Tort weselny - jaki polecacie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-06, 10:35   #1
jkasprzak
Raczkowanie

Tort weselny - jaki polecacie ?

Hej !

Jaki polecacie z doświadczenia tort?

Piętrowy, zwykły "płaski" np prostokąt czy kilka okrągłych ułożonych na jakiejś fajnej podstawie?

Chodzi mi głównie o łatwość krojenia - piętrowe są śliczne ale wydaje mi się, że przy krojeniu każda kolejna warstwa niżej będzie zniszczona od góry przez wyższą warstwę która na niej stała :/ jakie macie opinie na ten temat ?
Najbardziej mi pasują chyba takie właśnie kilka mniejszych na podstawie, ładnie wyglądają i chyba nie ma problemu z nakładaniem.

Co do smaku - na pewno chcę mieć na śmietanie (krem jest za ciężki), myślę o truskawkowym lub wieloowocowym.
jkasprzak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 10:48   #2
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Tort weselny - jaki polecacie ?

moja cukiernia (a dosc dobra) nie robi smietanowych pietrowych tortów. nie ustoi to na sobie i sie faktycznie zapadnie

co do krojenia to nic Cie to obchodzic nie powinno bo nie Ty to bedziesz robiła
miedzy warstwami przecież są talerze.. co wiecej jak warstwa wysoka to składa sie z 2warstw na ukrytym talerzu o takiej samej srednicy
poki nikt na chama nie cisnie to normalnie łatwo sie kroi tort lekko sie kroi wiec nikt nic nie cisnie
ja wybrałam pietrowy
szczegolnie ze cenowo to jakies 5-7zł za kilogram wiecej
Stary 2015-08-06, 10:50   #3
jkasprzak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
co do krojenia to nic Cie to obchodzic nie powinno bo nie Ty to bedziesz robiła
Przeważnie to Para Młoda kroi tort więc trochę jednak mnie to obchodzi
Stary 2015-08-06, 11:08   #4
201607040940
Konto usunięte

My wybraliśmy płaski - bałam się piętrowej konstrukcji , miałam plastyczne wizje jak źle coś nacisnę i cały tort przewraca się na mnie.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 11:15   #5
jkasprzak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
My wybraliśmy płaski - bałam się piętrowej konstrukcji , miałam plastyczne wizje jak źle coś nacisnę i cały tort przewraca się na mnie.
No własnie też się tego obawiam chciałam tylko się upewnić czy to tylko moje obawy czy inne \pm też tak mają

dlatego chcę płaski lub właśnie taki "a'la" piętrowy coś w tym stylu:

(może nie takie kolory ale chodzi mi o sama koncepcję)

a na tort dajecie ozdobną figurkę czy nie ?
Stary 2015-08-06, 11:27   #6
sQuaara
Zakorzenienie

w moim rejonie para młoda kroi sobie, karmi sie i tyle ich widziano..moze jeszcze np dla rodziców,nigdy nie widzialam zeby ktos kroił dla kazdego goscia.. od tego jest obsługa na sali po to własnie wychodza 2-3 osoby razem z tortem:P
mloda w sukni nie kroi 100 kawałków tortu

taki tort pietrowy wazy 10-14kg trzeba by było na prawde mocno nacisnac zeby przewrócic na siebie cos takiego z tak osadzonym srodkiem ciezkosci
wg mnie łatwiej taki stelaz na siebie przechylić niz całkowitą bryłę tortu
Stary 2015-08-06, 11:33   #7
jkasprzak
Raczkowanie

U mnie zawsze para młoda kroi tort i daje gościom, którzy podchodzą w kolejce - nie widzę w tym nic dziwnego, taka tradycja, nie trwa to nie wiadomo ile a zawsze jest milej.
Zwłaszcza, że na weselu będzie 40-50 osób a nie 100.
A jak ktoś chce dokładkę to już kelnerzy dokroją

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-06, 11:48   #8
sQuaara
Zakorzenienie

no chyba ze tak... no nawet jestli to mimo wszystko nie wydaje mi sie zeby zwalić taki tort, tak jak pisałam - one są mega miekkie niewiele cisnąć trzeba )
ja kierowałam sie wygladem i smakiem ale mowie - smietanowego pietrowego nie stworzysz

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

a zamiast na kremie mozna na musie czekoladowym <3
Stary 2015-08-07, 11:30   #9
Casaa
Zakorzenienie

Imo lepiej jest kilka mniejszych zamowic, u nas wszystko nie poszlo i zostaly dwa male torty, ktore pozniej zabralismy do pracy dla znajomych nieobecnych na weselu. Gdyby byl jeden duzy lub pietrowy to wszystko zostaloby rozgrzebane i nie wiadomo co z tym dalej zrobic....

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-07, 13:43   #10
sQuaara
Zakorzenienie

u mojej kolezanki z pracy została jedna warstwa z pietrowego
rozdzielili na dwa i tez do pracy poszlo
mimo ze wierzchu nie bylo wszyscy pieknie jedli ) szczewgolnie ze te torty sa marcepanowe na wierzchu wiec ja np tego i tak nie zjadam
Stary 2015-08-07, 16:24   #11
drazetkaa
Czerwcowa PM

My się zdecydowaliśmy na taki "tort". Nie było problemu z rozbabraniem tortu i problemem z zabraniem

drazetkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-27, 23:59   #12
karolahop
Przyczajenie

Zerknij na wyjatkowyslub.com maja tam masę pięknych inspiracji na torty ślubne/weselne. Z babeczkami też. Fajny i oryginalny pomysł
karolahop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 16:03   #13
Betty213
Raczkowanie

Do mnie osobiście najbardziej przemawia klasyka czyli piętrowy okrągły tort weseleny z para młoda na górze, ale wszystko zalezy od gustu. W necie można znaleźć duzo wymyślnych, nowczesnych tortów. Ostatnio na weselu kuzynki jadłam pyszny tort ślubny i oni sobie zamowili pod wlasny wzór, tzn znaleźli gdzieś taki tort jak im się podobał i taki im upiekli, z tego co kojarze to tort ślubny i ciasta na wesele mieli z cukierni xxx.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-09-11 o 23:55 Powód: Reklama.
Betty213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 11:26   #14
kmjk
Raczkowanie

Hej Wizażanki
wprawdzie do mojego wesele jest jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam robić research m.in. na temat tortów. Najbardziej mi się podobają torty z masą makcepanową/lukrową (nie do końca się jeszcze w tym orientuję - zdjęcie mojego wymarzonego wstawiam na dole). Jednak koleżanka podpowiedziała że takie torty nie mogą mieć za bardzo owoców czy masy bo ta zewnętrzna warstwa nie będzie się trzymać. No i klops. Boję się że tort prawie bez owoców i z maleńką ilością masy między plackami będzie suchy i nie bardzo jadalny. A nie do końca podobają mi się tradycyjne torty ozdobnie obsmarowane. Czy któraś z Was miała taki z gładką masą marcepanową? Jak to wyszło?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bialoniebieski-tort-weselny-dekorow.jpg (31,3 KB, 19 załadowań)
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 15:11   #15
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kmjk Pokaż wiadomość
Hej Wizażanki
wprawdzie do mojego wesele jest jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam robić research m.in. na temat tortów. Najbardziej mi się podobają torty z masą makcepanową/lukrową (nie do końca się jeszcze w tym orientuję - zdjęcie mojego wymarzonego wstawiam na dole). Jednak koleżanka podpowiedziała że takie torty nie mogą mieć za bardzo owoców czy masy bo ta zewnętrzna warstwa nie będzie się trzymać. No i klops. Boję się że tort prawie bez owoców i z maleńką ilością masy między plackami będzie suchy i nie bardzo jadalny. A nie do końca podobają mi się tradycyjne torty ozdobnie obsmarowane. Czy któraś z Was miała taki z gładką masą marcepanową? Jak to wyszło?
http://www.marysienka.com.pl/torty-w...ngielskim.html
To link z mojej ulubionej cukierni,maja wiele rodzajow tortow.
A tak w ogole to nie sluchaj kolezanki tylko porozmawiaj z cukiernikiem,wiele cukierni organizuja degustacje,mozesz poprobowac wszystkie torty ktore Ciebie interesuja.Np.cukiernia Marysienka robi darmowe degustacje,doradza co jak i ile.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 18:11   #16
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kmjk Pokaż wiadomość
Hej Wizażanki
ja mialam taki tort
kolezanka bzdury gada
po 1. tort jest zbudowany wastwami i ma w sobie stelaż... to nie placek na placku i siema
co wiecej (punkt2) kazda warstwa, ktora Ty widzisz, czyli te 3, to tak na prawde 6 - jedno pietro buduje sie z 2 talerzy z ciastem
po 3. fakt nie wszystko w takim torcie moze byc. aczkolwiek u mnie jedynie co byc nie moglo to bita smietana bo po prostu nie udzwignie ciezaru i moze faktycznie troche osiasc...jest stelaż ale no talerze jednak na tych ciastach leza, nie wisza 5mm nad..

co wiecej (tak bylo w mojej cykierni) łączenie warstw zawsze jest czyms ozdobione - a to wstażka a to perełeczki a to jakies mini kropeczki z lukru - ukrywa sie pod tym łączenia i ewentualne rozejscie sie warstwa
Stary 2015-12-01, 22:42   #17
Elii87
Raczkowanie

jeden z fajniejszych tortów jakie jadłam to tęczowy z mmsami na wieczorze panieńskim, a ślubne to uważam, ze takie bardziej tradcyjne są najlepszr. Moja kuzynka miala niedawno ślub i zamówili bardzo dobry tort śmietanowy z cukierni szachty z Katowic.
Elii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości