Zagroda babuszki cz.5 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-01-24, 14:04   #2791
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Ahoj.

Żuraw? Cóż to musiał być za piękny widok 🤩

Emmi,mnie sie wydaje, że to bardziej sprawa priorytetow niż braku czasu. Poza obowiązkami mamy czas, który albo przelatuje nam przez palce albo robimy wtedy to co chcemy. I tu wchodzi to pytanie, co naprawdę chcemy robić.

Amita, to masz trochę tych zajęć, ake pewnie dobrze spróbować wszystkiego, żeby potem wiedzieć, co pasuje a co nie. Masz prawdziwy multi sport 🙃

Emmi gdzie widziałaś, że Sagi w ogródku rządzi? Ja jej nie widziałam tu od paru dni.

Cicha, najważniejsze, że dzieciom smakuje jedzenie. Jest takie bardziej pod dzieci, czyli jakieś kluski, naleśniki czy całkiem zwykły kotlet z ziemniakami?

Herbatko, może rób codziennie spacery, to wtedy i kondycja będzie lepsza i samopoczucie. Już kiedyś pisałam, że mam koleżankę, która robi jazdego dnia kilometry na nogach i ona czuje sue dobrze i nue choruje. Widzę też tu u nas młoda mamę która w każdą pogodę eoaceruje z dzieckiem, ta dziewczyna też z taką sportowa zajawką więc może to dlatego.

Pojazdem Wam jaka receptę dostała moja znajoma od lekarza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_20250124_140309_Facebook.jpg (79,3 KB, 10 załadowań)
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-24, 14:26   #2792
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Herbarko to ja proponuję aby twoi uczniowie poprzynosili coś swojego z domu i stworzyli z tego kompozycję. A Ty byś tylko coś poprawiła czy dodała ze swojego zbioru. Poprawiłam tamten wpis.

Lanolinka znalazłam czas aby poczytać wpisy. Jak odnajdziesz ostatni wpis Saginatki też bedziesz wiedzieć

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-01-24 o 14:32
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-24, 15:57   #2793
saginata
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Mało mnie bo mam zmartwienie-moja siostra jest bardzo chora.Nie chce mi się pisać,gadać ani nic.
Wszystkiego dobrego
Stary 2025-01-24, 17:28   #2794
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Oj Sagi, to przykra sytuacja, ściskam ❤️
Stary 2025-01-24, 18:10   #2795
Cicha7222
Raczkowanie

Saginatko

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Lanolinko zupy są dwa razy w tygodniu, zazwyczaj pomidorowa, rosół lub ogórkową. Drugie dania trzy razy w tygodniu, są to właśnie kotlety schabowe z ziemniakami i surówką, porcja mięsa z sosem, kaszą i buraczkami, klopsy z ziemniakami, udko z kurczaka pieczone z ziemniakami i surówką. Dzieci jedzą z apetytem to myślę że jest smaczne ładnie też pachnie i wygląda.
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-24, 18:26   #2796
annorl1
Zakorzenienie

Dziewczyny, callenetiks to ja pamiętam z czasów liceum jeszcze ;0 Były u nas zajęcia dla chętnych osób.
Lanolinko i jak fajnie ta recepta przedtswiona
Sagi, dużo zdrówka dla siostry i dla Ciebie
Koniec imprez na razie! Teraz czekam na imprezę choinkową w przedszkolu i szkole A potem ferie
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-24, 20:36   #2797
herbatka99
Zadomowienie

Recepta jest bardzo dobra. Myślę może coś zastosuję.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2025-01-24, 21:24   #2798
Amita10
Wtajemniczenie

Herbatko, Lanolinka dobrze prawi! Spacery są super dla zdrowia i kondycji. Przecież nie zaczniesz biegać albo tańczyć zumbę ;p Ustal godzinę, że wychodzisz. Wygodne buty, strój obojętny, bo kto ci zabroni spacerować w sukni balowej ? I codziennie odrobinkę dalej. Może z mężem? Może sąsiadką?
"Amita Myślę sobie, że reagujesz na to na zasadzie ,,nowości" i jest na to pora. Zaświeci słonko, ptaszki zaczną trelować, zapachnie Ci wiosną i nasiona same znajdą się w zakupowym koszyku i w ręku Bez obaw. Emmi, bez obaw??? Mój koszyk jest pełny w kilku sklepach. A ten w realu to taka torba na zakupy. Ale z nowościami masz rację Choć dla mnie to nie odkrywanie tylko powrót. Dziś odpoczynek, tylko rolki.
Dobra, żeby nie było. Wysiałam kapustę Express i pekińską. Sałaty. Por zimowy i seler. Poziomki czerwone i białe. Pelargonie rabatowe i bratki. Trawę cytrynową i szałwię.
Jutro muszę pójść na RODos po doniczki i wysieję bakłażany i papryki.
Jeju, moja starsza jadła wszystko ale młodsza to był niejadek i jadła tylko racuchy, naleśniki, pierogi ruskie, ewentualnie zupy. Chleb z masłem. Pamiętam, że cały prawie rok nosiłam pudełko na obiad i mieliśmy dodatkowy obiad: sos, kotlet, ryba. Bez ziemniaków, bo jadła suche. Mogę więc sobie wyobrazić, że dają po najmniejszej linii oporu- to co dzieci najchętniej jedzą.
Amita10 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-25, 07:16   #2799
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dzień dobry
Polecam spacer, wolny, nieśpieszny nawet krótki ale codzienny i od razu organizm lepiej się czuje a spacery robią się same z siebie dłuższe.

Amita Zdecydowanie bez obaw. Ale wiesz co? Ten obecny ruch a raczej jego rozmach może być ze stresu. Od tego domu, dachu... szczególnie dachu. Ruch odstresowuje. Co by nie było czerp radość z tych ćwiczeń, to jak wstęp do późniejszych prac ogrodowych Normalnie będziesz śmigać po tych działkach.
Stary 2025-01-25, 08:32   #2800
annorl1
Zakorzenienie

O tak Emmi, my będziemy narzekać na różne bóle i zakwasy, a Amitka będzie jak młody bóg
Stary 2025-01-25, 09:01   #2801
Amita10
Wtajemniczenie

Cześć Pogoda niezdecydowana. Tak jakby nie wiedziała czy padać czy świecić słońcem. Prawie 7*C na plusie. Zaraz pod prysznic i na zakupy. Ale najpierw kawa Potem jakiś obiad i na działeczkę po doniczki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-01-25, 09:23   #2802
annorl1
Zakorzenienie

Amita, u nas 7 na plusie, ale słoneczko świeci. Z tym, że wieje wiatr. Pogoda całkiem przyjemna.
Poszła bym w końcu czosnek posadzić i cebulę, ale za mokro, żeby mąż mi glebogryzarką przejechał. Jak nie będzie ze 2 dni deszczu, to wtedy można będzie zrobić. Zaraz luty, a moja cebula i czosnek czekają.
Stary 2025-01-25, 11:28   #2803
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Recepta świetna, bo sam Tuwim napisał �� Ale on lubil cos ,,innego" oprócz pieknej ppezji stworzyć

Pogoda ładna, sloneczko świeci. Coś tam ogarniam po domu, pranie leci, łazienka sprzątnięte, zakupy zrobione. Ziemniaki z maslanka na obiad i ciasto marchewkowe zrobię na niedzielę.
Stary 2025-01-25, 14:59   #2804
herbatka99
Zadomowienie

Ja wcale nie myślę o siewie i sadzeniu. Z moim areałem to tylko troszkę warzyw. Nie wiem jak sobie poradzę w tym roku, po tych chorobach.

Na ile dam radę. Zastanawiam się nawet czy kupować tunel do pomidorów. To finansowo zupełnie się nie opłaca. Tyle tylko że mam w ogrodzie i do sklepu nie trzeba chodzić.

Ogórki na pewno posieję. Tylko teraz pryskać trzeba ,bo w minionym sezonie przecież wszystko uschło ,nie tylko u mnie.

Jedną jabłonkę muszę wyciąć bo jabłka niesmaczne. Ale to była kolumnowa, nie żałuję jej.

Pochmurno u mnie ,chyba coś siąpi.
Stary 2025-01-25, 16:21   #2805
Amita10
Wtajemniczenie

Byłam na działce, ale żadna przyjemność, bo wiało. Posiałam rzodkiewkę w tunelu, posprzątałam w szafce. Wzięłam doniczki i wyszło słońce. Ale już poszłam do domu. A teraz znowu ponuro. Miałam wysiać kwiaty. Trudno, może jutro będzie ładniej. Zaraz posieję papryki, bakłażany i groszki.
Stary 2025-01-25, 20:00   #2806
annorl1
Zakorzenienie

Herbatko, nic na siłę. Jak będziesz miała ochotę uprawiaj warzywa, a na siłę to raczej nie ma co. To ma być dla Ciebie przyjemność.
Amita, czyli zaczynasz siać warzywka
Ja dzisiaj byłam w ogródku, ale nie ma szans na wjechanie. To by musiało być bez deszczu z tydzień, tak mokro. Normalnie zapadałam się w ziemi.
Lanolinko, ciasto marchewkowe robisz samo? Czy z masą?
Stary 2025-01-25, 20:34   #2807
Amita10
Wtajemniczenie

Bakłażany, groszki i kilka papryk wysiane. Ale co to 20 l. ziemi? Jutro doniosę ziemię i doniczki. Jeszcze mi zostały jedne groszki. I trawy. I cholerka wie co
Stary 2025-01-26, 09:37   #2808
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Jak tutaj już wiosennie
Amita Jak na kogoś, kogo siewy przestały interesować to nieźle działasz z wysiewami

Annorl Dobrze mówisz ,,jak młody bóg "
Stary 2025-01-26, 09:44   #2809
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Zapraszam na ślubny poczęstunek Mam formalnie synową

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-01-26, 09:50   #2810
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cytat:
Napisane przez Lanolinkaaa Pokaż wiadomość

Żuraw? Cóż to musiał być za piękny widok ��

Emmi,mnie sie wydaje, że to bardziej sprawa priorytetow niż braku czasu. Poza obowiązkami mamy czas, który albo przelatuje nam przez palce albo robimy wtedy to co chcemy. I tu wchodzi to pytanie, co naprawdę chcemy robić.

Lanolinka I może też chęci? Chęci mogą się już zawierać w priorytetach ale niekoniecznie. Dla mnie zdrowie jest wysoko w priorytetach a mimo to... właśnie brak chęci. Żuraw to niezwykły widok jak nagle wzbija się do lotu tak wielki ptak. Myślę wtedy o dwóch rzeczach kiedy przelatuje obok mnie czy nade mną: szkoda, że nie mogę zrobić zdjęcia i oby nie miał potrzeby wypróżnienia się .

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Jeżeli MM i Junior śpią w łóżkach, a ja jestem tutaj - , to kto uruchamia pompę ?
Stary 2025-01-26, 09:50   #2811
Amita10
Wtajemniczenie

Emmi, gratulacje i wszystkiego najlepszego dla młodej pary.
No tak, trochę tego jest ;p A gdzie reszta papryk? Kwiaty? Za dużo latania, bo myślałam żeby to towarzystwo zawieźć na wieś. Tylko tam zimno w środku a docieplenie dopiero przy poprawie pogody. Zobaczy się, jakoś przetrwamy.
Rosołek pyka, kawka i już mamy 10
Stary 2025-01-26, 09:56   #2812
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Amita Dzięki

Wypuściłam drób, nalałam wody, dałam jeść. Nakarmiłam psy. Pogoda taka sobie, pochmurno ale na plusie, bo nie było zimno. Nalałam dzikim ptakom wody. Nie zanosi się na deszcz i dobrze, bo mamy pełne baniaki z deszczówką. Znajomi, którzy opiekowali się naszymi zwierzętami podczas naszego jednodniowego wyjazdu, są pod ogromnym wrażeniem naszych baniaków na deszczówkę.

Zbieram już zamówienia na nawóz od naszych zwierzaków. Oczywiście darmowo, tyle, że trzeba go sobie przewieść. Rok rocznie puszczamy wici po znajomych. I często słyszę opowieści jak czyjaś mama czy teściowa albo i ona sama ,,zbierała z pola krowie placki" .I czuję w głosie jakąś tęsknotę za tym.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-01-26 o 09:59
Stary 2025-01-26, 10:16   #2813
annorl1
Zakorzenienie

Amita, sporo już wysiałaś. Ja nawet nie mam jeszcze ziemi
2 pranie leci, suszarka kończy cykl, zmywarka leci. Odkurzone rano, ale pasuje umyć podłogi, więc trzeba będzie jeszcze raz przelecieć odkurzaczem. I blaty...Muszę je wysprzątać, bo wczoraj sił nie miałam.
Emmi, czyli zwierzyniec był pod dobrą opieką
Stary 2025-01-26, 10:26   #2814
Cicha7222
Raczkowanie

Emmi wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary u mnie słonecznie. Śpiewają ptaki i wydaje się trochę, że to już wiosna ferie a narty stoją
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-26, 10:46   #2815
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Bardzo Wam dziękuję

Annorl Zwierzaki były pod najlepszą opieką jaką mogłyby mieć.

Cicha Skieruj trochę te słonka ku mnie. U mnie cała zima to pochmurności wszelakie.

Amita Ja czekam, chociaż może powinnam wysiać paprykę? U mnie ciągle się mocno opóźnia, ale mam wrażenie, że za zimno jej u mnie.

Muszę zająć się kozami. One też mają swoją cierpliwość

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-01-26 o 10:49
Stary 2025-01-26, 10:52   #2816
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Emmi, szczęścia dla Młodej Pary !

Ann, tak z masą, ale robiłam teraz ciasto marchewkowe z musem jabłkowym z przepisu Ania

gotuje i niedobre jest. Mokre, ciężkie. Przedtem robiłam jak dyniowe tylko zamiast dyni dałam marchewkę i było ok. Chyba, że komuś smakują takie mokre ale u nie się nie przyjęło.

Amita, sporo tego siania. Wszystkie siewki potem wykorzystasz czy wybierasz te które mocniejsze?

U mnie w piwnicy w doniczkach tulipany wschodzą. Muszę je na pole dać bo pewnie im za ciepło w piwnicy.
Stary 2025-01-26, 11:24   #2817
Amita10
Wtajemniczenie

staram się wysiewać racjonalnie, bo potem mi szkoda, że zostają sadzonki. Ale np. seler czy poziomki to mają takie maleńkie nasionka, że trudno, wysiewam całą paczkę. Seler i tak ciężko kiełkuje. Potem pikuję najlepsze. Papryki, bakłażany i pomidory wysiewam kontrolowanie, ale potem coś nie skiełkuje więc dosieję. Jak dosieję, to wychodzą te uśpione i przeważnie mam więcej. Najczęściej pomidorów mam za dużo :P Potem upycham kolanem, ale teraz to posadzę na wsi. Jak przeschnie ziemia to poskręcam skrzynki, bo mam jeszcze 3 wolne. Mam humus specjalnie zostawiony do skrzyń. Na pewno nie będzie w tym roku docelowego warzywnika, ale chociaż jakiś zarys powstanie w mojej głowie.
Stary 2025-01-26, 12:12   #2818
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lanolinka dziękuję.

Amita Kiedy wysiewasz poziomki, bo ja też chcę w tym roku. Ciekawe czy mam nasiona?

--------------

Ostatnio widziałam na wystawie kwiaciarni w żeliwnej konewce pięknie rosnące z żonkile. Na zasadzie, jeszcze chwila a pokażą się kwiaty. Wspaniały widok.

Jadąc przez nasz piękny kraj dojrzałam olbrzymią szklarnie, giganta a w niej mnóstwo dużych już krzaków pomidorów. Zatrzęsienie ich tam było. Zbyt daleko aby dojrzeć w jakiej są fazie, ale zrobiło to na mnie ogromne wrażenie i chyba zacznę wierzyć, że nasze, polskie pomidory mogą być wczesną wiosną.

-------------
Napiszę Wam pokrótce o samej uroczystości. Było kameralnie. Ze względu na pewne sprawy goście byli mocno okrojeni z każdej strony. Jeśli będzie ślub kościelny to będzie i reszta. Tym razem gośćmi były osoby z najbliższej bliskości i seniorzy, bo wiadomo, mogą nie dożyć tego kościelnego :P. Było bardzo przyjemnie, mnie się bardzo podobało, bo dzięki kameralności można było ze sobą normalnie pogadać. Muzyka leciała w tle, można było potańczyć, kto chciał. Junior rewelacyjnie odnalazł się w tej sytuacji, poradził sobie z rolą świadka, jestem z niego bardzo dumna. Było inaczej ale równie pięknie a może nawet piękniej. Ja jako matka byłam przeszczęśliwa patrząc na śmiejące się moje dzieci, a zwłaszcza śmiejącego się Juniora.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Nie mam pomysłu na obiad. Z przedwczoraj został nam kapuśniak. Ukłon w stronę wynalazców chłodzenia, które doprowadziło do stworzenia dzisiejszych lodówek

Jestem okropnie rozleniwiona...

Maksymek Dlaczego z Nami nie piszesz?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-01-26 o 11:49
Stary 2025-01-26, 12:20   #2819
Amita10
Wtajemniczenie

Emmi, poziomki to już. Polecam odmianę jasną. Yellow Wonder. Czerwoną mam Rugię i Reginę. Sprawdź tylko żeby nie były rozłogowe.
Stary 2025-01-26, 19:07   #2820
herbatka99
Zadomowienie

Emmi,życzę szczęścia młodej parze.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Fajny kameralny ślub i uroczystość. Ja tak wolałabym też. Wielkie huczne wesela nie w mojej mentalności.

Ale to jak kto lubi i ma jeszcze fundusze.

Kiedyś oglądałam na YouTube ślub jakiejś pary w kościele. Dziwny i egzaltowana mowa księdza . Byłam zadziwiona negatywnie. I pomyślałam że gdybym miała jeszcze raz przechodzić tską uroczystość to bez żadnej przemowy. Może jakąś pieśń dla młodych.

Serio ta przemowa księdza była szokująca

Moja c9rka wzięła skromny ślub w Ameryce w kościele chrześcijańskim ale nie katolickim. Był pastor.

Reszta dzieci czyli dwoje na kocią łapę.

Ale fajnie jak się pobierają ,mąż i żona. To pięknie brzmi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (1 użytkowników i 2 gości)
Amita10
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości