2024-12-03, 23:19 | #91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mój facet jest wściekły bo zapomniałam antykoncepcji
Pomijając, że trollujesz, to nikt nikomu nie każe z nikim zrywać. Nie wiem też skąd te dane że nowoczesne kobiety obowiązkowo zaliczają terapie albo robią aborcję. W ogóle co to znaczy nowoczesna kobieta. Może i ujęłam tu wszystko zbędnie rozwlekle, ale krótko też można. Nie chciałabym aby partner szczególnie w trudniejszej sytuacji jeszcze po mnie cisnął bo się niebożę zezłościł. Złość jest raczej zupełnie naturalną emocją za to cywilizacja próbuje narzucać pewne modele reakcji. Co innego wkurzyć się na coś a trochę co innego żeby sobie ulżyć sadzić komuś tekstami w rodzaju dobrze ci tak, masz nauczkę, zasłużyłeś i ogólnie wklepywać w glebę. Może i większość społeczeństwa coś takiego toleruje i sami w 2 stronę serwują takie hasełka, ale dla mnie takie słowa i zachowania od kogoś, kto ma być twoją opoką i którego sobie wybrałeś do życia, by było ono lepsze, milsze - no nie po prostu. Relacje zawodowe to też trochę co innego. Z założenia praca nie powinna odciskać piętna, niekoniecznie krytyka w wykonaniu przełożonego musi zostać na dłużej (choć to trudne). W domu powinno się mieć spokój, przede wszystkim to życie prywatne ładuje baterie do codziennych działań, więc niestety partner który nie rozumie tych reguł to taki średnio interesujący jest. A to, że mnóstwo ludzi tak działa i skacze po swoich bliskich? No i co z tego, jeszcze jako społeczeństwo nie zawsze jesteśmy nauczeni że nie rób drugiemu co tobie niemiłe.
|
2024-12-04, 11:00 | #92 |
Raczkowanie
|
No ja bym przemyślała ten związek. Antykoncepcja zawsze może zawieźć, nawet ta najlepsza, co wtedy|? Przecież on tego nie ogarnie. Nie możesz mieć poczucia bezpieczeństwa z nim skoro tak reaguje.
Nie zgadzam się z osobami, które uważają, że miał prawo tak zareagować. On też uprawia sex i dlaczego akurat cała odpowiedzialność ma spadać na Ciebie? Nie czułabym się komfortowo w takiej relacji. Ze sposobu w jaki piszesz wnioskuję, że jesteś świadoma tego jak sytuacja wygląda ale za bardzo zaangażowana emocjonalnie by zareagować. Moja rada, odetnij się trochę, bo zdaje się, że masz niedojrzałego chłopca, a nie faceta przy boku. |
2024-12-04, 11:06 | #93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
On zareagowal normalnie pomoc zaproponowal zakup tabletki po (I inne rozwiazanie podejrzewam ze oplacenie aborcji)
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-12-04 o 11:19 |
|
2024-12-04, 11:08 | #94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
2024-12-04, 12:53 | #95 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem Twoje zdanie, ale nie zgadzam się i widzę to trochę inaczej. Może bardziej odnoszę się do całokształtu niż konkretu. Myślę, ze większość kobiet chce mieć faceta, który będzie wsparciem w trudnych sytuacjach. A sytuacja była taka, że dziewczyna mogła zajść w ciąże, bo zapomniała o antykoncepcji. Rozumiem, że to trudna sytuacja także dla niej, nie tylko dla niego. Nie wiem jak wyglądały ich ustalenia, że to ona ma pamiętać o antykoncepcji a on może sobie żyć beztrosko. Ale niech będzie, że ona zawaliła, stało się, ale chyba sama była świadoma tego i nie wiem czy usprawiedliwianie faceta, że miał prawo jej wtedy (gdy zapewne sama to mocno przeżywała) jeszcze dowalać jest właściwe. To można odnieść do dowolnej innej sytuacji. Jeśli sama popełnisz błąd, jesteś tego świadoma, to chcesz aby najbliższa Ci osoba, dowalał Ci, że Twoja wina, że masz karę i zasłużyłaś sobie na to? No wątpię. Raczej oczekujemy silnej postawy typu - stało się, uspokój się, jestem z Tobą. Ludzie w swoim życiu popełniają błędy, rolą bliskich nie jest gnębienie nas gdy ich się dopuścimy. Czy uważasz inaczej? ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
No tak słaby ten układ, skoro ona musi pamiętać, a on może żyć beztrosko, a jak coś to może ją sobie zgnębić, bo "zasłużyła". Wydaje mi się, że Autorce chodziło o to, że sama miała świadomość zagrożenia sytuacji, od faceta oczekiwała wsparcia, a nie reprymendy. Postaw się w jej sytuację, gdybyś z jakiś nadprzyrodzonych przyczyn sama zapomniała, to czy dobrze czułbyś się z taką reakcją bliskiej osoby? |
||
2024-12-04, 13:27 | #96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2024-12-04, 14:36 | #97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-12-04 o 14:38 |
|
2024-12-04, 14:58 | #98 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
When you have built a satisfying relationship with yourself, then you have something of great worth to share with others. - Dossie Easton Zdarza mi się zmieniać niektóre drobne fakty w moich postach, żeby nie zostać rozpoznaną. |
|
2024-12-04, 15:13 | #99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet jako rodzic kiedy moje dziecko popelnilo jakis karygodny blad zawsze wyrazalam moje niezadowolenie z tego powodu a nastepnie oferowalam pomoc i tak samo bylo u autorki nie uwazam ze on ja gnebil czy ponizal poprzez wyrazenie swojego zdenerwowania moim zdaniem nienaturalne i szkodliwe jest ukrywanie swojego rozczarowania ,strachu i rowniez zlosci na nieodpowiedzialne zachowanie kogos kto jest nam bliski i komu zaufalismy w jakiejs sprawie a nas zawiodl bo sa to zupelnie naturalne odczucia i reakcje. nie rozumiem dlaczego oczekujesz od swoich bliskiej silnej postawy skoro sama sobie dajesz wolnosc do odczuwania w tej sytuacji strachu smutku itp ?wszyscy mamy takie samo prawo do wyrazania wlasnych emocji on tez je ma i moim zdaniem ogarnal sie dosyc szybko po pierwszym szoku przeszedl do przedstawienia rozwiazania i zamknal temat ,nie widze powodu do demonizowania jego zupelnie naturalnej ludzkiej reakcji to nie byl stluczony ulubiony kubek czy nawet porysowany samochod a cos co moglo mu (i jej )zrujnowac zycie Ps.poza tym szczerze powiem ci ze mnie w sumie rozsmiesza podnoszenie przyjmowania regularnie jednej tabletki dziennie jako jakiegos nadzwyczajnego wysilku ktory koniecznie trzeba dzielic z patnerem -szczegolnie w dzisiejszych czasach gdzie mamy telefony komorkowe w ktorych mozna sobie ustawic przypomnienie
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-12-04 o 17:23 |
|
2024-12-04, 15:22 | #100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
2024-12-05, 03:25 | #101 |
Wtajemniczenie
|
A ja uważam że jest różnica między odmową pocieszania a ciśnięciem komuś. Zawsze można powiedzieć ''wybacz, nie mam ochoty cię pocieszać i zapewniać, że będzie wspaniale, jestem na ciebie wystarczająco wściekły" i jest to o wiele lepsze od tekstów w rodzaju ''bardzo ci tak dobrze, zasłużyłaś, masz nauczkę''.
|
Okazje i pomysły na prezent
2024-12-05, 03:40 | #102 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No dzięki, dla mnie to on jej jeszcze dokopał i troszkę sobie zgnoił, bo czemu nie, bo miał nerwa. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sorry za skrajny przykład ale mnie ta sytuacja kojarzy się z obwinianiem partnera gdy np wskutek zaniedbań doprowadzi do jakiejś tragedii. Nie wiem naprawdę w czym mogłoby komuś pomóc, kto np. wie, że zostawił otwartą bramę na podwórku, dziecko wyszło na ulicę i doszło do tragedii, że jeszcze będzie mu się robić wyrzuty. Jakby już sam nie żył w piekle własnego poczucia winy i jakby dało się cofnąć czas. Żaden związek czegoś takiego realnie nie przetrwa i tutaj z uwagi na skalę jest tylko próbka czegoś takiego. |
||||
2024-12-05, 09:13 | #103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z calym szacunkiem, ale na Wizazu czesto operujecie tutaj jakimis modelowymi sytuacjami , ktore no sa... modelowymi sytuacjami i w wiekszosci przypadkow jak dla mnie sa utopia i sa oderwane od zycia. A teoretyzowac sobie mozna zawsze.
2024-12-05, 10:48 | #104 |
Raczkowanie
|
Ja bym się rozstała. Dwa lata razem i taka reakcja na możliwość ciąży? On też może gumki stosować albo się podwiązać jeśli tak panicznie boi się ciąży…
Antykoncepcja też może zawieść i co wtedy? Ty myślisz że jesteście w poważnym związku a on cię traktuje tylko jako wygodne ruch^^^ - nie musi się starać i może sobie „rozwijać karierę” nie na to wygląda. |
2024-12-05, 10:52 | #105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w zyciu ludzie reaguja emocjonalnie szczegolnie w powaznych sprawach mialam kiedys sytuacje ze moj syn nie zamknal bramy i psy nam uciekly,myslalam ze zemdleje kiedy sie zorientowalam,biegalismy po okolicy z kielbasa w reku i szukalismy ich razem ,juz mialam wizje ze wleca pod samochod albo nawet na kogos skocza i bede sie po sadach tulac ,nie mialam czasu na dyskusje z synem na ten temat w momencie kiedy to sie stalo bo odrazu przeszlam do dzialania ale jak wrocilismy do domu to walnelam mu pogadanke i od tej pory zawsze sprawdzal czy brama zamknieta zanim wypuscil psy to sa naturalne reakcje ,adrenalina buzuje juz sie wlacza najgorsza wizja i czlowiek na chwile traci dobre maniery powie pare ciezkich slow wyrzutow jest zupelnie zrozumiale sprawa przedstawialaby sie inaczej jakby zaczal ja wyzywac od kretynek albo wylaczyl telefon i sie nie odzywal przez tydzien a pozniej robil durne komentarze na ten temat miesiacami itp ale nic takiego nie mialo miejsca byla informacja z jej strony jego wyrzuty i szybkie podanie rozwiazan ,koniec akcji zadnego wyzywania sie na autorce nie widze
2024-12-05, 11:00 | #106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie ,nie zareagował normalnie .Sugerowanie dziewczynie że próbuje wrobić go w dzieciaka to tekst poniżej pasa. Edytowane przez Natalia0303030 Czas edycji: 2024-12-05 o 11:05 |
|
2024-12-05, 11:06 | #107 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W tym wątku najbardziej irytujące jest przerzucanie winy na faceta, co on powinien, co mógł pomyśleć zamiast skupianie się na konkretnym opisie sytuacji. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-12-05 o 11:40 |
|||
2024-12-05, 11:19 | #108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma tu zadnego usprawiedliwiania na jej glupie zachowanie a napwno nie jest nim to ze antykoncepcja jest na jej glowie bo to nie jest jakas fizyka kwantowa zaaplikowac cos raz na tydzien jesli tak sie umawiamy Co do jego tekstu z tym wrabianiem to mnie tez nie dziwi sama bym o tym pomyslala biorac pod uwage ze prrzrz tydzien tego zapominalstwa nie skorygowala a w miedzy czasie znalazla czas na uprawianie seksu.jak to mozna odbierac ? Moim zdaniem jego zarzut nie jest wcale taki kosmiczny ,dla mnie samej to wyglada na test z jej strony" co by bylo gdyby jednak ten dzidzius sie pojawil"....no przynajmniej teraz wie co
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-12-05 o 11:24 |
|
2024-12-05, 12:02 | #109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
Okazje i pomysły na prezent
2024-12-05, 12:13 | #110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego sugerujesz, że on nie jest normalny bo nie zareagował tak jak oczekujesz Ty i autorka? Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-12-05 o 12:15 |
|
2024-12-05, 14:18 | #111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się Rejczel, że mamy podobne spojrzenie na tą sytuację. Myślałam, że jestem jakaś inna, bo mam inne zdanie, ale widać, podobnie myślących jest więcej. Bardzo mnie to napawa optymizmem. Gdyby tak nie było, bałabym się, że fala ciśnięcia wszystkich o wszystko jest już rzeczywistością akceptowalną. |
|
2024-12-05, 14:45 | #112 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy idealne modele. Kilka lat temu bym się zgodziła, że to głupie, ale dziś w modzie jest asertywność i tępienie mobbingu. Co ma powiedzieć szef zarządzający i współpracujący z ludźmi gdzie niejeden wystawia jego cierpliwość na próbę. Albo pracownik punktu usługowego czy infolinii gdzie różnych ma klientów i musi zachowywać spokój albo nawet nie mówić co myśli. Można powiedzieć, no tak, niech przynajmniej w domu będzie sobą i ulży sobie kosztem partnera. Tylko że ten partner może na co dzien mieć dość wymuszonej uległości wobec ludzi wynikającej z tego czym się zajmuje, i jeszcze do pieca dokłada mu niby kochająca osoba. On się wyładował, ona powiedziała o wszystkich swoich uczuciach a on zamiast to załagodzić ''wkurzyłem się, już nie chcę wałkować, też na moim miejscu byłabyś wściekła'', użył sobie zwrotu ''miałem prawo (ci pocisnąć)''. No nie miał, sam je sobie nadał. Trafił na dziewczynę która stuliła uszy po sobie. Inna by mu zrobiła jesień średniowiecza za to jak ją potraktował; i może faktycznie byłby zadowolony facet z pełnowymiarowej obustronnej awantury. (Ludzie to czasem nazywają, że zdrowo jest "oczyścić atmosferę"). Na razie to sobie poulewał, poulewał, ale nie trafił na reakcję zwrotną adekwatnego formatu. Pojechałaby sobie po nim, to wtedy by miał właściwą perspektywę czy mu się podoba takie coś.
Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2024-12-05 o 14:46 |
2024-12-05, 14:45 | #113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się Rejczel, że mamy podobne spojrzenie na tą sytuację. Myślałam, że jestem jakaś inna, bo mam inne zdanie, ale widać, podobnie myślących jest więcej. Bardzo mnie to napawa optymizmem. Gdyby tak nie było, bałabym się, że fala ciśnięcia wszystkich o wszystko jest już rzeczywistością akceptowalną. |
|
2024-12-05, 15:49 | #114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w pracy takie zachowanie w wielu zawodach byloby ukarane nagana albo nawet utrata pracy dzis sa dostepne rozne aplikacje ,alarmy w telefonie w zegarku nawet wiec nie ma zadnych wymowek do zapominania jak tylko ignorancja i brak odpowiedzialnosci
2024-12-05, 16:30 | #115 |
Zadomowienie
|
Zrobić komuś jesień średniowiecza za to, że się zawaliło i popełniło głupi błąd, który mógł mieć poważne konsekwencje dla innych osób? Bo facet jej wygarnął, że ma nauczkę i mogła zajść w ciążę której oboje nie chcą? Tak krytykujesz jego zachowanie, ale obrona poprzez atak wcale, wcale nie jest toksyczna. Facet zawalił bo jej nie wspierał i nie pytał czy zażywa lek, bo się wzburzył, w ogóle miał szczęście że łaskawa pani nie zrobiła mu "jesieni średniowiecza" za swoje niedbalstwo.
|
2024-12-06, 07:39 | #116 |
Wtajemniczenie
|
Ktoś ma pretensje, ty uważasz, że niesłusznie lub nie podoba ci się jego ton. I wyrzuty idą w obie strony. Tak wyglądają w skrócie konflikty. Mówienie o obronie przez atak to nadinterpretacja. Należałoby uznać, że każda kłótnia nią jest.
Oraz dopowiadasz sobie, że należy kogoś ojojać i ciaciać jak nie masz ochoty. Czy miał prawo się wkurzyć ? Tak. Czy miała prawo zapomnieć? Tak. Czy on jest od tego by decydować, o czym jej wolno zapomnieć oraz dlaczego? Nie. Czy miał obowiązek pilnować osobiście (lepiej) spraw związanych z jego własną prokreacją? Tak. (Czy to nie wizaż tak uwielbia: umiesz liczyć? Licz na siebie ). Czy miała prawo powiedzieć, że nie podoba jej to, jak on się do niej zwraca? Tak. Czy miała prawo uznać, że nie podoba jej się używanie argumentów wynikających z jego własnych przekonań, a nie faktów, jakoby był łapany na dziecko? Tak. Czy miał prawo jej przedstawiać, wobec powyższego, że może się do niej odnosić jak mu się żywnie podoba? Nie. Czy powinien/może mieć pretensje do siebie za niedopilnowanie przez siebie tego na czym mu najbardziej zależy? Tak. Czy powinien zrobić z niej jedyną winną tej sytuacji? Nie. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2024-12-06 o 07:41 |
2024-12-06, 10:16 | #117 |
Zadomowienie
|
Ok to Twoje zdanie, ja uważam że jeśli umówili się na taką a nie inną formę antykoncepcji i zdecydowanie nie planują dzieci to jej tygodniowe zapominalstwo jest słabym argumentem, facet miał prawo się wkurzyć.
Antykoncepcja jest zbyt indywidualną sprawą aby dzielić ją idealnie po równo, jak się dogadali między sobą tak powinni tego pilnować. Ewentualnie po tej akcji zmienić ustalenia i zabezpieczać się oboje. Okoliczności całej akcji są dla mnie jako czytelnika z zewnątrz, kobiety, dość dziwne, jeśli autorka ma się obrażać bo zawaliła w ważnej sprawie i usłyszała trochę gorzkich słów pod swoim adresem (albo jednak próbowała w ten sposób przetestować partnera) to może jednak ten związek nie jest dojrzały. Mało mnie obchodzi jego rzekomy ton i inne dywagacje, nie byłam tam, nie wiem jak to dokładnie wyglądało i nie lubię snuć domysłów ani odchodzić od istoty sprawy. Wolę skupiać się na konkretnej sytuacji zamiast gdybać. |
2024-12-06, 10:25 | #118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby do mnie chłopak wystartował z hasełkami w stylu, że dobrze ci tak, że masz nauczkę i ogólnie dołowałby jeszcze swoimi humorami bardziej, bardzo by u mnie zaminusował. Tak jak ona u niego zapominalstwem, lub jak jej zarzuca, celowym działaniem. Nie chcę być w związku z kimś kto się na mnie miałby wyżywać, tylko w imię tego, że cały świat się na sobie wyładowuje. Jestem już troszkę za duża by znosić toksów. Dom, związek, o ile nie dzieją się okoliczności losowe na które ma się nikły wpływ - powinien przynosić spokój a nie lęk przed atakiem. Nie można się przyznać, zwierzyć, bo ci jeszcze pojedzie jakby Amerykę odkrył, że coś było głupie i zbędne. Dlatego jestem po stronie dziewczyny - miał prawo się wkurzyć a ona ma prawo uważać, że przegiął w tym swoim wyrażaniu siebie. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2024-12-06 o 10:26 |
|
Nowe wątki na forum Intymnie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.