Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Ethylhexylglycerin - właściwości i zastosowanie

Etyloheksylogliceryna

Octoxyglycerin, 3-[(2-Ethylhexyl)Oxy]-2-Hydroxypropyl Docosanoate

Opis
Alkilowa pochodna eteru gliceryny, bezbarwna ciecz o słabym zapachu. Odporna na wysokie oraz niskie temperatury, rozpuszczalna w wodzie.
Działanie w kosmetykach

Konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Konserwant

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik nie jest sklasyfikowany jako alergen, reakcje alergiczne występują dość rzadko, może jednakże podrażniać oczy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.