|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
Nie bede tu wypowiadac sie na temat innych typow lysienia, ale androgenowe na ktore ja cierpie jest uwarunkowane GENETYCZNIE (mam przypadki w rodzinie, niestety) i grzyby nie maja tu nic do rzeczy. Przynajmniej ja, genetyk z wyksztalcenia, nie dam sobie tego wmowic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Dot.: Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
Aha to nie pomoge jak tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Raczkowanie
|
U mnie chyba genetyka nie wchodzi w grę, przynajmniej patrząc po rodzinie. Sama nie wiem skąd to cholerstwo się wzięło, ale mam oznaki typowego łysienia androgenowego i tak też orzekła p. dermatolog.
---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W Twojej rodzinie widocznie geny sie jakos tak pomiksowaly ze ta nadwrazliwosc trafila na Ciebie, niestety. U mnie jest natomiast tak ze cala rodzina na glowie cienizna a moja siostra swoimi gestymi wlosami moglaby obdzielic kilka osob. I taka to kurczaki jest sprawiedliwosc... Cos mi sie ostatnio o uszy obilo ze lysienie andogenowe niedoswiadczony dermatolog moze latwo pomylic z telogenowym hormonozaleznym. Tylko wez teraz oszacuj ktory dermatolog jest doswiadczony w tym zakresie a ktory nie... Edytowane przez jakamilka Czas edycji: 2017-09-04 o 14:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
Własnie przez kandydozę tez zacząłem łysieć a potem siwiec .
Macie wy oprócz łysienia jakieś inne problemy czy tylko to ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Jakamilka - czyli mam pecha
![]() ediii92wppl - Ja mam tylko (a raczej AŻ problem z łysieniem). Gdyby nie ono, to uwierzcie że skakałabym ze szczęścia. Nie dlatego że mam w życiu wszystko co bym chciała, ale mnie cieszą zwykłe rzeczy i to mi wystarcza. Od kiedy cierpię na to cholerne łysienie, moje życie nie jest już takie samo. Czasem mam wrażenie, że gdyby nie moje dziecko, to nie warto by było podnosić się z łóżka ![]() ![]() Ale wiem, nie wolno smęcić i się poddawać. Dziś miałam załamkę, ale przeciez nie wolno nam tego robić, bo stres jeszcze bardziej źle wpłynie na włosy. Od jutra postanowiłam o tym tak nie myśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny, które tu wcześniej pisały miały olbrzymią wiedzę. Niejeden dermatolog mógłby się od nich uczyć. ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Na temat kandydozy też już było na wątku.
![]() - , -magnez B6, kerabione booster, kolagen -pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/ ![]() ![]() Edytowane przez MM-1968 Czas edycji: 2017-09-04 o 20:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
U mnie znowu nieciekawie. Jakieś 120 dziennie, jestem po jednej mezo, w piątek druga, tak wiele bym dała, żeby zniwelowała łysienie...Byłabym gotowa dać chyba każde pieniądze, aby mieć tylko pewność, że to naprawdę będzie skuteczne i przestanę łysieć
![]() Mam dość tej psychozy - rano wstaję, czeszę włosy nad wanną i wszystkie liczę. Potem związuję i po pracy znowu wyczesuję i liczę. Na wieczór wcieram wcierkę, czeszę i znowu liczę. Większa liczba włosów wypadniętych sprawiam, że łapię doła na resztę dnia. I tak codziennie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakby tak pobadac wszystkich ludzi to by sie okazalo ze by wszyscy jestesmy zagrzybiali do przesady. Wynika to z naszego stylu zycia - stresujemy sie, nie jemy tak jak powinnismy, przy kazdej mozliwej okazji ladujemy w siebie antybiotyki. I absolutnie zgadzam sie z Toba ze kandydoza (jak to kiedys lekarz mi powiedzial: nie ma czegos takiego jak "kandydoza", jest "dysbakterioza" czy jakos tak...) moze spowodowac lysienie. Wlosy z reguly reaguja najszybciej jak cos jest w organizmie nie halo. ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Cytrynowa, damy rade. Pomimo tego ze to co sie dzieje jest okropne to damy rade. Z wlosami czy bez ![]() Edytowane przez jakamilka Czas edycji: 2017-09-05 o 09:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
jakamilka - wiem, musimy!
Byłam dziś na pobraniu krwi i zrobiłam zlecone przez ginekologa testosteron, prolaktynę, DHAES (dodam, że gin powiedział, że nawet jak wyjdą w normie, to nie oznacza to, że nie cierpię na androgenowe.) Z tą prolaktyną to jest tak, co powiedziały mi dwie niezależne osoby, czyli mój ginekolog i dermatolog, że jej badanie jest tylko po części miarodajne, bo wystarczy duże zmęczenie, nerwowy dzień przed czy podczas badania, brak odpowiedniego czasu do wypoczynku przed badaniem i już wychodzi sporo zawyżona. No ale zrobiłam, w końcu oprócz kasy nic nie tracę. Ja z kolei kazałam sobie jeszcze zrobić ft3, ft4 i anty-TPO, bo lekarz ogólny wcześniej dał mi skierowanie tylko na TSH, które wyszło w normie, ale czytałam że taki wynik nie jest kompletny. Żałuję tylko, że nie zrobiłam od razu badania na wit,D3, bo jedna z osób na Wizażu w innym temacie, zasugerowała mi że jej niedobór także powoduje wypadanie włosów. Także za tydzień zrobię i to badanie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie hormony idealnie wyszly, wszystko ksiazkowo. Moze to glupie ale mialam nadzieje ze cos wyjdzie podwyzszone, dostane leki na obnizenie i wszystko sie poprawi. No nie wyszlo. Zgarnelam po prostu "najlepsze" geny w rodzinie ![]() A zelazo i ferrytyne robilas? U mnie okazalo sie ze o ile zelazo w normie to ferrytyna prawie nie istnieje. A to na pewno mi nie pomaga i jeszcze pogarsza stan czupryny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
X_ana_X nie przejmuj się tym póki co, Mezo ma docelowo zadziałać po 3-4 zabiegach, a sama mówiłaś że jest trochę lepiej już po pierwszym, więc daj sobie czas, może z każdym zabiegiem liczba wypadających włosów będzie coraz mniejsza?
Ja jeszcze kilka tygodni temu miałam dokładnie tak samo, dosłownie żyłam tymi włosami, co przecież tylko pogarsza stan naszych czupryn. Teraz nawet jak jest lepiej, to wciąż każde mycie i czesanie to jakby oczekiwanie na powrót problemu, co jest głupie, bo powinnam się cieszyć że na szczotce po myciu jest 8 włosów, a zamiast tego czekam aż będzie ich znowu 100 :/ to tylko pokazuje jak to niszczy nam głowę. Każdy mówi że to tylko włosy, a ten problem potrafi wpędzić w depresję i odebrać chęci do życia :/ Jakamilka ja mam taki odkurzacz bez worków w którym śmieci trzeba po prostu wyrzucić i mam zakaz wykonywania tej czynności od mojego chłopaka, bo zazwyczaj jest tam tyle włosów, że zrobiłby z tego peruke i kończy się to całodziennym płaczem, więc wierz mi że każda z nas dokładnie cie rozumie ;( Cytrynowa1 pamiętam, że miałam dokładnie takie same nadzieje, oddając wyniki badań, które okazały się książkowe. Koniec końców jednak znalazłam inna przyczynę wypadania, więc to dobrze, jeśli wyjdą książkowe, bo hormony trudniej wyleczyć niż np problemy skórne, niedobór witamin bądź inne przyczyny. Trudniej jest jednak te przyczynę znaleźć, ale nie poddawaj się, rob badania, może jakieś alergie? Pasożyty? Co do witaminy D, to warto ją suplementowac tam czy siak, bo większość z nas ma jej niedobór. Ja jednak mam na idealnym poziomie właśnie poprzez suplementację a włosy leciały, aż do teraz. Dziewczyny ja dalej poszukuje jakiejś farby do włosów która nie spali mojej skóry i nie wznowi problemu. Mam okropny kolor włosów, taki mysi z resztkami farby na końcówkach, jednak nawet zły szampon robi mi sajgon na głowie, więc boję się farbować. Ktoś wcześniej wspomniał henne, jednak czytałam opinie, że potrafi spowodować wypadanie włosów, więc na pewnie nie podejmę takiego ryzyka. Czy orientujecie się, czy są jakieś specjalne farby do mega wrażliwej skóry? Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dews, wiem ze mnie rozumiecie jak nikt inny ![]() Ja farbuje wtedy kiedy juz z moimi odrostami wygladam jak wariatka. Henny sie boje wlasnie przez to ze jest ryzyko wypadania (tez tak slyszalam). Z racji tego ze mam uczulenie na amoniak w moim przypadku zostaje tylko farba INOA. Nie wiem czy sa jakies inne farby bez amoniaku na rynku. Uwierz mi ze po farbowaniu moje wlosy siedza jakby mocniej w skorze, sa puszyste, optycznie gestsze (farbuje na ciemny braz). Niestety sam proces farbowania, a raczej zmywania farby nie nalezy do najprzyjemniejszych. W farbie jest bardzo duzo olejow i trzeba niezle skore glowy potrzec zeby ta farbe zmyc. Kiedys mi to nie przeszkadzalo ale teraz wiadomo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
Dzięki wielkie, poczytam o tym
![]() Z drugiej strony przed tym felernym farbowaniem, mogłam używać wszystkich szamponów i nigdy nie odczuwalam żadnego pieczenia ani swędzenie, a teraz jak użyje szamponu z wyższej półki który jednak ma w składzie slsy i parabany, skóra mnie tak swedzi, że aż szczypie jakby mnie przynajmniej gryzły pchły.. A czasem pali żywym ogniem. Do tej pory pamiętam jak użyłam sławnej wcierki Jantar i później w pracy siedziałam z witrakiem skierowanym w stronę głowy, bo czułam ogień na skórze.. Powiem Ci, że to forum da mnie też dużo zrobiło. Nie mam już serca płakać do mojego chłopaka, bo pamiętam że z rok temu płakałam przez kilka miesięcy dosłownie dzień w dzień. Przychodziłam po pracy, siadałam przed lustrem i płakałam Hah. Miło wiedzieć, że jest ktoś kto ten problem rozumie i nie powie tylko"przesadzasz" albo "to tylko włosy" albo - moje ulubione -" to stres, przestań się stresować, to Ci przejdzie " xD tylko jak się nie stresować, jak widzi się coraz to większe prześwity na głowie. Z drugiej strony życzę wam wszystkim z całego serca żebyście odnalazły lekarstwo na to cholerstwo i żebyście nigdy nie musiały juz się tu udzielać :p Tak teraz mu się przypomniało, że jeszcze 2 lata temu nie uzywalam nawet odżywki do włosów tylko jakiś pierwszy lepszy szampon, a teraz zamawiam 2 specjalne szampony, później tonik, później wcierki, plus witaminy i latanie do Polski z uk na mega bolesne zastrzyki w skórę głowy. Boże jakie to życie było kiedyś proste :p Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa Edytowane przez dews Czas edycji: 2017-09-05 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Dews, dziękuję za pocieszenie. Ja niestety nigdy nie mogę zejść poniżej 80 włosów. Chociaż tyle już by dla mnie coś znaczyło. Łysieję od tak dawna, że już nie pamiętam jak to jest w ciągu dnia tracić 20 włosów, nie wyławiać ich z wanny po myciu, nie liczyć każdego włosa po czesaniu.
Co do tego, że nie umiesz cieszyć się zmniejszonym wypadaniem-doskonale to rozumiem. jak mam lepszy moment (mieszczę się w setce), to każdego ranka drżącą ręką czeszę włosy, czasami zamykam oczy, bo boję się, że znowu zobacze kłęby włosów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
jakamilka - tak, robiłam żelazo. 102,9 (norma 37,0 - 145) więc w normie
zaś ferrytyna 45 (norma 13,00 - 150,00) czyli niby też w normie. Lekarz ogólny widział te wyniki, dermatolog też. X-ana-X - też mam serdecznie dość igieł. dews - sama na własną rękę już robię badania, które oczywiście będę konsultować z lekarzami, ale skoro sami mi nie chcą ich zlecić, to trzeba działać samej ![]() U mnie linienie się nie zmienia, przejadę ręką i włosy są na niej ![]() Wizytę u dermatologa mam jak pisałam dopiero 18 września. Ponieważ do tego czasu oszalałabym, to umówiłam się dziś na wizytę do trychologa. Bardzo zależy mi na tym, żeby zbadał mi skórę głowy i włosy KAMERKĄ, nie tylko trichoskopem jak to miało miejsce u mojej dermatolog, która zresztą spławiła mnie szybko. Także wizyta pojutrze, więc w piątek dam znać. http://biomedika.com.pl/oferta/trychologia/ Czy ta wizyta coś da - nie wiem. Podchodzę do niej sceptycznie. Zbyt wiele naczytałam się że trycholodzy lubią po prostu naciągać na swoje preparaty które mają w gabinetach. Mi głównie zależy na tym, aby użyto mikrocamerki i chciałabym mieć zrobiony trichogram. Obym trafiła na fachowca. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie tez lekarze z wynikami ferrytyny splawiali (i tu nie pamietam czy mialam 21 czy nizej, tyle badan robilam ze nie sposob zapamietac ile czego bylo). Dopiero dermatolog powiedziala mi ze wynik ponizej 70 jest niedobry i przepisala zelazo. Ze niby min 50 musi byc zeby przestaly wypadac a 70 zeby w ogole mowic o jakimkolwiek odrastaniu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Walka z łysieniem androgenowym i innymi typami przewlekłego łysienia.cz IV
X_ana_X nigdy jednak nie miałaś robionej serii Mezo! Wiem, że ciężko uwierzyć, że będzie lepiej gdy przez tak długi czas jest źle, ale mezo działa u wielu osób, więc trzymam kciuki że i tobie pomoże.
Na pocieszenie pokaże wam filmik dziewczyny, która mnie zawsze pociesza swoim podejściem do łysienia. Cierpi na androgenowe wypadanie włosów i od lat stosuje mezoterapie koktajlem dermaheal, który jak twierdzi jej bardzo pomaga. Muszę do niej napisać co stosuje teraz, bo sama chciałam ten produkt zastosować, jednak ponoć teraz zmienił skład i już tak dobrze nie działa.. Jej podejście do tematu jednak jest za ![]() ![]() ![]() https:// youtu.be/S2Drro48WnM (usuńcie spacje w linku, bo coś bie chce się dodać) Tam w powiązanych macie nowszy filmik w którym mówi, że nieprzerwanie stosuje te zabiegi i widzi poprawę. Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa Edytowane przez dews Czas edycji: 2017-09-05 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
jakamilka - gdzieś już o tym czytałam co napisałaś. W takim razie dziś jeszcze kupuję żelazo, bo faktycznie te moje 45 do 150 ma się daleko.
dews - oj "znam" tą dziewczynę od dawna. Filmiki też już widziałam. Bardzo pozytywna dziewczyna i dodaje człowiekowi wiary. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Megilounge! Uwielbiam ja ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
Warto sprobowac. ja po wlosach na razie nie widze, ale biore dopiero 2 miesiace wiec mysle ze jeszcze musze poczekac. Mam brac pol roku a potem zrobic badania. Na razie stwierdzam ze nie jestem juz tak zmeczona jak wczesniej, wiec moze cos zaczyna sie dziac ![]() Jesli moge cos zasugerowac - bardzo dobry jest Tardyferon, on nie powoduje problemow z zaparciami, co jest czeste przy lykaniu zelaza. Potwierdzone tez przez moja kolezanke ktora brala go w dwoch ciazach. Jeden minus - nie wiem jak w Polsce, ale tu w DE jest na recepte |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Jakamilka ja własne przez nią zaczęłam stosować Pantostin, jednak w moim przypadku doszło do etapu linienia, którego się przestraszyłam i preparat odstawiłam.
Z mojej strony stosowanie Pantostinu było kompletnie głupie i nieodpowiedzialne, bo nikt nigdy u mnie nie zdiagnozował androgenowego lysienie, nic na ten typ lysienia nawet nie wskazuje, ale wtedy wlosy leciały jak liście z drzew i zamówiłam go w akcie desperacji :/ Ja dalej będę wszystkim polecić olejek z czarnuszki na problemy skórne, u mnie działa cuda, gdzie leki nie zawsze mu pomagają Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez linienie? To ja moze jednak zostane juz przy tym Alopexy... ![]() Jak tylko przeprowadze sie do Polski to smigam do Rossmana po ten olejek. A propos przeprowadzki - chyba musze pojsc do lekarza po jakie psychotropy albo co na uspokojenie bo cos czuje ze ja do Polski przez te nerwy to lysa zawitam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Ja to w ogóle przeżywam dosłownie wszystko, ale jak się cieszę, to też na 100% Chyba też przydałyby mi się psychotropy w obecnym stanie. Póki co pijam melisę (sama zbierałam i suszyłam) więc jakoś tam działa, chociaż jestem ciągle po niej śpiąca. Ciągle sobie obiecuję że już przestanę o tym myśleć, bo pozytywne myślenie dobrze wpływa na zdrowie co pewnie = mniejsze wypadanie włosów, ale coś ciężko mi z tym idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Jakamilka a gdzie teraz mieszkasz, że wracasz do Polski?
![]() Cytrynowa1 ja też melisę popijam i nałogowo pokrzywe- po 4 kubki dziennie :p Ogólnie na odstresowanie polecam jogę xD zawsze jak mam ciężki cień to po pracy zamykam się w pokoju z relaksującą muzyką i się rozciągam i pomaga to bardzo na uwolnienie się od stresu ![]() ![]() Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dews, mieszkam w Niemczech. Ale za bardzo tesknie, wiec wracam. Ta tesknota tez potrafi zaszkodzic, zwlaszcza jak sie zwiazek skitra i czlowiek zda sobie sprawe ze po tym skitraniu zostal sam. Joga! Uwielbiam, wlasnie za pol godziny mam zajecia. A w czwartek biore udzial w biegu na 5 km (wiecej jeszcze nie daje rady). Sport naprawde pomaga ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Jakamilka o widzisz, ja też na emigracji, ale mam całkowicie inne odczucia :p
Przykro mi, że coś tam się kitra, mam nadzieję, że ułożysz sobie to wszystko tak jakbyś chciała! A i powodzenia w biegu! Ja ostatnio trochę odpuściłam bieganie, może będziesz moja motywacją do powrotu, bo teraz to nawet 5km bym nie pobiegła więc propsy! :p Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
Do biegania coś nie mogę się przekonać, ale mam rower i sądzę że powinnam do niego wrócić! To jest świetny pomysł. Joga, podobno wycisza, poczytam o tym bo kompletnie nie wiem "z czym to się je".
Nie wiem czy to pocieszające, ale to fajnie gdy partner (w moim przypadku mąż) mówi że ma gdzieś ile mam włosów na głowie, że cała reszta mu się podoba ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o jogę to polecam Ci wpisać w YouTube taka dziewczyne nazywa się boho beautiful i ma różne filmiki w tym dla początkujących
![]() Rower kocham całym życiem, ale mi ukradli 3 rowery ostatnio a więcej już nie mam haha Widzisz masz wsparcie w mężu i osobiście uważam że faceci tak bardzo na to nie zwracają uwagi jak my ![]() Zewnętrznie: Radical ampułki, WAX maska do włosów, szampon Vichy /selsum blue Wewnętrznie: krzem, cynk, D3, A+E, kolagen, pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.