Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Glyceryl Stearate Citrate - właściwości i zastosowanie

Cytrynian stearynianu gliceryny

1,2,3-Propanetricarboxylic Acid, 2-Hydroxy-, Ester With 1,2,3-Propanetriol Monooctadecanoate

Opis
Naturalny, wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Rozpuszczalny w wodzie. Sugerowane stężenie: Do 15%. Nie zaleca się jednakże zbyt dużych stężeń, z reguły od 1,5-3%, ponieważ składnik może obciążać skórę.
Działanie w kosmetykach

Składnik emulgujący, najczęściej stosowany do produkcji emulsji typu O/W i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy, powyżej 50%. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. Dobrze reaguje w środowisku o odczynie kwaśnym.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emulgator, emulsyfikator

Stabilizator emulsji

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.