Reklama

Aby włosy były zdrowe i pięknie wyglądały, należy o nie odpowiednio dbać i dostarczać im niezbędnych składników odżywczych. Jednym z nich są właśnie proteiny, które obok emolientów i humektantów są niezbędne do tego, by włos był odporny na uszkodzenia, nie kruszył się, był odpowiednio nawilżony, co w efekcie przełoży się na jego szybki wzrost.

Reklama

Proteiny - co to jest?

Proteiny to inaczej białka albo złożone aminokwasy. Ze względu na budowę cząsteczki możemy podzielić je na:

  • aminokwasy
  • proteiny hydrolizowane
  • proteiny wielkocząsteczkowe

Odpowiednio aminokwasy charakteryzuje najmniejsza cząsteczka, a proteiny wielkocząsteczkowe, jak sama nazwa wskazuje, składają się z największych cząsteczek.

Proteiny na włosy - jakie wybrać?

Najmniejsze proteiny, czyli aminokwasy, łatwo wnikają wgłąb włosa, dzięki czemu sprawiają, że te mniej wypadają. Niektóre z nich szczególnie mocno wpływają także na ich wzrost. W kosmetykach najbardziej warto szukać metioniny, która oprócz tego, że stymuluje wzrost włosa, działa także korzystanie na jego kondycję. Osoby o dość cienkich włosach, albo takie, które zauważyły, że w ostatnim czasie ich włosy stały się cienkie, powinny spróbować włączyć do swojej pielęgnacji taurynę - to aminokwas, którego niedobór objawia się utratą objętości. Proteiny hydrolizowane, to nieco większe cząsteczki, ale nadal na tyle małe, aby wniknąć we włos. Te proteiny jak żadne inne pozytywnie wpływają na strukturę włosa, jego sprężystość i odporność. To także jedne z najbardziej popularnych protein. Proteiny pszenicy, białko i żółtko jaja, kefir i jogurt - to wszystko proteiny hydrolizowane.Proteiny wielkocząsteczkowe będą doskonałe dla włosów wysokoporowatych. W przypadku niskoporowatych nie wniknął wgłąb włosa oraz będą je nadmiernie obciążać. Poprawnie stosowane nadają włosom gładkości i pożądanego błysku. Proteiny wysokocząsteczkowe to jedwab, keratyna, elastyna, kolagen a także proteiny mleka.

Kto powinien stosować proteiny?

Proteiny na włosy zalecane są wszystkim, którzy borykają się z suchymi i łamliwymi włosami. Jest to jednak składnik odżywczy, z którym wyjątkowo nie należy przesadzać. Jeśli włosy są suche, ale się puszą - prawdopodobnie dostarczamy im zbyt dużo protein. Wtedy należy zdjąć z nich resztki kosmetyków oczyszczającym szamponem, zaaplikować humektant, który nawilży włos, a następnie emolient, który ten włos 'zamknie'. Jeśli jednak w ostatnim czasie nie stosowaliśmy protein na włosy, a te są zniszczone od zabiegów fryzjerskich, rozjaśniania, bądź narażone były na wysokie temperatury i w efekcie straciły dawną miękkość i stały się matowe, warto włączyć proteiny do swojej pielęgnacji włosów.

Jak stosować proteiny na włosy?

Proteiny zawsze należy aplikować jako pierwsze, najlepiej w postaci maski lub odżywki. Następnie dobrze jest zastosować humektant, na przykład wyciąg z aloesu, który zadziała higroskopijnie. Kolejny krok w codziennej pielęgnacji dla pięknych i zdrowych włosów to emolient, czyli olej, który zatrzyma wszystkie składniki odżywcze w środku włosa.

Kosmetyki do włosów z proteinami

Proteiny znajdziemy w bardzo wielu kosmetykach. Najczęściej szampony dla suchych i zniszczonych włosów zawierają cząsteczki aminokwasów i proteiny hydrolizowane. Warto wybierać takie, które przy okazji nie mają w składzie silikonów - te mogą niepotrzebnie obciążyć włosy.Maski i odżywki z proteinami w szybki sposób przywrócą fryzurze dawny blask. Tu najczęściej w składzie pojawia się keratyna, jedwab, a także proteiny pszenicy i mleka. Częstość ich używania jest różna w zależności od rodzaju włosa, jedni nie odczują przeproteinowania nawet przy codziennym stosowaniu odżywki, innym zaś wystarczy proteinowa maska zaaplikowana na włosy tylko raz w tygodniu.

Reklama

Źródło zdjęcia: unsplash.com

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane