|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak przygotować sklejkę?
Jak w temacie
![]() ![]() I z dodatkowych pytań... Kiedy używać werniksu pękającego? Na sam koniec już po kilku lakierowaniach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak przygotować sklejkę?
Tak, trzeba przetrzeć papierem ściernym, jak są jakieś syfy, to się ich pozbyć, a później ewentualnie primerem (podkładem) ze dwa razy pomalować, żeby się farba dobrze trzymała.
O werniksie pękającym nie słyszałam ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz jej całkiem oczyszczać z lakieru skoro chcesz zmienić kolor.Wystarczy dobrze zmatowić papierem ściernym.Pomalować 2 razy,potem tradycyjne decou i lakier dla zabezpieczenia.Wszystko jak klasyczne decou na drewnie tylko większy model więc pracy tez sporo.Poczytaj wątek z pytaniami i o podstawach -tam jest wszystko.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A jeśli jednak nie zdecyduje się zmienić koloru? Tak samo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Osiołek z zakątka :)
|
Jeśli nie decydujesz się zmienić koloru to i tak robisz tak samo bo musisz pod decu zmatowić lakier. I bedzie to już źle wyglądało i niestety musisz pomalować, nawet takim samym kolorem jak jest obecnie. Inaczej wyjdzie hałturka na kórej bedzie widać, że nakleiłaś po prostu serwetki albo papier
![]() Werniks dwuskładnikowy nakłada się najczęściej ppo 2 warstwach lakieru ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
W tej chwili ten temat jest mi bliski, ponieważ również odświeżyłam elementy moich starych mebli techniką decoupage. Wymieniłem starą część ze sklejki na nową, wysokiej jakości sklejkę brzozową firmy xxx , a następnie przeszlifowałem powierzchnie, aby powierzchnia była gładsza do pokrycia.
Lakier nałożyłem na koniec pracy, kiedy zakończyłem decoupage, aby utrwalić wszystkie szczegóły mojej pracy i zachować efekt antyczny. ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2024-05-10 o 08:29 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.