Powikłania po botoxie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-08-25, 11:23   #1
Kasiula1984a
Przyczajenie

Powikłania po botoxie

Witam drogie Wizażanki. Chciałam się dowiedzieć, czy którejś z Was zdarzyła się podobna sytuacja i czy z czasem wszystko wróciło do normy. Otóz ponieważ mam bardzo duża wrażliwosc na swiatło i łzawia mi oczy zdecydowałam sie na rozluźnienie mięśni okrężnych oka botoksem. Fakt efekt leczniczy się powiódl, ale niestety po tygodniu od zabiegu opadły mi policzki, zrobiła się dość duża dolina łez, twarz jest jakby wyszczuplone, wygląda o wiele starzej, uwidoczniły się bruzdy nosowowargowe. Gabinet dobrałam bardzo starannie, zabieg robiła dr, chirurg med. estetycznej. Byłam na konsultacji, ale dr powiedziała, że musiałam schudnąc. Ja wiem, że nie schudłam i to na 100% stało się po podaniu botoxu w okolice kurzych łapek. Miejsce wstrzyknięcia na pewno było dobre, nie wiem jak z ilościa botoxu. Jestem załamana. Wyglądam starzej, na zmęczona, mam opadnięte policzki. Czy to możliwe, że tak rozluźnil mi się mięsien okrężny oka? Czy któras z Was miała taką sytuację?
Kasiula1984a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-25, 17:50   #2
little_froggy
Przyczajenie

Dot.: Powikłania po botoxie

Robię dużo botoksu ze względu na problemy z nerwem twarzowym. Z opisu zgadywałabym że botoks rozprzestrzenił się do mięśnia jarzmowego lub innych mięśni policzkowych w okolicy oka. Czy masz wrażenie że ciężej jest ci zrobić uśmiech? Niestety z botoksem tak jest że po wstrzyknięciu w konkretny mięsień, substancja lubi się rozlewać na okoliczne mięśnie, zwłaszcza jeżeli botoks był mocno rozcieńczony (to roztwór wodny, sól fizjologiczna + minimalna ilość toksyny). Dlatego np. absolutnie nie wolno masować mięśnia po wstrzyknięciu. Nie koniecznie musi to być wina osoby podającej preparat. Pocieszenie, że efekt mija po 3 miesiącach. Jeśli robiłabyś to znowu, to istotne byłoby współpracowanie z lekarzem - to że doktor sugeruje że policzek opadł bo schudłaś nie brzmi dobrze. Niestety lekarze którzy nie są w stanie uwierzyć pacjentowi i krytycznie podejść do swojej pracy to standard. Moja rada - szukaj innego lekarza. Podanie botoksu w większym stężeniu lub lekko wyżej może pomóc w tym żeby preparat nie przemigrował do innych mięśni.
little_froggy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości