Leki SSRI a skóra, wygląd - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-03-15, 14:01   #1
fenikser
Przyczajenie

Leki SSRI a skóra, wygląd

Wpadłam w zaburzenia lękowe/nerwicowe i depresyjne w związku z moimi oczami. Powodem był niekoniecznie udany zabieg korekcji wzroku, ponieważ miałem dużą wadę +5,5 dioptrii w obu oczach, z czego lewe oko było niedowidzące. Obecnie sytuacja kształtuje się tak, że lewe oko jest lekko na plusie (+0,5), a po zaburzeniu akomodacji wynosi +1,5. Prawe oko ma -0,5, a po zakropieniu atropiną wyszło +0,5. W wyniku tego moje oczy zaczęły wariować, a korekcja okularowa niewiele pomagała. Mój mózg w pewien sposób zaadaptował się do chodzenia bez okularów, ale z okularami nie potrafił się zaadoptować. Czułam po prostu różnicę między lewym a prawym okiem. Włożyłam soczewke korygujaca do prawego oka +1.0 i zauwazylam wyrownanie wady wzroku i zero bolu / dyskomfortu.

Od maja 2023 roku zacząłem stosować leki SSRI i przerobiłam chyba wszystkie, oprócz escitalopramu. Miały one mocny wpływ na moje oczy, suchą skórę i suche oczy. Od listopada 2024 roku brałam także Xanax w dawkach 0,25-0,5 mg dziennie aż do końca stycznia. Po odstawieniu go nagle pojawiły się problemy z zasypianiem. W połowie lutego nagle odstawiłam wszystkie leki SSRI. Problemy zaczęły się po kilku dniach – moja skóra i włosy stały się dosłownie suche jak wióry, a na twarzy pojawiły się krosty. Mam pytanie z własnego doświadczenia – czy to mogą być skutki uboczne odstawienia leków? Ile czasu organizm potrzebuje na normalizację? Nie mogę pozwolić sobie na to, żeby moja cera była tak stale sucha, bo dobrze pamiętam, że wcześniej tego nie miałam. Nie interesują mnie żadne chemiczne środki nawilżające, muszę mieć naturalnie nawilżoną cerę, w tym włosy. Jak długo, według Twojego doświadczenia, trzeba czekać na normalizację?
fenikser jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-03-19, 07:51   #2
Elinkaa11
Raczkowanie

Dot.: Leki SSRI a skóra, wygląd

Witaj, wiele pewnie nie pomogę poza słowem wsparcia. Wada dodatnia na pewno była cięższa do zoperowania niż ujemna, bo w ujemnej rogówkę trzeba ścienić i zakres możliwych do zoperowania wad jest większy, więc pewnie taki efekt jaki masz przy dodatniej wadzie "wchodził w ryzyko", rozumiem też jak jak różnica w korekcji obu oczu może być denerwująca i "rozwalać głowę". Rozumiem, że mówisz o soczewce kontaktowej, czy po samej operacji możesz używać czy teraz bardziej przeszkadza Ci problem suchego oka? (na suche oko i soczewki polecam krople żelowe np. hialeye emulsja albo systane, efekt milion razy lepszy niż zwykłe płynne).
Co do lekór SSRI brałam kiedyś jedne ale nie miałam takich skutków ubocznych, ale jednak spodziewałabym się ich po stosowaniu a nie po przerwaniu stosowania.

Z innych poza kremami ważnych aspektów na nawilżenie skóry to chyba standardy: dużo wody, omega 3, olej lniany, jakieś inne suple olejowe np. olej z wiesiołka?

Może sprawa z suchą skórą być niezależna od innych czynników, byłabyś w stanie opisać jak to wygląda? Ja miałam taką sytuację, że nagle zrobiłam się cała bardziej sucha, plus oczy, plus takie czerwone łuszczące się plamy na twarzy, ja miałam głównie na powiekach niestety... Nie dostałam jasnej diagnozy ale to był prawdopodobnie rzut atopowego zapalenia skóry. Myślę, że może być powiązane ze stresem czy depresją. Może warto odwiedzić dermatologa? Chociaż powiem Ci, że mnie jakoś nie mogli zdiagnozować...
Elinkaa11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości