Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Utwardzony (Uwodorniony) olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu

PEG-40 Ricinus Communis Seed Oil, Polyoxyethylene (40) Hydrogenated Castor Oil

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%.

Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Solubilizator

Substancja powierzchniowo czynna

Substancja zapachowa

1
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik może uwalniać szkodliwy dioksan. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży, kosmetykach na okolice oczu, ust i do higieny jamy ustnej.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.