![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Słowa które działają na nerwy :D
- w tym chcesz iść?!- standardowy tekst mojej mamuśki. Powtarza go jak mantrę
![]() - znowu do kościoła nie pójdziesz? To kotlety będziesz smażyła!- kara musi być ![]() A z takich pojedynczych słów chyba nic mnie nie denerwuje. No chyba, że poszłem |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Ja nie znoszę "sex". Polskie słowo brzmi "seks", rany, na jaką cholerę tam to x? Całe zdanie jest po polsku, tak? To czemu mam "nie uprawiać sexu" a nie "seksu"? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Jeszcze: dzisiaj UBIERAM czapkę, bo słońce mocno grzeje.
Często wtedy pytam, w co ktoś chce tę czapkę ubrać. Papu, papiszon. Kupkać. Nie słowa, ale też mnie wkurza, kiedy ktoś, zamiast powiedzieć: "cicho!" syczy "ćśśśśśśśśśśśśśśśśśśśśśś! ". Nieraz miałam problem w klasie, żeby opanować przekleństwo... Wtrącanie: "łapiesz?", "jarzysz?". Cytat:
![]() Chyba, że u lekarza. "Panie doktorze, Kaśka mnie swędzi." Edytowane przez Casini Czas edycji: 2011-05-24 o 23:55 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Ja po prostu nic nie mówię, no chyba że do ginekologa to staram się używać konkretnego słownictwa związanego z anatomią.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Copyraptor
|
No właśnie mnie słowo na ce bardzo razi
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I wkurzają mnie "papcie" oraz "kordła". I "saszłyk", mój były tak mówił i upierał się, że to jest poprawnie. I jeszcze teksty mojego taty: -jadłaś śniadanie/obiad/kolację?- nieważne, że 5 minut temu zjadłam przy nim, albo pytał o to wcześniej. - głodna będziesz! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
-wziąść
-pisze zamiast jest napisane -włanczam -bynajmniej jako synonim przynajmniej nie lubię słów ![]() ![]() gaci też nie lubię i przeklinania
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Mnie denerwuje wszelki infantylizm w wypowiedziach dorosłych osób. Zdrobnienia, jakieś dziwaczne słodkie formy itd. Zwłaszcza te wspomniane wyżej "mamuśkowo-bejbikowe"
![]() ![]() pieniążki, rączki, nóżki, kolorek włosków, dzidzia, bobo, pupcia, batoniczki, cukiereczki, majteczki, staniczki ![]() Wkurza mnie też większość wyrażeń ze slangu młodzieżowego, czytać/słuchać tego nie mogę. Mam 20 lat, a czuję się jak jakaś stara babcia, bo język większości młodych ludzi mnie po prostu razi i aż mam czasem ochotę powiedzieć "ach ta dzisiejsza młodzież" ![]() Słowo "ogarniać" zastępuje już chyba 90% wyrazów, słyszę to non stop ![]() - nie ogarniam tego - ale mam dzisiaj nieogar ( ![]() - no chyba jesteś jakiś nieogarnięty! itp. itd. To samo z "rozkminianiem", "rozkminką", "grubą rozkminą" itd. sławne "zaliczyć zgona", "ruchać", "przelizać kogoś", "być na bani" ![]() Zauważyłam, że modne jest teraz zastępowanie pospolitych krótkich wyrazów wyrażeniami o podobnym znaczeniu, ale "lepiej i mądrzej brzmiącymi", które często nawet nie są synonimami lub zwyczajnie nie pasują do sytuacji. Teraz ludzie nie są w warzywniaku, tylko w nim przebywają/znajdują się lub (o zgrozo!) istnieją w nim, nie mają makaronu na obiad, tylko go posiadają, nie mówią o sobie ja, tylko moja osoba, nie próbują truskawki, tylko kosztują, nie jedzą, tylko spożywają itd. Takie wstawki w rozmowie prowadzonej głównie w języku potocznym po prostu rażą. No i używanie długich pięknych wyrazów, kiedy nie zna się ich znaczenia lub nie potrafi się ich poprawnie wymówić/napisać. Mój ulubiony tekst to zasłyszane kiedyś "ty głupi inwektywie!" ![]() ![]() Uwagi już staram się nie zwracać, bo zawsze słyszę, że jestem "językową snobką" ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-05-25 o 00:13 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
no mnie też raziło ale jakos do mnie najbardziej ...eee.. trafia
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
kwadrat to dom
![]() no, z członkiem też mam większy problem :P najobrzydliwsze określenie to siusiak, Jezusmaryja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() I ja właśnie czasem mówię Kasia. Chociaż sama jestem Katarzyna ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Jest wagina, pochwa, srom (choć be
![]() ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- siusiak, pisior, sisior ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
mnie wkurza "robiliśmy seks" "dostałam okresU" nie wiem czy to poprawne czy nie ja mowie dostałam okres. nie cierpie słowa podpaska, wkurza mnie poprostu! albo srom;| kojarzy mi sie ze sr***em;/ pisiaki sisiaki u matek z chlopcami tez.
aaaaaa! dramat! nie lubie słowa sutek. porpostu mnie denerwuje. gdy słysze wyrazenie "pojsc z kims w sline" mam ochote gryźć;/
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Zdrobnienia, przekleństwa i wspomniane już powyżej 'ćśśśśśśś'.
![]()
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
mnie irytuje dużo słów takich pisanych nie wypowiadanych
głównie - bo ponieważ ![]() - k ( zamiast ok ) ![]() ![]() - nara ( dla mnie brzmi jak spier*** ) ![]() - bynajmniej ( jako przynajmniej) wkurza mnie też to jak ktoś nie stawia znaku zapytania i nie wiem czy ta osoba sie o coś pyta czy cos stwierdza, podobnie jest z przecinkami. nie lubie tez jak ktos zawieje gwarą i mówi ino zamiast tylko choć już chyba do tego przywykłam Edytowane przez JuStYsCk2 Czas edycji: 2011-05-25 o 00:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
skracanie typu "bd" zamiast "będzie"
wgl - w ogóle |
![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Copyraptor
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
O słowo ropa jest brzydkie. Nie żeby mnie irytowało ale jakieś takie.. no fuj ;p nieładne w brzmieniu i znaczeniu ;p
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() mnie niesamowicie denerwuje "uspokój się" albo "będzie ok" w sytuacji, w której NIE będzie ok
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- O! Już mi się przypomniało czego nie lubię. Strasznie mnie denerwuje wyrażenie "dam ci dydka". Dużo bardziej wolę wersję "dam ci smoczek". Smoczek, smokuś... cokolwiek, byle nie dydek. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
hm..... nie wiem.. nie ma tego czegoś
![]() Ale chyba tego najczęściej używam, z braku laku. Choć nie.. najczęściej chyba, tajemniczy, zagadkowy: ON! ![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
ten-którego-imienia-nie-wolno-wymawiać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
+wiesz co jest/wiesz o co mi chodzi +oj tam oj tam (dostaje szału jak to słyszę) +pieniążki +wykon (jak to usłyszałam pierwszy raz to zrobiłam tak: ![]() ![]() o i jeszcze 'mhm' |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a poza tym wszelkie infantylności. coś można nazwać normalnie, to po co zdrabniać i uładzać? jak już ktoś pisał - nazywanie kobiecych miejsc intymnych 'muszelką' ![]() ![]() nie mogę sobie teraz nic więcej przypomnieć ale jakby spisywać na bieżąco to by u mnie wyszła baaaardzo pokaźna lista ![]() już mi się jedno przypomniało ![]() ![]() Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2011-05-25 o 01:13 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
denerwować, irytujący, mniamuśny, słowo, wyraz |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:09.