Toksyczna przyszła teściówka... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-02, 16:25   #1
linilia
Przyczajenie

Toksyczna przyszła teściówka...

Dziewczyny pomóżcie! To powoli staje sie nie do zniesienia a ja jestem na skraju nerwicy. Zaczynam odczuwać niechęć do spędzania czasu w domu mojego TŻ. Kiedyś dobrze się z nią dogadywałam, dziwiło mnie, że mój TŻ delikatnie mówiąc nie przepada za swoją mamą. Mówił o niej cuda wianki a ja miałam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch innych osobach... do czasu. Im dłużej ją znam, przebywam w jej towarzystwie tym bardziej zaczynam go rozumieć. Na początku trzeba było sie pokazać z dobrej strony a teraz?
Przyszła teściowa we wszystko mi się wtrąca. Nic sama od początku do końca nie mogę zrobić. Dajmy na to w kuchni. Albo zaczyna mi sie wtrącać albo mnie stamtąd najzwyczajniej przegania. Tysiąc razy mogę mówić, że chce coś zrobić sama, ale zachowuje sie jakbym mówiła do słupa. Kiedyś chcąc zrobić dla mnie i dla mojego TŻ kolację (mieliśmy SWOJE małe święto) prosiłam aby nic nie ruszać bo sama chce się tym zająć. Wracam do kuchni i co widze? Teściówka przy garach usiłuje odwalić za mnie całą robotę. Efekt? Stracone kolejny raz nerwy.
Ponadto ostatnio zaczęła dawać mi do zrozumienia, że moje towarzystwo nerwowo wpływa na jej synka, że kiedy mnie nie ma to jest taki cudowny a jak tylko przychodzę to nagle czar pryska. Ręce mi opadły. Tż oczywiście o wszystkim wie, ale już go nie proszę o interwencje bo też nie raz traci przez nią nerwy. Mam wrażenie, że ona nie daje nam żyć po swojemu, czasami myśle, że nawet chce mnie upokarzać przed nim i udowadniać jaka to jestem beznadziejna i że do niczego sie nie nadaje... że ona umie wszystko ładniej i lepiej....

Kochamy się
linilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:29   #2
Hibiku
Zakorzenienie

Dot.: Toksyczna przyszła teściówka...

Poza ochłodzeniem kontaktu i nie spędzaniem z nią czasu nic nie możesz zrobić.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:35   #3
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linilia Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie! To powoli staje sie nie do zniesienia a ja jestem na skraju nerwicy. Zaczynam odczuwać niechęć do spędzania czasu w domu mojego TŻ. Kiedyś dobrze się z nią dogadywałam, dziwiło mnie, że mój TŻ delikatnie mówiąc nie przepada za swoją mamą. Mówił o niej cuda wianki a ja miałam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch innych osobach... do czasu. Im dłużej ją znam, przebywam w jej towarzystwie tym bardziej zaczynam go rozumieć. Na początku trzeba było sie pokazać z dobrej strony a teraz?
Przyszła teściowa we wszystko mi się wtrąca. Nic sama od początku do końca nie mogę zrobić. Dajmy na to w kuchni. Albo zaczyna mi sie wtrącać albo mnie stamtąd najzwyczajniej przegania. Tysiąc razy mogę mówić, że chce coś zrobić sama, ale zachowuje sie jakbym mówiła do słupa. Kiedyś chcąc zrobić dla mnie i dla mojego TŻ kolację (mieliśmy SWOJE małe święto) prosiłam aby nic nie ruszać bo sama chce się tym zająć. Wracam do kuchni i co widze? Teściówka przy garach usiłuje odwalić za mnie całą robotę. Efekt? Stracone kolejny raz nerwy.
Ponadto ostatnio zaczęła dawać mi do zrozumienia, że moje towarzystwo nerwowo wpływa na jej synka, że kiedy mnie nie ma to jest taki cudowny a jak tylko przychodzę to nagle czar pryska. Ręce mi opadły. Tż oczywiście o wszystkim wie, ale już go nie proszę o interwencje bo też nie raz traci przez nią nerwy. Mam wrażenie, że ona nie daje nam żyć po swojemu, czasami myśle, że nawet chce mnie upokarzać przed nim i udowadniać jaka to jestem beznadziejna i że do niczego sie nie nadaje... że ona umie wszystko ładniej i lepiej....
Jeden z przypadków niereformowalnych.
Ustal z facetem, czy przypadkiem nie planuje mieszkać w rodzinnym domu całe życie. Jak nie to odetchnij z ulgą i postaraj się wywoływać jak najmniej konfliktowych sytuacji [nie gotuj u niej, spotykajcie sie u Ciebie] i odliczaj czas aż facet się usamodzielni. Jeśli zamierza, to ja radzę wiać.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:40   #4
new woman in town
Zakorzenienie

A po co gotujesz w kuchni swojej przyszłej teściowej? Tak naprawdę nie dziwi mnie, że ta kobieta cię stamtąd przegania - jej dom, jej kuchnia, jej terytorium. Być może wcale nie cieszy się kiedy dziewczyna jej syna krząta się po jej domu i kuchni jak po własnej, nie pomyślałaś o tym?

Jeśli twój facet widzi jak zachowuje się jego matka, wie i rozumie jej "ograniczenia" to razem wyznaczycie twarde granice swojego życia i wolności, ale we własnym domu. Staraj się jej nie wchodzić w drogę, ochłodzić kontakt lub ograniczyć go do minimum.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:41   #5
madana
Zakorzenienie

Nie lubiąc tej kobiety, dlaczego w sumie wpadłaś na pomysł , aby zrobić kolację dla Ciebie i chłopaka w kuchni jego matki, by coś tam świętować?
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:48   #6
linilia
Przyczajenie

Ma dość "lekkie" przyzwyczajenia, codziennie %, w lodówce pustki a mój facet po powrocie z pracy ma chodzić głodny? Ona wcale nie gotuje. Nic ja nie obchodzi. Do domu wraca praktycznie tylko aby sie przespać, na wieczór a po za tym gotuje z rzeczy kupionych za swoje pieniądze bądź Tż.

ed. A co do domu jest w połowie jej jak i jego.

Kochamy się

Edytowane przez linilia
Czas edycji: 2014-09-02 o 16:50
Stary 2014-09-02, 16:51   #7
Hibiku
Zakorzenienie

Nadal - czemu tam siedzicie i sami sobie uprzykrzacie życie?
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:53   #8
linilia
Przyczajenie

Nie stać nas w tym momencie aby sie wyprowadzić i wynająć mieszkanie...

Kochamy się
Stary 2014-09-02, 16:54   #9
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Ma dość "lekkie" przyzwyczajenia, codziennie %, w lodówce pustki a mój facet po powrocie z pracy ma chodzić głodny?
Twój TZ jest sparaliżowany?
To cięższa sytuacja, jeśli matka musiała od dziecka opiekować się niepełnosprawnym synem - może być zbyt przywiązana ii nadopiekuńcza.

No chyba, że facet jest sprawny fizycznie, tylko to mentalne dziecko.

Jakby to nazwać?
Wypadają majtki z szafy i okazuje się, że to nie mamusia jest jedynym problemem?

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2014-09-02 o 16:57
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 16:59   #10
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- no to tak właśnie będzie wyglądać wasze z nią życie, bo ona się nie zmieni, bo ona ma poczucie, że jest u siebie i żyje tak, jak chce.
I nie rozumiem zdania o "głodnym chłopie po pracy"?- serio nie potrafi sobie czegoś zrobić, ugotować?
Stary 2014-09-02, 17:02   #11
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Wyprowadźcie się. Jak was nie stać na kawalerkę wynajmijcie pokój.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:02   #12
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Ma dość "lekkie" przyzwyczajenia, codziennie %, w lodówce pustki a mój facet po powrocie z pracy ma chodzić głodny? Ona wcale nie gotuje. Nic ja nie obchodzi. Do domu wraca praktycznie tylko aby sie przespać, na wieczór a po za tym gotuje z rzeczy kupionych za swoje pieniądze bądź Tż.

ehe, jasne. jeśli ojciec nie żyje to jego jest 25%

Cytat:
lol. trzeba było poczekać na odpowiedni moment, żeby zamieszkać razem, byle nie z ta kobietą.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:07   #13
Minna
Zielona Driada

Również uważam, że facet ma dwie ręce, powinien się zatroszczyć o posiłek dla siebie poza tym, jaka jego matka by nie była, to jej dom i jej zasady, to ona tam jest panią domu, czy Ci się to podoba czy nie, może jej nie w smak, że się tak kręcisz

Najlepszym wyjściem jest spotykanie się jak najczęściej na neutralnym gruncie, może u Ciebie? Nie wiem po co i w imię czego się torturować obecnością kogoś, kto ma charakter, który Wam nie odpowiada.

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Cytat:
aha, rozumiem, że mieszkacie we trójkę jednak?

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:09   #14
201604130936
Konto usunięte

Jakiś wysyp problemów związanych z mieszkaniem z rodzina. DZIWNE XD
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:13   #15
201803290936
Konto usunięte

Ty się poważnie zastanów nie nad życiem "z teściową", a nad życiem z facetem, który nie potrafi sobie wykupić obiadów w stołówce (jeżeli naprawdę nie potrafi / nie lubi gotować) lub zadbać o własny obiad / kolację i sobie jakoś pewnych rzeczy zorganizować (jeżeli na stołówkę go nie stać). Jak się ma swoje małe święto, a nie ma się SWOJEGO mieszkania, to się gdzieś razem idzie, a nie obija się komuś po kuchni.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-09-02 o 17:15
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:19   #16
why_so
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- no to tak właśnie będzie wyglądać wasze z nią życie, bo ona się nie zmieni, bo ona ma poczucie, że jest u siebie i żyje tak, jak chce.
I nie rozumiem zdania o "głodnym chłopie po pracy"?- serio nie potrafi sobie czegoś zrobić, ugotować?
Bo jest u siebie.
Dokładnie, Twój facet nie jest dzieckiem i nie rozumiem dlaczego masz jakieś pretensje, że jego matka mu nie gotuje?
why_so jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:20   #17
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:

Rozumiem, że robisz mu za dziewczynę i matkę skoro jego matka przestała się nim opiekować (jak mogła, wyrodna...)?

A co do domu, w której połowie jest Twój?

Cytat:
Czy jego matka zgodziła się na to żebyś się wprowadziła do jej mieszkania?

Cytat:
Dokładnie, ona się nie zmieni. Albo wybieracie opcje tańszą z mamusią na głowie albo się wyprowadzicie i będziecie żyć tak jak chcecie.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 17:30   #18
201604130936
Konto usunięte

Ale dlaczego matka ma gotowac staremu koniu skoro ma i rączki i Ciebie? Jak się wyprowadzicie od niej to też będziesz się dziwić, że nie przychodzi do was codziennie z obiadem?
Stary 2014-09-02, 17:36   #19
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Ale dlaczego matka ma gotowac staremu koniu skoro ma i rączki i Ciebie? Jak się wyprowadzicie od niej to też będziesz się dziwić, że nie przychodzi do was codziennie z obiadem?
Jak się wyprowadzą, to pewnie będzie wątek pt. on w niczym nie pomaga w domu, czuję się jak kucharka i sprzątaczka.
Stary 2014-09-02, 18:08   #20
linilia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak się wyprowadzą, to pewnie będzie wątek pt. on w niczym nie pomaga w domu, czuję się jak kucharka i sprzątaczka.
Z pewnością Jasnowidz pierwsza klasa, gratuluję

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Y... wtedy będe szczęśliwa jak nigdy.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez why_so Pokaż wiadomość
Bo jest u siebie.
Dokładnie, Twój facet nie jest dzieckiem i nie rozumiem dlaczego masz jakieś pretensje, że jego matka mu nie gotuje?
A czy ja mam pretensje, że ona nie gotuje? Ja mam pretensje, że gdy JA ZACZYNAM ONA SIE WPIEPRZA. Nie jestem tam 24/7, przy garach ona nigdy nie stała dlatego ta pokazówka przy mnie jest śmieszna. Nie tylko dla mnie.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ehe, jasne. jeśli ojciec nie żyje to jego jest 25%

lol. trzeba było poczekać na odpowiedni moment, żeby zamieszkać razem, byle nie z ta kobietą.
Y, żyje.

Kochamy się

Edytowane przez linilia
Czas edycji: 2014-09-02 o 18:06
Stary 2014-09-02, 18:08   #21
madana
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Y... wtedy będe szczęśliwa jak nigdy.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

A czy ja mam pretensje, że ona nie gotuje? Ja mam pretensje, że gdy JA ZACZYNAM ONA SIE WPIEPRZA. Nie jestem tam 24/7, przy garach ona nigdy nie stała dlatego ta pokazówka przy mnie jest śmieszna. Nie tylko dla mnie.
- a Ty dalej nie rozumiesz, jeśli już ktoś gdzieś się wpieprza, to Ty w jej kuchni. To Ty jesteś w jej domu- naprawdę, nieważne, jaka ona jest, bo się nie zmieni- no taka jest i nie ona pisała tu o swoim problemie- wybacz, ale ja naprawdę nie rozumiem , jak można pakować się na gotowanie do czyjejś kuchni, bo inaczej by to wyglądało, gdyby tym gotującym dla Ciebie, u siebie w domu, był ten chłopak.
Dlatego jednak słowa "wpieprzasz" dziwnie użyłaś.
Stary 2014-09-02, 18:09   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Żebyś się nie zdziwiła, skoro facet zamiast wstać i sobie zrobić, czeka aż mu dziewczyna zrobi. Potem mu się nagle odmieni? Yyy...
Stary 2014-09-02, 18:16   #23
linilia
Przyczajenie

Może jestem głupia i nie rozumiem. Wszystkie wszystko krytykujecie i wszystkiemu jestem winna ja. Skoro mieszkanie jest wspólne, każdy ma w nim równe prawa, skoro ona przyprowadza sobie gachów na jedną noc to czy pyta swojego syna o jakiekolwiek zdanie? Czy mu to odpowiada? Pokoje są przejściowe, wygody nie ma. TŻ płaci za rachunki tam samo jak ona. Jak jej "były facet" mieszkał przez ponad 2 lata to mój Tż nie miał nic do powiedzenia, facet rządził sie jak u siebie.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Żebyś się nie zdziwiła, skoro facet zamiast wstać i sobie zrobić, czeka aż mu dziewczyna zrobi. Potem mu się nagle odmieni? Yyy...
Y, skoro on rąbie po 12 godzin a ja obecnie nie pracuje tylko krzątam sie z kąta w kąt to co złego, że mam czas i ochote zrobić obiad?

Kochamy się
Stary 2014-09-02, 18:18   #24
skazana_na_bluesa
.

dobra, nie chce mi się wnikać w kwestie własności i tej połowy domu, ale nie pasuje - wyprowadźcie się. proste. takiej kobiety nie da się zmienić.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 18:18   #25
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Może jestem głupia i nie rozumiem. Wszystkie wszystko krytykujecie i wszystkiemu jestem winna ja. Skoro mieszkanie jest wspólne, każdy ma w nim równe prawa, skoro ona przyprowadza sobie gachów na jedną noc to czy pyta swojego syna o jakiekolwiek zdanie? Czy mu to odpowiada? Pokoje są przejściowe, wygody nie ma. TŻ płaci za rachunki tam samo jak ona. Jak jej "były facet" mieszkał przez ponad 2 lata to mój Tż nie miał nic do powiedzenia, facet rządził sie jak u siebie.
- nikt nie pisze o "Twojej winie", tylko o tym, że dziwnie patrzysz na nieswoją przestrzeń- powtarzam, nieważne, ile jeszcze koszmarnych przykładów tej pani opiszesz- ona jest u siebie, jeśli jeszcze żyje ojciec Twojego chłopaka, to ten dom jest ich własnością (czy Twój chłopak wpisany jest jako właściciel tego domu?, na na to papiery?)

Jeśli chcesz, by ta kobieta nie wtrącała się w Wasze życie, to zwyczajnie nie da się tam mieszkać, bo ona się nie zmieni- zmienia się sensownie tylko ta osoba, która to chce zrobić, a nie ta, którą inni chcą zmienić.
Stary 2014-09-02, 18:23   #26
linilia
Przyczajenie

Ona jest u siebie i mój Tż też jest u siebie. Ona robi co chce i on robi co chce. Ona sprowadza sobie do domu kogo chce. On sprowadza sobie do domu kogo chce (czyt. - mnie) To na prawde takie trudne?

Kochamy się
Stary 2014-09-02, 18:28   #27
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Ona jest u siebie i mój Tż też jest u siebie. Ona robi co chce i on robi co chce. Ona sprowadza sobie do domu kogo chce. On sprowadza sobie do domu kogo chce (czyt. - mnie) To na prawde takie trudne?
- wiesz, powiem tak: mam duże mieszkanie, właścicielami jestem ja i mój mąż; mam 2 dzieci, to ich dom, ale nie one są właścicielami.
I owszem, są różne odwiedziny, ale jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić, że pojawia się ktoś i uważa, ze może u nas mieszkać i w mojej kuchni gospodarzyć, bo "mamy swoje święto". I czym innym jest "sprowadzić" na odwiedziny, czym innym "sprowadzić" i wpuszczać do domowej kuchni.
Czy Twój chłopak jest właścicielem tego domu czy po prostu jako dorosły facet mieszka w domu rodziców?
Stary 2014-09-02, 18:28   #28
201604130936
Konto usunięte

Gdzie mieszkacie? Na wsi, w miasteczku, w duzym mieście? Ja bym znalazła jakakolwiek pracę, chocby slynna kase w markecie z sympatycznym owadem i sie wyprowadzila do wynajmowanego pokoju.
Stary 2014-09-02, 18:32   #29
linilia
Przyczajenie

A po za tym - ja o niebie, wy o chlebie. Dyskusja i tak będzie dalej o tym takaż to ja jestem niepoważna.

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
- wiesz, powiem tak: mam duże mieszkanie, właścicielami jestem ja i mój mąż; mam 2 dzieci, to ich dom, ale nie one są właścicielami.
I owszem, są różne odwiedziny, ale jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić, że pojawia się ktoś i uważa, ze może u nas mieszkać i w mojej kuchni gospodarzyć, bo "mamy swoje święto". I czym innym jest "sprowadzić" na odwiedziny, czym innym "sprowadzić" i wpuszczać do domowej kuchni.
Czy Twój chłopak jest właścicielem tego domu czy po prostu jako dorosły facet mieszka w domu rodziców?
Pisze już któryś raz... OBOJE MAJĄ DO NIEGO RÓWNE PRAWA. Fifty, fifty.

Kochamy się
Stary 2014-09-02, 18:33   #30
madana
Zakorzenienie

Cytat:
A po za tym - ja o niebie, wy o chlebie. Dyskusja i tak będzie dalej o tym takaż to ja jestem niepoważna.
- tak na koniec dodam w takim razie: bo związek i życie dorosłych ludzi to obok tego "nieba", składa się z "chleba", czyli codzienność (praca, pieniądze, obowiązki) wpływa całkiem mocno na życie, dlatego warto zobaczyć, z kim i gdzie będzie się mieszkać. I jeśli się chce po swojemu żyć, to naprawdę osobno trzeba, a nie z osobą, którą przedstawiłaś jako puszczającą się panią, która niczego w domu nie robi.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Pisze już któryś raz... OBOJE MAJĄ DO NIEGO RÓWNE PRAWA. Fifty, fifty.
- aha, czyli wychodzi na to, ze widziałaś akt notarialny, gdzie chłopak wpisany jest jako właściciel, współwłaściciel.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości