|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
reakcja po kwasie migdałowym ! pomocy!
Witajcie,
Już po raz trzeci robiłam sobie zabieg kwasem migdałowym, tylko na twarzy. Potrzymałam ciut dłużej i ... minął tydzień, a ja wciąż mam czerwonaq skórę. Nawilżam, smaruje i nic nie pomaga. Przy pierwszych dwóch zabiegach nic się nie działo, a teraz ! Może któraś z Was miała coś podonego? Ja raczej nie mam skóry super wrażliwej czy alergicznej, a jedna efekt ostatniej próby kwasem migdałowym znacznie mnie przerósł. Pomóżcie jeśli wiecie jak. Dzięki i pozdrawiam Aga |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: reakcja po kwasie migdałowym ! pomocy!
a miałaś już wylinkę? bo czasami zanim skóra zacznie sie łuszczyć to czesto bywa taka podrazniona i czerwona...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Skóra raczej mi nieschodzi ani nie schodziła (nie wiem czy po kwasie migdałowym powinna), a zaczerwienienie nie znika, oprócz tego swędzi. Skóra wygląda na potwornie podrażnioną. Nie wiem co robić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
generalnie po kwasie migdałowym zchodzi skóra, tak się łuszczy.... i gdy ta skróa zejdzie to jest najlepszy efekt
![]() ![]() podaje link który był dla mnie kiedyś pomocą ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hreadid=197242 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zadzialaj zasadą. pryskaj panthenolem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po 2: PEELING MIGDALOWY TO JEDYNY KWAS KTORY MOZNA STOSOWAC LATEM BEZ OBAW, ZE BEDA PRZEBARWIENIA ITD. JEST ON BARDZO DELIKATNY, NADAJE SIE DLA SKOR BARDZO WRAZLIWYCH, MOZNA SIE PO NIM OPALAC. Dziewczyny, zasiegnijcie PRAWDZIWYCH porad od ksometyczek (kosmetologow) nt. kwasow a nie piszcie swoje gdzies zaslyszane teorie... ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Maripossa nie rozumiem dlaczego na mnie krzyczysz, post który napisałam nie był "zasłyszany" tylko z własnego doświadczenia. Przez pół roku robiłam kwas migdałowy u kosmetyczki, a potem sama dzięki wizażowi.... Kosmetyczka odradzała mi robienie kwasu w lecie i miała rację bo dziś mam dwa brzydkie przebarwienia na twarzy....
a skóra z chodzi i nie wiem czemu twierdzisz,że nie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ps. wszystko zależy od tego jak procentowy się robi kwas... im wyższy tym mocniejszy...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
może to się wyda śmieszne, ale ... czy jest jakaś różnica między kwasem migdałowym, a peelingiem migdałowym?ja użyłam tylko albo aż kwasu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Agentka19: nie krzycze na ciebie - a jesli tak to przepraszam, ale czsem naprawde bzdury wypisujecie...-. Nie musze czytac zadnych watkow, bo jestem na 3 roku kosmetologii i pracuje w gabinecie kosmetycznym i wiem troche o peelingu migdalowym... Skora po nim moze schodzic jak za dlugo sie go przetrzyma na twarzy - ogolnie SKORA NIE POWINNA PO NIM SCHODZIC TAK JAK TO JEST PRZY NP. PEELINGU GLIKOLOWYM. Po 2: co to za kosmetyczka ktora ci migdala na lato odradza?? ![]() A te twoje przebarwienia na twarzy nie musza byc od tego ze po migdale sie opalalas - przebarwienia wychodza np. po kilku latach od momentu gdy skora byla narazona na duza dawke prom.UV (glownie UVA), moga bys spowodowane srodkami hormonalnym jesli dana osoba je przyjmuje (np.antykoncepcja) lub przyjmowaniem innych lekow itd...itp...sporo mozna by wymieniac ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() "Moc" kwasu zależy pd wysokości jego pH, a nie od stężenia.....
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Stary wątek, ale odpiszę
![]() "Moc" kwasu zależna jest od naszej skóry, ph, na jakiej jest bazie (np. na glikolu propylenowym), jakie ma ph, jak był aplikowany i w jakiej jest formie.... Jak mi się coś przypomni to dopiuszę. ![]() Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2014-03-28 o 22:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Zdaję sobie sprawę, że ten post został dodany 5 lat temu, ale muszę się wypowiedzieć zanim ktoś uczący się chemii to przeczyta! Ludzie, pH to nic innego jak ujemny logarytm ze stężenia jonów H+ w roztworze!! Chcesz mi powiedzieć, że kwas 1% ma taką samą "moc" jak 99% ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Mila985
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Mila985
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny!
stosowałam kwas migdałowy ale chyba niechcący dotknęłam obszaru pod okiem i od 3 dni mam strasznie zaczerwienioną i spuchniętą skórę pod oczami. stosuje maści, okłady i kremy regenerujące na te czerwone i przesuszone okolice ale czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć, kiedy mi to zejdzie i czy skóra będzie okej? ![]() z góry dziękuję! |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
I co ktoś ma tu napisać, że za 2 dni, 7 godzin, 42 minuty i 3 sekundy przejdzie i będzie wszystko ok? Trzy dni z mocnym oparzeniem chemicznym i to w okolicy oka to chyba najwyższa pora na dermatologa a nie na wizaz pl...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
kupiłam piankę na oparzenia i schodzi, nie trzeba pluć jadem. ✌🏼 niektórym to jednak karma by się przydała, pozdrawiam! 🙃
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Nadal polecam wizytę u dermatologa...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
byłam, widział - podobne przypadki dziewczyny miały w okolicach ust czy zmarszczkach. nic tylko nawilżać i zaczerwienienie zejdzie. ✌🏼
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Dość nietypowo...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Po mocnym kwaszeniu polecam kosmetyki z EGF. Ja używałam serum Estetica Dermo Pharma z EGF, które skróciło czas gojenia o 1/4 w porównaniu do drugiej strony twarzy, na którą stosowałam inne serum na podrażnioną skórę. Z tym, że to było jakieś 5 lat temu i od tego czasu na rynku pojawiły się też na pewno inne produkty z EGF.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Ja mam panthenol 10%, maść Linomag też jest bardzo dobra podobno na poparzenia skóry i mam silnie regenerujący krem. Z dnia na dzień jest coraz lepiej, bo opuchlizna zeszła i pozostaje tylko walka z zaczerwienieniem.
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Za tydzień wracam do pracy także liczę na to, ze będzie znośnie 😅 |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Z pomocą dermatologa tydzień to jeszcze osiągalny. Ale nie byłabym taka pewna przy samym pantenolu, kremach, Linomagu... To jednak brzmi jak dość mocne oparzenie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Zapewniam, że nie wygląda tak jak Pani to opisuje.
![]() Jest czerwone ale nie ma żadnych ran, nie boli i skóra jest po prostu sucha. Nie smaruje byle czym, staram się też, żeby ta skóra oddychała, nie nakładam broń Boże żadnych kosmetyków do makijażu czy cokolwiek takiego. Miałam kiedyś już poparzenie, co prawda słoneczne, ale wyglądało dużo gorzej i opuchlizna znacznie dłużej się utrzymywała a mimo to wszystko zniknęło bez śladu. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.