|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Raczkowanie
|
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
Najprawdopodobniej jest. Zbadam go razem z żeńskimi hormonami 3-go dnia cyklu, czyli za tydzień. Na wszelki wypadek umówiłam już wizytę u gin-endo, bo strasznie długo się do niej czeka. Pierwszy możliwy termin był na 28 grudnia, więc zdążę zrobić do tego czasu wszystkie hormony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Rozeznanie
|
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
Ostatnio, przy okazji leczenia kanałowego zęba, dowiedziałam się, że bezwiedne zaciskanie zębów z racji stresu (niestety mnie dotyczy-nawet śpię z zaciśniętą szczęką) prowadzi do braku tlenu , stąd częste przypadki leczenia kanałowego. Ja takim przypadkiem właśnie jestem. Przez przypadek na rehabilitacji (bóle karku też od stresu) dowiedziałam się, że można robić masaż żuchwy, więc umówiłam się na taki masaż, bo dentystka powiedziała, że jak nie zlikwiduję tego ucisku, posypią mi się wszystkie zęby. Więc zaczęło się od zęba a skończyło na informacji od masażystki, że włosy również nie rosną z braku dotlenienia, właśnie od stresu i napinania tych wszystkich mięśni. Tak więc postanowiłam się poddać takim profesjonalnym masażom i zobaczymy może stanie się cud i włosy zaczną odrastać.
Więc może nie tylko tabletki na nadciśnienie ale ten odwieczny stres jest największą przyczyną łysienia? Właściwie trycholog to też powiedziała, ale nie wspomniała o profesjonalnym masażu skalpu.
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
Mnie przeraża to, że ślub w pierwszej połowie roku 2018, włosów coraz mniej, nie mogę zatrzymać wypadania. Jestem zrozpaczona, tavletek biorę tyle że już się gubię i zpaominam o części, mogłabym odżywiać się samymi tabletkami tyle tego jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
Zakorzenienie
|
Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
X_ana_X a co twój narzeczony na to mówi?
Może zrób jeszcze kilka mezoterapii, tak jedna raz na miesiąc? Nie koniecznie osoczem, może ten preparat dermaheal? MM są nawet specjalne masaże na wypadanie włosów u niektórych fryzjerów. Przy stosowaniu wcierek też bardzo ważne są masaże głowy, więc może coś w tym jest? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez dews Czas edycji: 2017-12-05 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 |
Raczkowanie
|
MM skoro stres ma tak negatywny wpływ na cały Twój organizm, to faktycznie może być on głównym powodem łysienia. Czy Twój kortyzol jest bardzo podwyższony?
X_ana_X mnie się spodobał pomysł kasiateacher, która na ślub założyła wianek z kwiatów. Może warto o czymś podobnym pomyśleć? Wiem że to nie rozwiąże Twojego problemu z włosami, ale przynajmniej zwiększy Twój komfort psychiczny w tym dniu. Mezoterapia tez pewnie nie zaszkodzi. Mnie dermatolog namówiła na serie Dr Cyj, co prawda średnio wierzę w rezultaty, ale postanowiłam spróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
Cirro mówią że właśnie dr cyj i dermaheal mają najlepsze rezultaty, z czego słyszałam że ostatnio zmieniono skład detmaheal i już jienejst aż tam skuteczny.
Ja miałam ostrzykiwanie jakimś koktajlem z witaminą b i biotyna, ale kompletnie nic nie zrobił. Osocze działało póki je stosowałam, problem wrócił później, ale z perspektywy czasu myślę, że nie doprowadziłam sprawy do końca, bo miałam serię 3-4 zabiegów co miesiąc a później odpuściłam, nie robiąc zabiegów przypominających, dlatego myślę, że spróbuję jeszcze raz. Może to samo było w twoim przypadku X_ana_X? Mówiłaś że mezoterapia częściowo zmniejszyła wypadanie jesień dobrze pamiętam? Może po prostu potrzebujesz więcej zabiegów? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
Raczkowanie
|
dews a zabiegi przypominające miały by być po jakim czasie? Mnie na ostatniej wizycie dermatolog powiedziała że więcej jak 4 zabiegi mezoterapi co 3-4 tygodnie w jednej serii i tak nie mają sensu, ale o zabiegach przypominających nie wspomniała.
Też mialam 4 zabiegi mezoterapii koktajlem, które nie dały najmniejszego rezultatu, osocza nie próbowałam. Cyja mam mieć teraz 4 zabiegi, potem powtórka po pól roku. Oczywiście powtórzę tylko w przypadku jeśli będą jakieś rezultaty... Na wizycie byłam sceptyczna, ale partner który siedział tam koło mnie, powiedział że nie ma się nad czym zastanawiać... Pierwszy zabieg w czwartek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#818 |
Zakorzenienie
|
Cirro niektórzy mówią że po pół roku, niektórzy że co 3 miesiące trzeba odnowić. Mi się wydaje że po prostu trzeba obserwować włosy i samemu zdecydować. Ja właśnie zrobiłam ten błąd że zrobiłam chyba 3 czy 4 zabiegi i była poprawa i odpuściłam, bo miałam inne duże wydatki.
Daj znać jak te zabiegi, bo są bardzo dobre opinie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Raczkowanie
|
Ja wykorzystałam to że mam trzeci dzień cyklu i poszłam zrobić badania. Dziś odebrałam wyniki, na androstendion muszę jeszcze poczekac a resztę zrobie w kolejnych dniach cyklu. Już wiem że mam problemy z hormonami bo mój wynik testosteronu to 1.980 przy normie 0.290-1.670 oraz UWAGA DHEA-S 511.80 przy normie 148.00-407.00
FSH, LH i witamina D w normie. Teraz nie wiem czy po zrobieniu wszystkich badań iść do dermatologa do ginekologa a może do ginekologa-endokrynologa? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Rozeznanie
|
No właśnie kortyzol, to jedyne badanie, którego nie zrobiłam.
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
Poiu tylko dobry endokrynolog!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#822 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale też gdzieś słyszałam o tym niedotlenieniu skóry głowy. I też kiedyś miałam przygodę z Bioxetinem ... ![]()
![]() |
![]() |
#823 |
Raczkowanie
|
Poiu ja bym się w pierwszej kolejności udała do ginekologa-endokrynologa, oni się specjalizują w hormonach płciowych. Być może uda mu się znaleźć i wyleczyć przyczynę problemu.
Dermatolog z kolei może powalczyć ze skutkami nadmiaru hormonów męskich, więc do niego raczej w drugiej kolejności. Jeśli się da lepiej wyleczyć przyczynę, jeśli się nie da, pozostaje powalczyć ze skutkami... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Tak sobie Was podczytywałam od czasu do czasu, dzisiaj postanowiłam się przywitać w końcu ![]() Z wypadaniem włosów oraz włosami bardzo rzadkimi i cienkimi zmagam się odkąd pamiętam. Zawsze miałam krótkie, smętnie zwisające kosmyki, prześwity na czubku i nie tylko. Wcierki, ampułki i inne cuda nie działały wcale. W międzyczasie ogromny stres związany z nauką, dodatkowo doszła choroba a wraz z nią codzienna garść leków z ogromną listą działań ubocznych, w tym na włosy. Włosy stały się jeszcze gorsze, a raczej już niewiele z nich zostało, przedziałek miał chyba 2cm szerokości, szczególnie w mocnym oświetleniu. Doszły też inne, negatywne zmiany w moim wyglądzie. Wtedy, w akcie desperacji, sięgnęłam po Loxon. Stosuję go juz ponad rok. Dzięki niemu wypadanie włosów nieco się zmniejszyło mimo że nie mam stwierdzonego łysienia androgenowego i nadal biorę leki. Dziewczyny, trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę powodzenia w walce o bujną czuprynę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#825 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
Hej aneczka, witamy!
Robiłaś sobie badania krwi? Tarczycę? Może tu tkwi problem? Dziewuszki patrzcie co kupiłam IMG_1512499674.251361.jpg W sumie nie wiem po co, bo pewnie nic nie da, ale opinie ma bardzo dobre, a drogi nie był, to kupiłam. Dowiedzialam się o nim tak, że w pracy jest taki koleś, który zawsze golił się na 0 a nagle zapuścił dobrą czuprynę i dziewczyny zaczęły go pytać skąd taka zmiana, a ja nastawiłam uszu ![]() ![]() Oby nie uczulił bo skład ma dość mocny Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 |
Raczkowanie
|
Cześć aneczka, współczuje takich problemów zdrowotnych
![]() dews będę czekać na recencje szamponu ![]() poiuo o dobrego gin-end jest ciężko, mnie poleciła jednego koleżanka i sie do niego zapisałam na końcówkę grudnia, bo mój problem pewnie jest podobny do Twojego. Ale ciężko było o tę wizytę, bo w jednym miejscu grafik miała zapełniony juz do końca marca... mnie sie udało wbić chyba w jakieś okienko. Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych było u mnie najprawdopodobniej początkiem problemu. Gdybym tylko mogła cofnąć czas to nigdy bym ich nie zaczynała brać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 |
Raczkowanie
|
cirro 7
widzę że u wielu z dziewczyn ( nie tylko tutaj na forum ale ogólnie) problem zaczął się po odstawieniu tabletek anty, ja ich nigdy nie brałam a problem i tak sam przyszedł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na szczęście nie śpię o opasce ani stoperach, bo muszę widzieć i słyszeć (jakbym przez sen widziała i słyszała ![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#832 |
Zakorzenienie
|
MM no właśnie mam mega tłuste włosy już a myłam rano. Ale dam mu jeszcze szanse
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wybaczcie, będzie to ja jak jęk i skowyt psychicznie chorej osoby, ale już nie mogę. Leżę i beczę. Wróciłam z biedronki, oglądałam włosy kobiet, żadna nie miała takiego gówna na głowie jak ja. Każdy włos innej długości, cienkie, rzadkie, widać skórę głowy. Obrzydliwe to jest. ŻADNA kobieta nie powinna być narażona na takie upokorzenie jakim jest łysienie, bo to naprawdę jest upokarzające. Muszę nosić związane te dwa włosy na krzyż, bo sypie się jak z choinki, czesanie to w ogóle trauma, robię to z zamkniętymi oczami. Te obrzydliwe, krótkie cieniutkie włoski, które wypadają i wyglądają jak włosy spod pach (nie sorry, tam mam grubszE), jak włosy z nóg-cienkie, brzydkie, krótkie. FU, FU, FU! Nie mam siły, coraz częściej myślę o ścięciu tego brzydkiego czegoś i chodzeniu w peruce. Ale wstydzę się, że ktoś to rozpozna. Więc nosze te swoje gniazdo na głowie.
Odebrałam wyniki-androstendion 6,6 przy normie do 3,3. Jestem facetem. Mutantem. startowałam z 4,3, brałam spironol-andro miał spaść, a skoczył, do 5,4. Teraz ratowałam się naturalnymi metodami-znowu wzrósł do 6,6. W piątek wizyta u gin endo-biorę ten androcur, nie będę chyba nawet czytać o skutkach ubocznych, nie chcę wiedzieć, nie obchodzi mnie już nic. Chcę zatrzymać łysienie, być normalnym człowiekiem, móc iść do fryzjera jak każda kobieta, a nie ze wstydem każdego dnia puszyć włosy, wiązać, by nie wyjśc na łysą. Psychicznie jestem na dnie, od lat nie umiem cieszyc się życiem. Bo jak mam się cieszyć skoro każde czesanie włosów przypomina mi o tym, że jestem jakaś inna, jakaś dziwna i coś się ze mną złego dzieje, ale nie wiadomo co. trauma |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
Zakorzenienie
|
X_ana_X przykro mi że tak się czujesz ;((
Może rzeczywiście spróbuj tę perukę skoro jesteś tak psychicznie wykończona?? Myślę że jeśli zrobisz dobry research i dobierzesz dobra perukę, to nic nie będzie widać! Na pewno w takich sklepach są osoby, które potrafią doradzić. A jeśli teraz to zrobisz, to akurat do wesela się przyzwyczaisz i nie będziesz czuła się niekomfortowo i będziesz cieszyć się swoim dniem zamiast stresować się fryzura! W międzyczasie może pomyśl o tym androcurze, może pomoże?? Jeśli chodzi o skok hormonów to może stres miał taki na nie wpływ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
Raczkowanie
|
X_ana_X nie wiem jak Cię pocieszyć bo jak widzisz wiele z nas jest w takiej sytuacji i sama wiem że tutaj żadne pocieszenie nie działa (przynajmniej na mnie) pocieszeniem byłoby chyba tylko i wyłącznie wyrośniecie nowych włosów. Mi jeśli lekarz przepisze tabletki antykoncepcyjne to pomimo tego że wiele osób przestrzega przed ich braniem to się na nie zdecyduje bo już nie wiem co mam robić. Teraz to co powiem zabrzmi bardzo egoistycznie, ale nawet jeśli jakieś tabletki miały by wpłynąc na to że w przyszłości będę mieć problemy z zajściem w ciążę to trudno.. włosy są dla mnie ważniejsze bo łysej i tak mnie nikt nie zechce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 |
Raczkowanie
|
Ja tez jestem tak zdesperowana, ze niewiele obchodza mnie skutki uboczne. Piec lat lysienia tez ma dla mnie bolesne skutki uboczne- jestem wrakiem, nie umiem sie niczym cieszyc. Z wakacji za granica pamietam glownie jak w panice zbieralam w lazience wlosy z kafelkow, ze zlewu, z kibla, spod prysznica, bo nie chcialam zeby ktos sie zorientowal, ze mam patole na glowie. Ze slubu sie nie ciesze- bo boje sie wizyty u fryzjera i jej rozpaczy nad moimi wlosami, to bedzie straszne. Z zakupow sie nie ciesze, widze tylko wlosy ktore gubie w przebieralni i mozna tak wymkeniac w kolko. Wiec wizja bycia lysa matka jakos tez mnie nie cieszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
Raczkowanie
|
Na blogu Julii Caban wyczytałam, że zalecane jest przebadanie profilu lipidowego. Zrobiłam badanie i wyszedł mi za wysoki poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Nie znalazłam jednak informacji w jaki sposób to może negatywnie wpływać na włosy. Wiecie może cokolwiek na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#838 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do zębów, to mój syn potwornie zgrzyta nimi w nocy i widać że górne siekacze prawie już "zjadł". Na szczęście to jeszcze mleczaki, ale zamierzam się tym zająć i czytałam właśnie o tej szynie relaksacyjnej, warto chyba takie coś założyć. A wracając do tematu włosowego. U mnie nadal to samo. Czyli krótkie wypadają w dużych ilościach, długie w małych. Na pewno w takich że mogę być zadowolona, cudów nie oczekuję. Ciągle jednak nie opanowałam tych "maluchów" ![]() Co do Loxonu, bo czytałam że ktoś pytał w tym temacie, a są nowe osoby. Ja stosuję go (konkretnie jego zamiennik, najpierw Minovivax 5%, a teraz Alopexy 5%) od końca lipca (29.07) i gdyby nie on, to myślę że nadal włosy wypadałyby mi w dużych ilościach, a już fakt - że wyrosły mi nowe, nie miałby bez Alopexy miejsca, tego jestem przekonana na 100% Do osób które się wahają go zastosować napiszę tak. Jeśli stan Waszej czupryny jest jeszcze do przyjęcia, to warto próbować ratować wypadające włosy innymi sposobami, ale jeśli uważacie jak ja wtedy, że nic nie działa, a z dnia na dzień zbieracie garść włosów, to zupełnie nie widzę przeciwwskazań żeby zacząć nim leczenie. To, że najpewniej trzeba będzie stosować ten lek do końca życia, np. dla mnie jest niczym w porównaniu z tym co przechodziłam gdy łysiałam. Jeśli coś nam pomaga, to tylko trzeba się cieszyć. X-anax_X trzymaj się kochana. Po burzy wychodzi słońce. Najważniejsze że masz przy sobie człowieka, który nie patrzy na Ciebie jak na dziwadło. I rozumiem Cię, że chwyciłabyś się wszystkiego, byle już mieć problem z głowy. Ja sama zrezygnowałam z antykoncepcji hormonalnej i baaardzo nie chciałabym już do niej wracać, ale gdyby nie było wyjścia, oczywiście brałabym ją nadal. Póki co Alopexy jakoś tam pomaga. Dla nas liczy się samopoczucie, ono wpływa na całe nasze życie, wiec czasem warto ryzykować. Nie wiem czy pamiętacie że miałam zamówić sobie tupecik z pewnej strony internetowej. Odpisali mi jakiś czas temu, że mój kolor będzie dostępny z początkiem grudnia, ale niestety nadal go nie ma. Chciałabym wreszcie rozpuścić włosy na Święta, mam więc nadzieję że do tego czasu kupię go. Rzadko ostatnio piszę, ale czytam Was cały czas. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 |
Raczkowanie
|
A jak stosujecie Loxon/Alopexy? Zgodnie z instrukcją tj 2x dziennie? Czy po jakimś czasie zmniejszacie tą dawkę np. 1x dziennie lub co drugi dzień?
I czy Loxonem można uzyskać też zmniejszenie prześwitów już istniejących? Komuś się udało? Edytowane przez aneczka077 Czas edycji: 2017-12-07 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 |
Raczkowanie
|
Przydałoby się coś wcierać w ten łeb, ale brzydze się swoich kłaków. W lustro patrzę już tylko z odrazą, bezdomni mają lepsze włosy. Fuj, ohyda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.