![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? Część XXI!
Cytat:
![]() ![]() Ja ostatnio nie chwalę się, bo dostałam trochę jedzenia od mamy. Gołąbki, i bigos, także też kapusta rządzi, a ja trochę sobie odpocznę od obiadów ![]() Dziś chyba zrobię jakąś zupkę . Krupnik, lub ogórkową ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Mnie ostatnio gotowanie trochę męczy, bo liczę kalorie i robię raczej jakieś mało skomplikowane potrawy, bo bym chyba oszalała przy czymś bardziej wymagającym, żeby to wyliczyć
![]() Dzisiaj akurat będzie właśnie ogórkowa ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
Mi w kwietniu stukną 4 lata z Fitatu
![]() Owszem, jest to upierdliwe, ale po takim czasie mam już sporo swoich przepisów zapisanych i tylko zmieniam gramaturę/porcje. No i weszło mi już to w krew. Wszystkie etapy porzucania Fitatu skutkowały wzrostem wagi - prawie o 5 kg - aktualnie z tym walczę, zostały mi jeszcze 2 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#425 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja dopiero cały miesiąc a już mam dość ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#428 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rosół wołowy ![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę babci ![]() U nas łazanki w wersji wege, czyli z pieczarkami. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
U mnie dzisiaj fasolówka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#430 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Większość jedzenia do pracy na przykład i tak szykuję sobie w domu, więc wtedy od razu wpisuję w Fitatu wszystko. Jak jestem w pracy i jem coś dodatkowego, a nie mam czasu wprowadzić tego w apkę to po prostu spisuję na kartce co zjadłam, a później wbijam do apki. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle uważam, że odchudzanie powinno się zacząć od samego monitoringu co się je, żeby zobaczyć na spokojnie co i jak się je, gdzie uciekają kalorie, nabrać nawyku fitatowania, a dopiero druga faza jak tamta się ułoży to przejście na redukcję. Wtedy eliminujes ryzyko niepowodzenia, bo nie frustrujesz się podwójnie. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Robię to, bo widzę że działa, ale żeby było to dla mnie jakieś spoko, to nie. Jogurt, jabłko, cokolwiek co po prostu można odważyć i wbić to nie problem, ale coś co ma więcej niż 5 składników, to już mnie wkurza ![]() Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2023-01-31 o 22:40 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrozumiałam o co Ci chodzi z tymi gotowymi produktami do skanowania. ![]() Też gotuje na oko i z tego co mam, na ten moment w Fitatu mam wbitą jedną potrawę, placki bananowe, które robię często, choć za każdym razem robię je trochę inaczej, z kaszy, z innej mąki, dodam różne źródła białka to się tym nie przejmuję. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też lubię to, że sama sobie wybieram co zjem i liczę sobie to sama a nie mam żadnej konkretnej diety, ale no jest to dla mnie upierdliwe ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem już dobrze po 30 stce, i aż się dziwię , że udaje mi się utrzymywać wagę nie licząc kalorii, i nie odmawiając sobie za wiele. Ograniczyłam jedynie chleb, masło, smażenie. I zwracam większą uwagę na to co jem. Gotuję dużo zup. Wracając do tematu. Wczoraj był pyszny bigos od mamy z ziemniakami. Uwielbiam. Ja co prawda nie jem bigosu, a samą kapustę, ale to i tak super połączenie. Dziś w końcu zrobię super ogórkową, i będzie też spaghetti. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do potraw gdzieś na mieście albo u kogoś to wpisuję na oko, baza Fitatu jest już tak rozbudowana, że zawsze można znaleźć coś podobnego. W ogóle przez te 4 lata bardzo to poszło do przodu, na początku praktycznie wszystkie nowości jakie kupowałam musiałam wpisywać ręcznie, a w tej chwili może raz na kwartał jakieś produktu nie ma. Wczoraj łosoś pieczony, talarki Proste Historie (blade, ale byliśmy już bardzo głodni), resztka surówki i ogórki kiszone. Dzisiaj zupa z soczewicy http://whiteplate.com/2013/02/zupa-s...wo-pomidorowa/ bezrobotny przepis, wszystko do gara i gotować. Kalorycznie bardzo spoko bo szacuję, że wyszły mi z tego 3 porcje po ok. 200 kalorii każda ![]() Jadę dziś do taty i na drugie danie zażyczyłam sobie jego słynne smażone ziemniaki ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lubię też zjeść śniadanie gdzie mam dużo różnych rzeczy - jeden kabanos, jakaś szynka, ze trzy rodzaje sera, jakieś oliwki, pomidor, ogórki, pikle i to wszystko ważyć, notować, później drugi raz przepisywać do tej aplikacji. A Ty zawsze gotujesz tak różnorodne i zaawansowane potrawy, że aż muszę zapytać. Nie denerwuje Cię to? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Naprawdę weszło mi to w krew, owszem zdarza się jak mam nawał wszystkiego, to mnie to trochę wkurza, zazwyczaj też nie notuję potraw świątecznych z braku czasu, ale potem żałuję ![]() Śniadanie też jem różnorodne, czasami lista w Fitatu ma kilkanaście pozycji ![]() A jaką masz wagę? Bo ja taką szklaną, płaską, nie szykuję sobie nigdy naczynia do odmierzania, kładę prosto na wagę - potem ją oczywiście myję. Produkty w opakowaniu np. śmietanę, kładę na wagę, taruję, wlewam do zupy, kładę z powrotem i już widzę ile zużyłam ![]() A tłuszcz na patelnię huhu, polecam odmierzanie chociażby łyżką bo to bardzo łatwo można przegiąć lejąc na oko, a do wielu rzeczy taka łyżka wystarczy (90 kcal!) Ogólnie po prostu - praktyka czyni mistrza, potem będzie z górki ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Witam się z Wami, po krótkiej przerwie. Kuchnia stoi, brakuje kafelek i półek, genialnie wiele, wiele do zrobienia w domu, ale już mieszkamy. Wczoraj zrobiłam pierwszy obiad, marchewka z groszkiem, jajka sadzone i ziemniaczki
![]()
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za rady ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Rozeznanie
|
Ugotowałam wielki gar zupy fasolowej, jak na pierwszy raz wyszła zaskakująco dobrze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#444 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do skomplikowanych potraw, to jak Ci pisałam, ja warzyw raczej nie ważę, wpisuję jedna marchewka czy pół papryki. Nie to że Cię odwodzę od dokładności, ale może to jest opcja zanim się nie wdrożysz bardziej. Co do oleju to polecam olej w spray'u, kiedyś się śmiałam, że to amerykański wynalazek, ale teraz uważam, że to game changer. I w temacie gotowania: - pieczona łopatka z marchewką i jabłkiem, surówka Lulkowa z pora z wegańskim jogurtem, - falafel z paczki na spróbowanie, tortille i warzywa, - sałatka brokułowa, kurczakiem, kukurydzą i groszkiem i curry (game changer ubita aquafaba lub woda z groszku jako light dodatek do majonezu), - budyń jaglany w trzech smakach - kawowym, piernikowym i chałwowym (była zabawa z Fitatu, ale do przeżycia). Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez MariaFrancesca Czas edycji: 2023-02-01 o 13:56 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#445 | ||||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Żeberka obieram z tłuszczu ile się da, kroję na mniejsze kawałki i obsmażam mocno na odrobinie oleju. Ściągam je z patelni i wrzucam 2 drobno pokrojone cebule. Gdy cebula się zeszkli, wrzucam żeberka, zalewam wodą, dodaję sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i utarte w moździerzu rozmaryn i majeranek. Duszę do miękkości. Na koniec dodaję odrobinę śmietany. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to wyciągam żeberka a powstały sos miksuję (dzięki cebuli powinien się zagęścić) i dopiero na koniec dodaję śmietanę. Cytat:
Pycha obiadek ![]() My wczoraj byliśmy w trasie. Obiad zjedliśmy w karczmie. Na spółkę zamówiliśmy zupę grzybową i oprócz tego ja wzięłam placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych a TŻ pstrąga z pieca z frytkami. Zdjęcia strasznie wyszły, ale wrzucam ![]() Ale się temat diet rozwinął. Ja też muszę się w końcu wziąć za siebie... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas wczoraj TŻ miał schab ze słoika od taty plus odmrożony sos z jakiegoś poprzedniego obiadu, do tego ziemniaki i buraczki. Ja makaron alla vodka (w sumie alla śliwowica łącka ![]() Jadę dziś do mojej przyjaciółki na nockę, zrobiłam sałatkę zielonej bogini (jak na razie mogę powiedzieć, że jest ok, zobaczymy jak się po nocy przegryzła) i zawijanego ślimaka z ciasta filo z farszem bakaliowo-pomarańczowym zalane syropem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
To prawda, talerze bardzo ładne ![]() Ten ślimak brzmi pysznie ![]() Wczoraj TŻ miał morszczuka z piekarnika i surówkę z kapusty kiszonej a ja kawałek wołowiny z rosołu, ziemniaki gotowane na parze polane bułką z masłem i surówkę. Na dziś ugotowałam zupę pomidorową.
![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
- pieczone bataty z sosem tahini, z sosem szczypiorkowym, do tego tofu i ciecierzyca smażone w przyprawach - pychotka, inspirowane przepisem z gazety, z restauracji i z dodatku z sałatki,
- kaszanka z cebulą i jabłkiem, - na deser daktyle a'la Snickers - nadziewane masłem orzechowym z orzeszkami ziemnymi, polane białą czekoladą - inspiracja z YouTube. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
U mnie udo indyka z piekarnika, kuskus perłowy (moje odkrycie tego roku, wspaniałe!) i warzywa (cebula, pieczarki, papryka, cukinia) podsmażone na suchej patelni "zamarynowane" w sosie sojowym
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
U mnie rosół na kurczaku, taki trochę po amerykańsku, bo na samej marchewce i selerze naciowym, bardzo smaczny
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (1 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.