Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cetearyl Alcohol - właściwości i zastosowanie

Alkohol Cetylostearylowy, Alkohol cetearylowy

Cetostearyl Alcohol, Cetyl/Stearyl Alcohol, 1-Octadecanol, Alcohol cetylicus et stearylicus

Cetearyl Alcohol – jakie działanie ma na skórę i włosy?

W produkcji kosmetyków często są wykorzystywane alkohole, które mogą pełnić różne funkcje. Nie wszystkie wysuszają i podrażniają skórę. Cetearyl Alcohol (alkohol cetylostearylowy) to substancja nazywana tłustym emolientem. Pozostawia niewidzialną warstwę okluzyjną, która chroni przed nadmierną utratą wody, dzięki czemu skóra staje się miękka i nawilżona. Alkohol cetylostearylowy często znajduje się w składzie kosmetyków do pielęgnacji włosów, głównie odżywek. Sprawia, że włosy są miękkie i gładkie.

Spis treści:

  • Właściwości Cetearyl Alcoholu
  • Zastosowanie alkoholu cetylostearylowego w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć Cetearyl Alcohol?
  • Jak stosować kosmetyki z alkoholem cetylostearylowym?
  • Czy alkohol cetylostearylowy jest bezpieczny?

Właściwości Cetearyl Alcoholu

Związane z pielęgnacją skóry

Cetearyl Alcohol to tłusty emolient. Jego konsystencja jest gęsta, dlatego może powodować zapychanie skóry i powstawanie niedoskonałości, takich jak zaskórniki. Stanowi składnik powierzchniowo czynny, dlatego wykazuje działanie myjące i oczyszczające skórę, bez wnikania w jej głębsze warstwy. Alkohol cetylostearylowy natłuszcza skórę oraz chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Po aplikacji kosmetyku zawierającego ten składnik skóra staje się wyraźnie miękka i nawilżona. Można również zauważyć zwiększoną elastyczność i jędrność.

Związane z pielęgnacją włosów

Dzięki tłustej konsystencji alkohol cetylostearylowy stanowi substancję, która nawilża i wygładza łuskę włosa. Oprócz tego uelastycznia włosy i zapobiega odparowywaniu z nich wody, tym samym chroni je przed wysuszeniem. Dzięki właściwościom aplikacyjnym bardzo dobrze się nakłada i nie spływa z włosów. Jeśli stosuje się odpowiednią pielęgnację, włosy stają się błyszczące i dobrze się układają.

Zastosowanie alkoholu cetylostearylowego w kosmetykach

Cetearyl Alcohol to substancja, która jest stabilizatorem emulsji. Stanowi jeden z alkoholi wykorzystywanych do produkcji kosmetyków. Jest pozyskiwany z roślin i powstaje z połączenia dwóch alkoholi – cetylowego i stearylowego. Zagęszcza substancję i poprawia jej aplikację, dzięki czemu produkt lepiej się nakłada na powierzchnię skóry. Alkohol cetylostearylowy ma konsystencję białego wosku, dlatego zawierające go kosmetyki tworzą na skórze ochronny film. Zapobiega utracie nawilżenia i wygładza cerę.

W połączeniu z innymi składnikami może pełnić funkcję nośnika. W branży kosmetycznej jest często wykorzystywany do produkcji preparatów naturalnych i ekologicznych. W wielu kosmetykach ceni się jego właściwości pianotwórcze, dlatego nadaje się do mycia lub demakijażu. Dodany do produktu zmienia kolor substancji z przezroczystego na bardziej mętny, mlecznobiały.

W jakich kosmetykach można znaleźć Cetearyl Alcohol?

Alkohol stearynowy jest często wykorzystywany w branży kosmetycznej. Dodaje się go do większości kosmetyków pielęgnacyjnych. Główną jego zaletę stanowi stabilizowanie emulsji – sprawia, że ta nie rozwarstwia się na olej i wodę. Ten tłusty emolient najczęściej jest bazą w balsamach i masłach do ciała, kremach do twarzy, a także odżywkach do włosów. Alkohol cetylostearylowy wykazuje właściwości komedogenne, dlatego osoby zmagające się z niedoskonałościami skóry lub zmianami trądzikowymi powinny go unikać w swojej codziennej pielęgnacji.

Cetearyl Alcohol ma również właściwości pianotwórcze, dlatego z powodzeniem jest stosowany w szamponach do włosów, żelach do mycia ciała czy olejkach i piankach do demakijażu. Ponieważ należy do emolientów, kosmetyki z dodatkiem tego składnika nadają się do pielęgnacji skóry suchej, atopowej i podrażnionej. Alkohol cetylostearylowy można także znaleźć w produktach zawierających filtry przeciwsłoneczne.

Cetearyl Alcohol jest składnikiem nie tylko preparatów służących do pielęgnacji ciała i twarzy, lecz także kosmetyków kolorowych, takich jak tusz do rzęs, szminka czy podkład. Występuje też w farbach do włosów. Pomaga on przedostawać się innym składnikom w głąb włosa, dzięki czemu kolor jest bardziej intensywny. Oprócz tego pozwala na łatwiejsze rozprowadzenie produktu.

W chłodniejsze miesiące, czyli jesienią i zimą, kosmetyki z dodatkiem alkoholu cetylostearylowego są w szczególności polecane. Chronią bowiem skórę i włosy przed nadmierną utratą wilgoci, utrzymują pożądany poziom nawilżenia, dzięki czemu wyglądają na odżywione. Utworzona niewidoczna warstwa okluzyjna chroni też skórę przed mrozem i niskimi temperaturami.

Jak stosować kosmetyki z Cetearyl Alcoholem?

Emolienty, w szczególności te tworzące warstwę okluzyjną na skórze, mogą zapychać pory i tym samym powodować nasilenie zmian skórnych. W zależności od rodzaju kosmetyku ich ilość może być różna. Cetearyl Alcohol jest często dodawany do odżywek do włosów, które wolno stosować nawet codziennie. Zawierające go kremy do twarzy również można regularnie aplikować, należy jednak nakładać preparat na wcześniej oczyszczoną skórę. Warto też pamiętać, aby po każdym dniu wykonać dokładny demakijaż i oczyścić skórę z codziennych zanieczyszczeń.

Czy alkohol cetylostearylowy jest bezpieczny?

Produkty zawierające alkohol cetylostearylowy zostały dopuszczone do obrotu. Ta substancja nie wywołuje alergii, jednak u osób z cerą trądzikową może wpływać na pogorszenie stanu skóry. Pomimo przynależności do grupy alkoholi nie powoduje podrażnień skóry ani jej nie przesusza. Alkohol cetylostearylowy może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Cetearyl Alcohol to składnik, który mogą stosować osoby z wrażliwą i alergiczną skórą, skłonną do atopii, przesuszania, swędzenia czy podrażnień wywołanych czynnikami mechanicznymi lub atmosferycznymi.

Składnik ten powstaje w drodze syntezy, najczęściej oleju kokosowego lub palmowego. W kosmetykach może mieć różne stężenie, w zależności od funkcji, jaką ma spełniać. W kremach i balsamach odżywczych jego ilość będzie wyższa niż w lżejszych kremach nawilżających, jednak osoby ze skórą tłustą i trądzikową powinny zachować ostrożność podczas stosowania.

Działanie w kosmetykach

Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja kondycjonująca

Lepiszcze

Regulator lepkości

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja pomocnicza

Substancja powierzchniowo czynna

Substancja zmiękczająca

Zagęstnik

Komedogenny
4
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, zaskórnikotwórczy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.