|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
VICHY, Thermal S2/S1
Czym sie rozni VICHY Thermal S2 od VICHY Thermal S1?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: VICHY, Thermal S2/S1
S2 jest dla skóry bardzo odwodnionej, ma bardziej kremową konsystencję, silniej nawilża, dłużej się wchłania
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
S2 zawiera wieksza ilosc gliceryny i wazeliny, poza tym ona opieraja sie na podobnych skladnikach.
reszte opisala juz Justy |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dzieki za info [img]icons/icon7.gif[/img]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Re: Do Dorixx, Basi i nie tylko...
Nie wiedziałam do którego wątku się podłączyć żeby tu napisać [img]icons/icon12.gif[/img]
Chodzi o thermale: Do Basi: Ja tutaj czegoś nie rozumiem. Poszłam sobie dziś do apteki i kupiłam Thermal S2 na noc dla siebie bo mi się skończył. I po raz pierwszy chyba (bo tutaj jestem trochę skołowana tym tematem [img]icons/icon12.gif[/img] ) dokładnie przeczytałam ulotkę na kremie i było na tym jak wół napisane (na tej po polsku) że: cytuję "Zawiera kompleks fotoochronny (filtry UV, związki zapobiegające powstawaniu wolnych rodników)" Przy czym ANI SŁOWA jaki faktor. Przeczytałam więc po angielsku i tam zupełnie nie ma tego info, tylko, że nawilża i to trwale etc. A pod spodem wyszczególnione poszczególne rodzaje (S1, S2, Uv i Mat) i tylko przy UV jest o protekcji filtrami. Czy ktoś wie o co tutaj chodzi [img]icons/icon21.gif[/img] Czy on w końcu S2 ma filtry czy to tylko pomyłka w tłumaczeniu??? Zwykle jednak jeżeli krem ma filtry to jest to zaznaczone na opakowaniu (a na S2 nie ma nic) [img]icons/icon21.gif[/img] 2. Do Dorixx: jeżeli się zdecydujesz na thermala to wiedz że teraz jest promocja (już w którymś wątku było wspomniane) i obok Thermala dostajesz też (to jest takie pudło pod hasłem kolekcja Vichy) mleczko do demakijażu Puerte Thermale 3w1 (30ml) próbke thermal SUV pod oczy (tubka 3ml), próbki podkładów Vichy (głupio, że są dwie - do suchej i ten matujący- a każdy inny kolor). Ale wszystko razem za 67PLN [img]icons/icon7.gif[/img] A niedawno bez promocji sam Thermal widziałam chyba za 68PLN. Wadą tego zestawu jest tylko to że trzeba mieć chyba na to walizkę [img]icons/icon12.gif[/img] Samo pudło na to jest za duże (a ja z małą torebką [img]icons/icon10.gif[/img] ) Ale nic to - przyda się i pudło... na gwoździe [img]icons/icon10.gif[/img] Acha i w ogóle w eter - w różnych kombinacjach zestawione są w taki sposob wszystkie kremy Vichy - więc warto szukać opakowań promocyjnych [img]icons/icon7.gif[/img] Dla tych co w promocjach nie węszą podstępu oczywiście [img]icons/icon12.gif[/img] pozdrówka [img]icons/icon7.gif[/img]
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Do Palomino Thermal S1 i S2
Kopiuje ci informacje z tekstu opisujacego przyklady kremow z filtrami cz.10
Thermal S 1 i 2 oraz Lumineuse VICHY Kremy te zawierają co prawda jako jeden z filtrów Mexoryl SX, jednak chronią tylko w bardzo małym stopniu przed promieniami słonecznymi, jest to ochrona nie większa niż max. SPF 4. Tylko Thermal S UV oferuje wyzsza ochrone przeciwsloneczna, choc tak na marginesie SPF 8 to takze nie wiele, szkoda, ze do Polski jak narazie nie dociera wersja lotionu w opakowaniu z dozownikiem Thermal S UV o faktorze SPF 20. Tak wiec ja te zwykle Thermale S1 i 2 traktuje jako kremy na noc, a na dzien trzeba je wspmagac dodatkowa ochrona. Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Re: Do Palomino Thermal S1 i S2
Dzięki za odpowiedź - tak myślałam, że to nie jest ochrona o jaką by mi na dzień chodziło [img]icons/icon7.gif[/img] Ale ulotki zaczynają mnie fascynować [img]icons/icon12.gif[/img]
pozdrówka [img]icons/icon7.gif[/img] PS Żeby tylko ten lotion nie był tak samo NIEskuteczny jak Thermal SUV (chodzi o nawilżanie) [img]icons/icon40.gif[/img]
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moze pojawi sie Justy i napisze swoje wrazenia na temat tego lotionu SPF 20, z tego co wiem byla nim bardzo zadowolona, ale to rzecz wzgledna, bo np ja lubie krem Thermal S UV, jak dla mnie jest lekki, dobry na pore letnia, ale poniewaz oferuje niska ochrone, wiec go traktowalam jako baze nawilzajaca na bardziej przesuszone miejsca, pod wlasciwy krem z filtrami.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a dla mnie toto (czyli Thermal SUV) w ogóle się do niczego nie nadaje - może to dlatego, że ja stosuję taki zestaw kremików, że moja skóra i tak jest na granicy katastrofy wodnej [img]icons/icon12.gif[/img] I tylko to co silne to działa [img]icons/icon7.gif[/img]
[img]icons/icon40.gif[/img]
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podobno jeśli na kosmetyku jest napisane,że ma filtry,a nie jest podana liczba określająca faktor ochronny,to oznacza,że faktor ten jest bardzo mały-do 4 lub 6.Tak mnie uczono w studium kosmetycznym.Trzeba też wziąć pod uwagę uczciwość firm kosmetycznych,bo na etykietach można wypisywać cuda,a z zawartością kremików itp. bywa różnie.Oczywiście,nie mam tu na myśli VICHI-oni nie mogą sobie na to pozwolić.Marka zobowiązuje...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
babi napisała:
>Trzeba też wziąć pod uwagę uczciwość firm kosmetycznych,bo na etykietach można wypisywać cuda,a z zawartością kremików itp. bywa różnie.Oczywiście,nie mam tu na myśli VICHI-oni nie mogą sobie na to pozwolić.Marka zobowiązuje... Tylko ciekawe, dlaczego napisali na Thermal SMat że matuje i jednocześnie nawilża [img]icons/icon12.gif[/img]
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Hm,jak się tak głebiej zastanowić,to rzeczywiście z tymi kosmetykami jest coś dziwnego...Kiedyś myślałam,że akurat ja jestem jakaś "niewydarzona",skoro tak wiele kosmetyków na mnie "nie działa".Problem pewnie tkwi gdzie indziej...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
> 2. Do Dorixx: jeżeli się zdecydujesz na thermala to wiedz że teraz jest promocja (już w którymś wątku było wspomniane) i obok Thermala dostajesz też (to jest takie pudło pod hasłem kolekcja Vichy) mleczko do demakijażu Puerte Thermale 3w1 (30ml) próbke thermal SUV pod oczy (tubka 3ml), próbki podkładów Vichy (głupio, że są dwie - do suchej i ten matujący- a każdy inny kolor). Ale wszystko razem za 67PLN [img]icons/icon7.gif[/img] A niedawno bez promocji sam Thermal widziałam chyba za 68PLN.
> Wadą tego zestawu jest tylko to że trzeba mieć chyba na to walizkę [img]icons/icon12.gif[/img] Samo pudło na to jest za duże (a ja z małą torebką [img]icons/icon10.gif[/img] ) Ale nic to - przyda się i pudło... na gwoździe [img]icons/icon10.gif[/img] > > Acha i w ogóle w eter - w różnych kombinacjach zestawione są w taki sposob wszystkie kremy Vichy - więc warto szukać opakowań promocyjnych [img]icons/icon7.gif[/img] Dla tych co w promocjach nie węszą podstępu oczywiście [img]icons/icon12.gif[/img] Teraz wszystkie kremy Vichy są w promocji. Sa dwa rodzaje zestawów promocyjnych: 1) krem + miniaturki w dużym pudełku, wszystko w cenie kremu (wszystkie Thermale, LiftAktivy (oprócz Profilu), Novadiole, Nutrilogie, podkłady Aera Tient- oprócz kompaktów) oraz 2) zestway typu "dwa produkty kupione razem o ileś (15-50%)tam procent taniej+ próbki": LiftAktiv Profil łączony z pozostałymi kremem z serii LiftAktiv, Reti C pod oczy+ Reti C na dzień lub na noc, Balsam do ciała+żel pod prysznic Lipidiose. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Basia napisał(a):
> Moze pojawi sie Justy i napisze swoje wrazenia na temat tego lotionu SPF 20, z tego co wiem byla nim bardzo zadowolona, ale to rzecz wzgledna Lotion Thermal S UV z SPF 20 nie nawilża niestety tak skutecznie jak S1 czy S2 (i wchłania się nieco gorzej od S1). Świetnie nadaje się do codziennej pielęgnacji i ochrony (w tej rosli sie sprawdził i jestem zadowolona), ale już przesuszonej skóry nie uratuje- wtedy potrzebny jest S1 lub S2. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Justy [img]icons/icon7.gif[/img] !!
Warto wiedzieć, faktycznie okazja, tylko ciekawe, czy we wszystkich aptekach jest taka promocja [img]icons/icon10.gif[/img] bo u nas np. podkład z La Roche Posay to sprowadzają ale tylko na zamówienie... (przynajmniej w dwóch aptekach, w których pytałamn, ale jest jeszcze kilka innych aptek moze tam spytam [img]icons/icon20.gif[/img] ) W każdym razie zrobię sobie wycieczkę po aptekch [img]icons/icon7.gif[/img] [img]icons/icon40.gif[/img] |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Vichy Thermal S1 i S2
Mam zamiar kupić krem nawilżający do cery mieszanej ze skłonnoscią do przesuszania. Rozważam Vichy (ze wzgledu na dobre recenzje na forum). Proszę o poradę: jaka jest różnica między Thermal S1 a S2? A może La Roche Pasay-Hydraphase texture legere lub jeszcze coś innego?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedx, bo sprawa jest pilna |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Vichy Thermal S1 i S2
Kremów aptecznych spróbowlaam juz mnostwo-w tym Thermal 1 oraz 2, Hydraphase, Avene i inne-mam odwodnioną suchą cerę, w kierunku mieszanej-lubi się poblyszczec w strefie T. Lubię gdy krem gęsty, ale jednocześnie gdy wchłania się bez błysku-i znalazłam ideał firmy Dermedic-Hydrain 2. Polecam gorąco.
Stosuję do zna zmianę z Iwostinem o przedluzonym działaniu-oba mają receznje na KWC. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
o ile sie nie myle to thermal s1 jest do cery suchej a thermal s2 do cery przesuszonej ja mam podobny problem co Ty i stosuje krem VICHY oligo 25 do cery suchej koncze juz drugi słoiczek i jestem zadowolona do tego jeszcze stosuje wode termmalna iwonicz zdroj i od tamtej pory jak zaczelaM STOSOWAC TEN KREM NIE MAM PROBLEMOW Z CERA OCZYWISCIE STOSUJE JESZCZE CHUSTECZKI OLAY do cery suchej polecam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
thermal fix1 to krem dla skóry lekko odwodnionej, a fix2 dla bardziej odwodnionej. to samo z hydraphase: legre ma lżejszą konsystencję, dla skóry trochę odwodnionej, riche jest solidniejszy, dla skóry mocniej przesuszonej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Dziekuję Wam za wszystkie rady, wezmę je do serca..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Kochana polecam VICHY bo naprawde sa dobre kremy ja stosuje juz od dlugiego czasu pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.