Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Benzyl Alcohol - właściwości i zastosowanie

Alkohol benzylowy, fentylometanol

Benzylalcohol, Dehydroacetic acid, Benzenemethanol, Benzylic Alcohol, Phenylcarbinol, Phenylmethanol, Phenylmethyl Alcohol, Benzal Alcohol, Benzenemethanol

Opis
Organiczny związek chemiczny. W postaci estrów występuje naturalnie w olejkach eterycznych. Syntetyczny alkohol otrzymywany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Najprostszy alkohol aromatyczny. Przezroczysta, bezbarwna oleista ciecz o charakterystycznym owocowym zapachu jaśminu, bzu i hiacyntu.
Działanie w kosmetykach

Pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant - przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Regulator lepkości

Rozpuszczalnik

Substancja antybakteryjna

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja zapachowa

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Zalecana ilość w produkcie 0,2-0,8%. W Europie i Brazylii maksymalna ilość to 1,15% (niedopuszczalne w aerozolach). Jako substancja konserwująca, jest dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.