorobach skórnych, działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo. Usprawnia funkcje serca. przeciwdziala miażdżycy, polepsza skład krwi, zwiększa wydzielanie enzymow trawiennych, ma właściwośc przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, ma wlasciwości regenerujace i przeciwstarzeniowe, odtruwające, przeciwbólowe. Dobry w kosmetyce. Absoruje promieniowanie ultrafioletowe Ma dobre właściwości immunomodulujące (czyli modulujące układ odpornościowy). Zwiększa syntezę kolagenu. Stabilizuje siatkówke i naczyniówke oka. Jest przeciwcukrzycowe. ma dobry wpływ na ukałd nerwowy i mózg, Przy urazach uszkodzeniach ściegien i wiązadeł. Zapobiega otyłości, Ma korzystne działannie przy zatruciach, ołowiem i arsenem. Chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Tego jest więcej, w wielkim skrócie co wyszukałam. Tylko będzie problem z przerabianiem rokitnika dalej, bo już widzę, że nie będzie jak. Może dopiero w październiku.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2024-09-16 o 21:27
Stary 2024-09-16, 22:54   #145
herbatka99
Zadomowienie

Lenifko, wkleiłabym ci zdjęcia tego rokitnika, ale mam gdzieś na płycie, a mój laptop nie czyta płyt. Coś nawaliło. Powinnam zanieść do naprawy ,bo płyt mam dużo. I wszystko leży. Nie mam jak zdjęć przejrzeć
Stary 2024-09-17, 07:19   #146
Imegan
Jestem jaka jestem

Hejka

Przyszłam się przywitać tak z rana, jeszcze przed zaplanowanymi działaniami.Przegladam net na przetwory z okry.Chyba coś pójdzie w marynatę i chyba część zamroże.A tak to powstało 10 słoików papryki marynowanej.Szanowny tuż przed wyjazdem kupił mi 5kg papryki,więc czas był najwyższy.Teraz ta surmia,papryka swoją w tym cienka chili.Mam też samodzielnie siane te małe papryczki słodkie,a kupowałam je w Biedronce.No oczywiście pomidory i jeszcze przejrzała fasolka szparagowa,gdzie łuskam ziarna i potem pasteryzuje w słoiku.Wyglada podobnie jak fasola z puszki. Bardzo obiecująco.Tyle ,że gotuje 3x,żeby nie skisła.

Oczywiście w warzywniku rośnie fasola ,,piękny Jaś,,i ,,Jaś karłowy,,No ale te to jeszcze trochę zanim będę zbierać.Dopiero jak przymrozki będą zapowiadać.Zamowilam sobie na allegro zakrętki do słoików różne,bo sporo taniej wychodzą niż w sklepie,no i były takie różne nietypowe rozmiary,a słoiki takie mam.

O pomidorach już pisałam.Na ten czas Hubal pierwsze miejsce.Smak malinowy,słodkawy.Codzien nie ,a nawet i dwa razy dziennie robię sobie miseczkę pomidorów z cebulką i śmietaną do np kanapek.Są przepyszne,słodziutkie,aż muszę ciut więcej soli dodawać,żeby zrównoważyć smaki.Zadnego kwasu,zapach prawdziwy pomidorowy.No po prostu niebo w gębie.No i zmykam,czas działać,samo się nie zrobi.Milego,spokojnego dnia i do później👋
Stary 2024-09-17, 08:56   #147
lenifa
Zakorzenienie

Imegan zapracowana od rana a u mnie dokładnie odwrotnie. Trafił mi się dzień, że wszyscy ruszyli do swoich obowiązków, a ja się obudziłam i nie muszę nic. Nawet sniadania mi się nie chce robić. Święto lenia. Nie mniej jak dojdę do siebie to ruszę pewnie na jakąś wyprawę po zioła.

Herbatko też mam problem ze zdjęciami, w sensie ich wysyłania. Gdzie te czasy kiedy to było tak proste jak garnek. Mam już zdjęcia tej sukienki afrykańskiej i nie mam jak posłać. Na dodatek miałam poranny bunt komputera i aż się dziwię, że się jakimś cudem uruchomił.

Własnie mi wyrzucił fb sposób na obieranie rokitika... Wszystko wiedzą No filmik aby to robić przy pomocy grzebyka. Grzebyk to mam ale rokitnika nie... haha.
Stary 2024-09-17, 10:16   #148
annorl1
Zakorzenienie

Dzień dobry
Ciężko mi się jakoś pisze. Ciężko mi cos zrobić. Raz że to przesilenie ciągle mnie trzyma, albo zmęczenie? Nie doszłam co to. Co by nie było sił brak. Dwa wiadomosci z polski na mnie działąją nie koniecznie pozytywnie. Jak sobie pomyślę jakie mam szczęście, że mieszkam tu gdzie mieszkam i nawet jak była powódź, to mnie zawsze omija, bo ja na górce, to do mnie nie dojdzie, co najwyżej mi piwnicę i podwórko zaleje.
Imegan od rana zapracowana. Ja powinnam zabrać sie za buraczki do słoików, ale jakoś mi nie idzie...
Stary 2024-09-17, 10:58   #149
herbatka99
Zadomowienie

A widzisz Ann,a chciałaś się wyprowadzić. To i dobrze że zostałaś. Teraz gdybyś szukała miejsca to na pewno rozważyłabyś sytuację ,jakby woda płynęła czy to dobre miejsce.

Mój wujek mieszkał nad Wisłą ,domek miał na pagurku i łódkę trzymał w szopie. Bywało że pływali tą łódką ,ale ich dom zawsze ocalał od wody.
Stary 2024-09-17, 11:21   #150
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Ahoj.

Słońce wyszło. Pogoda się robi..

Serce boli od patrzenia w tv na powodzie a co dopiero ci ludzie tam tym doświadczeni przeżywają. Straszne.

Obiad dziś fit czyli miks salaty serów warzyw

I flaki, fuj.

Kiedyś mnie mąż wołał ze w tv pokazują jak się flaki robi to się może nauczę.. Tyle lat mu tłumaczę że flaki mogę tylko.pdgrzac gotowe a nie gotować.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości