Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Linalool - właściwości i zastosowanie

Linalol

Linalool Essential Oil, Linalyl Alcohol

Opis
Organiczny związek chemiczny o intensywnym zapachu konwalii, otrzymywany z olejków eterycznych bądź syntetycznie. Występuje w olejku lawendowym i kolendrowym.
Działanie w kosmetykach

W kosmetykach oraz perfumach stosowany jako substancja zapachowa lub składnik kompozycji zapachowych. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwdziała nieprzyjemnym zapachom, np. potu, maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Substancja dezodorująca

Substancja zapachowa

Substancja maskująca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
4
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Jako dodatek do kosmetyków może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy oraz przyczynić się do łuszczycy. Uważany za potencjalny, groźny alergen, który może powodować wysypki skórne.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.