|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jakie funkcje pelni dróżka na weselu ?
Jaka pełni funkce drużka na weselu ?
Dodam iz jest niepelnoletnia (jesli to ma w ogole jakies znaczenie). Jak powinna sie ubrac na wesele .. ? ![]()
![]() Edytowane przez 0_Rany Czas edycji: 2010-05-25 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Jakie funkcje pelni dróżka na weselu ?
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja w styczniu heh ;P ale juz musze mniej wiecej sie przygotowywac do tej roli ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;19569897]Taka jaka podforum slubne na forum ogolnym
![]() zatem prosze o podanie linku ;]
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Trzeba trochę samemu poszukać.Przecież jest podforum o tym, w szafie dziewczyny wklejały multum sukienek, kupionych na taką okazję(nawet podano gdzie i za ile kupione).
Wybacz,ale myślę,że nie ładnie tak iść na łatwiznę,ty tego potrzebujesz, dlaczego ktoś ma przekopywać za ciebie pól wizażu u wklejać linki i zdjęcia.Poszukaj dobrze a wszystko znajdziesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
wydaje mi się, że drużba ubiera pannę młodą, poprawia suknię, welon i pamięta o kwiatach jak się jedzie do zdjęcia. po ślubie kościelnym rodzina składa parze młodej życzenia a drużba stoi obok i odbiera kwiaty, które są wręczane pannie młodej. w trakcie wesela drużba oraz goście biorą udział w oczepinach i zajmują się prezentami lub kopertami (tzn. wynoszą te rzeczy aby nie przeszkadzały w tańcu albo aby się nie zawieruszyły).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do ubioru to raczej nigdy sie nie spodkalam z jakimis wymaganiami, napewno jakas sukienka ma byc pierwszego dnia obowiazkowo, niekiedy moze byc tak ze np pani mloda chce zeby wszystkie druzki mialy takie same bukiety(wtedy ona je zamawia ) ładnie to wyglada na zdjeciach jak są takie same bukiety a jezeli nic o tym nie mowi to druzka moze miec obojetnie jaki ![]()
![]() Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2010-05-25 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem,wiem jak jest na śląsku bo byłam na weselisku i przyznam, że z tymi drużbami jest super!! świetnie to wygląda jak stoją koło ławek przez całą mszę;D ale nie wszędzie są takie zwyczaje..u mnie np. takich nie ma więc byliśmy zdziwieni.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No ładnie to wygląda, chociaz ostatnio bylam na weselu to wszyscy druzbowie siedzieli na samym poczatku w takich ławkach. Ładnie wyglada jak mają jednakowe bukiety, przyznam ze nie spodkalam sie jeszcze z tym zeby druzbowie pomagali w zanoszeniu prezentow czy poprawiali pania młodą, tym raczej rodzina się zajmuje ale zawsze mozna pomóc. Głównie chodzi o to żeby druzbowie rozkrecali wesele, tanczyli, brali udzial w zabawach, zdjeciach itp ![]() Ja sama za miesiac ide na wesele bo moj brat ma ślub ![]()
![]() Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2010-05-25 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
widzę, że każdy ma podobne ale jednak też troszkę odmienne obyczaje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
u mnie na Śląsku nie spotkałam się z takim zwyczajem, że są drużbowie, na Zaglębiu tak
![]() mi się to osobiście nie podoba, no chyba że są wszyscy tak samo ubrani, maja te same bukiety to juz inna bajka ![]() osobiście moi świadkowie poza tym że będą z nami w kościele i będą siedzieć obok nas to jedyna ich rola to dobrze sie bawić ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja też jestem ze Śląska i również nie znam tradycji kilku drużbów. i również uważam, że świadkowie powinni przede wszystkim się dobrze bawić i pomagać parze młodej w drobnych sprawach. byłam już na weselu w remizie, gdzie mój Tż był świadkiem i para młoda kazała mu roznosić wódkę (co bym jeszcze zrozumiała), soki, napoje, proponować wino... Cały czas tylko biegał po sali a ja czułam się jak sierota, całe wesele sama przy stoliku... Także taka rola świadków/ drużbów nie podoba mi się w ogóle. każdy na weselu ma się czuć jak gość.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas starosta jest najczęsciej odpowiedzialny za roznoszenie wódki, czasem starościna pomaga... ![]() Z pomocą orkiestry rozkręcają impreze na początku i chyba tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Byłam drużką na weselu mojej przyjaciółki. Właściwie było nas 3 pary drużbów plus świadkowie. My, drużki maiłyśmy takie same sukienki i bukieciki i robiłyśmy ogromne wrażenie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.