![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: co robić, gdy od siedzenia boli kręgosłup?
Ancia, kręgosłup to jest nasz "amortyzator" brak ruchu wpływa negatywnie na jego funkcjonowanie. Przede wszystkim masaże rozluźniające mięśnie przykręgosłupowe, pewnie masz problem z szyją,karkiem,ramionami, często się napinają przy siedzącym trybie życia. Warto co godzinkę w pracy, przeciągnąć się, rozprostowac kości, przejść się, żeby dotlenić organizm i dać trochę ruchu. Polecam cieplutko
![]()
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Wstać i porozciągać się. Zrobić trening. Nawet bezcelowe pływanie od brzegu do brzegu basenu pomaga.
Ja miałam tak dziwnych lekarzy że zamiast skierować na ćwiczenia korekcyjne czy cokolwiek za nastoletnich lat... kazali wcierać w siebie maści przeciwbólowe! Dopiero po latach na własną rękę testuję na sobie co mi pomoże. Czy to joga czy basen, do wszystkiego dochodzę sama metodą prób i błędów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
wiecej ruchu!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
Polecam zwiększać mobilność tylnej taśmy
Zajmie to dosłownie 10-15 minut dziennie - i myślę że każdy znajdzie tyle czasu. A efekty gwarantowane. Też mam pracę siedzącą i dopiero po rozciąganiu (nawet wystarczy 2-3 razy w tygodniu) odczułam ulgę. Osobiście korzystałam z porad pana z youtuba, filmik bodajże "Przestań się rozciągać!" ![]() Edytowane przez gosha111 Czas edycji: 2019-10-12 o 18:35 Powód: pomyłka w nazwie |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Poleciłbym wizytę u dobrego fizjoterapeuty on już będzie wiedział czego ci potrzeba, warto poprosić go o przygotowanie jakiś kilku ćwiczeń rozciągających, które można wykonać w pracy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Ale tego jest też pewłno w necie. Ja jakoś potrafiłam wpisać jakieś hasło typu "ćwiczenia na ból kręgosłupa" i poszperać czy to w artykułach czy filmikach co warto robić. Takie proste ćwiczenie, np ,to odpychanie od siebie rękoma framug od drzwi.. banalne, a pomaga.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Myślę, że podstawą są tu ćwiczenia (basen lub siłownia pod okiem instruktora) oraz masaż. Niestety ból kregoslupa to domena naszych czasów. Polecam zobaczyć sobie zajęcia budujące tzw mięśnie głębokie np pilates
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
u mnie akurat basen odpada bo nie mamy w miescie czynnego ale taka silowania to jeszcze ok tylko np macie jakies sprawdzone cwiczenia ktore mozna robic?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
![]()
Macie może jakieś sprawdzone techniki czy poradniki na temat masażu ? Bo ostatnio mam problemy związane kręgosłupem i się zastanawiam czy szło by coś z tym zrobić domowym sposobem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Zamowilam sobie specjalna nakladke do krzesla biurowego, zobaczymy czy cos pomoze bo od dwoch dni plecy bola mnie strasznie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
też mam ten problem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
fizjoterapeuta pomoże, a nie masażysta
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem pierwsze co to do lekarza. Druga najważniejsza rzecz to bezwzględnie zadbać o biurko a zwłaszcza fotel, na którym siedzisz w pracy bo złe siedzenie może zrobić krzywdę. Trzeba pamiętać o dobrej wysokości fotela, podłokietnikach itp. Polecam przeczytać fajny artykuł na ten temat i wziąc sobie te wskazówki do serca: [link ciach]
Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2021-04-19 o 16:55 Powód: reklama |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Ach te bóle kręgosłupa. Znam to niestety. Moj mąż strasznie nie lubi mnie masować. Doprosić się nie można. Przez pandemię gabinety pozamykane. A pracować trzeba i co zrobić? Na szczecin mi pomogło zwiększenie dawki ruchu i zakup maty masującej Medivon Cosy Shiatsu. Cieszę się bardzo, że udało mi się znaleźć takie rozwiązanie. Polecam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Może pomoże przykładanie ciepłego termofora? Na moje bóle polecił mi to lekarz. Warto też co jakiś czas wstać z krzesła i się wyprostować.
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Termofor? Na pewno przy rwie kulszowej jest super, ale siedzenie sprawia, że mięśnie nie trzymają kręgosłupa, także nawet stanie przy framugach i odpychanie ich dłoniami dobrze działa. Poza tym ćwiczenia korekcyjne i wzmacniające mięśnie kręgosłupa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Aby złagodzić ból kręgosłupa spowodowany długim siedzeniem, możesz spróbować robić przerwy co jakiś czas i wstać, rozprostować się, poruszać albo nawet wykonać delikatne ćwiczenia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
If the pain is due to a vertebral hernia or due to displacement of the vertebrae, but this will not work. It is better not to delay and go to see a chiropractor a couple of times.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Na prace przy komputerze, dobrym wyborem mogą być biurka regulowane elektrycznie i praca na stojąco
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Zacząć ćwiczyć, najlepiej coś rozciągającego, typu pilates, joga itp. Poza tym warto pójść na kilka sesji fizjoterapii. Ale pomoże przede wszystkim ruch i wzmocnienie mięśni kręgosłupa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Ja staram się dużo chodzić mimo bólu kręgosłupa, nie chodzę w wysokich obcasach, dobry materac do spania
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.