Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Glyceryl Stearate - właściwości i zastosowanie

Monostearynian glicerolu, stearynian glicerolu, monogliceryd kwasu stearynowego

Glyceryl monostearate, 2,3-dihydroxypropyl ester octadecanoic acid, Glycerin 1-stearate, Glycerin stearate, Ethylene glycol monostearate

Glyceryl stearate — co to jest i jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

Stearynian glicerolu to substancja chemiczna, która ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. W składzie produktu występuje pod nazwą INCI: glyceryl stearate. Jak działa i w jakich produktach ma zastosowanie stearynian glicerolu?

Spis treści:

  • Czym jest glyceryl stearate?
  • Zastosowanie glycerylu stearate w kosmetykach
  • W jakich kosmetykacg można znaleźć glyceryl stearate?
  • Czy glyceryl stearate jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Czy glyceryl stearate jest bezpieczny?

Czym jest glyceryl stearate?

Gliceryl stearate jest estrem gliceryny i kwasu stearynowego. Jego właściwości chemiczne i fizyczne sprawiają, że ma szerokie zastosowanie w przemyśle. Chociaż w tym celu produkuje się go w laboratoriach, jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie.

Stearynian glicerolu pozwala na uzyskanie takiej formy fizykochemicznej substancji, która jest stanem pośrednim między fazą olejową i wodną. Glyceryl stearate umożliwia stworzenie emulsji. W kosmetyce stosuje się go również w celu poprawienia właściwości użytkowych preparatu, ponieważ pozwala na zachowanie prawidłowej konsystencji i wpływa na lepkość produktu. Dzięki temu emulsja lepiej rozprowadza się na skórze.

Glyceryl stearate wykorzystuje się również do opóźnienia naturalnych przemian chemicznych produktów. Stanowi zatem stabilizator, którego zadaniem jest utrzymanie prawidłowego wyglądu i konsystencji preparatu po otwarciu. Dodawany jest w niewielkich ilościach do produktów spożywczych, leków (głównie zawiesin) oraz wielu kosmetyków. Działa również jako modyfikator reologii – zagęszcza roztwór w taki sposób, by ułatwić jego aplikację. Dzieje się tak, ponieważ stearynian glicerolu jest w stanie zagęścić roztwory anionowych środków powierzchniowo czynnych.

Zastosowanie glycerylu stearate w kosmetykach

Poza pełnieniem funkcji konsystencjotwórczej stearynian glicerolu jest też tłustym emolientem. Nie służy więc wyłącznie do nadawania roztworowi odpowiedniej konsystencji – ma również dobroczynne działanie na ludzką skórę.

Po aplikacji kosmetyków zawierających stearynian glicerolu tworzy się warstwa okluzyjna. Tłusty film zabezpiecza skórę przed utratą wody, co pośrednio działa nawilżająco. Jeśli woda nie odparowuje ze skóry, tylko jest w niej zatrzymywana, to ta staje się bardziej miękka i sprężysta.

Emolienty zalecane są do stosowania u niemowląt i małych dzieci oraz osób cierpiących na alergie, atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę. Kosmetyki w formie emulsji, np. mleczka i balsamy do ciała, zawierające glyceryl stearate kondycjonują skórę i tworzą wydajną barierę ochronną.

Glyceryl stearate dodawany jest również do kosmetyków myjących: żeli pod prysznic, szamponów i emulsji do mycia ciała. W tym przypadku stearynian glicerolu pełni funkcję substancji renatłuszczającej. Kiedy myjemy ciało, wraz z zanieczyszczeniami zmywamy naturalną barierę lipidową, która pełni funkcję ochronną. Emolient zawarty w preparacie myjącym natłuszcza więc umytą skórę i pomaga w odbudowaniu tłuszczowej warstwy ochronnej.

Stearynian glicerolu w sposób naturalny zmiękcza włosy. Działa to podobnie jak w przypadku aplikacji preparatu na skórę — emolient zapobiega wysuszaniu się włosów poprzez stworzenie warstwy zatrzymującej odparowywanie wilgoci. Takie kosmetyki działają dobroczynnie zarówno na włosy, jak i na skórę głowy.

W jakich kosmetykach można znaleźć glyceryl stearate?

Emolienty mają zastosowanie głównie w kosmetykach aptecznych przeznaczonych dla osób cierpiących na problemy skórne. Dlatego stearynian glicerolu znajdziemy w składzie kosmetyków dla alergików, osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, a także łuszczycowe zapalenie skóry. Oprócz tego wzbogaca się nim serie kosmetyczne dla skóry suchej i wrażliwej. Ze względu na właściwości natłuszczające stearynian glicerolu jest składnikiem kremów ochronnych do ciała, rąk i twarzy. Bardzo dobrze sprawdza się na mrozie i zimnym wietrze, ponieważ tworzy na skórze nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną.

Nie oznacza to jednak, że ten składnik ma zastosowanie wyłącznie w przypadku dermokosmetyków aptecznych. Znajdziemy go też w składzie większości produktów drogeryjnych.

Czysty glyceryl stearate ma właściwości komedogenne co oznacza, że może powodować powstawanie zaskórników. W tej postaci nie powinien być stosowany, szczególnie u osób ze skórą tłustą i trądzikową.

Stearynian glicerolu znajdziesz w składzie takich kosmetyków jak:

  • balsamy do ciała;
  • żele pod prysznic i płyny do kąpieli;
  • kremy przeciwzmarszczkowe, nawilżające, przeciwsłoneczne;
  • kosmetyki kolorowe;
  • szampony i odżywki do włosów;
  • preparaty do dłoni i stóp;
  • mydła w płynie;
  • perfumy.

Czy glyceryl stearaten jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Stearynian glicerolu dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego to substancja syntetyczna. Powstaje wówczas w reakcji kwasu stearynowego i gliceryny. Występuje również naturalnie w przyrodzie – możemy go znaleźć w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Kwas stearynowy, którego używa się do produkcji kosmetyków, nie musi więc być produktem wegańskim. Zazwyczaj, jeśli w składzie kosmetyku znalazł się syntetyczny lub roślinny glyceryl stearate, producent zaznacza na opakowaniu, że produkt jest odpowiedni dla wegan.

Czy glyceryl stearate jest bezpieczny?

Glyceryl stearate został uznany za całkowicie bezpieczną substancję. Nie powoduje podrażnień ani nie jest substancją alergizującą. Dzięki temu może być wykorzystywany do produkcji kosmetyków, nawet tych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Stearynian glicerolu może być bezpiecznie stosowany u kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Nie stwierdzono również niekorzystnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne.

Przeciwskazaniem do stosowania kosmetyków ze stearynianem glicerolu jest trądzik. Osoby cierpiące na tego typu problemy skórne powinny unikać tego składnika ze względu na jego właściwości komedogenne.

Glyceryl stearate jest substancją, która nie tylko wpływa pozytywnie na stan skóry. W produktach kosmetycznych pełni również funkcję emulgatora. Dzięki zastosowaniu stearynianu glicerolu możliwe jest wyprodukowanie emulsji wodno-olejowej. Ten składnik pozwala też na utrzymanie prawidłowej konsystencji kosmetyku.

Działanie w kosmetykach

Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych - ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja kondycjonująca

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja wygładzająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Stosowany w stanie czystym na skórę może być komedogenny (sprzyjać powstawaniu zaskórników).

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.