|
Notka |
|
Auto Marianna Mania bardzo lubi czar czterech i dwóch kółek i szuka przyjaciółek.
Mania podpowie, Mania doradzi, Mania nigdy was nie zdradzi! ;-) |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Samochod dla niepelnosprawnych
Hej,
Wiem ze watek o automatycznej skrzyni biegow juz sie tu pojawil - ale to nie do konca to, o co mi chodzi ![]() W dziecinstwie przeszlam polio, po czym zostala mi pamiatka w postaci czesciowego porazenia nerwow prawego przedramienia i lewej lydki - a co za tym idzie, ograniczenie rozwoju miesni w tych partiach ciala. Nie jestem do konca niepelnosprawna, formalnie nie mam grupy inwalidzkiej, jestem zupelnie samodzielna i dosc silna nawet - niemniej jednak, zeby prowadzic pewnie samochod, musialabym miec automat. Chcialabym kupic niedrogi (a wrecz taniutki ![]() Wybor padl na Nissana Micra z automatyczna skrzynia biegow. Pytania, na ktore poszukuje odpowiedzi, sa nastepujace: - czy to odpowiedni samochod w mojej sytuacji? - ile on moglby kosztowac? (ponizej 5 tys?...) - ile kosztowaloby dostosowanie go do potrzeb nauki jazdy (reguluja to zdaje sie jakies przepisy prawne - dodatkowy hamulec etc <confused>) - wszelkie porady pokrewne mile widziane <ehem> Dziekuje Wam z gory ogromnie!!! To prawie tak trudne jak znalezienie sukni slubnej, ktora by to nieszczesne ramie zatuszowala <embarassment>... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Samochod dla niepelnosprawnych
Oliath,
nie musisz przystosowywać swojego samochodu, wystarczy, że ośrodek ma auto z automatem, wtedy na nim zdajesz, więc jak będziesz szukać ośrodka to takiego, gdzie znajduje się przystosowany samochód ![]() Ale... ... nie wiem czy wiesz, ale nie posiadając stopnia niepełnosprawności, nie możesz zapisać się na kurs prawa jazdy dla osób niepełnosprawnych.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Vivienne, ogromnie dziekuje za odpowiedz.
Czy to znaczy ze pomimo pewnych rzeczy bede traktowana tak samo jak inni kierowcy, tj. musze zrobic kurs na zwyklym aucie, czy jednak moge, na podstawie chocby zaswiadczenia od neurologa lub ortopedy domagac sie prawa jazdy z ograniczeniem do automatow?... Cieniutko sie widze na manualnej skrzyni biegow ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
... choć nie Westwood
|
Hm, a czemu nie posiadasz orzeczenia o niepełnosprawności? Starałaś się o nie z PFRON? Myślę, że w takiej sytuacji jak najbardziej Ci przysługuje, a już lekki stopień dałby ci szansę na zrobienie prawa jazdy w specjalnie do tego przystosowanym ośrodku.
Ale myślę, że powinnaś spróbować skontaktować się z OSK, który robi kursy dla niepełnosprawnych osób i zorientować się na jakich zasadach zapisują osoby. Może akurat nie będzie problemów? Trzymam kciuki ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.