Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Włosy i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów Twoje włosy są suche, pozbawione blasku, zniszczone? Tutaj dowiesz się, jak pielęgnować włosy, by były zdrowe i lśniące. Jakich kosmetyków do włosów warto używać?

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2019-09-09, 20:59   #2461
Zoya11
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2018-11
Wiadomości: 68
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Karo przykro mi,ze trafiłaś na takiego lekarza,niestety dobrego endo to ze świecą szukac.Pamietam,ze ja z pierwszą wizytą do endo poszłam po rade głównie ze wzgledu na problemy z cerą,wiedzialam juz wtedy,ze izo mnie nie wyleczył mimo wielu prób,endo w sumie zignorowała mój problem,zainteresowała się za to moją tarczycą.Uznała ze mam niedoczynnosc i przepisała hormony,ktore bralam i bralam i czułam się gorzej i gorzej.Potem się okazało,ze tarczycę mam zdrową... Serio jestem pechowcem😐
Zoya11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-09, 22:09   #2462
marianna144
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 1 920
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Cytat:
Napisane przez joannieel Pokaż wiadomość
Mam podwyższony DHEAS 274 (norma 18-191), drugie badania, u innego lekarza 3130ug/l (norma 988-3400) wiec tez bliżej górnej granicy. Nie dostałam na to żadnych leków. Dopiero do skonsultowaniu z trzecim lekarzem(poszłam z wypadaniem włosów które trwa już x lat) dostałam 50 spiro, okresu nigdy nie miałam na czas. Mój cykl trwał czasami 48 dni, PCO wykluczone. Ja już nie wiem co robić. Czy ten podwyższony DHEAS nie ma większego wpływu na wypadanie włosów skoro tak go ignorowano? Nikt nawet nie zrobił mi usg nadnerczy, a z tego co wyczytałam podwyższony poziom tego hormonu ma z nimi związek.
ja miałam przekroczoną norme DHEAS , za to o dziwo testosterony ok. leki dali mi od razu. nadnercza badałi mi i badałam sama. mam kilka usg jak rowniez diagnozowali mnie pod kątem WPN np robili dobowa zbiorke moczu. mam gdzies wynik- ropzisane dokładnie wszystko. jeden parametr wyszedł podwyzszony ale wykluczony WPN. takze ze wszedzie pisza ze Dheas od nadnerczy ja swoje przebadałam konkretnie i ...guzik. Ale słuchaj jak ty masz takie długie przerwy w okresach to badałas prolaktyne?

Cytat:
Napisane przez KARO123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dużo piszecie o problemach skórnych, trądziku itp. Mam pytanie, czy te problemy pojawiły się u Was po tych wszystkich lekach i specyfikach, czy występował już wcześniej?
ciekawe pytanie. Ja tradzik miałam zawsze.z perspektywy lat teraz bym powiedziała ze znosny- w młodosci bym powiedziała ze dramat:-P Tabletki anty dostałam własnie na tradzik i powiedzmy ze była to dobra wola lekarza bo poszłam z czym innym "co sie Pani bedzie meczyc cera sie poprawi bolesne okresy miną itd. no kupił mnie. przez pare miesiecy brałam anty ktore na tradzik pomogły minimalnie za to na reszte zaszkodziły mi tak ze az dziw ze mnie rodzina nie zamkeła w szpitalu. dla psychicznie chorych. serio miałam takie ataki złosci ze az mnie trzepało i potrafiłam wyzywac obcych ludzi na ulicy. chociaz w srodku wiedziałam ze hallo to nie ja co sie ze mna dzieje..bol piersi taki ze ciezko było stanik załozyc....(libido -1000) troche to trwało zanim sobie uswiadomiłam ze to hormony, potem nastapiła zmiana tabletek....z miliona tolerowałam tylko yasmin (yaz juz ie a podobno maja te sama dawke hormonow) i harmonet. potem miałam przerwe ale wrociłam ze wzgledu na komfort bezbolesnych okresow , potem zrezygnowałam całkiem a za niedługo rozszalały mi sie androgeny na maxa. podsumowujac rozwaliłam sobie anty hormony
marianna144 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-09, 23:30   #2463
jakamilka
Raczkowanie
 
Avatar jakamilka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 146
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Karo123, przykro mi ze uslyszalas cos takiego od kogos kto powinien Ci pomoc... Oby jak najdalej od takich lekarzy. Jestem w szoku, serio...
jakamilka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 08:11   #2464
Zoya11
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2018-11
Wiadomości: 68
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Nattc a probowalas moze na ten łojotok skóry głowy szampon capitis duo plus np zoxiderm?Wiem,ze skoro chcesz brac izo to musi byc nieciekawie i moze juz wszystko co sie da wyprobowalas ale jak nie,to naprawdę polecam,mi ten szampon bardzo pomógł,to był 3 szampon polecony od trychologa i pierwszy ktory realnie jakos wpłynął na skórę.A tez juz mi derma izo chciała dawać znowu,najpierw jak mowila ze samo spiro nie zahamuje mi lojotoku a potem juz po odstawieniu leków.

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Karo a z jakiego rejonu Polski jestes?Jesli z Pomorza i okolic to moglabym Ci jednego lekarza polecic.Nie poddawaj się,szukaj dalej.
Zoya11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 08:13   #2465
joannieel
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2019-02
Wiadomości: 16
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Moja doktor nie widzi problemu w takich długich cyklach �� poiwedziala ze niektóre kobiety tak miesiączkują. Ogólnie mam w domu antykoncepcję i zastanawiam się czy ja wziasc. Włosy wypadały mi przed braniem jakichkolwiek leków, wypadają w trakcie terapii, po odstawieniu tez będą bo wszystko się wtedy pochrzani wiec co mi szkodzi spróbować anty? Może Pomoga? Jak myślicie ?

@plastikowydinozaur według bazy leków, Castagnus jest niedostępny :/ chyba ze maja jeszcze gdzieś na stanie w którejś aptece internetowej.

Może ktoś jeszcze zerknąć na moje wyniki, wiem ze nie jesteście lekarzami, ale może się czegos doszukacie..

TSH 0,6 (0,3-2,5mU/l)
FT3 4,9 (3,8-6pmol-/l)
FT4 0,8 (0,6-1,2ng/dl)
DHEAS 274+ (18-191ug/dL)
Androstendion 2,6 (0,9-4,7ng/mL)
LH 6,0 (1,2-12,9mlU/ml)
FSH 1,90 (1,8-8,8mU/ml)
Prolaktyna 18,80 (3,34-26,72ng/mL)
Estriadol 80 (27-433)
Progesteron 4,54 (0,17-15,54)
Testosteron 0,40 (0,1-09ng/mL)
Wolny Androgen 3,1 (0-5,6)
Insulina 3,0 (1,2-23)
Kortyzol 10,6 (6,7-22,6)

Badania u innego lekarza tez pod kątem wypadania włosów:
Ferrytyna 52 (13-150)
TSH 0,81 (0,27-4,20)
Testosteron 0,43 (0,10-0,70)
Wolny Androgen 3,0 (<5,5)
DHEAS 3130 (988-3400)
Dihydrotestosteron 99 (40-220)

Edytowane przez joannieel
Czas edycji: 2019-09-10 o 08:27 Powód: Dodana treść
joannieel jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 09:08   #2466
nattc_
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 12
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Zoya11, stosowałam oba produkty, chociaż nie jednocześnie. Tak, jest źle . Stany zapalne na głowie zewnętrznie ogarnia tylko steryd, i to silny, ale przestałam już się w to bawić, bo tylko ścienczam sobie skórę na głowie, a po kilku dniach od zaprzestania brania i tak wszystko wraca.
nattc_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 14:59   #2467
KARO123
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 49
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Zoya: Je jestem z kujawsko-pomorskiego.
Wczoraj miałam nerwa a dziś złapałam doła...człowiek idzie do lekarza, bądź co bądź specjalisty w swojej dziedzinie a on takie pierdoły opowiada. Wierzyłam, ze po tej wizycie posunę się o krok naprzód a mam wrażenie że jeszcze się cofnęłam...
Ja chcę się tylko upewnić, na tyle na ile to możliwe, że to rzeczywiście łysienie androgenowe, zanim zacznę stosować te wszystkie leki, które nie czarujmy się nie są obojętne dla naszego organizmu.

Może już wariuję, ale mam wrażenie, że zaszkodził mi nawet ten aplicort e. Jeszce przed miesiączką miałam bolesność piersi, co uznałam za rzecz normalną. Bolały w trakcie miesiączki i po i bolą do teraz (13 dzień cyklu). Nie wiem czy te estrogeny z aplicortu mi nie zaszkodziły....Przesadzam ??
KARO123 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-10, 18:43   #2468
KARO123
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 49
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

joannieel: a chcesz koniecznie anty? Może inny lek na regulację miesiączek?

Nie znam się dobrze na wynikach, ale z tego co zdążyłam się zorientować to ferrytyna mogłaby być wyższa. Ja mam 39 i dzięki tu obecnym dziewczynom przycisnęłam dermatologa, który potwierdził, że dla zdrowych włosów to min. 70 powinno być...
KARO123 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 08:08   #2469
joannieel
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2019-02
Wiadomości: 16
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

KARO: bardziej mi zależy na włosach, może anty+spiro zadziałają razem lepiej w tej kwestii i do tego trzymalby mi się okres.
joannieel jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 12:48   #2470
KARO123
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 49
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

joannieel: ja na regulację miesiączki brałam kiedyś anty. Potem zaczęły się problemy z nadciśnieniem i żylakami i dostałam sam duphaston (syntetyczny progesteron). Cykl mi się super uregulował, a włosy miałam bajeczne...
Zrezygnowałam z niego po tym, jak zaczęły mi wyskakiwać krosty na szyi. Teraz tego żałuję, chyba lepsze krosty niż łysina....
KARO123 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-11, 20:23   #2471
Zoya11
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2018-11
Wiadomości: 68
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Karo a co z tym proscarem?Okaze sie na następnej wizycie u dermatolog?Zawsze mozesz spytac o spironol,to lżejszy lek. I wiem,ze boisz sie minoksydylu,ale mozesz tez zacząć np od stosowania 2%. A jeśli nie zdecydujesz się na leki ,to zostają jeszcze te wyciągi roślinne.Mi też sama trycholog zaleciła je brać,mówiła o palmie sabałowej,ze jej klientki biorą i pomaga ,ale ja tą sliwę wybrałam.
Zoya11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-12, 06:27   #2472
KARO123
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 49
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Zoya: ja nie chcę brać proscaru, mam okresowe problemy z wątrąbą (podobno po anty). Zresztą dermatolog powiedziała, że mam go brać dopiero po konsultacji z ginekologiem i po dokładnym przebadaniu się. Wizytę u gina mam pod koniec miesiąca. Co do tych ziołowych to stosowałam wierzbownicę, ale trochę mi cykl wydłużyła no i ta bolesność piersi ( nie wiem czy to od niej czy od aplicortu ).
Mam plan co by zapytać gina o ten duphaston. Może jak to do niego wrócę to wlosy przestaną lecieć...
Póki co stosuję olejek khadi, co trzeci dzień aplicort (powoli rezygnuję) i szampon novoxidil a doustnie merz special na włosy (tą niemiecką wersję). Zauważyłam, że włosy zaczęły i się bardziej przetłuszczać...
KARO123 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-13, 21:34   #2473
marianna144
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 1 920
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Cytat:
Napisane przez joannieel Pokaż wiadomość
Moja doktor nie widzi problemu w takich długich cyklach �� poiwedziala ze niektóre kobiety tak miesiączkują. Ogólnie mam w domu antykoncepcję i zastanawiam się czy ja wziasc. Włosy wypadały mi przed braniem jakichkolwiek leków, wypadają w trakcie terapii, po odstawieniu tez będą bo wszystko się wtedy pochrzani wiec co mi szkodzi spróbować anty? Może Pomoga? Jak myślicie ?

@plastikowydinozaur według bazy leków, Castagnus jest niedostępny :/ chyba ze maja jeszcze gdzieś na stanie w którejś aptece internetowej.

Może ktoś jeszcze zerknąć na moje wyniki, wiem ze nie jesteście lekarzami, ale może się czegos doszukacie..

TSH 0,6 (0,3-2,5mU/l)
FT3 4,9 (3,8-6pmol-/l)
FT4 0,8 (0,6-1,2ng/dl)
DHEAS 274+ (18-191ug/dL)
Androstendion 2,6 (0,9-4,7ng/mL)
LH 6,0 (1,2-12,9mlU/ml)
FSH 1,90 (1,8-8,8mU/ml)
Prolaktyna 18,80 (3,34-26,72ng/mL)
Estriadol 80 (27-433)
Progesteron 4,54 (0,17-15,54)
Testosteron 0,40 (0,1-09ng/mL)
Wolny Androgen 3,1 (0-5,6)
Insulina 3,0 (1,2-23)
Kortyzol 10,6 (6,7-22,6)

Badania u innego lekarza tez pod kątem wypadania włosów:
Ferrytyna 52 (13-150)
TSH 0,81 (0,27-4,20)
Testosteron 0,43 (0,10-0,70)
Wolny Androgen 3,0 (<5,5)
DHEAS 3130 (988-3400)
Dihydrotestosteron 99 (40-220)
a jak z ta twoja tarczycą? czy ty aby nie wpadasz w nadczynnosc? masz jakies objawy nadczynnosci?
marianna144 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-14, 10:17   #2474
joannieel
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2019-02
Wiadomości: 16
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

@marianna, te wyniki widziało trzech różnych endokrynologów, dermatolog i paru ginekologów i żaden nie wspomniał o tarczycy, chociaż mój tato choruje na nadczynność i jego siostra tez. Miałam tez robione usg ale wszyszlo niby ok :/
joannieel jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-15, 01:16   #2475
marianna144
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 1 920
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Cytat:
Napisane przez joannieel Pokaż wiadomość
@marianna, te wyniki widziało trzech różnych endokrynologów, dermatolog i paru ginekologów i żaden nie wspomniał o tarczycy, chociaż mój tato choruje na nadczynność i jego siostra tez. Miałam tez robione usg ale wszyszlo niby ok :/
w naszym kraju kobieta w wieku rozrodczym powinna miec tsh w granicy-1-1,5 tak mi powiedzial moj "zwykly" gin i z taka wiedza dreptalam od jednego endokrynologa do drugiego. olewali mnie bo tsh w normie. ostatnia endokrynolog powiedziala ze u nas normy sa takie ze do jednego worka wrzuca sie i mlode dziewczyny i starszych ludzi i to duzy błąd a normy normami patrzy sie tez na objawy. unormowalam tsh na ten poziom (teraz mam bodajze 1,2) i czuje sie w koncu jak czlowiek. samo tsh i usg nie wystarczy ( jak masz objawy) trzeba zbadac tez FT3 i 4.poszperaj tu na wizazu sa watki tarczycowe i dziewczyny maja na prawde spora wiedze to ci podpowiedza czy moze nie warto zbadac tego tropu
marianna144 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-15, 17:03   #2476
joannieel
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2019-02
Wiadomości: 16
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV

Mam te badania tez tylko o nich tu nie napisałam

FT3 4,9 (3,8-6)

FT4 0,8 (0,6-1,2)

TPO-AK 3,0 (0-9)

TRAK 0,5 (0-1,5)

Jak myślisz ? Byłam u dobrego endokrynologa, nie wiem czemu to pominął.. dostałam od niego wtedy 50 verospironu
joannieel jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Tagi
brak miesiaczki, dieta, łupież, łysienie androgenowe, tarczyca, wypadanie wlosow

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2019-09-15 18:03:33


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.