Kuchenne rewolucje Magdy Gessler - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-21, 22:49   #2221
panistrusia
Raczkowanie

Dot.: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7814660 1]Nie zgodze sie. .[/QUOTE]

To nie jest kwestia arbitralnych odczuć. Policz sobie, który odcinek z tego sezonu ma najwięcej wpisów w tym wątku.
panistrusia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-22, 11:30   #2222
Luxanna
Zadomowienie

Czasem sobie podglądałam KR, ale jakoś nigdy tak specjalnie, czekając. Postanowiłam to zmienić i powoli nadrobić odcinki. Przeżyłam szok, jak w drugim odcinku zobaczyłam Panoramę z Gdańska. Jadłam tam w te wakacje
To, co się nie zmieniło: kelner w ogóle nie zapisał, co chcemy dostać, ale przynajmniej wszystko zapamiętał. Też byłam zdziwiona, bo tylko on jeden wszystko ogarniał: stał za barem, przyjmował rezerwacje, zamówienia, roznosił talerze i je zabierał. Jedna osoba na wszystko. Co prawda ruchu dużego nie było (jak weszliśmy to z 5 zajętych stolików), ale jednak. I to był chyba ten gościu, co na końcu został zatrudniony, ale już ręki sobie uciąć nie dam xD
Przede wszystkim dania były naprawdę smaczne, ja mogę to polecić, chociaż jak na moje i TŻta brzuchy jednak trochę za duże porcje (co Gessler im zarzucała).
Oglądam dalej, może znów będzie coś, w czym byłam haha
Stary 2017-10-22, 18:52   #2223
Malparida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malparida Pokaż wiadomość
Wiesz, gdzie mozna znalezc wszystkie odcinki online? Player odpada, mieszkam zagranica...
Dzieki za cynk, tez obejrzalam pierwsza serie. I niestety, nie moge sie zgodzic, ze nie ma tu wywlekania osobistych spraw itd., bo ich po prostu nie ma... W pierwszych odcinkach Magda pojawia sie w knajpach, gdzie nie ma zadnych relacji miedzy pracownikami - poza zawodowymi. Tyle. Z czasem pojawia sie wiecej rodzinnych knajp i wtedy tez zaczynaja sie rodzinne historie...

Co do wlosow - sama nie wiem... Jest burza lokow - moze teraz one sa bardziej nakrecone? Inne preparaty uzywane? Nie wiem... Slyszalam o doczepach, jak kazdy, tylko nie chce mi sie w nie wierzyc.

Zgodze sie natomiast, ze w tych pierwszych odcinkach jest wiecej o jedzeniu, gotowaniu, menu... I sa, naprawde sa, diametralne remonty i zmiany nazw. Jedyne, co bylo, a juz na szczescie nie jest, to wizyta po rewolucjach - odbywala sie zaledwie po tygodniu (!) i pokazywano tylko, jak Magda je jakies danie i wychodzi. Zadnego komentarza jak bylo, czy jest tak samo, itd... Ewidentnie zakladano, ze nie moze byc czegos takiego, jak nieudana rewolucja.
Malparida jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-24, 20:31   #2224
obłoczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez never_ Pokaż wiadomość
Ja mam wrażenie, że to wszystko było ustawione.
Miałam takie samo wrażenie. Aktorstwo jak z Trudnych Spraw. I Gessler, która normalnie trzasnęłaby drzwiami, nagle taka układna i spokojna.

Wszyscy chcą rozumieć malarstwo, dlaczego nie próbują zrozumieć śpiewu ptaków? (Pablo Picasso)
obłoczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-26, 22:30   #2225
gryx82
Baptysta Dnia Ósmego

"Kartofel buda" w Łodzi - jak wrażenia? Magda troszkę przegięła z krytyką, szczególnie na samym początku, z tym niby "cwaniactwem" właścicieli I szczerze dziwię się, dlaczego całkowicie zmieniła profil lokalu, rezygnując z pizzy, burgerów i frytek (a nie oszukujmy się, co najlepiej schodzi w osiedlowej knajpce?). Druga sprawa, że dowozili też pizze do klienta, a to też jakiś dodatkowy grosz zawsze. No nic, trzymam za nich

"Strzeż się ludzi, którzy nie lubią kotów"

przysłowie irlandzkie

gryx82 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-27, 01:04   #2226
panistrusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
"Kartofel buda" w Łodzi - jak wrażenia? Magda troszkę przegięła z krytyką, szczególnie na samym początku, z tym niby "cwaniactwem" właścicieli I szczerze dziwię się, dlaczego całkowicie zmieniła profil lokalu, rezygnując z pizzy, burgerów i frytek (a nie oszukujmy się, co najlepiej schodzi w osiedlowej knajpce?). Druga sprawa, że dowozili też pizze do klienta, a to też jakiś dodatkowy grosz zawsze. No nic, trzymam za nich
No coś Ty! Przecież właściciele sami mówili o tym, że tylko w ich dzielnicy jest 16 innych pizzerii i 10 obiadów na dowóz, no i że mają ambicje stworzyć sieciówkę.
Magda sprezentowała im pomysł, który za granicą bardzo dobrze się sprawdza (sama znam parę sieciówek sprzedających faszerowane ziemniaki, często w uczelnianych barkach takie potrawy są sprzedawane). No i przede wszystkim ta ich pizza, to przecież nawet pizza nie była, a tu mają szansę zrobić coś nietypowego a jednocześnie wartościowego.

Edytowane przez panistrusia
Czas edycji: 2017-10-27 o 01:05
Stary 2017-10-27, 07:48   #2227
funk_you
Wtajemniczenie

Mieli fajny parking gdyby tylko oferowali smaczne jedzenie to waliłyby do nich tłumy, ja poszłabym szybciej na dobrego burgera niż na ziemniaka z sosem z twarogu. Nie moje smaki, wystrój bardzo mi się podobał.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-10-27, 09:22   #2228
sunshine_25
Rozeznanie

Zmiane wizerunku lokalu oceniam na plus. Wczesniej to miejsce wygladalo troche jak takie zeby przyjsc na piwo ale bron Boze nic nie jesc.

Ale chyba na ziemniaka bym tez nie poszla

Wlasciciele denerwowali mnie tym ze co chwile powtarzali 'jestesmy mlodzi', cos idzie nie tak- 'jestesmy mlodzi' , brudno- 'jestesmy mlodzi', , niedobra pizza- 'jestesmy mlodzi'.
sunshine_25 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-27, 11:32   #2229
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość
Mieli fajny parking gdyby tylko oferowali smaczne jedzenie to waliłyby do nich tłumy, ja poszłabym szybciej na dobrego burgera niż na ziemniaka z sosem z twarogu. Nie moje smaki, wystrój bardzo mi się podobał.
Tylko, że wokół pizze i burgery w iluś tam lokalach - policzyli w pewnym momencie nawet ile jest pizzerii w okolicy. Rewolucja polegała na tym, aby oni mieli coś innego, niż wszyscy. Bo sorry, jakby miała iść gdzieś na dobrą pizzę i miała 5 w miarę dobrych pizzerii do wyboru, to raczej wybrałabym lokal w ciekawszym miejscu, niż na osiedlu, wybrała się "na miasto" ze znajomymi, a nie spacerkiem 5 minut od domu. To samo z burgerami - takie rzeczy raczej wcina się przy okazji wizyty gdzieś, posiedzenia ze znajomymi, a nie specjalnie idzie na burgera do osiedlowej knajpy. Natomiast bardziej swojskie, domowe obiady, niedrogie to szansa dla nich, bo przyjdą rodziny z dziećmi - osoby, którym niekoniecznie chce się targać dzieciaki samochodem do centrum. Dla mnie więc ta zmiana ma sens.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Jakby to było takie proste, to na każdy osiedlu w Polsce była taka knajpka. Na moim dużym osiedlu już z 3 razy takie lokale otwierali. Najdłużej utrzymał się kebab, ale i on w końcu poległ.
201803290936 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-27, 12:29   #2230
gryx82
Baptysta Dnia Ósmego

Cytat:
Napisane przez panistrusia Pokaż wiadomość
Magda sprezentowała im pomysł, który za granicą bardzo dobrze się sprawdza
Mam nadzieję, że sprawdzi się również w tym przypadku i właściciele odniosą sukces. Pierwszy (i ostatni ) raz takiego ziemniaka jadłem w jakiejś knajpie w Gdańsku, to był 1992 albo 1993 rok.
Cytat:
No i przede wszystkim ta ich pizza, to przecież nawet pizza nie była, a tu mają szansę zrobić coś nietypowego a jednocześnie wartościowego.
Racja, ale pamiętam też sporo odcinków KR, w których stawiała na pizzę i burgery
Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jakby to było takie proste, to na każdy osiedlu w Polsce była taka knajpka. Na moim dużym osiedlu już z 3 razy takie lokale otwierali. Najdłużej utrzymał się kebab, ale i on w końcu poległ.
U mnie ("miasto" 11 tys. mieszkańców) najstarsza pizzeria działa od dobrych 20 lat. Druga z kolei zarabia głównie na pizzy z dostawą do domu (a tanio nie mają). Oprócz tego dwie kebabownie i bar typu "fast food" (burgery, drobiowe kubełki, kebaby, wrapery itp.), nie narzekają na brak klientów

Tylko klubu z prawdziwego zdarzenia brak, coby se w sobotę wieczór na piwo wyjść i posiedzieć przy muzyce w jakimś klimatycznym miejscu

przysłowie irlandzkie

Stary 2017-10-27, 12:34   #2231
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
U mnie ("miasto" 11 tys. mieszkańców) najstarsza pizzeria działa od dobrych 20 lat. Druga z kolei zarabia głównie na pizzy z dostawą do domu (a tanio nie mają). Oprócz tego dwie kebabownie i bar typu "fast food" (burgery, drobiowe kubełki, kebaby, wrapery itp.), nie narzekają na brak klientów

Tylko klubu z prawdziwego zdarzenia brak, coby se w sobotę wieczór na piwo wyjść i posiedzieć przy muzyce w jakimś klimatycznym miejscu
Ale tym momencie piszesz o lokalach, które masz pod domem, na osiedlu między blokami, czy tak ogólnie? W moim mieście oczywiście też są bardzo długo (od lat) działające lokale, ale raczej bardziej w centrum miasta. Pizzerie z dostawą do domu też mamy, nawet kilka, ale zostały najlepsze, nawet jeżeli nie tanie.
Stary 2017-10-27, 13:07   #2232
gryx82
Baptysta Dnia Ósmego

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale tym momencie piszesz o lokalach, które masz pod domem, na osiedlu między blokami, czy tak ogólnie?
Ogólnie, ale moje miasto da się przejść z jednego końca na drugi w 30 minut

przysłowie irlandzkie

Stary 2017-10-27, 14:12   #2233
panistrusia
Raczkowanie

Cytat:

Racja, ale pamiętam też sporo odcinków KR, w których stawiała na pizzę i burgery
Widocznie stwierdziła, że nie ma na czym budować. Może w okolicy są pizzerie prowadzone przez pasjonatów kuchni włoskiej i właścicielom lata świetlne do ich pizzy? Może po rozmowach na temat budżetu doszli do wniosku, że stać ich najwyżej na dobry twaróg (bo już na śmietanie chcieli oszczędzać) a nie na mozzarellę i parmezan?

Z resztą, tak jak w poprzednim poście pisałam: powiedzieli, że chcą stworzyć sieciówkę, to Gessler im dała wspaniały przepis na sieciówkę - popularny za granicą, ale w Polsce mało znany fastfood, wystarczy pogooglować i ma się cały przekrój zarówno pomysłów na sieciówkę jak i na rozbudowywanie menu. Jak się po niego nie schylą, to sami sobie będą winni.
Stary 2017-10-27, 15:12   #2234
brightwitch
Zakłócenia na linii serca

Cytat:
Widocznie stwierdziła, że nie ma na czym budować. Może w okolicy są pizzerie prowadzone przez pasjonatów kuchni włoskiej i właścicielom lata świetlne do ich pizzy? Może po rozmowach na temat budżetu doszli do wniosku, że stać ich najwyżej na dobry twaróg (bo już na śmietanie chcieli oszczędzać) a nie na mozzarellę i parmezan?

Z resztą, tak jak w poprzednim poście pisałam: powiedzieli, że chcą stworzyć sieciówkę, to Gessler im dała wspaniały przepis na sieciówkę - popularny za granicą, ale w Polsce mało znany fastfood, wystarczy pogooglować i ma się cały przekrój zarówno pomysłów na sieciówkę jak i na rozbudowywanie menu. Jak się po niego nie schylą, to sami sobie będą winni.
Raczej nie wykorzystają tego pomysłu, bo znów mają w karcie burgery. Podobno klienci byli nimi zachwyceni, więc z powrotem są.

brightwitch jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-27, 15:17   #2235
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Gesslerowa najpierw zabrania zapisywania przepisów, a pózniej wielce zdziwiona, że mogli nie zapamiętać ile procent ma mieć śmietana .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2017-10-27, 21:10   #2236
Joan1987
Wtajemniczenie

u mnie w mieście, od jakiś 2-3 lat działa knajpka, gdzie podają pieczone ziemniaki z różnymi farszami. Rewelacyjne są! Myślę, że Gesslerowa fajny pomysł im dała
Stary 2017-10-27, 21:26   #2237
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez brightwitch Pokaż wiadomość
Raczej nie wykorzystają tego pomysłu, bo znów mają w karcie burgery. Podobno klienci byli nimi zachwyceni, więc z powrotem są.

O, jak fajnie, że o tym napisałaś Czyli wracają powoli do tego, co było dawniej... Szkoda, bo prędzej ktoś zamówiłby ziemniak z dobrym, kozim serem lub sosem grzybowym z prawdziwego zdarzenia, niż te ich burgery z najtańszej wołowiny ever. Myślę, że jeszcze trochę i wrócą także do pizzy.

Edytowane przez 578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Czas edycji: 2017-10-27 o 21:28
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-27, 22:04   #2238
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
Gesslerowa najpierw zabrania zapisywania przepisów, a pózniej wielce zdziwiona, że mogli nie zapamiętać ile procent ma mieć śmietana .
Zakazała zapisywać jeżeli ma to polegać na tym, że ktoś zamiast się uczyć i skupiać na gotowaniu, tylko notuje. Oni na pewno dostają jakąś rozpiskę z przepisami poza anteną. Miała rację, że aby się nauczyć, trzeba zrozumieć.

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;78335411]O, jak fajnie, że o tym napisałaś Czyli wracają powoli do tego, co było dawniej... Szkoda, bo prędzej ktoś zamówiłby ziemniak z dobrym, kozim serem lub sosem grzybowym z prawdziwego zdarzenia, niż te ich burgery z najtańszej wołowiny ever. Myślę, że jeszcze trochę i wrócą także do pizzy.[/QUOTE]

Do-kła-dnie.
Stary 2017-10-28, 23:58   #2239
gryx82
Baptysta Dnia Ósmego

Cytat:
Na pewno swój powód miała, ja tego absolutnie nie neguję, zdziwiłem się tylko ot tak
Cytat:
Napisane przez brightwitch Pokaż wiadomość
Raczej nie wykorzystają tego pomysłu, bo znów mają w karcie burgery. Podobno klienci byli nimi zachwyceni, więc z powrotem są
Nie dziwi mnie to, szczerze mówiąc - widocznie nowa karta nie generowała takiego zysku, jakiego się spodziewano. Zastanawiam się tylko, czy podczas "rewizyty" Magdy (bodajże 6 tyg. później) mieli burgery w ofercie (bo w karcie na pewno nie, Magda by się pewnie wściekła).
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;78335411]... te ich burgery z najtańszej wołowiny ever[/QUOTE]
17 zł za kilogram wołowiny do burgerów to jest jakaś masakra, chyba tylko na rosół

przysłowie irlandzkie

Stary 2017-11-02, 05:27   #2240
panistrusia
Raczkowanie

OMG, Magda znów pokazuje, jak bardzo nie umie po włosku mówić

Pan właściciel karierę w kurii skończył, czy co?

Obsługa nazw potraw nie umie wymawiać (ani imienia włoskiego kolegi), a polski kucharz z taką pogardą o jakimś włoskim specjale się wypowiadał, no ciekawe, czy Magda go nauczy szacunku do produktu.

I odwieczne palenie fajek przez kucharzy.
Stary 2017-11-09, 22:22   #2241
gryx82
Baptysta Dnia Ósmego

Magda trochę popłynęła z tym oskarżeniem właścicielki o zażycie "walerianki" (czytaj %)

przysłowie irlandzkie

Stary 2017-11-11, 04:00   #2242
panistrusia
Raczkowanie

Cytat:
Magda trochę popłynęła z tym oskarżeniem właścicielki o zażycie "walerianki" (czytaj %)
No głupio to wyszło, ale bardzo dobitnie pokazało, jak pozory czasem mylą.
Stary 2017-11-11, 08:55   #2243
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

W sumie sama nie wiem, najpierw mowili, ze ta kobieta jest po 2 udarach, potem ze po 4, potem ze po 3.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-12, 11:49   #2244
Malparida
Rozeznanie

Wedlug mnie moze ona po wlosku mowi, ale jak nie ma stycznosci z jezykiem przez dlugi czas, to niestety go zapomina...
Malparida jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-12, 19:07   #2245
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Nadrobiłam odcinek z panią po udarach i latających holendrem.
Mnie się on wydał sympatyczny, być może tak dobrze gra jak twierdzi jego żona.
A jeśli jej coś nie pasi, to czemu go w zad nie kopnie, żeby do Holandii wracał?
Nie było powiedziane (albo nie słyszałam) kto wyłożył kasę na ten interes.
DOmniemywam, że pan holender i dlatego nie poczuwa się do pracy, bo on już swoje zrobił, wyłożył środki na zabawkę kobiety, a teraz niech ona się stara.
ZamyslonaRoztargniona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-12, 19:35   #2246
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Wedlug mnie moze ona po wlosku mowi, ale jak nie ma stycznosci z jezykiem przez dlugi czas, to niestety go zapomina...
Nie znam wloskiego,ale być może ona po włosku gada tak jak po angielsku-czyli z tragiczną wymową i wymawianiem tak jak się pisze

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-12, 19:48   #2247
Konto usunięte

Cytat:
Magda Gessler bardzo dobrze mowi po hiszpansku, jako dziecko mieszkala na Kubie, potem studiowala w Hiszpanii,troche moze miala stycznosc z wloskim i portugalskim i wydaje jej sie, ze mowi w tych jezykach. Widzialam kiedys nagranie z potugalskiej telewizji sniadaniowej no i niestety, jej portugalski to tylko mowienie po hiszpansku z kilkoma portugalskimi gloskami.
Stary 2017-11-12, 22:49   #2248
panistrusia
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7875492 1]Magda Gessler bardzo dobrze mowi po hiszpansku, jako dziecko mieszkala na Kubie, potem studiowala w Hiszpanii,troche moze miala stycznosc z wloskim i portugalskim i wydaje jej sie, ze mowi w tych jezykach. Widzialam kiedys nagranie z potugalskiej telewizji sniadaniowej no i niestety, jej portugalski to tylko mowienie po hiszpansku z kilkoma portugalskimi gloskami.[/QUOTE]

Dokładnie tak samo, jak po portugalsku, mówi po włosku.
Niby jej babcia była Włoszką, ale Magda nawet nazw bardzo popularnych składników czy dań kuchni włoskiej, które przeniknęły do naszego codziennego gotowania, nie wymawia poprawnie. Ciekawe w sumie dlaczego tak jest? Przecież tak wielka produkcja ma producenta, reżysera, researcherów. Przecież, obok tłuczenia widzom do głów, żeby zwracać uwagę na czystość, brak sztucznych dotatków, unikać mrożonek, mogliby przemycać poprawną wymowę niepolskich nazw. A i kucharzom i właścicielom tłuc do głów, że jak nie znają jakiejś kuchni czy potraw, to jest internet pełen pasjonatów, a już najprostsze, co można zrobić, to sprawdzić wymowę.

A tak z zupełnie innej beczki: zauważyliście, że Magda od paru odcinków stosuje w ubiorze zielony kolor? I to w dodatku w przepięknych odcieniach
Stary 2017-11-13, 04:52   #2249
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

A tak z zupełnie innej beczki: zauważyliście, że Magda od paru odcinków stosuje w ubiorze zielony kolor? I to w dodatku w przepięknych odcieniach
Ona się w ogóle świetnie ubiera jak na grubsza osobę,wiele osób powinno z niej brać przykład Jedynie czasem ma śmieszne buty
Uwielbiam jej brązowa apaszkę w misie od Moschino, super jest

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-17, 23:06   #2250
Konto usunięte

Ale fajny, cieply odcinek.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości