Jakie funkcje pelni dróżka na weselu ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-25, 12:59   #1
0_Rany
Raczkowanie

Arrow

Jakie funkcje pelni dróżka na weselu ?

Jaka pełni funkce drużka na weselu ?
Dodam iz jest niepelnoletnia (jesli to ma w ogole jakies znaczenie).
Jak powinna sie ubrac na wesele .. ?

Edytowane przez 0_Rany
Czas edycji: 2010-05-25 o 21:55
0_Rany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 13:14   #2
czarna_7
Przyczajenie

Dot.: Jakie funkcje pelni dróżka na weselu ?

Cytat:
Napisane przez 0_Rany Pokaż wiadomość
Jaka pełni funkce drozka na weselu ?
Dodam iz jest niepelnoletnia (jesli to ma w ogole jakies znaczenie).
Jak powinna sie ubrac na wesele .. ?
hej mam ten sam problem... często bywałam na różnych weselach, ale jeszcze nigdy nie byłam dróżbą moja siostra wychodzi za mąż już w sierpniu a ja nie wiem w co mam się ubrać... muszę sobie kupić coś ładnego ale już dawno nie byłam na żadnym shopingu nie mam pojęcia co się teraz nosi na takie okazje, co jest teraz w modzie... dlatego może ktoś mi może doradzić a jeżeli chodzi o funkcje to z tego co wiem, to musi poprostu dbać o panne młodą, żeby ciągle ładnie wyglądała, miała ładnie ułożoną suknie, pomagała jej we wszystkim i co najważniejsze wspierała ją o_Rany, a kiedy masz ten wielki dzień?
czarna_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 13:35   #3
0_Rany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarna_7 Pokaż wiadomość
hej mam ten sam problem... często bywałam na różnych weselach, ale jeszcze nigdy nie byłam dróżbą moja siostra wychodzi za mąż już w sierpniu a ja nie wiem w co mam się ubrać... muszę sobie kupić coś ładnego ale już dawno nie byłam na żadnym shopingu nie mam pojęcia co się teraz nosi na takie okazje, co jest teraz w modzie... dlatego może ktoś mi może doradzić a jeżeli chodzi o funkcje to z tego co wiem, to musi poprostu dbać o panne młodą, żeby ciągle ładnie wyglądała, miała ładnie ułożoną suknie, pomagała jej we wszystkim i co najważniejsze wspierała ją o_Rany, a kiedy masz ten wielki dzień?

ja w styczniu heh ;P ale juz musze mniej wiecej sie przygotowywac do tej roli

Stary 2010-05-25, 14:20   #4
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Jaka pełni funkce drozka na weselu ?
Taka jaka podforum slubne na forum ogolnym .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 14:26   #5
0_Rany
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;19569897]Taka jaka podforum slubne na forum ogolnym .[/QUOTE]

zatem prosze o podanie linku ;]

Stary 2010-05-25, 15:05   #6
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:

wyszukiwarka nie gryzie

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 16:12   #7
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Trzeba trochę samemu poszukać.Przecież jest podforum o tym, w szafie dziewczyny wklejały multum sukienek, kupionych na taką okazję(nawet podano gdzie i za ile kupione).
Wybacz,ale myślę,że nie ładnie tak iść na łatwiznę,ty tego potrzebujesz, dlaczego ktoś ma przekopywać za ciebie pól wizażu u wklejać linki i zdjęcia.Poszukaj dobrze a wszystko znajdziesz.
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-25, 16:15   #8
sarah22
Rozeznanie

GG do sarah22

wydaje mi się, że drużba ubiera pannę młodą, poprawia suknię, welon i pamięta o kwiatach jak się jedzie do zdjęcia. po ślubie kościelnym rodzina składa parze młodej życzenia a drużba stoi obok i odbiera kwiaty, które są wręczane pannie młodej. w trakcie wesela drużba oraz goście biorą udział w oczepinach i zajmują się prezentami lub kopertami (tzn. wynoszą te rzeczy aby nie przeszkadzały w tańcu albo aby się nie zawieruszyły).
sarah22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 16:41   #9
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Napisane przez sarah22 Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że drużba ubiera pannę młodą, poprawia suknię, welon i pamięta o kwiatach jak się jedzie do zdjęcia. po ślubie kościelnym rodzina składa parze młodej życzenia a drużba stoi obok i odbiera kwiaty, które są wręczane pannie młodej. w trakcie wesela drużba oraz goście biorą udział w oczepinach i zajmują się prezentami lub kopertami (tzn. wynoszą te rzeczy aby nie przeszkadzały w tańcu albo aby się nie zawieruszyły).
dla mnie jest dziwne ze ktos nie wie co mają druzki robić Ja jestem ślązaczką i u nas na weselu zawsze jest kilka par drużbow, ostatnio jak bylam to bylo 6 par ważne żeby byly pary-chlopak i dziewczyna ale nie muszą byc w realu parą a jakie jest zadanie ich? - mogą pomagac parze młodej w różnych rzeczach ale głównym zadaniem jest rozkręcanie imprezy (dlatego przewaznie sa w tym mlodzi ludzie) biorą udział w konkursach, tanczą itp ale nic na siłę
Co do ubioru to raczej nigdy sie nie spodkalam z jakimis wymaganiami, napewno jakas sukienka ma byc pierwszego dnia obowiazkowo, niekiedy moze byc tak ze np pani mloda chce zeby wszystkie druzki mialy takie same bukiety(wtedy ona je zamawia ) ładnie to wyglada na zdjeciach jak są takie same bukiety a jezeli nic o tym nie mowi to druzka moze miec obojetnie jaki pozdrawiam

Edytowane przez evak1988
Czas edycji: 2010-05-25 o 16:42
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 16:47   #10
sarah22
Rozeznanie

GG do sarah22

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
dla mnie jest dziwne ze ktos nie wie co mają druzki robić Ja jestem ślązaczką i u nas na weselu zawsze jest kilka par drużbow, ostatnio jak bylam to bylo 6 par ważne żeby byly pary-chlopak i dziewczyna ale nie muszą byc w realu parą a jakie jest zadanie ich? - mogą pomagac parze młodej w różnych rzeczach ale głównym zadaniem jest rozkręcanie imprezy (dlatego przewaznie sa w tym mlodzi ludzie) biorą udział w konkursach, tanczą itp ale nic na siłę
Co do ubioru to raczej nigdy sie nie spodkalam z jakimis wymaganiami, napewno jakas sukienka ma byc pierwszego dnia obowiazkowo, niekiedy moze byc tak ze np pani mloda chce zeby wszystkie druzki mialy takie same bukiety(wtedy ona je zamawia ) ładnie to wyglada na zdjeciach jak są takie same bukiety a jezeli nic o tym nie mowi to druzka moze miec obojetnie jaki pozdrawiam

wiem,wiem jak jest na śląsku bo byłam na weselisku i przyznam, że z tymi drużbami jest super!! świetnie to wygląda jak stoją koło ławek przez całą mszę;D ale nie wszędzie są takie zwyczaje..u mnie np. takich nie ma więc byliśmy zdziwieni..
Stary 2010-05-25, 19:34   #11
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Napisane przez sarah22 Pokaż wiadomość
wiem,wiem jak jest na śląsku bo byłam na weselisku i przyznam, że z tymi drużbami jest super!! świetnie to wygląda jak stoją koło ławek przez całą mszę;D ale nie wszędzie są takie zwyczaje..u mnie np. takich nie ma więc byliśmy zdziwieni..

No ładnie to wygląda, chociaz ostatnio bylam na weselu to wszyscy druzbowie siedzieli na samym poczatku w takich ławkach.
Ładnie wyglada jak mają jednakowe bukiety, przyznam ze nie spodkalam sie jeszcze z tym zeby druzbowie pomagali w zanoszeniu prezentow czy poprawiali pania młodą, tym raczej rodzina się zajmuje ale zawsze mozna pomóc. Głównie chodzi o to żeby druzbowie rozkrecali wesele, tanczyli, brali udzial w zabawach, zdjeciach itp
Ja sama za miesiac ide na wesele bo moj brat ma ślub

Edytowane przez evak1988
Czas edycji: 2010-05-25 o 19:35
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 20:12   #12
sarah22
Rozeznanie

GG do sarah22

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
No ładnie to wygląda, chociaz ostatnio bylam na weselu to wszyscy druzbowie siedzieli na samym poczatku w takich ławkach.
Ładnie wyglada jak mają jednakowe bukiety, przyznam ze nie spodkalam sie jeszcze z tym zeby druzbowie pomagali w zanoszeniu prezentow czy poprawiali pania młodą, tym raczej rodzina się zajmuje ale zawsze mozna pomóc. Głównie chodzi o to żeby druzbowie rozkrecali wesele, tanczyli, brali udzial w zabawach, zdjeciach itp
Ja sama za miesiac ide na wesele bo moj brat ma ślub
U mnie taki jest zwyczaj, że drużba pomaga stojąc obok pary młodej i to drużbie podawane są kwiaty a nie raz prezenty jak nie kwiaty..ogólnie też drużba składa wierszyki podaje dalej innym na ucho i w pewnym momencie śpiewa się na głos przy stole tego typu, że para młoda ma się w jakiś konkretny sposób pocałować i potem się pije wódkę;D
Stary 2010-05-26, 20:54   #13
czarna_7
Przyczajenie

widzę, że każdy ma podobne ale jednak też troszkę odmienne obyczaje w moich stronach jest tylko jedna para dróżbów... choć chyba ja na swoim ślubie chciałabym mieć kilka par tak jak opowiadała nasz koleżanka ze Śląska Dróżba oczywiście pomaga odbierać kwiaty i prezenty po kościele przy życzeniach, na weselu bawi gości, bierze udział w różnych konkursach, pomaga w roznoszeniu tortu... a przed weselem, to w obowiązku dróżby jest dopilnować, aby panna młoda miała w dniu ślubu coś niebieskiego, coś starego i coś pożyczonego stary przesąd ale nie każdy go przestrzega ja w sierpni będę świadkować u swojej siostry więc napewno tego dopilnuję a jeszcze mam pytanko... jak myślicie drogie wizażanki: co byłoby trafnym prezentem dla pary młodej od dróżby? mam kilka pomysłów ale może wy mi coś doradzicie?
pozdrawiam
czarna_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 13:20   #14
mafda
Zadomowienie

u mnie na Śląsku nie spotkałam się z takim zwyczajem, że są drużbowie, na Zaglębiu tak
mi się to osobiście nie podoba, no chyba że są wszyscy tak samo ubrani, maja te same bukiety to juz inna bajka
osobiście moi świadkowie poza tym że będą z nami w kościele i będą siedzieć obok nas to jedyna ich rola to dobrze sie bawić
Stary 2010-05-29, 15:44   #15
pati1920
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mafda Pokaż wiadomość
u mnie na Śląsku nie spotkałam się z takim zwyczajem, że są drużbowie
osobiście moi świadkowie poza tym że będą z nami w kościele i będą siedzieć obok nas to jedyna ich rola to dobrze sie bawić
ja też jestem ze Śląska i również nie znam tradycji kilku drużbów. i również uważam, że świadkowie powinni przede wszystkim się dobrze bawić i pomagać parze młodej w drobnych sprawach. byłam już na weselu w remizie, gdzie mój Tż był świadkiem i para młoda kazała mu roznosić wódkę (co bym jeszcze zrozumiała), soki, napoje, proponować wino... Cały czas tylko biegał po sali a ja czułam się jak sierota, całe wesele sama przy stoliku... Także taka rola świadków/ drużbów nie podoba mi się w ogóle. każdy na weselu ma się czuć jak gość.
pati1920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 12:02   #16
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati1920 Pokaż wiadomość
ja też jestem ze Śląska i również nie znam tradycji kilku drużbów. i również uważam, że świadkowie powinni przede wszystkim się dobrze bawić i pomagać parze młodej w drobnych sprawach. byłam już na weselu w remizie, gdzie mój Tż był świadkiem i para młoda kazała mu roznosić wódkę (co bym jeszcze zrozumiała), soki, napoje, proponować wino... Cały czas tylko biegał po sali a ja czułam się jak sierota, całe wesele sama przy stoliku... Także taka rola świadków/ drużbów nie podoba mi się w ogóle. każdy na weselu ma się czuć jak gość.
Ja też jestem ze śląska i też nie znam tego zwyczaju o kilku parach... Ale moja koleżanka mi opowiadała o tym.. Orszak chyba to się tam nazywało
U nas starosta jest najczęsciej odpowiedzialny za roznoszenie wódki, czasem starościna pomaga...
Z pomocą orkiestry rozkręcają impreze na początku i chyba tyle

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 13:34   #17
niepoprawnaoptymistka
Raczkowanie

Byłam drużką na weselu mojej przyjaciółki. Właściwie było nas 3 pary drużbów plus świadkowie. My, drużki maiłyśmy takie same sukienki i bukieciki i robiłyśmy ogromne wrażenie A zadania wypadały nam różne, głównie rozkręcałyśmy imprezy, przygotowywałyśmy różne niespodzianki dla młodych, odbierałyśmy prezenty pod kościołem a przede wszystkim dobrze się bawiłyśmy W sumie więcej się pomaga w przygotowaniach... tutaj było naprawdę mnóstwo pracy. Robiłyśmy etykiety na wódkę, i na stoliki, piekłyśmy a później pakowałyśmy w celofan ciasteczka z podziękowaniami dla gości. Etykiety na podziękowania też robiłyśmy same. Wybierałyśmy bukiety, pomagałyśmy Młodym w bardzo wielu sprawach. Byli nam bardzo wdzięczni. Roboty było co niemiara ale było bardzo miło być drużką

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości