Zagroda babuszki cz.5 - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-06-20, 14:23   #4921
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Zagroda babuszki cz.5

Lenufl niebardzo mam teraz czas na filmów oglądanie bo jestem w pracy 🙂 A wieczorem to sobie lubię włączyć jakiś film w sensie filmu 🙂

A nie mówiłam Wam, rano w biedronce była taka kolejka, że musiałam wyodkladac zakupy na miejsce, bo nie mogłam tyle czekać, po 10 osób do kasy z koszykami po brzegi.

Siłownia też po brzegi wypełniona, widać, że ludzie mają wolne i sobie chcieli z rana trening zrobić.

Może Wam pokaże ładny widoczek tatrzańskich dolinkowych ścieżek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20250619_111724.jpg (299,0 KB, 7 załadowań)
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 15:39   #4922
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Lanolinka Ja wiem, że Ty masz tendencję do upierania się przy swoim, dolega to też MM , ale zastanów się przez chwilę co to jest siniak? Może te nowe metody masażów mają jakiś bonus na uszkadzanie naczyń krwionośnych, kto co lubi, ale to nie jest normalne .

Lenifa Jak najbardziej trzeba dobrze filmik obejrzeć. Postawa, ruchy, jak kolejno części ciała wymagane. Każdy szczegół jest ważny, bo ma wpływ na układ mięśniowy.

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

Lanolinka Jak śliczna dróżka. My byśmy sobie z Lenifą nią poszyły i tak szły... i szły... byle w stronę słońca

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Herbatko A ta pomoc to nie z jakiejś instytucji? Może trzeba zgłosić i przydzielą kogoś innego, nawet w zastępstwie?
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 15:40   #4923
annorl1
Zakorzenienie

Popieram Emmi. Mój fizjo też mówi, że jak boli to nie ruszać. Mój mąż też po fizjo i też go tak w szkole uczyli.
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 15:42   #4924
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

U mnie klopsiki w sosie pomidorowym z jakąś kaszą albo makaronem. Z reszty co to do garnka się nie zmieściło będą klasyczne kotleciki mielone. Dochodzą ogórki małosolne...

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Annorl Ja też w pewien sposób jestem po fizjo, to wiem
Stary 2025-06-20, 16:15   #4925
lenifa
Zakorzenienie

Emmi na pewno tak, na pewno dokładnie, bo to można źle zrobić i on to podkreśla w tym filmiku. W każdym razie razie u mnie bylo po tym super i zresztą macie tam mnóstwo pozytywnych komentarzy pod tym filmikiem.

Uwielbiam łażenie polnymi i leśnymi dróżkami i cieszmy się, że w naszym kraju możemy sobie tak łazić. Bo w Anglii np nie.
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 17:29   #4926
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Tak, to jest świetne, że u nas można sobie chodzić po lasach. Ta ścieżka to akurat słowacka a tam też mozna wszedzie chodzić i to za darmo, bo u nas pobierają pieniądze za wstęp.

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Emmi, mam tendencje do siniaków, zatem jak mocno naciskam to mi siniak się zrobi.

Nie wiem po co miałaby zmieniać coś co działa? Naciagne sobie na treningu mięśnia czworoglowego. Biorę roler i go masuje. Powtarzam to samo w domu i jeszcze na drugi dzień I na trzeci mnie nie boli. Zdsrza mi to moze ze trzy razy w roku, ale po treningu i tak roluje wszystkie mieśnie.

A Wy co robicie gdy coś naciągnięcie?
Stary 2025-06-20, 18:51   #4927
herbatka99
Zadomowienie

Kiedyś był filmik Purczyńskiego na stojąco tą głowę ćwiczył. Lenifo ,a jak ty ćeiczysz, na podłodze czy na stojaka? Mnie jest trudno położyć się na podłodze, potem wstać nie mogę.

Kupiłam truskawki w warzywniaku. Sprzedawca mówił że to prawdziwe Kaszubskie. Taka polska odmiana rosnąca na Kaszubach. Kupiłam kobiałkę. Bardzo, bardzo słodkie i ogromne.

Podobno prawdziwe Kaszubskie rosną tylko w kilku powiatach na Kaszubach. Tam jest mikroklimat dający ten smak. To opowiadali kucharze w Pytaniu na śniadanie. Tego to nie wiedziałam. Myślałam że to regionalna odmiana, ale okazuje się że coś więcej.

Podobno ta odmiana wpisana jest do jakiejś listy odmian chronionych i regionalnych. Nie pamiętam jak to się rzeczywiście nazywa. Ale to jak oscypek góralski ,i np piróg biłgorajski.

Truskawki naprawdę mega. Idę jeszcze pojeść.

Cena 21 zł za kg.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 20:06   #4928
Cicha7222
Raczkowanie

Lanolinko to truskawki senga sengana. Słodkie bardzo dobre. Piękny widok ze szlaku w górach.

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

O Herbatko smacznego ciekawe taka regionalna odmiana truskawek. Emmi u nas był dyżur, ale ja dziś miałam urlop. Kosilam trawę, sprzątałam u dziadków na cmentarzu z bratem. Jutro mam pogrzeb wujka.
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-06-20, 22:46   #4929
lenifa
Zakorzenienie

Herbatko, na leżąco ćwiczę, po prostu na materacu, łóżku, cokolwiek akurat jest gdzie jestem. I staram się o ile sobie o tym przypomnę ustawiać głowę jak należy na stojąco czy siedząco. Są takie chwile w ciagu dnia co się człowiek albo nudzi, albo to w niczym nie przeszkadza. Np kolejka w sklepie, jazda samochodem. Bo tak na codzien nie jestem w stanie się upilnować. Więc korzystam z takich okazji.

Lanolinko ja tak nie mam wiele urazów typu przetrenowanie, bo uważam aby nawet jak coś ćwiczę wprowadzać to powoli i nigdy poza granicę dyskomfortu. Ale na inne urazy to coś z kanonów moich, czyli aloes, złoty wąs, geranium. Ja już tak jestem zakręcona na punkcie tych 3 roslinek że wożę ze sobą jak gdzieś jadę.
Stary 2025-06-21, 10:18   #4930
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Herbatko, slyszalam o korycinskich truskawkach, może to te same?

Cicha, nazwa Teoich truskawek światowa. 🙂 dobrze wiedzieć, że to dobra odmiana. Muszę jakieś kupić bo te moje ostatnie to niewypał był.

Robię placek z rabarbarem ibudynuem i sałatkę z tuńczykiem. Na obiad uduszę polędwicę. Pranie schnie, pogoda bajkowa, nic tylko odpoczywać 😄

Moje donice powoli nabierają kształtu. Czy macie może jakieś rośliny wolnorosnace zimozielone do pojemników do polecenia?
Stary 2025-06-21, 11:15   #4931
annorl1
Zakorzenienie

Cicha, przykro mi z powodu wujka
Lenifa, Lanolinka zupełnie inaczej ćwiczy niż TY, wiec u Ciebie zakwasów czy innych takich nie będzie, a u niej mog≤ą być
Posprzątałam strych, dzisiaj ma dojechać 2 tura słomy
Kupiłam wczoraj 4 naprawdę ładne i duze kapusty młode za 5 złotych sztuka U nas sklepy te małe mają od lokalnego rolnika. Na jutro moze gołąbki będą? Część młodej bym zamroziła, moze bigosik zrobię? No, zapas jakiś mam
Klują się perliczki. Na razie jest ich 5. Jeszcze 2 moze wyjdą. A za tydzień kolejne
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-06-21, 11:34   #4932
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Kura siadła na jajach MM przytomnie przeniósł ją do woliery i tam siedzi. Jeden z kogutów krąży a nawet próbował dziurę wydziobać i nie wiemy, czy chciał się dostać do jej ziarna, czy to jego faworyta i nie wie co się dzieje? Trzymajcie kciuki aby kurczaki się wylęgły

Lanolinka Ja już wszystko napisałam. Dokładnie Ci nie podam, bo nie wiem jaki to problem. Najczęściej przy bólach to się stosuje rozkurczowe-rozluźniające, albo bezpośrednio ,,odblokowujące". Poczytaj sobie trochę o ,,tendencji do siniaków" chyba, że masz to już ogarnięte.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2025-06-21 o 11:37
Stary 2025-06-21, 12:50   #4933
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Ann, zrobiłaś zdjęcia tym kurczatkom to byśmy tu oczy ucieszyły .

Lenifo kupiłam olej rycynowy w aptece. Dodać żółtko? Bo tyyyyle różnych przepisów ..

Emmi, nie szukam se chorób na siłę, zatem w ogóle mnie nie interesuje co piszą o siniakach. 🙂
Stary 2025-06-21, 13:28   #4934
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko ja nie dodaję żółtka, ale wiem, że ludzie dodają. Żółtko to potęga. może by było i lepiej. Zwyczajnie nie chciałam marnować jajek. Poniewaz sam olejek rycynowy był ok a może i żółtkiem by było jeszcze więcej ok. Ale jako rasowy pożeracz jajek to mi trochę szkoda W sumie miałam wczoraj robić , bo olejek rycynowy mam, ale ja nie jestem w formie i mi się postanowienia rozlazły. Usiłuję dojść do siebie przed kolejnym wyjazdem. Zrywam się rano, że późno i trzeba szybko zrobić śniadanie i brać się za kołomyjkę i nie mogę zrozumieć w pierwszym momencie gdzie jestem i że nic nie muszę. Ponoć mój charakter tak ma wyłacza sie co jakis czas na jakiś czas, aby doładować baterie i wszystko w sobie poskładać na nowo.

Nie zapomnij o tym, że najlepiej to zrobić wieczorem, owinąć głowę turbanem z ręcznika aby było ciepło.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-06-21 o 13:31
Stary 2025-06-21, 14:51   #4935
herbatka99
Zadomowienie

Dzisiaj rano przyjechał fachowiec od żywopłotu.

Czyli bukszpanu z ćmą bukszpanową. Wszystko już ścięte. I zabrane na jakieś składowisko ,chyba do kompostowni.

700 Zeta, zapłaciłam. Za ścięcie 20 metrowego szpaleru. 30 letnie bukszpany. Cieszę się ,przejaśniało w ogrodzie. Na jesień wsadzę sobie agresty drzewiaste.

Przez przypadek kupiłam chleb bezglutenowy, ale był pyszny. Na pewno jeszcze kupię.

Wiatr wieje, ładna ta ścieżka polna, za zdjęcia.

Żółtka na włosy są bardzo dobre. Ja kiedyś tak leczyłam wypadanie. Lekarz mi tak zalecił.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Lenifo, ten złoty wąs podobno na reumatyzm, na co ty stosujesz? Jak na bóle reumatyczne to napisz jak. Nie mam tej rośliny, ale sobie kupię. Mam nadzieję że jest na allegro
Stary 2025-06-21, 14:54   #4936
lenifa
Zakorzenienie

Herbatko ja kupuje tylko bezglutenowe chlebki i czasem są pyszne. Nie zawsze ale zdarza się. Gorzej, że one droższe są.

Aż szkoda tego bukszpanu, ale u mamy w ogródku też wyciete już dobre kilka lat temu. Posadziłam jeden 2 lata temu. Tak z gałązki po Wielkanocy. Jest jeszcze malutki, ale ćma się o nim póki co nie dowiedziała...

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-06-21 o 17:51
Stary 2025-06-21, 17:31   #4937
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Działamy! Jest pogoda, jest moc. Pielenie, koszenie, zbieranie siana. Idzie prężnie. Żeby jeszcze z takim zapałem rosły nasze uprawy.
Stary 2025-06-22, 08:58   #4938
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cicha bardzo Ci współczuję.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Zostawiam kawkę/herbatkę i lecę dalej. Pięknie jest...
Stary 2025-06-22, 09:56   #4939
Cicha7222
Raczkowanie

Dziękuję Dziewczyny za wsparcie żal mi wujka. Był miłym i dobrym człowiekiem. Jego córka jest moją chrzestna. Zaprosili nas na obiad po. Porozmawialiśmy z rodziną. A dziś umówiłam się z rolnikiem. Nie wiem czy to dobrze.
Stary 2025-06-22, 12:23   #4940
herbatka99
Zadomowienie

Cicha, dobrze że się umówiłaś. Jak widać coś was przyciąga do siebie. Wasza znajoność trwa już jakiś czas. Może oboje musicie się lepiej piznać i zaakceptować siebie nawzajem. Masz z kim pogadać, iść gdzieś na kawę czy kolację.

Może trzeba czasu, wpierw przyjaźń ,a potem może coś jeszcze. Powodzenia. I nie wymagaj na razie zbyt dużo. Po prostu znajoność z innym człowiekiem to też jest pozytyw.
Stary 2025-06-22, 15:13   #4941
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cicha Niektórzy wierzą w numerologię, znaki zodiaku i różne takie, ja wierzę jeszcze w co inne. I w myśl tego, może zaproponuj mu aby zrobił grilla i zaprosił znajomych. Może on jest dla Ciebie ,,łącznikiem"? Kręci się wokół Ciebie bo to jedyna osoba, która łączy Cię z tym właściwym. Spróbuj tę znajomość w tę stronę wykorzystać.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Herbatka Pracujesz teraz nad czymś?
Stary 2025-06-22, 19:39   #4942
Cicha7222
Raczkowanie

Dziewczyny cóż. Rolnik nie ma zęba jedynki. I kupiłam sobie sama kawę a on sobie. Coś raczej nie będzie nic z tego. Energia tylko ze mnie całkiem wyparowała.
Stary 2025-06-23, 09:54   #4943
herbatka99
Zadomowienie

To daj sobie spokój z rolnikiem. Kawy ci nie postawił? Skąpiec
Stary 2025-06-23, 15:43   #4944
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cicha, no przecież takiego go znasz- bezzębnego sknerę 😉

Oj tam, pogadać można z każdym, byle nie układać sobie życia z kimś kto nie pasuje.

Emmi, nie wiem czy by taki grill wypalił, bo pewnie gdyby rolnik zaprosił gości to musieliby przyjść z własną kiełbasą, ale samo Twoje podejście do tematu mnie zauroczyło. Pięknie to napisałaś, że ten ktoś,kto stanął ma drodze nie jest tym kimś właściwym a jedynie pomostem do tego kogoś kogo się szuka. Nie pomyslabym tak, a to bardziej ciekawe madre spojrzenie.

Lenifo moja kuracja z olejem rycynowym i żółtkiem przeprowadzona, włosy po nim średnie, myślę, że są zbyt porowate na ten olej. Zatem raczej będę używać do skóry głowy niż do samych wlosow. Trochę mi się łamią i chciałam je wzmocnić. Pójdę do fryzjera to je podetne z 5 cm,może przeżyje.
Stary 2025-06-23, 16:43   #4945
herbatka99
Zadomowienie

Ja myślałam że stracił zęba międzyczasie. I jak Cicha go poznała to jeszcze miał.

Siedzę w ogródku, wiatr zaczyna wiać. W dzień było bardzo gorąco.

Znów kupiłam truskawki ,te pyszne. Ale drogie.

W kuchni bajzel, muszę jednak posprzątać.
Stary 2025-06-23, 17:01   #4946
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cicha Może za kumpla Cię traktuje? Dziwnie tak... pomyśl o grillu, nawet jakbyś miała sama kiełbasę kupić, jak sugeruje Lanolinka , tu chodzi o tego ,,dalszego".

Lanolinka Zaczerpnięte z obserwacji, tak się dzieje, przynajmniej ja miałam okazję to zobaczyć nie jeden raz. Albo na przykład taki schemacik: dwoje się poznaje, urywa się, mają innych partnerów, po czym odnawia się relacja i raz dwa się pobierają.

Herbatka Ostatnio też sprzątałam kuchnię. Jeszcze przegląd szafek, ale ciągle jakoś nie po drodze mi do nich, ale zaprałam się. Nadciąga kolejna faza wywalania.
Stary 2025-06-24, 07:51   #4947
herbatka99
Zadomowienie

Ja tylko na chwilkę. U nas 15 stopni i wiatr od morza. Brrr... Idę prześwietlić kolano. Potem zajrzę. Myślę gdzie Amita?. Dlaczego nie pisze.
Stary 2025-06-24, 08:17   #4948
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko - Może zaeksperymentowac bez żółtka? Nie zawsze więcej znaczy lepiej. I to mówi ta co pochłania 4 do 6 jajek dziennie haha. Poza tym wiem, że poczatki bywają trudne. I wszystko wymaga czasu i to bardzo rzadko jest tak, że coś pokazuje swoje efekty od jednego razu. Nasz organizm ma swoje limity czasowe w regeneracji. I każde cuś ma inne te limity, ze względu na swoją złożoność.

Edytowane przez lenifa
Czas edycji: 2025-06-24 o 08:20
Stary 2025-06-24, 09:20   #4949
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, może warto bez żółtka. Doczytałam że oleje wybiera się do porowatości włosów i moje wysokoporowate nie współgrają z rycynowym. Ale zobaczę jak będzie kolejny raz.
Stary 2025-06-24, 11:56   #4950
lenifa
Zakorzenienie

Lanolinko ja spróbuje powtórzyć tę kurację co robiłam jakiś czas temu. Może to była przyczyna odsiwiania Dalej nie doszłam do tego co to spowodowało. Wtedy wytrwałam tylko 3 miesiące , raz w tygodniu olejek rycynowy na włosy. Tak, że mam nadzieję, że uda mi się kolejna runda, chociaż to trudne w takim zawirowaniu jakie mam teraz.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości