![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Kochana,
również to pamiętam. Ale czekolada na trzustkę też dobra nie jest. ![]() Gołębie zrobiłaś. Brawo i hura! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Trochę poleżałam. Obejrzałam dwa filmy z ekranizacji Nory Roberts. Jak macie na N to zobaczcie. Książki niekoniecznie :P. Filmy są takie lekkie romansidła z nutą zagadki kryminalnej. Miło się ogląda i czasami potrafią zaskoczyć zakończeniem. ----------- Nadal słaniam się po domu. Adi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Przypomniałam sobie... Cyferko ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-03-13 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
dzięki... może na N. są... bo teraz to tylko właśnie tak lekko mogę... no i u mnie podstawowy warunek, mam tu na myśli dobrego lektora... listy dialogowej oczy moje nie tolerują, a kiepskiego lektora uszy i głowa... ===== Garnkowy gong oczywiście usłyszałam. Nie dało się inaczej. ![]() ===== Emmi, jak dobrze, poleżałaś. Wiadomo, to niezwykle ważne w chorobie. ![]() ===== Telefonu od pulmo brak. Jeśli jutro, gdzieś do godziny 12 dalej nie będzie, zadzwonię ja. Mateczko, znowu jestem cała spocona. Na termometrze 37,6* Kiedy to się skończy...?? ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-13 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Zakorzenienie
|
Adusia może przeforsowałaś się dzisiaj?
Kochana śpij spokojnie i wyzdrowiej ![]() Emmi tobie też tego życzę. Dobrej nocki wszystkim. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ |
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- Milka to robimy wirtualny turniej ![]() Przez chwilę też miałam prawdziwy stół tenisowy. Niestety tylko przez chwilę, nie było gdzie go postawić na stałe. Oddaliśmy żołnierzom ze straży granicznej. Z tego co wiem nadal im służy, chociaż taka satysfakcja. -------------- Nadal chłodny, ponury dzień. A za tydzień kalendarzowa wiosna ![]() ----------- Czekam na was i wypatruję z nadzieją, że lepiej się czujecie. |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Dzień wstał i się uśmiecha, więc i ja powinnam wstać. Czy też będę się uśmiechała, to zobaczymy... zobaczymy... Mam ochotę na kaweczkę z dużym mleczkiem. Cyferuś - dzięks! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
Hej Adusia
![]() Cieszę się, że już przyszłaś na kawkę. Jak się czujesz? Jak nocka? |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
jak się czujesz, jak noc Ci minęła, spałaś...?? ===== Mnie wydaje się, że duszności jakby sporo mniejsze, a świsty i trzaski przy oddychaniu zdecydowanie cichsze. Kaszlę co raz mniej i na bank łagodniej. Encorton to straszliwe, po prostu diabelskie, świństwo. Potrafi zmasakrować organizm i niestety robi to. Jednak z drugiej strony od 1967 r już po wielokroć uratował mi życie. Zdaje się, że i tym razem też. Przestałam myśleć o koniecznej hospitalizacji. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Hura! ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cyferciu, i znowu miałaś rację... łapy mi poobcinać... tego pączka czułam całą noc... zasnęłam dopiero w okolicach godz. 2... a wczoraj w ciągu dnia nie spałam ani razu, więc trudności z zaśnięciem nie były z nadmiaru snu... Kreon i Pankreaflos już naszykowane... pomogą mi... |
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Adusia, wątroba osłabiona i trzustka przy takiej ilości leków,
ale chciało się ![]() ![]() Jak tam za oknem u Ciebie? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#852 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Chciało... mocno chciało... a teraz płać babo za tę zachciankę...
![]() Jak za oknem? Wiosnę widać. Słoneczko lekko przyświeca. Drzewa i żywopłoty taką leciutką zielonkawą poświatę przybierają. Ale dalej chyba chłodnawo. Dwaj pierwsi, widziani dzisiaj przeze mnie panowie, na głowach wełniane czapki mieli. Zaraz zerknę na zaokienny termometr. Zobaczymy ileż to stopni. Ale jednak nie będzie to miarodajne, bo okno trochę oświetlane jest przez słońce od wschodniej strony. |
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Zakorzenienie
|
U mnie pochmurnie.
2*C Ziąb |
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Termometr 9*.
Portal pogodowy dla mojego miasta 3*. To ja nie dziwię się tym czapkom u dwóch panów. Cyfereńko, mówisz, że u Ciebie ponuro. Ale co, tak bez słońca zupełnie? Powiedz jak się TM-ek czuje? Są już wszystkie wyniki? ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Aaa... masz 2* i ziąb... Wiosno, budź się nam! My takie już stęsknione! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
Adusia jeszcze nie odebrał wyniku prześwietlenia płuc i nie
zapisał się do kardiologa, ani na USG jamy brzusznej. Dzisiaj kolejny raz mu przypomnę. Obiecał, że dzisiaj to zrobi. Ciśnienie unormowało się, to odpuścił. Jego mamie się polepszyło to i u niego ciśnienie spadło ![]() Wiem co czuje, bo ja mam tak samo z moją mamą. Emek ma 3 siostry, one nie utrzymują żadnego kontaktu z matką. Nie mieszkają w naszym mieście, dwie są za granicą, jedna w Polsce. Ech, szkoda gadać. ----------- Nie ma słońca u mnie, ale daję mu jeszcze szansę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Za Kalendarzem Świąt Nietypowych:
"14 marca - Dzień Motyli Przepiękne i barwne owady wzbudzające same pozytywne emocje mają swój czas w kalendarzu, czyli Dzień Motyli. To moment, aby zwracać uwagę na konieczność m.in. dbania o jakość powietrza, która ma wpływ na przeżywalność populacji tych cudownych stworzeń." Może to święto przyciągnie jakoś Panią Wiosnę...?? ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-14 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć
![]() Widzę jakieś kwiatki, przytulaski... jeszcze nie doczytałam. Troszkę popsuję tę idylę... taki ludzik mi najbardziej przypasował w określeniu mojego samopoczucia na teraz - ![]() Choroba, chorobą, ale MM zaczął zabawę z warsztacikiem-szopą na cudaki, które zbiera wokoło i recyklinguje i kurcze, stawianie tego czegoś stoi. Szlak mnie trafił. Zbudował drewutnie - zawalona dziadostwem, w garażu ledwo mieści się samochód, bo kolejne dziadostwo. A on zamiast raz dwa kupić potrzebne materiały i zrobić to to bajdurzy o robocie jedynie. |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferko,
tak, rozumiem to, rodzinnie mocno skompikowana sytuacja. Dobrze że obie starsze panie mają WAS. Wysokie ciśnienie bardzo często spowodowane jest właśnie silnymi emocjami. Ale, tak na wszelki wypadek, trzeba przebadać się i wykluczyć inne ewentualne przyczyny. |
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
4 pory roku i ja piąta
|
Wczoraj to jakby mi się czas zatrzymał. W ogóle go nie rejestrowałam. Mijały godziny a ja czułam się jakbym była poza nim. Odkryłam to pod wieczór. Nie było źle. Ruszałam się. Większość godzin przesiedziałam pod kocem przed telewizorem. Nawet pamiętam co oglądałam
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Emmi
![]() ![]() Teść mój też gromadził ![]() ![]() A wędzarnię skończył? ------------- Tak Adusia, ja to wiem. Zobaczymy jaką wymówkę będzie miał dzisiaj ![]() Jego dyscyplina w tym kierunku już się skończyła. ------------- |
![]() ![]() |
![]() |
#861 |
4 pory roku i ja piąta
|
Zdrowia dla waszych krewnych
![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cyferko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
być może jakoś pocieszę Cię. Bo znam TO dokładnie. Takie właśnie durne bajdurzenie (a nie konkretne działanie) jest jedną z cech charakteru MM-ka. W piwnicy mamy dwie komórki i przez lata były one prawdziwymi składzikami na jego "potrzebne" narzędzia oraz "niezbędne"materiały. Prawie nic nigdy z jego planów nie wynikało, bo przeważnie tylko na bajdurzeniu kończyło się. A ja już dawno odpuściłam sobie, żeby się stale nie denerwować. No a teraz, na całe szczęście, już bajdurzyć przestał. Wie, że fizycznie nic nie może, więc głupot nie wygaduje. Pozostały mu ciepłe kapcie, telewizja, internet i co najwyżej niezbyt forsowny spacer. ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Aaa... MM-ek podobno ma zamiar zapisać się do rodzinnego i omówić z nim sprawę skierowań do trzech lekarzy specjalistów. Cholera, na wypisach z kliniki kardiologicznej i z ośrodka wczesnej rehabitacji pozawałowej ma czarno na białym napisane pod opieką jakich specjalistów MUSI być. A on chce to z lekarzem rodzinnym omawiać...!! No i jak MM-ka znam, to pewnie znowu wmówi doktorowi, że nie ma takiej potrzeby. Pozostaje jeszcze kwestia badań laboratoryjnych. Miał je wykonać w ciągu trzech tygodni od opuszczenia ośrodka rehabilitacyjnego. I co...?? Był tam u nich w styczniu... jest dokładnie połowa marca... a on nawet skierowań sobie nie załatwił, a mnie zabraniał wyręczyć go. Teraz jestem swoją chorobą na długo w domu uziemiona i nie mogę nic w tym kierunku działać. Uparty, nieposłuszny, wiedzący wszytko lepiej. Oto cały MM-ek. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-14 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- MM pojechał po kolejne materiały do swojej szopki. I znów. Od 2 lat słyszę jaki to ma plan i wszystko widzi. Jak co do czego przyszło to ,,musi się zastanowić". Więc mu określiłam wygląd owego czegoś. Rozwiązałam wszelkie jego problemy techniczne. Jestem baba-wulkan. Nie należy ignorować jak się dymi. |
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Biegałam do sklepiku, ale chłód. Brrrr!
----------- Na obiedzie będę miała starszego syna. Jak się cieszę, bo gara gołąbków przez tydzień sami nie zjemy. Krew dzisiaj zdaje , ma wolny dzień z tego tytułu. ---------- Śniadanie jadłyście? |
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
4 pory roku i ja piąta
|
Nie jadłam śniadania. MM tak, sam sobie zrobił. Biedy jak by tak miał czekać za mną do tego śniadania, to by żadne diety cud nie byłby potrzebne
![]() ![]() Umyłam kuchenkę ![]() Wiecie, że nasze poczciwe domowe wróble są w głębokim zamieraniu? Miastowym przeszkadzają ptaki. Nowoczesne budownictwo i wieloletnia walka z ,,brudasami,, gołębiami przyczyniła się, że ta populacja ćwierkaczy jest na wyginięciu. Cios w moje serce. Ale rzeczywiście. W dzieciństwie na moim osiedlu widziałam wielkie społeczne karmniki rozstawione na trawnikach dla ptaków, dawno zniknęły. Gdzieś tam widzę jedynie jakiś karmnik taki bardziej prywatny. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-03-14 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Niedawno rozmawialiśmy z M na temat wróbli, ale nie wnikałam.
Rzeczywiście ich nie widać. Za to kruków tysiące, a może i miliony. |
![]() ![]() |
![]() |
#867 |
4 pory roku i ja piąta
|
Kruków też się zaraz pozbędą. Nie wyobrażam sobie świata bez ptaków.
U mnie wróblowatych jest mnóstwo na mojej działce. Latem okupują gęste krzewy i często wychodziłam na spacer, aby je posłuchać tuż przed zachodem słońca. Jeden wielki ćwierkot. |
![]() ![]() |
![]() |
#868 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A u nas wróble czasiem widzę. Za to sikorek już zupełnie, i to od kilku lat, nie ma. Nawet przestałam na balkonie słoninkę wieszać. Bo przez kilka zim nawet raz jeden nie była tknięta/dziobnięta.
Mieszkamy tuż przy lesie i nasze tereny dosłownie opanowały sójki i sroki. Pewnie one są powodem braku sikorek. Ale czy sójka jest drapeżcą...?? Muszę w necie sprawdzić. ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Sójka, pożywienie: "Urozmaicone i zależne od pory roku, ale przeważa pokarm roślinny. W lecie żywi się owadami i ich larwami, poczwarkami, ślimakami, małymi bezkręgowcami i innymi drobnymi zwierzętami, w tym gryzoniami, jaszczurkami, młodymi ptakami i jajami wybieranymi z gniazd. To nimi karmi najczęściej swe młode. Nie gardzi również czereśniami. Preferuje też bukiew i orzechy laskowe. Późnym latem i jesienią żywi się głównie żołędziami, owocami buku, pączkami drzew, orzechami i innymi nasionami drzew. " |
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
4 pory roku i ja piąta
|
Sójki są piękne, szczególnie panowie, ale tak jak sroki są niebezpieczne dla małych ptaków. Mimo mej wielkiej miłości do wszelakiego ptactwa to sroki wypłaszam z ogrodu. Nie pozwalam się osiedlać. Podobnie z wiewiórkami, też podkradają ptasie jaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
świetnie to opisałaś, zupełnie jabyś MM-ka znała. Twój tata i MM-ek to jedno. Dokładnie tak myśli i tak się zachowuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.