|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam cieplo i pogodnie w ten pandemiczny czas.
Jesli ktos ma jakies pytania dotyczace obecnej sytuacji w Abu Dhabi, to smialo prosze pytac, bede zagladac tu czesciej.
![]() |
![]() |
#2672 | |
zielony stworek
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2673 |
|
Witaj Kaledonia,
Sytuacja zwiazana z COVID jest dosc plynna dlatego tez trzeba sprawdzac wiadomosci na biezaco bo jutro juz moze byc inaczej. Na chwile obecna, jesli podrozujesz z kraju, ktorego turysci sa akceptwani w UAE, to mozesz przyleciec turystycznie do Dubaju. Po 10 dniach kwarantanny i z aktualnym negatywnym PCR mozesz wjechac do Abu Dhabi, jednak jesli chcialabys zostac na dluzej w AD to w 4tym dniu a potem w 8ym dniu musisz powtorzyc PCR testy. To jest link dla sprawdzenia turystycznych przyjazdow do Dubaju: https://www.visitdubai.com/en/coronavirus-advisory
![]() |
![]() |
#2674 |
|
Dzisiaj, 14 Kwietnia 2021, drugi dzien Ramadanu.
Jedna ze zmian w tradycji ramadanowj jest to, ze nie ma juz zaslon w Food Court w Abu Dhabi malls, czyli lunch is served as usual. To jest juz grubo 20+ moj ramadan i jak zwykle nie mam z tym problemow, czyli poranna kawa i lunch bez zmian. Casem, gdzies tam czytam ze ktos nie bardzo sobie radzi z ramadanem, ja sadze ze to zalezy od nastawienia. Po prostu trzeba byc pozytywnym. ![]()
![]() |
![]() |
#2675 | |
zielony stworek
|
Kwarantanna, to na urlop odpada
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2676 |
|
Kaledonia, Jestes bardzo mila osoba, ze zwracasz uwage na poszczace osoby, ale zgodnie w zasadami postu, to osoba poszczaca powinna unikac food court / restaurant podczas godzin postu, a nie nie-poszczace osoby ukrywac sie za zaslonami.
Norwegia zawsze mnie pociagala, nie lubie zimna ale uwielbiam zapach mroznego powietrza. Jesli moge miec problem pierwszego swiata to faktycznie brakuje mi tego minusowo-zimnego powietrza, ale ... w Mall of Emirates mamy snieg i gorke 600 metrow do zjazdu na nartach, wiec w sumie powinnam sie zamnknac ![]() Wiec tak naprawde juz nic mi nie brakuje ![]()
![]() |
![]() |
#2677 | |
zielony stworek
|
Cytat:
U męża w pracy na stołówkę potrafią przychodzić muzułmanie i patrzyć takim wzrokiem na jedzących jakby chcieli ich zabić. Ja bym po prostu wybrała inne miejsce na przerwę. Tu mam temperatury jak w Polsce. Marzą mi się wakacje w Emiratach. Z krajów muzułmańskich byłam na razie tylko w Turcji, konkretnie w Stambule i mam miłe wspomnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2678 | |
|
Wiec te osoby patrzace wilczym wzrokiem na innych traca caly swoj effort - wysilek (?) bo patrzac na innych negatywnie wrecz wrogo podczas postu jest uznawane za dzien stracony dla poszczacego.
Ramadan to czas pokoju, wyciszenia, rozmowy z Bogiem, poswiecienia i charity (dua). Prawdziwy Muzulmanin, a znam naprawde wielu w zyciu nie spojrzy na nie-poszczacego zlym okiem. Muzulmanka podczas okresu i bedac w ciazu lub chora nie moze poscic wiec to jest normalne ze zje lunch. Wierz mi, tylko zli ludzie patrza na innych zlym okiem i to nie ma znaczenia jakiego sa wyznania. ---------- Dopisano o 01:52 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- Cytat:
Chcesz odwiedzic typowe islamskie miejsca czy chcesz odwiedzic Gulf Region?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2679 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2680 |
|
Kaledonia, arabskie panstwa w regionie Arab Gulf (note: w tym regione uzywa sie nazwy Arab Gulf, nie Persian) to Irak, Kuwait, Arabia Saudyjska, Bahrain, Katar, Emiraty Arabskie i Oman.
Emiraty, a szczegolnie Dubai sa od lat mekka turystyczna wiec jak najbardziej polecam przyjazd tutaj praktycznie 10 miesiecy w roku, Lipiec i Sierpien sa najgoretsze wiec lezenie na plazy tak naprawde odpada, chociaz to wcale nie znaczy ze nie ma takich co lubia piasek i moze i wysokie 45-55"C temperatury im nie przeszkadzaja, vide: Ja ![]() W Dubaju jest wiele wartych odwiedzenia miejsc, ale stolica Abu Dhabi tez jest warta zobaczenia, mamy tutaj Sheikh Zayed Mosque (Meczet Szejka Zayeda), Parki rozrywki Ferrari World i Warner Bros, Emirates Palace to tak z grubsza. Jednak przyjazd na 2 tygodnie do Emiratow to za krotko aby moc zobaczyc inne atrakcje, â☠â☠â☠el Jais (Gora Jais - 1,934 m n.p.m. ) w Ras Al Khaimah ma najdluzszy na swiecie zjazd linowy i tylko tam raz na 10 lat mniej wiecej pada snieg ![]() Piekne sa jeziora w Hatta w emiracie Dubajskim, gdzie mozna poplywac na kajakach. Dla nurkujacych i spragnionych kontaktu z natura Fujairah z Al_Aqah plaza, walkami bykow, pieknymi gorami i Masafi gdzie bije zrodlo wody mineralnej. Jest 7 Emiratow i w kazdym mozna znalezc cos pieknego, wartego zobaczenia, zwlaszcza jesli ktos uwaza ze Dubai jest zbyt szklany, zbyt finansowy lub po prostu chcialby zobaczyc prawdziwe Emiraty, poczuc klimat tradycyjnej Khaleeji i zobaczyc beduinow zyjacych wlasnym rytmem, wielblady przechodzace przez droge, radosne delfiny podplywajace do brzegu i zolwie ![]() ![]() Na pustyni noca spotkac lisa, zobaczyc spadajace gwiazdy i posluchac dzwiekow Oud tradycyjnej muzyki Khaleeji popijajac szampana albo piwo, co tam komu pasuje ![]() Bylam tez wiele razy w Katarze i Omanie. Katar jest malym ale ambitnym krajem, Doha przypomina Dubai. Oman, to panstwo z opwiesci 1001 nocy, kocham Oman na rowni z Emiratami, ale nie mozna ich porownywac, bylam tam wielokrotnie i za kazdym razem odkrywalam cos nowego. Muskat dzieki ograniczeniu wysokosci zabudowy, wyglada bajecznie z jeden strony gory, z drugiej Ocean Indyjski (Morze Arabskie). EDIT: Gora J.E.B.E.L. JAIS - czy to jakies niedopuszczalne slowo ze go kasuje?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2021-04-17 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2681 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2021-04-18 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2682 |
|
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2683 |
|
Mamy dzisiaj 8-my dzien Ramadanu, zrobilam zdjecia w Al Wahda Mall w Abu Dhabi.
Nowoscia wlasciwie od dwoch lat ale w tym roku w pelni jest to, ze wszystkie cafejki i restauracje pracuja normalnie podczas godzin postu i nie sa zasloniete jak to bywalo kiedys.
![]() |
![]() |
#2684 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny czy wiecie może jak jest teraz z wywozem tabletek antykoncepcyjnych do Dubaju? Dokładnie chodzi o skład Levonorgestrel + Ethinylestradiol. Niedługo lecę na wakacje do Dubaju. Z góry dziękuje za informacje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2685 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Planuje wyjazd i podjęcie pracy w Emiratach Arabskich - interesuje mnie głównie Dubaj i Abu Dhabi. Mam pytanie do osób, które mieszkają już w UAE: w jaki sposób udało Wam się znaleźć pracę? Czy szukałyście pracy przez strony internetowe, czy bardziej z polecenia? Dzięki wielkie za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2686 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.