2024-12-04, 13:16 | #1711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Saginatko to tak jak moja śnieżna róża w Krakowie. Ostatnie kwiaty to są w styczniu
|
2024-12-04, 13:23 | #1712 |
Raczkowanie
|
To takie fajne-róże zimą-jak w bajce.
2024-12-04, 14:22 | #1713 |
Zakorzenienie
|
Sagi, u Ciebie jeszcze kwitnąco, ładnie. Skrzynie już wiosny wypatrują. Jakie warzywa wsadzisz?
Koty majà królewskie warunki- własna lazienka, fiu fiu, można kotom pozazdrościć 🙃 Pomyślałam, że kupie dzieciom koszulki the north pod choinkę i dam im pieniądze. Nie wiem jeszcze co małżonek na ten mój pomysł. Jak mu się nie spodoba to niech se sam prezenty wymyśla. Kupowałam podkład do twarzy przez internet no i tak przy okazji dorzuciłam to i owo. I to owo okazało się peptydami do kremu. Nigdy sama kremu nue robiłam i nie wiem jak to się stało, że to zamówiłam. Może muslalm że to krem. Dorobuje dodać do zwykłego kremu, może się nie pogryzą. A i kupiłam błyszczyk czerwony z myślą o lecie, przecież już niedługo. 😀 Robiłyście same kremy? |
2024-12-04, 15:03 | #1714 |
Wtajemniczenie
|
Lanolinko, to nie wywar z ptasich zwłok, tylko kompot z kury ;p
Sagi, fajne skrzynki, będziesz zadowolona z uprawy w nich. Ja mam dziś krupnik, bo wczoraj na szybko ugotowałam sobie kaszę do sosu z polędwiczkami i okazało się, że ugotowałam pół garnka Więc jakoś trzeba było zagospodarować nadwyżkę. Dorzuciłam jakiegoś grzybka i nawet smaczne wyszło. Teraz pewnie zgęstnieje i dolewając wody będzie na 3 dni |
2024-12-04, 15:05 | #1715 |
Raczkowanie
|
Będę siała podstawowe warzywa-marchew,pietruszka,buracz ki cebula,posadzę por i seler,fasolka szparagowa.Ogórki ,ziemniaki i cukinia jeszcze obok śkrzyń.
Ja kremów nie robiłam-kupuję z apteki hipoalergiczne. A jeśli chodzi o prezenty to co dom to obyczaj.Moja siostra zawsze daje dzieciom pieniądze.Moja młodsza córka nie przyjęłaby takiego prezentu-ale wnuczka już tak. I weź tu dogódź każdemu Amita-aż się zaplułam z tego kompotu z kury
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2024-12-04 o 15:06 |
2024-12-04, 15:40 | #1716 |
Zakorzenienie
|
Komputer z kury? A to dobre, tego nie znałam 😁
Widzisz, a jakbyś miała kury w howie klatkowym przedpokojowym, to by Ci ten nadmiar kaszy zjadły. Sagi, sama robisz przy warzywach cxy masz jakiegoś pomocnika? Z pereztami to tak jest, że miło jak są i ja wiem, że moje dzieci bardziej by ucieszyływlasnie prezenty niż pieniądze. Ale nie mam pomysłow w tym roku. Słucham sobie Ciechowskiego i jego " nie pytaj mnie o Polskę " ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Lenifo, bo miałam.dopytac i mi ucieklo- naprawdę są takie okulary o których pisałaś - te, które ma Twój syn, zdychronozowane z komputerem? |
2024-12-04, 15:59 | #1717 |
Raczkowanie
|
Ogrodem i całym obejściem zajmuję się razem z mężem.Ja zazwyczaj plewię drobne-a on winorośle czy krzewy.On ma mniej czasu.U nas to tak samo wychodzi co kto robi.Oboje lubimy prace w ogrodzie.
2024-12-04, 16:13 | #1718 |
Wtajemniczenie
|
Lanolinko, KOMPOT nie komputer. Kompot z kury ;p
|
2024-12-04, 16:52 | #1719 |
Zadomowienie
|
Bardzo ładnie u Saginaty. Taki duży ogród, warzywnik. Widać że dużo ziemi . Kwiaty ślicznie że jeszcze są. Ja miałam takie że już pomarzły. I altanka z różą urocza. U mnie ogródek niewielki i domy naokoło. Dość ciasno.
Ale i tak wolę niż w bloku, latem ogród to dar od bo Boga. Jak kwitną drzewa wiosną. Moje dzieci lubiły dostawać pieniądze pod choinkę. Zbierały na coś tam,albo przefiukały z koleżankami. No i dobrze jak były zadowolone. Wnuczki u mnie w tym roku dostaną pieniądze i prezenty. Pierwszy raz są w Święta u mnie. |
2024-12-04, 16:59 | #1720 |
4 pory roku i ja piąta
|
Amita W ogrodzie jeszcze nic nie ma, ale dom masz z oknami. Możesz w oknach wewnątrz przyczepić światełka na baterie i będzie pięknie
Sagi Pięknie Ci jeszcze kwitną. Herbatko rzadko jesteśmy w tym samym czasie, fajnie Cię widzieć Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-04 o 17:01 |
2024-12-04, 18:22 | #1721 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko tak są takie okulary. Cena ok 200 funtów. Pewnie zależy od tego jakie one sa. Pytałam o cene i tak mi powiedział. Widać było jak się przypatrzylam z drugiej strony ikonki, ale tak dla osoby z zewnątrz ledwie dostrzegalne. Nie podobała mi się oprawa onych, temu na nie zwróciłam uwage) Cóż on to sobie za dziadowskie oprawki wybrał.
Trochę podróżowałam i zwiedzałam okolice podgórskie. Dopiero wróciłam do domku. |
Okazje i pomysły na prezent
2024-12-04, 20:03 | #1722 |
Raczkowanie
|
Herbatko-nie mam dużo ziemi.To tylko 13 arów- a na tym budynki.To nam jednak wystarczy.Jak byłam młodsza to więcej uprawialiśmy-nawet konikiem sąsiad nam orał.Ostatnio to łopatką kopaliśmy- ale sad się rozrósł więc i trzeba było odsunąć się z warzywami od niego.
Też bym wolała nawet najmniejszy kawałeczek ziemi niż mieszkanie w bloku[13 lat mieszkałam].
2024-12-04, 20:24 | #1723 |
Zadomowienie
|
Emmi 🥰,13 arów to chyba 1300 m kwadrat. U nas na Pomorzu określa się w metrach kwadratowych. Ary to muszę przeliczać. W ogłoszeniach zawsze są m.kw.
Upiekłam ciasteczka czekoladowe bez jajek. Na maśle i są pyszne. Sprzątam kuchnię już świątecznie, szafki wewnątrz, teraz półki ,wszędzie trochę osadu,jak to w kuchni. Powywalałam sporo gratów ,idą do piwnicy. Kiedyś miałam pomysł żeby zatrudnić ludzi do sprzątania piwnicy, ale syn z zięciem mi odradzili ,że oni posprzątają. Jest takie powiedzenie, jak chcesz liczyć to licz na siebie. Właściwie niech te graty leżą. Wyrzuciłam tylko stare ciuchy i papiery czyli książki. |
2024-12-05, 07:01 | #1724 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
Zgadza się 1 ar to 100m2 Od paru dni zajadamy się budyniem. Bardzo dawno go nie jedliśmy, jeśli jemy to właśnie bardziej zimową porą ale z kilka lat nie mięliśmy na niego ochoty. A w tym złapaliśmy właśnie faskę. Nawet wczoraj zrobiłam w dwóch smakach. A tak poza tym to szara rzeczywistość. Ale może i dobrze? Jestem z tych ludziów, którzy niezależnie od wieku preferują spokój. Dobrego dnia Wam życzę i dużo zdrowia |
2024-12-05, 08:30 | #1725 |
Zakorzenienie
|
Amita, to nie ja, to edytor nie zrozumiał. Bardziej mu pasował komputer z kury niż kompot 😁
Sagi, cxyli uzupełniacie się z mężem przy pracach ogrodowych. Ja mam trochę więcej pola ale to jest po prostu łąka na której sąsiad wypasa kozy. I te kozy tak chodzą gdzie chcą. Lenifa, świat z filmów sf coraz bliższy. To takie bondowskie okulary 🙂 Emmi Tobie też miłego dnia. Kupiłam ma grupie fb sporo rzeczy i po rozpakowaniu paczki okazało się że dwóch brakuje. Pisałam do dziewczyny ale ona nie odpowiada. Mam pierwszy raz taka sytuację. Ogólnie mało kupuje na fb i nie wiem jak to rozegrać. |
2024-12-05, 09:07 | #1726 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko i pewnie dlatego zlikwidowali budki telefoniczne) Ja oglądałam straszliwie dawno tego matrixa i niewiele pamiętam ale mi się kojarzy, że one tam były. Muszę chyba jeszcze raz zobaczyć ten film. W kazdym razie dla mnie pomoc niewielka bo utrudnienie. Bo muszę dodatkowo weryfikować treści. Ja je i tak weryfikuję, ale przynajmniej podstawowe zalożenia, można bylo sobie dać spokój a teraz to nie wiem.
I jak się do tego mają zaginione zmysły? I które zaczna ulegać wycofaniu? Albo inaczej co zacznie ulegać zanikowi? Żeby było śmiesznej, pierwszy serwer przez który weszłam w sieć nazywał się matrix... Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-12-05 o 09:36 |
2024-12-05, 09:42 | #1727 |
Wtajemniczenie
|
Cześć niby trochę lepsza pogoda, ale nadal paskudnie. 2,2*C na plusie. Nie pada.
Lanolinko, na fb nic nie kupowałam, ale poczekaj na reakcję. Nie zakładaj, że chciała cię oszukać, bo po co się denerwować szybciej niż trzeba? Ja sama obrabiam moje ROdosy. Mąż tylko kosi trawę. I dogląda swoje winorośle. Niby kupił glebogryzarkę i miał obrabiać ziemię, ale oczywiście nie miał czasu. Dlatego mam podwyższone grządki i nie muszę ich kopać. W tunelu też nie kopię, ewentualnie sama daję radę. Zobaczymy jak będzie na wsi. |
2024-12-05, 09:50 | #1728 |
Zakorzenienie
|
Amita, nie zakładam, że chciała mnie oszukać bo przy tulu rzeczach łatwo coś pominąć. Martwi mnie tylko brak reakcji. I myślę czy też ona nie pomyśli że to ja kręcę. Zapytałam dwa razy, trzeci raz nie zapytam ale już nigdy u niej nic nie kupię.
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Lenifa, w przyrodzie nic nie ginie co najwyżej przekształca się albo robi miejsce nowemu. Nic się nie martw zaginionymi zmysłami bo wystarczy Ci do życia tych które masz 🙂 |
2024-12-05, 10:02 | #1729 |
Zakorzenienie
|
To nie takie proste Lanolinko. Jest niedobrze jak czegoś masz za dużo, jest niedobrze jak czegoś masz za mało. Jezeli jest utracona rónowaga, to zawsze sie coś wykopyrsia. Można ewentualnie podpierać jak krzywa wieżę w Pizie.
Masz babo placek. Napisałam co wyżej, poszłam na fb otwieram a tu reklama , wyjazd do Włoch i krzywa wieża w Pizie. Tak, że się przekształcioło... Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-12-05 o 10:08 |
Okazje i pomysły na prezent
2024-12-05, 10:28 | #1730 |
Zakorzenienie
|
Z wczorajszego kompotu z kury zostało mi mięso, wołowe, bo kompot był z różnych owoców, w tym tych z rogami. Zatem dziś będą pierogi z mięsem i grzybami suszonymi.
Lenifo a Ty co obiad zjesz? |
2024-12-05, 10:48 | #1731 |
Zakorzenienie
|
Mam kiszkę. I mogę ja jeść
"Jednym z najbardziej niepokojących aspektów wykorzystania sztucznej inteligencji w oszustwach jest podkładanie głosu bliskich osób, co coraz częściej wykorzystywane jest do wyłudzeń i manipulacji. Poprzez zaawansowane algorytmy możliwe jest generowanie syntetycznych głosów, które brzmią niemal identycznie jak głosy naszych bliskich. Przestępcy wykorzystują tę technologię, aby oszukiwać i uderzać w najbardziej wrażliwe punkty osób starszych- relacje rodzinne i poczucie bezpieczeństwa." Nawet seniora nie potrzeba do tego. Cóż "nadchodzi czas komety" i stąpania po kruchym szkle. https://malopolska.policja.gov.pl/kr...XzL5N1Vr4Khurg Noi właśnie ni stąd ni z owąd wylogowało mnie z fb i zażądało logowania się od nowa. Heh pierwszy raz od lat. No i teraz co? Czy weszłam w swój fejsbuczek czy w świat fikcji? Czy ja tu to będę dalej ja, czy sobie robocik przejmie mój nicek Ruchomy piaseczek. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-12-05 o 11:20 |
2024-12-05, 11:30 | #1732 |
Zakorzenienie
|
To nic niezwykłego, tak sie czasem zdarza, że wyloguje. Ja się wtedy loguje ponownie i po sprawie.
A taki Twój obiadek. Ja kiszkę jem z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. A Ty? |
2024-12-05, 11:44 | #1733 |
Zakorzenienie
|
Niestety niewiele mogę jeść z surówek. Buraczki tylko i zieloną sałatę. . Ujdzie tez marchewka ale sama bez dodatków.. No i ziemniaczki toleruję.
Mnie wylogowało po raz pierwszy. No wcześniej kilka kont poszlo się szczypac na zieloną trawkę. |
2024-12-05, 12:30 | #1734 |
Zadomowienie
|
Lanolinko, ja też kiedyś niałam niefajne zdarzenie podczas zakupy. Kupiłam dzianinę, przyszła tkanina, a kobieta nie odpisywała na moje posty do niej. P9źniej kobiety pisały żeby nic u niej nie kupować bo nie jest solidna i uczciwa
---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Też na facebooku |
2024-12-05, 15:39 | #1735 |
4 pory roku i ja piąta
|
15.37 i ściemnia się. Słyszę skrzeczenie jakiś ptaków. One już kończą ten dzień. I chyba to mnie wkurza w tej porze roku, że dzień jest taki krótki. Ledwo wystawi się zwierzęta i je nakarmi jak zaraz trzeba dawać im kolację bo idą spać .
Mnie bez przerwy wywala stąd i ciągle muszę się logować. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-12-05 o 15:44 |
2024-12-05, 17:44 | #1736 |
Zadomowienie
|
Czy zupa grzybowa wigilijna powinna być na wywarze z warzyw ,czy bez warzyw? Nigdy nie robiłam .Na necie ktoś pisał że bez warzyw i bez masła. Tomasz Strzelczyk gotuję na warzywach maśle i śmietanie, to ten kucharz z you tube
|
2024-12-05, 18:01 | #1737 |
Zakorzenienie
|
Herbatko,pewnie co dom to inaczej. Moj barszcz grzybowy jest najprostszy na świecie cxyli gotuje grzyby suszone a gdy są miękkie wlewam zurek z butelki. Osobno gotuję ziemniaki. Łącze na talerzu.
Tak to jest z kupowaniem ma fb ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Lenifo jak możesz jeść ziemniaki to porządny obiad ma nich stworzysz. Myslalm, że Ty samo mięso jesz |
2024-12-05, 18:03 | #1738 |
Zakorzenienie
|
Byłam na paznokciach. Moja kosmetyczka też trenuje to sobie możemy porozmawiać o ćwiczeniach 🙂 Tak że mam świeżutkie ładnie zrobione w sam raz do pierogów😁
|
2024-12-05, 18:31 | #1739 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko rzadko jem ziemniaki, najczęściej kaszę gryczaną. Po prostu jakos mi przestały smakować. Mięso moge jeść, ale najczęściej to rybki jednak. Tylko to wszystko nie może być panierowane.
Dziękuję za przypomnienie o ćwiczeniach bo bym zapomniała... |
2024-12-05, 20:03 | #1740 |
Zakorzenienie
|
Witam ❤
Widze, ze nie tylko u mnie mgly. I nie tylko u mnie wielkosc pola podaje sie w arach, a nie w metrach 😉 Ptakow w domu nigdy nie mialam. I miec nie zamierzam. Mam za maly dom. Poza tym, ja kocham koty i psy. Stworzenia, ktore mozna na kolanka czy po prostu poglaskac. Ptak to nie to samo. Trzeba je lubic. Wczoraj z corka bylam u lekarzy kontrolnie. Ale te wizuty... Niby czlowiek sie umawia na godzine, a wchodzi 1-2 godziny pozniej. A bylysmy u 2specjalistow. I zeszlo nam naprawde mega dlugo. Moj psi senior juz po operacji, oby szybko do siebie doszedl. Wszystko poszlo dobrze. Prezenty... Kurde., jutro jak dzieci w szkole nie mam czasu. Bo mnie w domu nie ma. Wiec musze spakowac dzisiaj! I napisze ze otworzyc mpga po szkole. Oczywiscie Mikolaj to napsize, nie ja 😁 Herbatko, liczny ten Twoj kotek na tej walizeczce ❤ Sagi, alez Ty masz piekne kwiaty ❤👏 Ja ostatnio jestem tak zalatana, ze nawet nie wiem czy moje roze jeszcze kwitna. A mam je pod domem. |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (2 użytkowników i 1 gości) | |
Amita10, annorl1 |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.