Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cocamide DEA

Dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego, Dietanoloamid

Coco Amides, Coconut Diethanolamide, Coconut Fatty Acid Diethanolamide, Cocoyl Diethanolamide, Diethanolaminen Coconut Fatty Acid Condensate

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja umiarkowanie lipofilowa, słabo rozpuszcza się w wodzie. Niestabilna chemicznie. Ciecz o dużej lepkości, półstała w temperaturze pokojowej.

Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Stosowana także jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii - poprawia konsystencję preparatów myjących.

Substancja syntetyczna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Regulator lepkości

Stabilizator formuły

Stabilizator piany

4
słabsze działanie silne działanie

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Maksymalne stężenie w produkcie gotowym nie powinno przekraczać 0,5%, także maksymalne stężenie amin drugorzędowych nie powinno przekraczać 5% (dotyczy surowców). Ponadto substancji nie należy stosować z substancjami nitrozującymi. Substancja została także zakwalifikowana jako substancja potencjalnie kancerogenna.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.