|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
|
Narzędzia |
2024-09-11, 00:07 | #1 |
Przyczajenie
|
Samozwańczy kierownik i dyskryminacja
Cześć dziewczyny.
Nie sądziłam, że będę pisała z takim problemem, ale potrzebuję porady. Otóż niedawno rozpoczęłam pracę w nowym miejscu. Miejsce ogólnie jest nowe, dopiero się otworzyło, pewne rzeczy jeszcze się regulują. Wszystko mi odpowiada, ale niestety mam problem z jednym ze współpracowników. Miejsce chwilowo nie ma kierownika, ponieważ osoba zatrudniona na tym stanowisku wysypała się na chwilę przed otwarciem i jeszcze nie przyjęto nikogo na to miejsce, chwilowo tę funkcję pełni właściciel, ale ponieważ więcej go nie ma niż jest to w gruncie rzeczy musimy sobie radzić sami. W ekipie jest jedna osoba, która ma chrapkę na to kierownicze stanowisko. Jest to młody chłopak, najmłodszy z ekipy, a zachowuje się jakby pozjadał wszystkie rozumy. Owszem, ma kilka lat doświadczenia na podobnym stanowisku, ale nic nadzwyczajnego. Problemem jest to, że chłopak już się zachowuje jakby tym kierownikiem był. Wysyła do wszystkich filmiki z instrukcjami NT. podstawowych rzeczy w tej pracy, mimo że wszyscy wiedzą jak to robić, ale on musi wysłać film, żeby na pewno wszystko było poprawnie zrobione. Strofuje i przeprowadza "rozmowy" (a'la dyscyplinujące) z ekipą. Nawet zarządza na jakie szkolenia mamy chodzić. Osobiście jestem od niego starsza, mam więcej doświadczenia (zarówno w latach pracy, jak i w zakresie obowiązków) i będę całkiem szczera - nie odpowiada mi, że dzieciak mną rządzi, zwłaszcza, że oficjalnie nie dostal stanowiska kierownika, a zwyczajnie urządził sobie samowolkę. Udało mi się pomówić z częścią ekipy i wszyscy (poza jedną osobą) mają podobne spostrzeżenia. Co gorsza, w stosunku do mnie chłop ma lekceważące podejście, bo jestem kobietą, a praca może niekoniecznie jest "damska", więc właściwie wprost mi powiedział, że moja płeć mnie dyskredytuje. A to wszystko w firmie, która wszem i wobec ogłasza się jako tolerancyjna i postępowa, a wewnątrz dochodzi do dyskryminacji. Szef o tym nie wie, bo jak wspomniałam, więcej go nie ma niż jest. Pewne rzeczy pewnie widzi, jak np. te filmy instruktażowe, które pojawiają się na grupowym kanale firmowym, ale myślę, że nie postrzega tego negatywnie. Zastanawiam się czy powinnam pomówić o tym z szefem. Mam umowę na czas określony i boję się, że jeżeli się odezwę to zostanie to odebrane jako jakieś skarżenie się czy próby wywołania konfliktu, albo, że to ja mam duże ego, i nie dostanę kolejnej umowy, a nie mogę sobie pozwolić na pozostanie bez pracy. A z drugiej strony, tak jak pisałam, nie chcę, żeby rządził mną ktoś taki i jeszcze mnie dyskredytował, bo jestem babą to się nie znam. Co mam powiedzieć szefowi? Jak dojdzie do konfrontacji to będzie słowo przeciwko słowu, bo nie wiem czy w otwartej rozmowie ekipa mnie poprze. Nie chciałabym też, żeby zostało wprost powiedziane, że to ja się poskarżyłam, bo ekipa może zmienić front i uznać, że latam do szefa i gadam. Tak jak pisałam, nie mogę zostać bez pracy, z resztą ta praca mi mega odpowiada, poza oczywiście tą jedną sytuacją. Poradźcie coś proszę. |
2024-09-17, 08:58 | #2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Samozwańczy kierownik i dyskryminacja
Cytat:
Na resztę ekipy raczej nie liczyłabym, z doświadczenia raczej umyją ręce bo dużo osób lubi poobgadywać za plecami ale unika otwartej konfrontacji. Pewnie nie będą chcieli sobie bruździć skoro istnieje duża szansa że chłopak zostanie kierownikiem, a oni nie chcą na wstępie mu podpaść. Ty też musisz podjąć decyzję: albo idziesz do szefa, albo godzisz się z obecną sytuacją. Na razie nie odpowiada Ci obecna sytuacja, ale też nie chcesz się wychylać, a tak się nie da. Co do wieku, to nie widzę problemu dlaczego młodsza osoba nie mogłaby zostać przełożonym dla starszych pracowników. Z Ciebie też trochę biją uprzedzenia, bo jak facet Cię dyskredytuje jesteś oburzona, ale kiedy Ty nazywasz go dzieciakiem i nie chcesz żeby ktoś młodszy był nad Tobą w hierarchii to już jest ok. |
|
2024-09-17, 13:18 | #3 |
Rozeznanie
|
jesli masz jakies problemy to oczywiscie powinnas poinformowac swojego przelozonego ,piszesz ze potrzebujesz tej pracy i obawiasz sie ze taka rozmowa moze wplynac na to czy zostanie ci przedluzona umowa ale...
zastanow sie co sie stanie jesli ten chlopak zostanie twoim managerem?masz taki negatywny stosunek do niego czy bedziesz w stanie nadal pracowac w tej firmie pod jego kierownictwem? z twojego postu wynika ze zarowno on jak i ty macie silne parcie na to stanowisko i poprostu obawiasz sie ze on moze dostac ta prace a ty bedziesz musiala sie podporzadkowac co nie przychodzi ci latwo powiem szczerze ze jako nowy pracownik nie chcialabym zajac stanowiska za zadnym z was lub zobaczylabym kogo wiecej ludzi popiera i za ta osoba stanela wrazie otwartego konfliktu(konfrontacji). jest malo prawdopodobne ze cos ugrasz jesli nie masz twardych dowodow na to ze on cie dyskryminuje z uwagi na twoja plec,twoj przelozony moze rzeczywiscie odebrac cie jako osobe konfliktowa i robiaca problemy jesli bedziesz jedyna osoba ktora oficjalnie bedzie miec problem z tym gosciem
2024-09-17, 19:05 | #4 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jaka to praca ale pierwsze co mi przychodzi do głowy (i sama stosuję gdy ktoś chce mną rządzić a nie jest moim przełożonym) to po prostu go nie słuchaj. Rób swoje, na rozmowach go spławiaj (uprzejmie i stanowczo) i w ogóle nie wchodź w żadne tematy że on Ci coś każe robić albo poucza.
Rozmowy z szefem i współpracownikami bym sobie odpuściła, możesz wyjść na konfliktową a mówisz że wszyscy jesteście nowi więc wyróżnisz się negatywnie od początku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
2024-09-18, 09:10 | #5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U niego nie podoba mi sie to, ze dyskryminuje Cie ze wzgledu na plec. Ale z drugiej strony TY tez go dyskyminujesz ze wzgledu na wiek, ktory w takim przypadku ma niewiele do rzeczy, szczegolnie, ze ma doswiadczenie na danym stanowisku. Jezeli masz obawy, to mozna zwolac spotkanie z szefem, na ktorym pouszycie ten temat. ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
I zawsze też warto byc asertywym i powiedziec, ze nie zyczysz sobie komentarzy odnosnie plci.
2024-09-18, 18:06 | #6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym postarała się pogadać z szefem o stanowisku kierowniczym. Czy szuka kogoś i jak to widzi. Możesz napomknąć, że kolega próbuje wszystkich rozstawiać po kątach i jak masz to odbierać.
A praca nigdy nie jest dana raz na zawsze, i to z obu stron. Rozumiem, że Ci zależy, ale nie daj sobie wejść na głowę. Z kolegą też bym otwarcie się konfrontowała, uprzejmie, ale asertywnie. Nie ma co kłaść uszu po sobie i okazywać cichego przyzwolenia na jego działanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
2024-09-19, 01:01 | #7 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
No właśnie problem w tym, że ja się z nim konfrontuję. Zwracam mu uwagę, że ma za wysokie mniemanie o sobie, że nie pozjadał wszystkich rozumów, że tu wszyscy mają jakas wiedzę i też mogą coś wnieść itd. Tylko on odbija piłeczkę, że jestem kobietą i nigdy nie będę tak doceniana w tej branży i nie zrobię takiej kariery jak mógłby zrobić facet. Krotko mówiąc: ma gdzieś cokolwiek bym nie powiedziała. |
||
2024-09-19, 05:17 | #8 |
Raczkowanie
|
Nie. Dyskryminujesz go ze względu na wiek. Gdyby był w wieku 50 lat to nie nazwałabyś go dzieciakiem, więc jednak chodzi o wiek. Zresztą mówienie o dorosłym mężczyźnie per dzieciak jest równie dyskryminujące i toksyczne jak mówienie o kobiecie per dzidzia.
Edytowane przez Bruma_w_Hogsmeade Czas edycji: 2024-09-19 o 05:20 |
2024-09-19, 08:27 | #9 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że powinnaś natychmiast porozmawiać z szefem, a najlepiej złożyć oficjalną skargę na piśmie do szefa i HR o seksistowskie komentarze tego człowieka. Możesz zapisywać dokładnie co powiedział i kiedy, nawet, jeśli nie będziesz miała nagrania, bądź poważna, rzeczowa i powołaj się na określone przepisy dotyczące mobbingu i dyskryminacji, które możesz łatwo znaleźć w internecie. Zapytaj, jak masz to rozumieć, że chłopak samowolnie przejął funkcję kierownika chociaż brakuje mu doświadczenia i ewidentnie umiejętności i jak firma zamierza zapobiegać dyskryminacji ze względu na płeć. Jak nic nie zrobisz, to facet pewnie zostanie wkrótce twoim przełożonym A z tego co piszesz, wcale to nie będzie "fajna" praca. I nie zgadzam się tu z opiniami, że to autorka go dyskryminuje, to jest dopiero typowe obwinianie ofiary. Wyraźnie napisała, że chłopak ma mniej doświadczenia niż inni, brakuje mu umiejętności a tylko samowolnie próbuje się rządzić. A akurat przeciwdziałanie mobbingowi i dyskryminacji (!) to jest jeden z podstawowych obowiązków przełożonego, czyli jego jako kierownika, gdyby nim został.
---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- I przede wszystkim weź pod uwagę, że jak nic nie zrobisz to tym bardziej mogą ci tej umowy nie przedłużyć, bo chłopak podburzy za twoimi plecami, że to nie jest praca dla kobiety albo w międzyczasie jednak zostanie oficjalnie kierownikiem i nie będzie cię chciał w zespole. Jak jesteś na okresie próbnym to tym bardziej powinnaś pilnować, żeby cię nikt nie traktował lekceważąco i nie zbywał że to nie jest dla kobiety. A jak szef i HR nie chca w takiej sytuacji interweniować i pozwalają chamskiemu gówniarzowi na wszystko, to najwyższa pora zrozumieć, że to wcale nie jest dobre miejsce do pracy i z czasem będzie coraz gorzej. |
2024-09-19, 08:54 | #10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprócz doświadczenia do pełnienia stanowiska kierowniczego przydają się jeszcze umiejętności miękkie, w tym organizacyjne, które facet przy całej swojej megalomanii jednak wykazuje. Ewidentnie chciałby dopisać do CV że pełnił u Was funkcję kierownika, zwłaszcza że nikt inny nie wykazał chęci tymczasowego kierowania zespołem, a on może powołać się na to że już teraz organizuje Wam pracę i tym samym zdobył kwalifikacje do zarządzania teamem. Swoją drogą macie dziwną sytuację w firmie, skoro tkwicie bez kierownika i nie ma kolejnego naboru. Być może firma po prostu płaci za mało, żeby przyciągnąć faktycznego "guru", dlatego mieliście kandydata/tkę na to stanowisko który wysypał się w ostatniej chwili. W takim razie szefowi będzie na rękę mianowanie kierownikiem tego gościa bo pewnie wyjdzie to taniej i widać, że facet strasznie próbuje się wykazać. Jak nie chcesz otwarcie żalić się szefowi to może naciskaj na niego z resztą pracowników, żeby zatrudnił wreszcie kierownika z zewnątrz i rozwiązał obecny impas w Waszej firmie. Wtedy ten panoszący się współpracownik też musiałby się mu podporządkować. W sumie gość nie wydaje się jakiś super inteligentny, skoro używa w pracy takich odzywek nt. płci pracowników, przecież to podstawa do zwolnienia. Cytat:
Nie istnieje wyłącznie dyskryminacja płciowa, częste są też uprzedzenia ze względu na wiek i właśnie taka postawa starszych pracowników: "nie będzie mi młody mówił co mam robić" nawet jeśli sami od dawna nie rozwijają się albo przyjmują bierną postawę "byle do 16 i do domu". Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-09-19 o 09:15 |
||
2024-09-19, 08:58 | #11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze on Ci robi przytyk odnosnie plci, bo Ty mu ublizasz ze wzgledu na wiek i brak kompeencji. Ani jego ani Twoja postawa mi sie nie podoba. A druga sprawa, moze nie ma kawalifikacji wg Ciebie, ale jest na tyle obrotny i ma na tyle charakteru, umie sie sprzedac, ze obskoczyl was wszystkich, zanim zdazyliscie sie obejrzec.
2024-09-19, 09:45 | #12 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli rzeczywiście szef miałby się mało wami interesować to ten biznes bez nadzoru długo nie pociągnie. Nie byłabym tego taka pewna, że szef mało wie.
Chłopak może i nie ma wg ciebie określonej wiedzy ale może podobać się jego zaangażowanie. Wg mnie najlepiej porozmawiać na spokojnie z szefem jak należy to traktować. Bez pretensji, wyrzutów, zaznaczyć, że to bardziej przeszkadza w pracy niż pomaga. I zgłosić te seksistowskie i dyskryminujące zachowania - coś takiego współcześnie wygląda słabo. Co do przytyków względem Ciebie nie uważam, że od razu go dyskryminujesz. Zwyczajnie jesteś poirytowana, tym jak się zachowuje. W takich sytuacjach wylewając prywatnie żale raczej mało kto stosuje najwyższych lotów dyplomację. Chyba, że mu ciśniesz od dzieciaków albo przy ludziach, to wtedy tak, dyskryminacja. |
2024-09-20, 15:07 | #13 | ||||
Przyczajenie
|
Dziewczyny, żeby nie cytować kilku postów i nie odpisywać każdemu tego samego to odniosę się tak zbiorczo do zarzutu "dyskryminujesz go".
Otóż, ostatni raz powtarzam: NIE. Nie dyskryminuję go ze względu na młody wiek. Pracowałam pod młodszym kierownictwem i naprawdę nie miałam z tym problemu, ale byli to ludzie, którzy mieli się czym pochwalić w CV. Ten chłopak nie ma. Jest młodym człowiekiem, no dzieciakiem właśnie, który ledwo tak naprawdę wszedł w dorosłość. Nie chcę tu brzmieć jak stara prukwa, ale serio. Z punktu widzenia branży też jest dzieckiem, które dopiero zaczyna budować swoją karierę. No nie miał jeszcze czasu na zdobycie doświadczenia i umiejętności (w tym miękkich), które pozwalałyby mu na zarządzanie ludźmi. Ja to rozumiem, każdy musi kiedyś zacząć. Ale on mniemanie o sobie i ego ma jak stary wyga, i to jest problem. Jednocześnie, to, że ja tutaj, anonimowo, prywatnie, jednak z pewną irytacją, używam określania dzieciak czy dziecko NIE oznacza, że w pracy tak do niego mówię. Bo oczywiście, że nie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
2024-09-21, 18:42 | #14 |
Rozeznanie
|
Szefowi taki darmowy kierownik jest na rękę. Pracownikom też to nie przeszkadza, skoro nikt mu nic nie mówi i wszyscy się go słuchają. W każdej grupie musi być lider i widocznie on sobie to liderowanie przejął, a reszcie jest to obojętne/im pasuje. Jedyne co możesz zrobić to zebrać dowody na jego dyskryminujące Cię teksty i zgłosić je do szefa. Plus zapytać co z etatem kierownika - tylko tu licz się z tym, że ten chłopak może kierownikiem zostać już oficjalnie.
|
2024-09-23, 07:52 | #15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak naprawdę jesteście w tej dziwnej sytuacji przez Waszego szefa, też pracuję i wyobrażam sobie, że gdybyśmy realizowali projekt bez ustalonej hierarchii to zawsze naturalnie wyklaruje się jakiś lider, normalna kolej rzeczy. U Was padło na takiego typka, bo nikt ze starszych pracowników nie chciał się wychylać ani teraz nie macie odwagi żeby spacyfikować samozwańca z tym jego spamem. Najlepiej byłoby, gdyby udało się zatrudnić kierownika z zewnątrz, który ukróciłby to bezkrólewie. Co do skargi o dyskryminację na typa, jesteście w stanie konfliktu, Ty też czepiałaś się go, więc może to wyglądać na jakąś zemstę, bez dowodu będzie słowo przeciwko słowu. Zrobisz jak uważasz, ale sprawa jest śliska. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-09-23 o 07:54 |
|
2024-09-23, 08:13 | #16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego ja uwazam, ze on obskoczyl ich wszystkich zanim sie obejrzeli. Sam fakt powstania ej patoej sytuacji o tym swiadczy.
2024-09-30, 00:44 | #17 |
nieprzyzwoita
|
Co ma wiek do rzeczy? Mój kierownik jest 11 lat młodszy ode mnie i darzę go ogromnym szacunkiem.
W Twojej sytuacji nie wchodziłabym w otwarty konflikt ani nie szła do szefa bezpośrednio ze skargami. Jeśli ten samozwańczy kierownik wam wysyła mailowo jakieś linki do szkoleń czy instrukcje pisałabym do niego zwrotki, załączając właściciela - czy zlecone szkolenie jest obowiązkowe, jaki termin ukończenia etc. Właściciel w końcu by zareagował, wtedy byś wiedziała na czym stoisz, czy masz szukać nowej roboty czy jest szansa, że przyjdzie zarządzać wami ktoś z zewnątrz |
2024-09-30, 13:25 | #18 |
Raczkowanie
|
Ja bym też pozbierała dowody na mobbing i zwyczajnie to zgłosiła szefowi, każdy kto ma odrobinę oleju w głowie wie, że albo na to zareaguje albo sprawa trafi wyżej.
|
Nowe wątki na forum Intymnie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.