|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Toksyczna przyszła teściówka...
Dziewczyny pomóżcie! To powoli staje sie nie do zniesienia a ja jestem na skraju nerwicy. Zaczynam odczuwać niechęć do spędzania czasu w domu mojego TŻ. Kiedyś dobrze się z nią dogadywałam, dziwiło mnie, że mój TŻ delikatnie mówiąc nie przepada za swoją mamą. Mówił o niej cuda wianki a ja miałam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch innych osobach... do czasu. Im dłużej ją znam, przebywam w jej towarzystwie tym bardziej zaczynam go rozumieć. Na początku trzeba było sie pokazać z dobrej strony a teraz?
Przyszła teściowa we wszystko mi się wtrąca. Nic sama od początku do końca nie mogę zrobić. Dajmy na to w kuchni. Albo zaczyna mi sie wtrącać albo mnie stamtąd najzwyczajniej przegania. Tysiąc razy mogę mówić, że chce coś zrobić sama, ale zachowuje sie jakbym mówiła do słupa. Kiedyś chcąc zrobić dla mnie i dla mojego TŻ kolację (mieliśmy SWOJE małe święto) prosiłam aby nic nie ruszać bo sama chce się tym zająć. Wracam do kuchni i co widze? Teściówka przy garach usiłuje odwalić za mnie całą robotę. Efekt? Stracone kolejny raz nerwy. Ponadto ostatnio zaczęła dawać mi do zrozumienia, że moje towarzystwo nerwowo wpływa na jej synka, że kiedy mnie nie ma to jest taki cudowny a jak tylko przychodzę to nagle czar pryska. Ręce mi opadły. Tż oczywiście o wszystkim wie, ale już go nie proszę o interwencje bo też nie raz traci przez nią nerwy. Mam wrażenie, że ona nie daje nam żyć po swojemu, czasami myśle, że nawet chce mnie upokarzać przed nim i udowadniać jaka to jestem beznadziejna i że do niczego sie nie nadaje... że ona umie wszystko ładniej i lepiej....
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Toksyczna przyszła teściówka...
Poza ochłodzeniem kontaktu i nie spędzaniem z nią czasu nic nie możesz zrobić.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ustal z facetem, czy przypadkiem nie planuje mieszkać w rodzinnym domu całe życie. Jak nie to odetchnij z ulgą i postaraj się wywoływać jak najmniej konfliktowych sytuacji [nie gotuj u niej, spotykajcie sie u Ciebie] i odliczaj czas aż facet się usamodzielni. Jeśli zamierza, to ja radzę wiać. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A po co gotujesz w kuchni swojej przyszłej teściowej? Tak naprawdę nie dziwi mnie, że ta kobieta cię stamtąd przegania - jej dom, jej kuchnia, jej terytorium. Być może wcale nie cieszy się kiedy dziewczyna jej syna krząta się po jej domu i kuchni jak po własnej, nie pomyślałaś o tym?
Jeśli twój facet widzi jak zachowuje się jego matka, wie i rozumie jej "ograniczenia" to razem wyznaczycie twarde granice swojego życia i wolności, ale we własnym domu. Staraj się jej nie wchodzić w drogę, ochłodzić kontakt lub ograniczyć go do minimum. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubiąc tej kobiety, dlaczego w sumie wpadłaś na pomysł , aby zrobić kolację dla Ciebie i chłopaka w kuchni jego matki, by coś tam świętować?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ma dość "lekkie" przyzwyczajenia, codziennie %, w lodówce pustki a mój facet po powrocie z pracy ma chodzić głodny? Ona wcale nie gotuje. Nic ja nie obchodzi. Do domu wraca praktycznie tylko aby sie przespać, na wieczór a po za tym gotuje z rzeczy kupionych za swoje pieniądze bądź Tż.
ed. A co do domu jest w połowie jej jak i jego.
Nie dowiesz się jak silny jesteś, dopóki siła, nie będzie jedynym wyborem jaki masz. Kochamy się ❤ Edytowane przez linilia Czas edycji: 2014-09-02 o 16:50 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Nadal - czemu tam siedzicie i sami sobie uprzykrzacie życie?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Nie stać nas w tym momencie aby sie wyprowadzić i wynająć mieszkanie...
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To cięższa sytuacja, jeśli matka musiała od dziecka opiekować się niepełnosprawnym synem - może być zbyt przywiązana ii nadopiekuńcza. No chyba, że facet jest sprawny fizycznie, tylko to mentalne dziecko. Jakby to nazwać? Wypadają majtki z szafy i okazuje się, że to nie mamusia jest jedynym problemem? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-09-02 o 16:57 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie rozumiem zdania o "głodnym chłopie po pracy"?- serio nie potrafi sobie czegoś zrobić, ugotować? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
nyan nyan ^^
|
Wyprowadźcie się. Jak was nie stać na kawalerkę wynajmijcie pokój.
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#13 |
|
Zielona Driada
|
Również uważam, że facet ma dwie ręce, powinien się zatroszczyć o posiłek dla siebie
poza tym, jaka jego matka by nie była, to jej dom i jej zasady, to ona tam jest panią domu, czy Ci się to podoba czy nie, może jej nie w smak, że się tak kręcisz ![]() Najlepszym wyjściem jest spotykanie się jak najczęściej na neutralnym gruncie, może u Ciebie? Nie wiem po co i w imię czego się torturować obecnością kogoś, kto ma charakter, który Wam nie odpowiada. ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- aha, rozumiem, że mieszkacie we trójkę jednak?
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Jakiś wysyp problemów związanych z mieszkaniem z rodzina. DZIWNE XD
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Ty się poważnie zastanów nie nad życiem "z teściową", a nad życiem z facetem, który nie potrafi sobie wykupić obiadów w stołówce (jeżeli naprawdę nie potrafi / nie lubi gotować) lub zadbać o własny obiad / kolację i sobie jakoś pewnych rzeczy zorganizować (jeżeli na stołówkę go nie stać). Jak się ma swoje małe święto, a nie ma się SWOJEGO mieszkania, to się gdzieś razem idzie, a nie obija się komuś po kuchni.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-09-02 o 17:15 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dokładnie, Twój facet nie jest dzieckiem i nie rozumiem dlaczego masz jakieś pretensje, że jego matka mu nie gotuje? |
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do domu, w której połowie jest Twój? Cytat:
Dokładnie, ona się nie zmieni. Albo wybieracie opcje tańszą z mamusią na głowie albo się wyprowadzicie i będziecie żyć tak jak chcecie. |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ale dlaczego matka ma gotowac staremu koniu skoro ma i rączki i Ciebie? Jak się wyprowadzicie od niej to też będziesz się dziwić, że nie przychodzi do was codziennie z obiadem?
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jasnowidz pierwsza klasa, gratuluję ![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Y, żyje.
Nie dowiesz się jak silny jesteś, dopóki siła, nie będzie jedynym wyborem jaki masz. Kochamy się ❤ Edytowane przez linilia Czas edycji: 2014-09-02 o 18:06 |
|||
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego jednak słowa "wpieprzasz" dziwnie użyłaś. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Przyczajenie
|
Może jestem głupia i nie rozumiem. Wszystkie wszystko krytykujecie i wszystkiemu jestem winna ja. Skoro mieszkanie jest wspólne, każdy ma w nim równe prawa, skoro ona przyprowadza sobie gachów na jedną noc to czy pyta swojego syna o jakiekolwiek zdanie? Czy mu to odpowiada? Pokoje są przejściowe, wygody nie ma. TŻ płaci za rachunki tam samo jak ona. Jak jej "były facet" mieszkał przez ponad 2 lata to mój Tż nie miał nic do powiedzenia, facet rządził sie jak u siebie.
---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#24 |
|
.
|
dobra, nie chce mi się wnikać w kwestie własności i tej połowy domu, ale nie pasuje - wyprowadźcie się. proste. takiej kobiety nie da się zmienić.
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chcesz, by ta kobieta nie wtrącała się w Wasze życie, to zwyczajnie nie da się tam mieszkać, bo ona się nie zmieni- zmienia się sensownie tylko ta osoba, która to chce zrobić, a nie ta, którą inni chcą zmienić. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Ona jest u siebie i mój Tż też jest u siebie. Ona robi co chce i on robi co chce. Ona sprowadza sobie do domu kogo chce. On sprowadza sobie do domu kogo chce (czyt. - mnie) To na prawde takie trudne?
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I owszem, są różne odwiedziny, ale jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić, że pojawia się ktoś i uważa, ze może u nas mieszkać i w mojej kuchni gospodarzyć, bo "mamy swoje święto". I czym innym jest "sprowadzić" na odwiedziny, czym innym "sprowadzić" i wpuszczać do domowej kuchni. Czy Twój chłopak jest właścicielem tego domu czy po prostu jako dorosły facet mieszka w domu rodziców? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Gdzie mieszkacie? Na wsi, w miasteczku, w duzym mieście? Ja bym znalazła jakakolwiek pracę, chocby slynna kase w markecie z sympatycznym owadem i sie wyprowadzila do wynajmowanego pokoju.
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Przyczajenie
|
A po za tym - ja o niebie, wy o chlebie. Dyskusja i tak będzie dalej o tym takaż to ja jestem niepoważna.
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- - aha, czyli wychodzi na to, ze widziałaś akt notarialny, gdzie chłopak wpisany jest jako właściciel, współwłaściciel. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

poza tym, jaka jego matka by nie była, to jej dom i jej zasady, to ona tam jest panią domu, czy Ci się to podoba czy nie, może jej nie w smak, że się tak kręcisz

Jasnowidz pierwsza klasa, gratuluję