państwa partnerskie, czyli moja nowa teoria dot. związków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-07, 23:17   #1
jem_widelcem
Raczkowanie

państwa partnerskie, czyli moja nowa teoria dot. związków

Ostatnio życie nauczyło mnie trochę na temat związków, na temat relacji między partnerami, na temat bluszczowatości i nie bluszczowatości, postanowiłam się więc tą wiedzą podzielić. Nie wiem, czy to dobry temat, czy powinnam i czy mnie nie zakrzyczycie, że robię jakieś offtopy czy wrzucam wątki z tyłka wzięte, ale jest to jakby zapoczątkowanie mojej nowej drogi w relacjach uczuciowych, przypieczętowanie moich (przyszłych) zasad, które zamierzam wcielić w życie.

Pozwoliłam sobie porównać zdrowy moim zdaniem związek do relacji między dwoma sąsiadującymi ze sobą państwami

1. Żadne z państw nie dominuje. Nikt nie jest mocarstwem ani nikt nie jest państwem satelickim. Pomiędzy państwami panuje równość.

2. Każde z państw jest autonomiczne. Ma własną gospodarkę, finanse (no, tutaj można czasem połączyć , politykę wewnętrzną, surowce i zasoby. Oczywiście, może i powinna istnieć wymiana dóbr pomiędzy państwami.

3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać za pomocą dyplomatycznych negocjacji, nie siły, szantażu itd. itp.

4. Jeżeli dyplomacja nie pomoże, należy zerwać stosunki gospodarczo-polityczne z danym państwem oraz ewentualnie poszukać sobie nowego wspólnika.

5. Każde z państw może utrzymywać stosunki polityczne z innymi państwami (poza państwem partnerskim), jednak nie należy szkodzić nimi państwu partnerskiemu, gdyż w takich wypadkach powinno nastąpić natychmiastowe zerwanie stosunków dyplomatycznych pomiędzy państwami partnerskimi. (patrz punkt 4)

6. Obydwa państwa powinny dążyć do niezależnego samorozwoju oraz nie ograniczać rozwoju drugiego państwa.

7. W wypadku zagrożenia/kryzysu wewnętrznego, państwa partnerskie powinny być dla siebie oparciem, podsyłać surowce, wspomagać finansowo i gospodarczo.

Mam nadzieję, że ten temat nie zostanie strasznie przyjęty przez Wizażanki, ale buduję swoją nową filozofię życiową.
but I don't know, how...

Because maybe...

You're gonna be the one that saves me.

And after all, you're my wonderwall.''
jem_widelcem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-07, 23:25   #2
grubella
BAN stały

Dot.: państwa partnerskie, czyli moja nowa teoria dot. związków

Cytat:
Napisane przez jem_widelcem Pokaż wiadomość
Ostatnio życie nauczyło mnie trochę na temat związków, na temat relacji między partnerami, na temat bluszczowatości i nie bluszczowatości, postanowiłam się więc tą wiedzą podzielić. Nie wiem, czy to dobry temat, czy powinnam i czy mnie nie zakrzyczycie, że robię jakieś offtopy czy wrzucam wątki z tyłka wzięte, ale jest to jakby zapoczątkowanie mojej nowej drogi w relacjach uczuciowych, przypieczętowanie moich (przyszłych) zasad, które zamierzam wcielić w życie.

Pozwoliłam sobie porównać zdrowy moim zdaniem związek do relacji między dwoma sąsiadującymi ze sobą państwami

1. Żadne z państw nie dominuje. Nikt nie jest mocarstwem ani nikt nie jest państwem satelickim. Pomiędzy państwami panuje równość.

2. Każde z państw jest autonomiczne. Ma własną gospodarkę, finanse (no, tutaj można czasem połączyć , politykę wewnętrzną, surowce i zasoby. Oczywiście, może i powinna istnieć wymiana dóbr pomiędzy państwami.

3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać za pomocą dyplomatycznych negocjacji, nie siły, szantażu itd. itp.

4. Jeżeli dyplomacja nie pomoże, należy zerwać stosunki gospodarczo-polityczne z danym państwem oraz ewentualnie poszukać sobie nowego wspólnika.

5. Każde z państw może utrzymywać stosunki polityczne z innymi państwami (poza państwem partnerskim), jednak nie należy szkodzić nimi państwu partnerskiemu, gdyż w takich wypadkach powinno nastąpić natychmiastowe zerwanie stosunków dyplomatycznych pomiędzy państwami partnerskimi. (patrz punkt 4)

6. Obydwa państwa powinny dążyć do niezależnego samorozwoju oraz nie ograniczać rozwoju drugiego państwa.

7. W wypadku zagrożenia/kryzysu wewnętrznego, państwa partnerskie powinny być dla siebie oparciem, podsyłać surowce, wspomagać finansowo i gospodarczo.

Mam nadzieję, że ten temat nie zostanie strasznie przyjęty przez Wizażanki, ale buduję swoją nową filozofię życiową.
Fajne . Tylko, ze to utopia eskapistyczna.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-07, 23:25   #3
201604181004
Konto usunięte

Proponuje odstawic lsd

Pozdrawiam.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-07, 23:29   #4
jem_widelcem
Raczkowanie

Właśnie chciałam dodać w jakimś Post Scriptum, że to jest utopia, ale zawsze można się starać i spróbować coś z tej utopii wziąć do siebie. Nigdzie nie napisałam, że to się wszystko uda, ale choćby jakaś część.
but I don't know, how...

Because maybe...

You're gonna be the one that saves me.

And after all, you're my wonderwall.''
jem_widelcem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-08, 00:22   #5
senna jesien
Raczkowanie

Równie dobrze zamiast państw można wstawić dwie kaczki.

1. Żadna kaczka nie dominuje.
2. Każda kaczka ma swoją miskę i swoje ziarna. Można czasem wymieniać się miskami.
3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać gęganiem, a nie dziobami.
4. Jeśli nie da się rozwiązać konfliktu, należy iść do innej zagrody.
5. Każda kaczka może gęgać z innymi kaczkami.
6. Każda kaczka...

Łoboże znudziło mi się
senna jesien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-08, 09:48   #6
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Hm, fajnie, tylko zeby to teraz wcielic w zycie, wiedzieć kiedy jaka zasade zastosowac zyc w mysl: mamy po równo obowiązków, wiec mam w de, ze mam dzis wolne, a partner pracuje. I tak on ma zmyc naczynia, bo to jego powinnosc. Czy: zrobie to za niego, mam dzis malo zajęć, a on wroci zmeczony. I tak dalej, i tak dalej...

Wysłane z mojej S4
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-08, 10:23   #7
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senna jesien Pokaż wiadomość
Równie dobrze zamiast państw można wstawić dwie kaczki.

1. Żadna kaczka nie dominuje.
2. Każda kaczka ma swoją miskę i swoje ziarna. Można czasem wymieniać się miskami.
3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać gęganiem, a nie dziobami.
4. Jeśli nie da się rozwiązać konfliktu, należy iść do innej zagrody.
5. Każda kaczka może gęgać z innymi kaczkami.
6. Każda kaczka...

Łoboże znudziło mi się
Haha! Ale jeśli któraś z kaczek ma parcie na władzę, szybko tworzy się opozycja i któraś ze stron prędzej czy później będzie chciała dobrać się do miski drugiej strony... Chyba oglądam za dużo filmów, żeby wierzyć w bezpieczeństwo w "innej zagrodzie" :P
Stary 2013-12-08, 11:24   #8
pomme de terre
Raczkowanie

Cześć, no widzę, że lubisz pofilozofować jak ja Fajny, ciekawy watek!
Cel bardzo wyniosly i z pozoru wydaje sie ekstra.
Ale tak nie dziala Niestety.

Ciągle łudzę się, że dzięki mojej wypowiedzi tutaj niektórzy ludzie się w końcu ogarną.

pomme de terre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-08, 12:16   #9
Ararauna
Raczkowanie

Fajne
Właściwie jakby to potraktować z mocnym przymrużeniem oka, to taka filozofija może nie tyle działać, co być jakimś wstępem do ustalenia "kodeksu związkowca", to jest jednego z "państw partnerskich".
Ararauna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-09, 06:43   #10
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Proponuje odstawic lsd

Pozdrawiam.
Drabinkaaaaaaaaaaaaaa...

Autorko, ale po co porównywać w ten sposób? Nie można napisać normalnie o tym co się myśli o zdrowych zasadach panujących w zdrowych związkach? Co takie porównanie ma ułatwić? Zwłaszcza, że mnóstwo jest osób, dla których związek to jedność, a nie dwa oddzielne, rządzące się swoimi prawami "państwa" .
Stary 2013-12-09, 13:37   #11
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Autorko, ale po co porównywać w ten sposób? Nie można napisać normalnie o tym co się myśli o zdrowych zasadach panujących w zdrowych związkach? Co takie porównanie ma ułatwić? Zwłaszcza, że mnóstwo jest osób, dla których związek to jedność, a nie dwa oddzielne, rządzące się swoimi prawami "państwa" .
Z tym, że nawet jeśli autor odpuści sobie utopijne porównania, to ja nadal nie widzę sensu tego wątku.
Dla jednego zdrowy związek to taki, gdy finanse są oddzielne, dla drugiego, gdy są wspólne. Można wymyślić 100 kolejnych różnic i dyskutować, co jest lepszą opcją, ale to bez sensu. Grunt to znaleźć osobę, która podziela nasze poglądy i wypracować model związku, który zadowoli obie strony. A czy dany model spodoba się pani X ze Szczecina i panu Y z Nowego Sącza, to zupełnie bez znaczenia.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 13:42   #12
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Fleur_D, zaiste, wcześnie było i jeszcze mi mózg nie pracował na tyle sprawnie, żeby ładnie to w słowa ubrać
Stary 2013-12-09, 13:46   #13
cranberry juice
ctrl alt delete

ciekawa filozofia
tylko czemu ogranicza się do relacji dwóch sąsiadujących państw?
państwa zwykle mają więcej sąsiadów, w "zdrowym" w moim rozumieniu związku ma się tylko jednego partnera
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości