![]() |
#3301 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
![]() ![]() ![]() --------------- U mnie ten dzień zaczął się od śniegu ![]() ![]() Annorl ![]() ![]() Lanolinka ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Annorl ![]() Lenifo ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-02-14 o 08:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3302 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Muszę dziś porządnie umyć podłogi, bo albo przecieranie jej tylko wiledą ze spryskiwaczem jest do niczego albo to mój mąż tajemniczym sposobem tak ją brudzi. Raczej mąż chlapie. No, to jeszcze tylko awanturka i możemy świętować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3303 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry!
Tak jak pisze Emmi-dziś piękny dzień.Życzę Wam miłości i ludzkiej życzliwości-bądźcie szczęśliwe! ![]() U mnie też poprószyło.Przyjeżdżają wnuki na tydzień ferii.Madzia w niedzielę odjeżdża - po zdanej sesji miała tydzień wolnego.Zrobiła mi niespodziankę i na okrągłe urodziny zabrała nas do Mediolanu na weekend.Było cudnie. Moja siostra wzięła wczoraj pierwszą chemię. Dobrego dzionka ![]()
![]() |
#3304 |
Zakorzenienie
|
Amita, no tak, podstawa dobrego świętowania 😁
Sagi, miałaś fajny weekend. Co widziałaś ładnego? Powodzenia w leczeniu dla siostry ❤️ Emmi no to tak- 5 łyżek kaszy gryczanej i 4 łyżki soczewicy czerwonej ugotować. Na patelni przysmażyć delikatnie cebulę, dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego i dodać kasze i soczewice, podgrzać razem posypać pietruszką i bazylią i zjeść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3305 |
Zakorzenienie
|
Sagi, zdrówka dla siostry i oby dobrze zniosła chemię
![]() Emmi, z psiaczkiem dopiero pojedziemy do weta. Wyjazd za pół godziny. Wczoraj tylko dostał leki i kroplówkę. Dzisiaj badania i diagnoza. Naprawdę się boję. Bo to kolejna taka sytuacja, a to juz wiekowy psiaczek. Chociaz przy moim pierwszym seniorze co 19 lat dożył, to ten jkest młodziutki jeszcze, bo ma dopiero 13 lat. Lanolinko, u nas w sklepach też takie jabłka są. Ja jednak tradycyjnie kupiłam wszystkim czekoladowe serduszko. Takiego jabłka to by mi dzieci nie chciały zjeść, bo by im szkoda było i by leżało, aż by zgniło ![]() Śnieg? U nas coś sypało rano, ale też i padało. Ślisko było. Jechałam akurat do szkoły sprzątać po wczorajszesz imprezie, no nie powiem, bo mimo że jechałam wolno, bałam się, że nie dam rady wychamować w porę. Dlatego teraz mąż jedzie ze mną do Rzeszowa, bo to juz dalsza droga, a będę miała zwierzaki. Biliśmy króliki i wiecie, że mimo że rano byłam w szkole sprzątać po imprezie, zrobiliśmy 8 królików, wzięłam prysznic, to jeszcze mam pół godzinki na kawę ![]() Amita, i jak awanturka ![]() ![]() Kasza gryczana i cebula, uwielbiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3306 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3307 |
Zakorzenienie
|
Biedna psina ❤️
Dzieciom walentynek nie kupuję, to rajskie jabłko jest dla męża. Dziś go na obiad ...jeny nie wiem. Chyba kalafiora przrtworze. A jakbym jyz nic nie wymyśliła to ziemniaki z jajkiem będą zawsze dobre |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3308 |
Zakorzenienie
|
My z okazji walentynek, ktorych nie obchodzimy normalnie. Zjedlismy lody, do tego mlodsza dolozyla zelki serduszka i pianki serduszka i bylo mega slodko 😁 mielismy konkurs na jedzenie kwasnej gumy. Kto sie pierwszy skrzywi. Maz przegral 😂 dzieci sa dobre. Potrafia sie nie kdzywic. a mi to gebe wygina w kazda strone 😂
Na obiad byl rosol. Na szybko pozni wrocilicmy. Wyniki badan psa i kota beda w poniedzualek. Na razie u psa podejrzenie zapalenia zoladka. Fajnie jak by to tylko o to chodzilo. Do. Poniedzialku mamy dodatkowe leki i czekamy na wyniki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3309 |
Wtajemniczenie
|
No nie zrobiłam awantury, bo jak wróciłam to akurat robił mielone i obierał ziemniaki. Nie miałam sumienia ;p Ale kwiatka mi nie kupił
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3310 |
Zakorzenienie
|
Sama prawda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
A bardziej Cię cieszy wino czy instalacja ?😁
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Ann, przypomniałaś o lodach, daaawno nie jadłam. Drogi u nas stoją, szklanka. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3312 |
Zakorzenienie
|
Amita, mielone i ziemniaki... Zdexydowanie lepsze jiz kwiatek 😁 a projwkt chyba tez dobry prezent 😉
Lanolinko, moje dzieci uwielbiaja lody. Wiec raz w tygodniu chociaz kupuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3313 |
Wtajemniczenie
|
Chyba projekt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3314 |
Zakorzenienie
|
Amita, i po co Ci kwiatek
![]() No, to jak podłogi będą i prądy to juz chyba z górki ta budowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3315 |
Wtajemniczenie
|
Aniu, my odetchnęliśmy jak styropian położyli na dach. To była (oby!!!) największa skucha na budowie. Teraz na lekkim lajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3316 |
Zakorzenienie
|
Amita, a już wiecie jaka piwniczka? Coś konkretnego? Czy sami budujecie?
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Moje kapusty i selery wyszły. Pory zaczynają. I coś tam jeszcze. Więc już od dzisiaj je doświetlam. W nocy było -5, teraz jest -3. Śniegu popruszyło co kot napłakał. Wczoraj jeszcze padał deszczyk. Więc było ślisko, pewnie dzisiaj nie lepiej. Ale dzisiaj już nie musze nigdzie jechać. Pierwsze pranie się robi, a nie robiłam prania niema cały tydzień, bo nie miałam czasu. Więc 3 pralki dzisiaj na pewno poleci. Na noc namoczyłam gar fasoli Jaśka i ciecierzycę. Wyjęłam kaczkę, królika i coś jeszcze, ale nie wiem, chyba kotleciki z indyka. Dzisiaj mam dzień w końcu na spokojne gotrowanie. Bo od środy to takie byle co zjadamy. Szybkie obiady, zupy ze słoików wszystkie poszły, mężowi chce się porządnego obiadu. Najlepiej ziemniaki, jakiś kotlet i sałata. No, nie było czasu w tygodniu przez tę organizację imprezy choinkowej w szkole. Do tego wyjazdy na fizjo. Ale dzisiaj mam wolne ![]() ![]() Teraz czas na kawę. Dzieci już czekają na bajkę. Za 6 min. zaczyna sie walentynkowy maraton z Miraculus. A to ich ulubiona bajka. W tym tygodniu praktycznie czasu na bajki nie miały. Raz moze obejrzały jedną. Więc ten maraton to wyczekują już od tygodnia. Bo tydzień temu juz reklamowali te odcinki. Młodsza nawet ubrała czerwone rajstopy i czerwoną sukienkę, bo to będzie romantycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3317 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie
![]() U mnie trochę chłodnawo. Mamy chyba do wymiany dmuchawę, bo okropnie głośno chodzi. W dzień mi to nie przeszkadza, bo ginie w dziennym harmidrze, ale nocą słyszę ją i wbija mi się do głowy. Albo mnie się słuch wyczulił. W każdym razie na noc MM ją rozłącza i leci grzanie przy uchylonych drzwiczkach ale to tylko piec i rury grzeje, do kaloryferów dużo słabiej idzie. Ale minusowe temperatury to trzeba je ogrzewać. Najchętniej wyłączałabym całkowicie, bo ja preferuję nocną ciszę. W każdym razie nie jest źle, ogólnie jest ciepło. Zaraz i tak idę do kaczek, patrzyłam na drobny deszczyk to wiem, że one by się ucieszyły. Chociaż właśnie przestało padać. To chyba dla mnie, żebym nie zmokła? :P Lanolinka ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-02-15 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3318 |
Wtajemniczenie
|
Cześć. Posypało śniegiem. Teraz -1, w nocy było -3,8*C. Kawka już wypita, teraz prysznic i na zakupy. Rozliczyliśmy się z fiskusem. Aniu, spojrzałam na mój kosz na pranie i niestety, woła o opróżnienie. Czyli przy okazji prysznica trzeba nastawić pranko. Odkąd ćwiczę to jest więcej prania ;p
Piwniczka będzie gotowa, bo przecież nie ma szans na to, że mąż to zrobi. Nawet jak mówi, że zrobi to mówi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3319 |
4 pory roku i ja piąta
|
Amita
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Pada, sypie przestaje i tak na okrągło... zdążyłam nalać wodę pitną do poideł i nakarmić kaczki. Kury niech karmi MM. Wstał po 10! ![]() Annorl ![]() Sagi ![]() ![]() Lenifa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-02-15 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3320 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3321 |
Zakorzenienie
|
ja jestem, czytam was, ale wysililam tak lewa reke , ze unikam pisania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3322 |
Zakorzenienie
|
Emmi, zarówno Kasia in, jak i Tomasz Wodziński z Info uprawa mówią aby właśnie teraz przycinać. Że to najlepszy okres. Bo jeszcze nie puszczają krzewy i drzewka teraz soków. Ja przycięłam porzeczki, agrest mam młodziutki, wiec było maleńko cięcia, jeżyny też przycięłam. A winogrono zostawiłam dla męża. Niby jeżynę powinnam po owocowaniu na jesieni. Ale miałam mega dużo owocujących gałązek i nie wszystkie udało mi sie przyciąć. Więc dzisiaj po prostu skończyłam robotę jesienną
![]() Cicha, witaj ![]() Amita, ja już z mężem gadałam, ze kurde...Moze jak sie rozliczymy i dostaniemy zwrot, to na piwniczkę część przeznaczyć? Niby miało pójść na moje szkolenie, ale na szkolenie sobie dozbieram po prostu. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Oglądałam te piwniczki ze strony o której piszesz. I nie są takie drogie. A dużo płaciłaś za transport? Przez zimę oberwała nam się folia na tunelu. Nawet nie wiedziałam, ze aż tak. I mąż chce kupić poliwęglan i nim zakryć konstrukcję. Tylko kurde...to jest tak cholernie drogie, chyba kasy aż tyle nie będziemy mieć.☠Bo mój tunel ma 24m2 . Ale z drugiej strony, było by na lata zrobione. No nic..zobaczymy, bo jak co roku mamy kilka zaplanowanych inwestycji. Nie tylko ogródkowych, ale i szkoleniowych. Zobaczymy co nam wyjdzie z tego i co uda się zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3323 |
Wtajemniczenie
|
Aniu, za 10m3 zapłaciłam 4500, czyli wychodzi, że dowóz to 1400 zł. Bo sam zbiornik kosztuje 3100. A brałam 2 zbiorniki. 10 i 4 m3.
No, posprzątane, kawki wypite, pranie leci. Można się zacząć weekendować ![]() My mamy zwrotu podatku 87 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3324 |
Zakorzenienie
|
My zwrotu jeszcze nie mamy, bo mąż czeka na jeszcze jeden pit
![]() O kurde, dużo za dowóz. No ale ok. Zobaczymy jaka suma nam przyjdzie do zwrotu i wtedy będziemy myśleć. Ja w przerwie jak wyszło słoneczko, pobieliłam drzewka w 2 sadach. W trzecim juz nie zdążyłam, bo zimny wiatr sie zrobił i takie ciemne śniegowe chmury naszły. Ale to co mi w wiaderku wapno zostało, to żeby nie zmarnować, to pobieliłam trochę kurom kurnik ![]() Na obiad robią się pulpeciki w sosie pomidorowym. Do tego kasza perłowa kuskus i pójdę po ćwikłę ze słoika. Jeszcze muszę rosołek nastawić na jutro, ale to w wolnowarze. I muszę zrobić fasolkę po bretońsku, bo fasola już ugotowana czeka. Pranie jedno juz wysuszone, leci kolejne. Zmywarka też kolejna. Moze dzisiaj jakoś sie obrobię, a jak nie to jutro też jest dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3325 |
Jestem jaka jestem
|
Pomachać przyszłam👋
Nic się nie dzieje ,to i pisać nie ma o czym.No tyle,że złapałam wirusa co Zuzię męczył i teraz ja kaszlę i się smarkam,no samopoczucie do bani.Mam nadzieję ,że obejdzie się bez antybiotyku.Igor też to złapał.Przez to chorowanie Mała nie była na spotkaniu w OZSS.Tak ,że kolejne spotkanie na początku marca.Tym razem ojciec małej się stawił ,bo wcześniej to odwoływał swoją obecność.No a sam wnioskował o OZSS,bo nie zgadzał się z opinią sędziego. A tak to jestem zmęczona zawrotami.Zmnirjszajsce się cukry trochę mi wzrok rozregulowało widzenie trochę nieostre.No ale o tym diabetolożka wspominała.Znacznie gorzej miałam jak wykryta została ta moja cukrzyca i leki obniżyły cukry.Wtedy to jak przez grubą szybę patrzyłam.Po jakimś czasie unormuje się to. Zdrowia życzę.
![]() |
#3326 |
Zakorzenienie
|
Amita, wino brzmi lepiej niż wszystkie projekty swiata 🙂
Ann u Ciebie kury mają remont 😁 no, ale będą mieć ładnie. Byłam na zakupach w wielkim mieście ale to mężowie zakupach. Ja sobie tylko kupiłam koszulkę i krótkie spodenki na lato. Posypuję śnieg. To na północy miał sypnąć a nie u nas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3327 |
4 pory roku i ja piąta
|
U mnie też sypie śnieg ale z odrobiną deszczu. Taka nijaka ta pogoda. Chyba tylko kaczkom może się podobać.
U mnie też mają być klopsy w sosie pomidorowym z ziemniakami. Kartofelki obrałam już dawno, a do klopsów zabrać się nie mogę. Ugotował się za to rosół. Ma być pomidorowa, ale na razie jest rosół. -------------- Annorl ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-02-15 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3328 |
Zakorzenienie
|
Emmi, pulpety od Ciebie odgapiłam dzisiaj
![]() ![]() Zmieliłam jeszcze trochę królika na jutro. Bo kotlety mielone się zamarzyły wszystkim. To juz jutro nie będę maszynki uruchamiać. Zaraz nastawiam rosół w wolnowarze na jutro. I w garnku za zupę ogórkową. Lanolinko, remont jak remont. Po prostu będą miały trochę pobielone ![]() Czas na kawę. Dzisiaj jest taka pogoda, ze 3 kawa teraz będzie. BO zasypiam na stojąco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3329 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3330 |
Zakorzenienie
|
https://allegro.pl/oferta/caso-elekt...0w-17212521093
Emmi, mam te i polecam z całego serca. Już mieliłam chyba wszystko poza wołowiną, baraniną i dziczyzną. Słonina, boczek, indyk, królik, kaczka, gęś...idzie jak masełko. Głośna, ale ona jest naprawdę mocna. Super jest. No i widzę, że jakaś promocja, bo kupowałam po 400 złotych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (1 użytkowników i 1 gości) | |
lenifa |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.