Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Retinyl Palmitate

Palmitynian retinylu, proretinol

Vitamin A Palmitate, Axerophthol Palimtate, Hexadecanoate Retinol, Retinol Palmitate, Retinol, Hexadecanoate, Aquasol A, Arovit, Optovit-A

Ester retinolu i kwasu palmitynowego. Ma właściwości emoliencyjne. Ma działanie naprawcze, przeciwstarzeniowe, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Palmitynian retionolu zwany proretinolem jest jedną z form retinolu (witaminy A), najsłabszą w działaniu biologicznym, ale za to najbardziej bezpieczną w stosowaniu, powodującą najmniej podrażnień. Palmitynian retinolu wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Sam retinol jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła, więc jest trudny do wprowadzania do kosmetyków. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych.

W skórze ulega przekształceniom z wydzieleniem retinolu - podstawowej formy witaminy A. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.

Substancja kondycjonująca

Substancja aktywna

1
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Sugerowane stężenie w kosmetykach od 0,2 do 1,2%. W ciąży do stosowania na małej powierzchni twarzy, np, w kremach pod oczy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.