![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2020 cz. III
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjaciółka absolutnie w życiu nie chciała mieć dziecka. Rozważała różne metody pozbycia się płodności. Jak zaszła w ciążę, to prawie całą przeryczała, zaraz rodzi. Nie zdecydowała się na drastyczny krok. Mam nadzieję, że będzie szczęśliwa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak bym się zachowała będąc w ciąży, której na 100% nie chciałam. Trudno tak teoretycznie rozważać, ale decyzja byłaby na pewno trudna. Każdy ma własne sumienie i światopogląd.
![]() |
#934 |
Zakorzenienie
|
Ja się świadomie chyba też nie zdecyduję. Już nawet poza moimi odczuciami, ale też to co się dzieje w naszym kraju.
![]() |
![]() |
![]() |
#935 | |
Wtajemniczenie
|
[/COLOR]
Cytat:
![]() Czasem tak też się zdarza, że kobieta świadomie nie chce dziecka, a później po prostu nie może, bo np wiek itp. Tej drugiej opcji ja się boję.
Znamy wiele przypadków kobiet posiadających nieskazitelnie czyste mieszkania i wyjątkowo brudne dusze. Edytowane przez margaritaa Czas edycji: 2023-02-03 o 04:22 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#936 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Dolce vita
|
Mój syn ma 4 lata. Kocham go nad życie, ale od zajścia w ciążę czuje się ubezwlasnowolniona.
Nie cofnęłabym czasu. Nie żałuję. Ale szkoda, że wszystkie kobiety w moim środowisku pierdzialy z zachwytu nad macierzyństwem i pomijały te podstawy podstaw jak trud ciąży i porodu, zmiany psychiczne, fizyczne, emocjonalne, społeczne. Zawodowe! Na pytanie o kolejne dziecko zabijam wzrokiem. Po pierwsze jak, skoro nie sypiam z mężem. Po drugie po co, skoro boję się czy moje jedyne dziecko będzie miało zaspokojone podstawowe potrzeby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() |
![]() |
![]() |
#939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#940 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pytanie o dzieci to jedna z największych podłości. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Wtajemniczenie
|
angeena zgadzam się. Jakby to kogoś interesowało, czy masz dzieci czy nie. Kocham taką ''rodzinkę". G. o mnie wiedzą, widzimy się np tylko podczas zjazdów rodzinnych od wielkiego dzwonu a ciocia wyjeżdza z pytaniem ,,Kiedy dzieci". Już chyba następnym razem odpowiem ,, A kiedy ciocia wreszcie schudnie". Nieważne jak ja się czuję, co mam w sercu, może przechodzę kryzys życiowy, albo nie mam siły wstać rano z łóżka. Najważniejsze jest ,,Kiedy dzieci".
![]()
![]() |
#942 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też to przechodzę, dowiedziałam się nawet, że moja teściowa rozpowiada po ludziach, że jesteśmy już "tyle lat" po ślubie (no rzeczywiście, 50.rocznica w tym roku) i że na pewno już nie będziemy mieli dzieci <facepalm> Niech sobie sama zrobi jak tak bardzo się jej marzy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#943 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedyś kobiety rodziły wcześniej i dużo więcej, bo po pierwsze nie uczyły się tak długo i często też nie robiły kariery. Odnoszę wrażenie, że czasembywa tak, że kobiety , które już są matkami nie chcą ,,straszyć" tych, które jeszcze tego nie doświadczyły i trudy macierzyństwa to jest temat tabu. Ja jeśli kiedyś urodzę dziecko to będę zdana na siebie i męża, bo rodzice mieszkają daleko od nas.
![]() |
![]() |
#944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to mam za to czasem wrażenie, że niektóre kobiety, które są już matkami, zazdroszczą niematkom luzu i dlatego tak gorąco zachęcają do macierzyństwa. My mamy moich rodziców blisko, ale egoizmem byłoby zakładanie, że muszę mieć na kogo liczyć - to wszak będzie moje dziecko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#945 |
Rozeznanie
|
Też jestem PM z 2020. I my podjęliśmy już parę lat temu decyzję, że nie chcemy mieć dzieci. Po pierwsze- kompletny brak instynktu- dzieci są dla nas obojętne, nie czujemy żadnego braku itp. Kolejna rzecz to świadomość moja własna, że ciąża i posiadanie dziecka wpędziłaby mnie w problemy natury psychicznej (nerwica lub depresja gwarantowana). Mam też problemy z kręgosłupem więc kolejny powód, żeby nie rujnować sobie całkowicie tego aspektu zdrowia. Jesteśmy już sporo po 30tce, na szczęście nikt z rodziny nie pyta ani nie naciska.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.