Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-07-04, 08:43   #3241
alacobucikjejsierozwala
Przyczajenie

Wypadanie wlosow

Hej, okolo 8 lat temu wypadly mi prawie wszystkie wlosy, chodzilam od lekarza do lekarza (panstwowo, prywatnie - w PL i zagranica) nikt nie wiedzial dlaczego, sama doszlam do tego, ze to z braku witaminy b12 (mam autoimunologiczny niezyt zoladka i witamina b12 z pokarmow nie jest przyswajana ze wzgledu na uszkodzona blone sluzowa zoladka) - po suplementacji wlosy przestaly wypadac i odrosly - suplementuje caly czas b12 i jej poziom jest teraz ok- wiec teraz problem musi byc w czyms innym . Teraz po 8 latach znowu zmagam sie z wypadaniem okolo 9 miesiecy temu zaczely wypadac garsciami - doslownie _ wypadaly ca. 3-4 miesiace... bylo juz dobrze przestaly wypadac - a teraz od kilku dni - znowu jazda z gorki bez trzymanki - wypadaja garsciami. Czy ktos mial podobny problem? Moja psychika zaczyna wysiadac z tego powodu, nie moge juz na siebie patrzec w lustrze. Myslalam, ze to ze stresu - bo zyje od kilku lat w stresie z powodu traumy, inne faktory zostaly wykluczone, wlosy rosna, ale wypadaja i te dlugie i te krotkie (nowo wyrosniete). Nie jest to androgenowe lysienie, nie jest tez plackowate. Jestem juz wiele lat po menopauzie wiec tez nie od tego. Czy dlugotrwaly stres moze to powodowac? Jezeli mieliscie podobnie - co wam pomoglo? CO spowodowalo wypadanie wlosow/lysienie u was - moze przeoczylam cos, nie wiem co jeszcze zbadac.
alacobucikjejsierozwala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-07-04, 09:25   #3242
alacobucikjejsierozwala
Przyczajenie

Dot.: Puszące, przerzedzone włosy u młodego chłopaka

Cytat:
Napisane przez neah Pokaż wiadomość
Wybacz, że z opóźnieniem, ale bardzo bardzo dziękuję za Twoje porady i poświęcony czas. Naprawdę, z całego serca

Zakupię ten Matrix, który poleciłaś i wybiorę któryś szampon i odżywke z tych pozostałych, które poleciłaś, do farbowanych.

Byłem niedawno u dobrego fryzjera-stylisty, on mi polecił produtky Balmain, Evo lub La Biosthetique, ponoć są dobre.

Chciałbym jeszcze dopytać, bo planuję też coś dla mamy zakupić, może będziesz w stanie coś dobrego doradzić Szampon/odżywka do blond farbowanych (włosy naturalne, zdrowe) - zapewne któryś z tych, które poleciłaś. A czy jakieś kremy/serum/itp przeciwzmarszczowe, nawilżające, ew. na przebarwienia zarówno na noc jak i na dzień? Tutaj sprawa również problematyczna, gdyż produktów jest od groma i nie wiadomo które dobre, a które nie.

---

Co do włosów - zapewne geny, niestety. Miałem podwyższone DHT, obniżyłem lekami, ale chyba nie wpłynęło za bardzo.

Ja przyjmuję minoxidil doustnie, finasteryd doustnie oraz finasteryd zewnętrznie na głowę. Niby zatrzymało łysienie i ciutkę pogrubiło włosy, ale nie cofnęło, łysy placek na głowie niestety nie pokrył się włosami... Chyba jedyna opcja to przeszczep włosów...

Jedna kobieta kiedyś mi opowiadała, że jej znajoma używała suplementu Priorin na wypadanie włosów i że ponoć niesamowicie pomogły, nie mogła w to uwierzyć. Tylko zastrzegła, żeby nie kupować polskiej wersji, a niemieckiej - o wiele droższa, ale polska ponoć nie działa.
Pytałem o to mojej dermatolog ale ta odradziła, mówiąc żeby nie brać żadnych suplementów. No ale kusi mnie...
Biore ten Priorin, od 6 miesiecy, ten niemiecki - wlosy wypadaly mi od wrzesnia ubieglego roku do stycznia tego roku w ogromnych ilosciach. Od stycznia biore Priorin, przestaly wypadac, nie wiem czy od Priorin - ale od kilku dni - znowu wypadaja ogromne ilosci pomimo brania Priorin. Boje sie, ze calkiem wylysieje. Przyczyna wypadania - nie ustalona. Raczej nie jest to androgenowe, ani plackowate. Mialam bardzo geste dlugie wlosy a teraz wygladam jak wlinialy lis, wstydze sie swojego wygladu tak zle to wyglada. Okropne.
alacobucikjejsierozwala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-07-04, 21:06   #3243
neah
Przyczajenie

Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Hej, czy mogę was prosić jeszcze o jedną poradę, tak przy okazji? Jaki grzebień, szczotkę oraz suszarkę powinienem kupić do mych włosów?
neah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 08:58   #3244
_Nya_
Raczkowanie

Dot.: Puszące, przerzedzone włosy u młodego chłopaka

Cytat:
Napisane przez alacobucikjejsierozwala Pokaż wiadomość
Biore ten Priorin, od 6 miesiecy, ten niemiecki - wlosy wypadaly mi od wrzesnia ubieglego roku do stycznia tego roku w ogromnych ilosciach. Od stycznia biore Priorin, przestaly wypadac, nie wiem czy od Priorin - ale od kilku dni - znowu wypadaja ogromne ilosci pomimo brania Priorin. Boje sie, ze calkiem wylysieje. Przyczyna wypadania - nie ustalona. Raczej nie jest to androgenowe, ani plackowate. Mialam bardzo geste dlugie wlosy a teraz wygladam jak wlinialy lis, wstydze sie swojego wygladu tak zle to wyglada. Okropne.

A może to wypadanie ma związek z upałami? Ja od iluś tam lat mam mega wypad włosów właśnie latem i w dopiero tym roku to powiązałam. A że mam też łysienie andro to te włosy są słabsze i pewnie bardziej podatne na niesprzyjające warunki atmosferyczne.
_Nya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-11, 21:11   #3245
Kattarina
Zakorzenienie

Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Cytat:
Napisane przez alacobucikjejsierozwala Pokaż wiadomość
U mnie nadczynność tarczycy powodowała wypadanie włosów. Myślę, że stres też, bo przy tej nadczynności byłam kłębkiem nerwów caly czas. Rozumiem, że robiłaś badania krwi na hormony i może niedobry minerałów/witamin/enzymów? Dobry lekarz może na ich podstawie dużo powiedzieć.

Cytat:
Napisane przez neah Pokaż wiadomość
Hej, czy mogę was prosić jeszcze o jedną poradę, tak przy okazji? Jaki grzebień, szczotkę oraz suszarkę powinienem kupić do mych włosów?
Jeśli może być z dodatkiem naturalnego włosia to polecam WetBrush Shine Enhancer - gładko rozczesuje, wygładza łuski włosów przez co widocznie nabłyszcza i nie powoduje elektryzowania.
Znalazlam w tym sklepie, dla przykładu, ale nie wiem czy cena dobra. https://www.gobli.pl/wet-brush-shine...4pxoJoDOTfA8K0

A grzebień to jakiś antystatyczny, najlepiej dobrze "oszlifowany", żeby nie ucinał włosów ostrymi kantami. Ja od lat używam marek fryzjerskich Hercules Sägemann i Efalock.

Co do szamponu dla mamy to polecam te same, o których już wspomniałam.
Natomiast odnośnie pilegnacji, to trudno mi doradzić konkretnie, bez znajomości rodzaju cery i jej potrzeb, ale mogę polecić 2 dobre marki, które zawsze się u mnie sprawdzają: Neostrata (szczegolnie Bionic Lotion) i Peter Thomas Roth. Bardzo drogie, ale naprawdę skuteczne. Szczególnie polecam platki peelingujace PTR
https://www.douglas.pl/pl/p/5010805101
i https://www.douglas.pl/pl/p/5002367036
Mam cerę dość tłustą i unikam kremów - wystarcza mi dobry żel aloesowy wymieszany w dłoni z czystym olejkiem z opuncji figowej. Przy cerach suchych można go dodawać do treściwych kremów, lub aplikować bezpośrednio na skórę zwilżoną tonikiem, hydrolatem czy wodą termalną.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości