![]() |
#2431 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XV
Damdalena czym się różnią ziemniaki fioletowe? Smaczniejsze?
Lego taaak przejrzałeś mnie z tą kiełbasa ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2432 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie wiem, czy smaczniejsze. Już od dawna miałam ochotę spróbować, ale jeszcze parę lat temu cena była mocno przesadzona (nawet i 50 zł/kg). Ich wielką zaletą jest zawartość antocyjanów. A ja staram się codziennie coś fioletowego jeść (zresztą tak jak i zielonegp, żółtego i czerwono-pomaranczowego), choćby to tylko była mała czerwona cebula lub czerwone wino czy sok porzeczkowy. Wykupiłam wszystkie fioletowe ziemniaki dostępne w Aldi, bo może uda się choć z paczkę do wiosny przechować i wsadzić. A i bataty też chciałabym w przyszłym sezonie uprawiać, bo 7 zł/kg to trochę dużo jak na coś, co rośnie tak jak zwykłe ziemniaki. Znam gościa, który w kilka lat dorobił się na uprawie batatów. Nowości swoje kosztują. A jakby ktoś w jakimś markecie spotkał jeszcze fioletowe ziemniaki, to proszę dać mi znać, bo ciekawa jestem innych odmian. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2433 |
Raczkowanie
|
U mnie dziś wołowina po tajsku wg Gordona R. ale jedyne co jak na razie do niej przygotowałam to wyciągnięcie mięsa z zamrażalnika
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas bataty sa nawet tansze od ziemniakow. Ziemniaki 2,19 euro, bataty 2 euro. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2435 |
Zakorzenienie
|
Co robicie na obiad? - część XV
Ale naprodukowaliście a ja tylko na dwa dni zniknęłam. Niestety jestem na etapie papek z warzyw organicznych 🤣.
Ale dzis bedzie Tagine. Wczoraj zamarynowalam kurczaka. Dzis musze odszukać naczynie w garażu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2436 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś Naleśniki z domowym dżemem jagodowym
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też mam naczynie, ale boję się go używać na kuchence elektrycznej i robię zawsze w piekarniku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2438 |
Rozeznanie
|
Dziś Dr Lego serwuje spaghetti aglio e olio peperoncino, czyli makaron z czosnkiem i chili z mojego przepisu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=333
![]() |
#2440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#2441 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie dzisiaj na obiad poledwiczki z kurczaka lekko podsmazone/podduszone z cebula i kapusta + maly batat + oszukane tzatziki (bo nie z jogurtem greckim a z recyclingiem lodowki, czyli jogurt skyr i creme fraiche) + podpieczone warzywa - brukselka, cukinia, papryka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2442 |
Zakorzenienie
|
Pytanko. 1 -2glowki czosnku czy ząbki? Podejrzewam ząbki ale kto cię tam wie
![]() |
#2443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Na rynku czy lidlu jak nie pisze habanero czy jolokia albo tajskie to już wg mnie nie jest ostre. Ale każdy inaczej odbiera ostre
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko Wysłane z iPad Edytowane przez LegoJedi Czas edycji: 2018-12-07 o 14:34 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2444 |
Zakorzenienie
|
Po niedzieli zrobię. Masz ładny makaron. Takie cienkie wstegi. Zawsze myślałam że spagetti to tylko długie rurki...czosnek mogę w moździerzu utrzeć? Czy to bez znaczenia
![]() |
#2445 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem z jogurtem naturalnym. Chociaż dzień taki dupny że bym zjadła pizzę i poprawiła ciastem czekoladowym z kremem czekoladowym...20181207_143929.jpeg20181207_144431.jpeg
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2446 |
Zakorzenienie
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja to robię odruchowo na desce. Ostatecznie można przecisnąć przez wyciskarkę. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Wystarczy powąchać rdzeń i resztę, on pachnie intensywniej. Ja zawsze go wyjmuję
![]() |
![]() |
#2448 |
Zakorzenienie
|
Wiciskarke ostatnio polamalam
![]() |
#2449 |
Rozeznanie
|
Jesooooo 😂🤣 aaaa zapomniałem u mnie chochelka jest tak duża jak łyżka do spaghetti ok 6,5 cm
![]() |
#2450 |
Rozeznanie
|
O taka
![]() |
#2451 | ||
Zakorzenienie
|
Co robicie na obiad? - część XV
Cytat:
Pelagia zalezy jakie masz naczynie czy mozna w nim smażyć i na jakiej płycie czy gazie czy elektrycznej czu indukcyjnej... W moim niby mozna na wsYstkich ale ja wole i tak podsmażyć na patelni mojej i dopiero potem przełożyć do naczynia Tagine i do pieraknika... ImageUploadedByWizaz Forum1544200906.627098.jpg ImageUploadedByWizaz Forum1544200921.827315.jpg Cytat:
Hehe nie działa. Cale zycie tak myslalam i wyjmowałam szczypiorek czosnkowy... ale czosnek to czosnek, swoj aromat ma ze szczypiorkiem czy bez tak samo silny! Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2018-12-07 o 21:58 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2452 | |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś był krupnik na pęczaku z golenią indyczą.
Cytat:
Fioletowe ziemniaki mają mocniejszy smak. Są dużo bardziej ziemniaczane, mączyste i ziemiste, smak jest skondensowany, jakby lekko truflowy nawet jak się trafi dobra partia. Bardzo dobre. Dlatego IMOwarto je przygotować choćby na pierwsze spróbowanie z bardzo ograniczona ilością przypraw, nawet z samą solą , bo szkoda tego smaku zagłuszać ziołami. One się bronią same sobą. Jadłam je tylko pieczone, jakoś szkoda mi ich było gotować.
![]() |
![]() |
#2453 |
Rozeznanie
|
Fujjj morele suszone w siarce
![]() Jaki jest sens używania emaliowanej ew. Żeliwnej tagine , to samo osiągnie się w normalnej brytfannie. Z tego co wiem to Arabowie emaliowane używają tylko do serwowania dań, do pieczenia używają gliniane niepowleczone które moczą w wodzie przez noc i to daje tajemniczy smak.
![]() |
#2454 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Czyli warto je kupowac? Marchewki fioletowe tez? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2455 |
Zakorzenienie
|
Ha kupiłam wyciskacz do czosnku
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2456 | |
Rozeznanie
|
Różnią się ceną i kolorem. Jednym smakują na Trufle innym na kasztany (marony) . Kto jadł trufle albo marony powie ... smakują jak ziemniaki😂. Te z supermarketów to smakują na nic, no ale to wszystko zależy kto jakie ziemniaki używa. W końcu jest podobno 4000 odmian ziemniaków.
---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- [1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8622005 3]Niestety ciezko znalezc bez siarki. Ja kupuje jak juz to tylko takie bez siarki bo mi niedobrze po tych z siarka. Kosztuja 2-3 razy wiecej i malo gdzie sa, taki to ten przemysl nasz spozywczy jest. Czyli warto je kupowac? Marchewki fioletowe tez?[/QUOTE] Rodzynki taz są siarkowane ![]() Ja na Twoim miejscu bym jadł te drillingi są na bank smaczniejsze. Ugotuj marchewkę fioletowa.... to zobaczysz ![]()
![]() |
![]() |
#2457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, bo my całe życie , niektóre prawie 50 swoje lat, to tylko w pupce były i kupkę widziały. I to z supermarketu. Nie to co światowej klasy kucharze z wizażu. ![]() Czasami to serio, się odechciewa gadać.
![]() |
![]() |
#2458 |
Zakorzenienie
|
Lego nie pokaże bo bedziesz dziamgał że badziewny
![]() |
#2459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bo wlasnie na wizażu tylko potrafią się udzielać takiej klasy kucharz ![]() Lego powstrzymaj sie czasem bo przeginasz!!! Jestesmy tutaj po to zeby rozmawiać o obiedzie a nie o tym czy był on wykonany profesjonalnie czy nie! O swojej profesji porozmawiaj na forum właściwym dla siebie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2460 | |
Aśka TVN
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:50.