|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
państwa partnerskie, czyli moja nowa teoria dot. związków
Ostatnio życie nauczyło mnie trochę na temat związków, na temat relacji między partnerami, na temat bluszczowatości i nie bluszczowatości, postanowiłam się więc tą wiedzą podzielić. Nie wiem, czy to dobry temat, czy powinnam i czy mnie nie zakrzyczycie, że robię jakieś offtopy czy wrzucam wątki z tyłka wzięte, ale jest to jakby zapoczątkowanie mojej nowej drogi w relacjach uczuciowych, przypieczętowanie moich (przyszłych) zasad, które zamierzam wcielić w życie.
Pozwoliłam sobie porównać zdrowy moim zdaniem związek do relacji między dwoma sąsiadującymi ze sobą państwami ![]() 1. Żadne z państw nie dominuje. Nikt nie jest mocarstwem ani nikt nie jest państwem satelickim. Pomiędzy państwami panuje równość. 2. Każde z państw jest autonomiczne. Ma własną gospodarkę, finanse (no, tutaj można czasem połączyć ![]() 3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać za pomocą dyplomatycznych negocjacji, nie siły, szantażu itd. itp. 4. Jeżeli dyplomacja nie pomoże, należy zerwać stosunki gospodarczo-polityczne z danym państwem oraz ewentualnie poszukać sobie nowego wspólnika. 5. Każde z państw może utrzymywać stosunki polityczne z innymi państwami (poza państwem partnerskim), jednak nie należy szkodzić nimi państwu partnerskiemu, gdyż w takich wypadkach powinno nastąpić natychmiastowe zerwanie stosunków dyplomatycznych pomiędzy państwami partnerskimi. (patrz punkt 4) 6. Obydwa państwa powinny dążyć do niezależnego samorozwoju oraz nie ograniczać rozwoju drugiego państwa. 7. W wypadku zagrożenia/kryzysu wewnętrznego, państwa partnerskie powinny być dla siebie oparciem, podsyłać surowce, wspomagać finansowo i gospodarczo. Mam nadzieję, że ten temat nie zostanie strasznie przyjęty przez Wizażanki, ale buduję swoją nową filozofię życiową.
''And all the roads we have to walk are winding. And all the lights that lead us there are blinding. There are many things that I would like to say to you, but I don't know, how... Because maybe... You're gonna be the one that saves me. And after all, you're my wonderwall.'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: państwa partnerskie, czyli moja nowa teoria dot. związków
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Proponuje odstawic lsd
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Właśnie chciałam dodać w jakimś Post Scriptum, że to jest utopia, ale zawsze można się starać i spróbować coś z tej utopii wziąć do siebie. Nigdzie nie napisałam, że to się wszystko uda, ale choćby jakaś część.
''And all the roads we have to walk are winding. And all the lights that lead us there are blinding. There are many things that I would like to say to you, but I don't know, how... Because maybe... You're gonna be the one that saves me. And after all, you're my wonderwall.'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Równie dobrze zamiast państw można wstawić dwie kaczki.
1. Żadna kaczka nie dominuje. 2. Każda kaczka ma swoją miskę i swoje ziarna. Można czasem wymieniać się miskami. 3. Wszelkie konflikty należy rozwiązywać gęganiem, a nie dziobami. 4. Jeśli nie da się rozwiązać konfliktu, należy iść do innej zagrody. 5. Każda kaczka może gęgać z innymi kaczkami. 6. Każda kaczka... Łoboże znudziło mi się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Hm, fajnie, tylko zeby to teraz wcielic w zycie, wiedzieć kiedy jaka zasade zastosowac
![]() Wysłane z mojej S4 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Cześć, no widzę, że lubisz pofilozofować jak ja
![]() Cel bardzo wyniosly i z pozoru wydaje sie ekstra. Ale tak nie dziala ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Fajne
![]() Właściwie jakby to potraktować z mocnym przymrużeniem oka, to taka filozofija może nie tyle działać, co być jakimś wstępem do ustalenia "kodeksu związkowca", to jest jednego z "państw partnerskich". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
po drugiej stronie szafy
|
Drabinkaaaaaaaaaaaaaa...
![]() Autorko, ale po co porównywać w ten sposób? Nie można napisać normalnie o tym co się myśli o zdrowych zasadach panujących w zdrowych związkach? Co takie porównanie ma ułatwić? ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla jednego zdrowy związek to taki, gdy finanse są oddzielne, dla drugiego, gdy są wspólne. Można wymyślić 100 kolejnych różnic i dyskutować, co jest lepszą opcją, ale to bez sensu. Grunt to znaleźć osobę, która podziela nasze poglądy i wypracować model związku, który zadowoli obie strony. A czy dany model spodoba się pani X ze Szczecina i panu Y z Nowego Sącza, to zupełnie bez znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
po drugiej stronie szafy
|
Fleur_D, zaiste, wcześnie było i jeszcze mi mózg nie pracował na tyle sprawnie, żeby ładnie to w słowa ubrać
![]()
![]() |
#13 |
ctrl alt delete
|
ciekawa filozofia
![]() tylko czemu ogranicza się do relacji dwóch sąsiadujących państw? ![]() państwa zwykle mają więcej sąsiadów, w "zdrowym" w moim rozumieniu związku ma się tylko jednego partnera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.