Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Ethyl Acetate - właściwości i zastosowanie

Octan etylu, Etanian etylu

Ethyl Ester Acetic Acid, Acetic Ether, Acetidin, Acetoxyethane, Aethylacetat, Essigester, Ethyl Acetic Ester, Ethyl Ethanoate, Essigsäureethylester

Octan etylu – gdzie ma zastosowanie?

Octan etylu (Ethyl Acetate) to substancja pochodzenia syntetycznego, która jest wykorzystywana w branży kosmetycznej. Najczęściej stanowi składnik lakierów do paznokci – ułatwia ich nakładanie oraz rozprowadzanie na płytce paznokciowej. Z uwagi na swoje właściwości zapachowe jest również stosowany w branży perfumeryjnej. Octan etylu w dużych ilościach może działać drażniąco na błony śluzowe gardła, nosa i oczu.

Spis treści:

  • Co to jest octan etylu?
  • Zastosowanie octanu etylu w kosmetykach
  • Gdzie można znaleźć octan etylu?
  • Czy octan etylu jest bezpieczny?
  • Czy octan etylu może wywołać alergie?
  • Gdzie jeszcze można zastosować octan etylu?

Co to jest octan etylu?

Octan etylu w kosmetykach występuje pod nazwą Ethyl Acetate. Stanowi ester etylowy kwasu octowego. Jest bezbarwną cieczą o przyjemnym zapachu przypominającym owoce. Dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, a słabo w wodzie. Jest wytwarzany syntetycznie.

Zastosowanie octanu etylu w kosmetykach

Octan etylu jest rozpuszczalnikiem, stosowanym głównie w produktach przeznaczonych do pielęgnacji paznokci. To składnik lakierów, odżywek i zmywaczy do paznokci. Ułatwia równomierne rozprowadzenie lakieru na płytce paznokciowej. Dzięki temu produkt dobrze się nakłada, nie spływa on z paznokcia ani nie zasycha zbyt szybko. Wykonanie manicure jest szybkie i wygodne. Octan etylu sprawia również, że lakier wysycha szybciej. Po nałożeniu na paznokcie odparowuje z płytki. Nie należy go suszyć ciepłym powietrzem, ponieważ może to spowodować matowienie lakieru.

Z uwagi na swoje właściwości zapachowe octan etylu jest obecny także w branży perfumeryjnej, gdzie wykorzystuje się go jako rozpuszczalnik substancji aromatycznych. Octan etylu dodaje się głównie do perfum i dezodorantów przeznaczonych dla kobiet, ze względu na kwiatowy zapach.

Gdzie można znaleźć octan etylu?

Branża kosmetyczna stosuje różne rozpuszczalniki, w tym octan etylu. Jest on stosowany głównie w lakierach do paznokci, odżywkach i zmywaczach bezacetonowych. Dodaje się go również do kosmetyków, które mają za zadanie maskować nieprzyjemny zapach, np. pot. Dzięki temu substancja znajduje zastosowanie w perfumach, dezodorantach i antyperspirantach.

Czy octan etylu jest bezpieczny?

Octan etylu został dopuszczony do stosowania w branży kosmetycznej. Podczas produkcji kosmetyków konieczna jest jednak ochrona pracowników. Opary tej substancji mają działanie drażniące na błony śluzowe nosa, gardła i oczu, dlatego pracujące w nich osoby powinny się chronić. Produkty zawierające octan etylu, w szczególności nadające zapach, mogą być odpowiedzialne za łzawienie oczu, podrażnienie błon śluzowych nosa, a także bóle głowy. Długotrwałe wdychanie tej substancji może powodować trudności z oddychaniem, co prowadzi do niewydolności oddechowej.

Octan etylu stanowi rozpuszczalnik stosowany w zmywaczach do paznokci. Płytka paznokciowa jest zbudowana z keratyny, a paznokcie są martwą tkanką, jednak otaczająca je skóra może zostać podrażniona przez produkt zawierający tę substancję. Najczęściej pojawia się wysuszenie i łuszczenie się naskórka. Dolegliwości trwają chwilę i nie wymagają żadnego leczenia. Pomocne mogą być produkty natłuszczające i nawilżające te miejsca.

Nie ma przeciwwskazań w stosowaniu octanu etylu przez kobiety w ciąży, jednak z uwagi na intensywny zapach może on działać drażniąco na błony śluzowe. Także ze względu na możliwość podrażnienia ciężarne mogą, ale nie powinny korzystać zbyt często z produktów zawierających ten składnik. Do lakierów do paznokci lub zmywaczy często są dodawane substancje mające na celu złagodzić potencjalny efekt drażniący. Chodzi tu o witaminę E, pantenol lub aloes. W niektórych produktach można także znaleźć olejek herbaciany, który dodatkowo ma działanie antybakteryjne.

Czy octan etylu może wywołać alergie?

Octan etylu jest substancją, która może wywołać alergie, w szczególności u osób bardziej wrażliwych. Najczęściej dochodzi do tego w sytuacji, gdy produkty kosmetyczne są stosowane niezgodnie z ich przeznaczeniem i w wyższych dawkach niż powinny. Alergia najczęściej pojawia się w miejscu aplikacji produktu jako zaczerwienienie, wysypka, swędzenie czy pieczenie skóry. Częściej występują objawy podczas codziennego stosowania kosmetyków zawierającym octan etylu. Na alergie są narażone osoby, które na co dzień używają perfum o intensywnym zapachu. Należy pamiętać, aby stosować je jedynie na czystą i nieuszkodzoną skórę, pozbawioną podrażnień i zadrapań.

Podczas stosowania lakierów i zmywaczy do paznokci alergie występują rzadko, ponieważ takie produkty nie są stosowane codziennie. Po nałożeniu na płytkę paznokciową szybko z niej odparowują, więc kontakt jest krótki.

Octan etylu obecny w perfumach ma kontakt ze skórą. Nie działa komedogennie, dzięki czemu mogą stosować go także osoby ze skórą tłustą i z niedoskonałościami, którym zależy na tym, aby dany kosmetyk nie zapychał porów ani nie nasilał zmian.

Gdzie jeszcze można zastosować octan etylu?

Octan etylu jest też rozpuszczalnikiem stosowanym w przemyśle. Można go znaleźć w farbach, klejach, żywicach winylowych lub estrowych, jak również w olejach i tłuszczach. Jego obecność sprawia, że produkty łatwo i równomiernie się rozprowadzają po powierzchni, a także szybciej wysychają. Z uwagi na swój aromat bywa też stosowany jako substancja zapachowa w żywności. Występuje w napojach, np. winogronowym, jest również jednym ze składników kawy bezkofeinowej.

Działanie w kosmetykach

Stosowany, jako rozpuszczalnik w lakierach do paznokci i zmywaczach, rozpuszczalnik substancji aro­matycznych i zapachowych w przemyśle perfumeryjnym, a także jako środek zapachowy oraz rozpuszczalnik farb, żywic winylowych, żywic estrowych, herbicydów, olejów, tłuszczów, w syntezie organicznej.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Rozpuszczalnik

Substancja zapachowa

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
3
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Opary w dużych dawkach działają drażniąco na układ oddechowy, błony śluzowe, oczy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.