![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
akademiki UW.
cześć, składam wniosek o przyznanie miejsca w akademiku UW.
Trudno jest mi cokolwiek wyczytać z ich stron... Może ktoś tu jest, kto miał z tym lub ma z tym styczność? papiery składa się w ciągu 10 dni od złożenia dokumentów na kierunek. jutro mija tydzień, a w piątek jest ostatni termin. Wiec... mam w planach wysłać jutro wszystkie papiery i teraz moje pytania: - na jaki adres mam wysłać te papiery ? na krakowskie przedmieście, jeżeli dobrze zrozumiałam, ale jaki pokój ? - na stronie podany jest wniosek o ubieganie się miejsca, więc mam go wziąć stamtąd ? http://www.bss.uw.edu.pl/nowa/index....214&Itemid=136 ?? czytałam, ze teraz są nowe zasady na UW i ze trzeba wygenerować podanie z USOSA itp... coś o oświadczeniach z dochodu... nie rozumiem, próbowałam się zalogować ale nie mogę. wpisuje pesel i hasło i nic. czy to dotyczy również mnie? teoretycznie jestem studentką, ale nie praktycznie. Obawiam się, bo pisze, ze jakieś stare wnioski będą rozpatrywane jako nieważne... więc stary wniosek to ten wyżej?! http://usosownia.uw.edu.pl/ tutaj są te nowe zasady, o akademiku bla bla. nie rozuuuuumiem;( pomocy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: akademiki UW.
Zadzwoń do dziekanatu. Nikt tego za Ciebie nie zrobi - nie załatwisz, to nie dostaniesz akademika.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja nie składałam nigdy, ale jestem z UW. Na pewno podanie składasz do komisji stypendialnej. Bezpośrednio albo przez swój dziekanat.
I zdaje mi się, że podanie z USOSa jest niezbędne. Sprawdź czy dobrze się logujesz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
też składałam wniosek o akademik, więc mam nadzieję, że choć trochę uda mi się pomóc
![]() wniosek jest dokładnie taki jak ten, który wstawiłaś, musisz go wypełnić i wraz ze wszystkimi dokumentami wysłać do komisji stypendialnej jednostki (u mnie komisja stypendialna wydziału zarządzania) adres, (przynajmniej u mnie) taki sam co przy składaniu dokumentów na studia. poszukaj na stronie wydziału w zakładce sprawy socjalne, może tam coś jest, napisz mejla, albo po prostu zadzwoń. co do oświadczeń, to ja składałam wniosek osobiście, więc dostałam oświadczenia do podpisania, ale niestety nie wiem co zrobić w twoim przypadku. nie wiedziałam, że można się już logować do usosa ![]() ps. mogę zapytać ile masz pkt.?
maturzystka 2o13 ![]() studentka FRiU ![]() Edytowane przez mei36 Czas edycji: 2013-07-30 o 15:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też składałam podanie o miejsce w akademiku (Instytut Anglistyki) i u mnie trzeba było wszystko dostarczyć w ciągu 7 dni (!) od złożenia papierów i obawiam się, że jest tak na wszystkich wydziałach. Papiery składałam osobiście, a potem dosłałam pocztą jeden dokument.
Dzisiaj dostałam maila od komisji stypendialnej, że jeszcze brakuje mi trzech świstków i mam 7 dni, żeby je dosłać - mam już tego dosyć. Nie chcieli ode mnie nic z usosa - przecież nie można się jeszcze logować, nie?
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W każdym razie trzeba szybko złożyć cokolwiek, może do Was też będą dzwonić/mailować, żeby coś dostarczyć.
Wiecie może coś o prywatnych akademikach w Warszawie? Jestem z Lublina, gdzie takie akademiki istnieją - wyższy standard, cena w granicach rozsądku. Do tej pory znalazłam tylko jeden (katolicki) akademik, w którym są jeszcze miejsca... O akademikach UW słyszałam różne rzeczy, raczej złe, dlatego szukam jakiejś niedrogiej alternatywy.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ohhhh!!! to dobrze
![]() ale weszły te nowe zasady, więc tam pisze,ze jest 10 dni. czyli do piątku. dziś wysłałam, a jutro już powinny być na miejscu, bo to express. ![]() wysłałam papiery, mam nadzieje,ze wszystkie są; na Krakowskie Przedmieście. Tak jak opłate rekrutacyjną się robilo, tam chyba wszystkie takie sprawy są rozwiązywane. A to,ze ktoras z Was pisała o oświadczeniu, ja nie wiem o co chodzi, ale myślę, że to nikogo nie ominie ![]() Poza tym, ja już nieraz składałam papiery na akademik...ale takiego zamieszania w życiu nie widziałam. ciężko jest cokolwiek wyczytać, wszystko pomieszane i poplątane. niby napisane klarownie, ale jest dziesięć różnych opcji i weź tu człowieku bądź mądrym... generalnie, wysłałam na pokój 205, ale na kopercie napisałam ''wniosek o akademik'' więc powinni dostarczyć tam gdzie trzeba, bez przesady.. boje się, że coś źle zrobiłam i nie dostanę tego akademika... Ja - Instytut Socjologii, I rok. Jakie akademiki bierzecie pod uwagę? ja zaznaczyłam jako wybór pierwszy akademik nr 2, potem nr 4 oraz nr 1. Akademik nr 4 i 6 mają najlepsze warunki, ale ludzie i atmosfera przeważa w akademiku nr 2 ![]() Co do USOSA, logować się chyba nie można. Ja na początku zrozumiałam, że można i próbowałam... pamiętam swój pesel i haslo i nie ma opcji, żeby było coś źle, a wciąż nie mogłam się zalogować, więc widocznie jeszcze nie można i nie trzeba przede wszystkim. MEI36 - jakie punkty?! Edytowane przez sylwius012 Czas edycji: 2013-07-30 o 16:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do akademików, to nie pamiętam numerów, ale po obejrzeniu zdjęć wybrałam te, w których mogłabym przeżyć, ale boję się, że i tak ucieknę po miesiącu :P Wiecie może coś o cenach akademików? Bo ja cały czas znajduję sprzeczne informacje. Jak się domyślam, nie ma się żadnego wpływu na przydział pokoju, prawda? Chodzi mi o liczbę osób w pokoju. A opcja wynajęcia całego pokoju dla jednej osoby, pewnie też nie istnieje? (Porównuję to wszystko z moim rodzinnym Lublinem, w którym jest raczej unikatowe miasteczko akademickie.)
Edytowane przez nadiee Czas edycji: 2013-07-30 o 16:38 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://portal.uw.edu.pl/web/dla-mediow/akademiki-ceny tutaj coś masz. Powiem Ci tak, ja uciekłam z pierwszego akademika po 2dniach, nawet tam nie nocowałam, tylko zostawiłam swoje rzeczy. Ale akademik był w masakrycznym stanie. Mało miejsca, klitki. Więc uciekłam. Ja mogłabym iść na mieszkanie, ale idę na akademik z tego względu, że chcę poznać więcej osób i fajnie by było mieć taką dobrą współlokatorkę, na pewno jest raźniej. Gorzej wtedy, gdy współlokatorki Ci się trafią nie takie, jak trzeba ;p Ale to wtedy pokoje może da się zmieniać. I pierwsze roczniki pewnie rzucają na 3osobowe... zawsze tak jest. Ale moja przyjaciółka nie narzeka, studiuje na Wacie, ale poznała tak świetne dziewczyny, że nie żałowała. Owszem, na początku było trochę nieswojo (z oczywistych powodów ![]() A ceny... jak na Warszawę, nie są takie złe. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Do akademików UW musisz mieć:
- Zaświadczenia z US o dochodach twoich rodziców i pełnoletniego rodzeństwa lub ich braku. -Zaświadczenie z Urzędu gminy o dochodach z gospodarstwa rolnego jeżeli jest. -Zaświadczenie o uczącym się rodzeństwie ze szkoły do której ono uczęszcza -Oświadczenie studenta i członków rodziny o wysokości uzyskanego dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres występowania o świadczenie innego dochodu niepodlegającego opodatkowaniu Dochody niepodlegające opodatkowaniu: http://www.wggios.agh.edu.pl/files/d...doch_nieop.pdf Oświadczenie piszę się ręcznie to jest Oświadczam, że Zaświadczenie jest wydawane przez instytucje itp. Na tej stronie którą podałaś jest załącznik 1 i 2. Możesz jeszcze przeczytać. Do USOSA jeszcze nie możesz się zalogować bo nie ma cię w systemie.
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
wszystko wysłałam, oprócz tego oświadczenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To piątka bo ja też tego nie mam
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
może zadzwonią. ;p
Ale po co to oświadczenie, przecież widać,że wszystko wystawione np. przez ZUS, czy US... bez sensu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
gdzieś czytałam, nie pamiętam dokładnie gdzie, jakiś regulamin akademików czy coś takiego.
o przyznaniu miejsca w akademiku decydują punkty, taka rekrutacja ![]() na początku każdy dostaje pulę 75 pkt., od tego za każde 10 zł dochodu na os. odejmuje się 0,5 pkt. a za każde 10 km odległości dodaje się 1 pkt. gdzieś czytałam, że w bodajże w tamtym roku próg wynosił 35 pkt. ![]() ja składałam do 2, 1 i 5 ![]() a co do oświadczenia to po prostu papierek, który muszą podpisać wszystkie dorosłe osoby : oświadczam, że w roku bla bla uzyskałem dochód bla bla
maturzystka 2o13 ![]() studentka FRiU ![]() Edytowane przez mei36 Czas edycji: 2013-07-30 o 20:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
takie rzeczy. coś gdzieś czytałam, ale nie liczyłam... ;p
a wiecie może kiedy będą wyniki ?! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
W tamtym roku były 19 sierpnia.
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak to pamiętałaś hasło? Przeciez nie masz jeszcze konta w usosie ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
już teraz wiem, że nie mam konta;p dopiero we wrześniu będę musiała zapisac się na wf i na lektorat, to wszystko ;p
ja wpisałam w google maps ;p tak mi wyświetliło, dobrze by było mniej ;p i wolałabym dostać miejsce właśnie w tej 2jce. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
W mailu od komisji stypendialnej dostałam ten link: http://oks.uw.edu.pl/files/akademiki...odatkowany.pdf
Każdy członek rodziny musi coś takiego wypełnić. Całe szczęście, że z tym usosem się wyjaśniło, bo zaczynałam się denerwować, że nic nie wiem o hasłach i loginach. ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
a kiedy wysyłałaś papiery ?
![]() ![]() Edytowane przez sylwius012 Czas edycji: 2013-07-31 o 22:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
W zeszłym tygodniu. Składałam osobiście w IA UW.
P.S. Oczywiście "miłe" panie z sekretariatu nie powiedziały, że w dokumentach czegoś brakuje...
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
o ludzie, a ja wysłałam we wtorek i nadal nic.. więc nie wiem. powinni dac jakis znak, jezeli cos byłoby nietak. na pewno juz doszło.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Oni sami często się nie odzywają, trzeba samemu się dobijać i pytać. Nie robią tego ze złej woli, tak po prostu jest w dziekanatach i komisjach...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja dzisiaj dostałam telefon, że doszły moje oświadczenia, ale są źle wypełnione
![]() muszę w ciągu 7 dostarczyć nowe ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
oooo booooże... co to za oświadczenia??? skąd je brać?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
powinni do was dzwonić, pewnie jakoś w najbliższym czasie, jeśli nie radzę zadzwonić samemu, dopytać jak to poprawnie wypełnić, bo mnie nikt nie poinformował ![]() wyślę w poniedziałek poleconym, mam czas do czwartku, żeby doszło ![]() dziewczyny, jest może któraś z was ubezpieczona w KRUSie? wystawili wam bez problemu zaświadczenie o wysokości składek?
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ehhh.. zadzwonię w poniedziałek i się dopytam... dokładniej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawe, co z tego wyjdzie....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.