Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Hydroxyethylcellulose - właściwości i zastosowanie

Hydroksyetyloceluloza, HEC

2-hydroxyethyl Ether Cellulose, Cellulose Hydroxyethylate, 2-hydroxyethyl Cellulose, AW 15 (Polysaccharide), BL 15, CELLOSIZE 4400H16, CELLOSIZE QP

Hydroxyethylcellulose – działanie, zastosowanie

Hydroxyethylcellulose (inna nazwa to hydroksyetyloceluloza) to pochodna celulozy, składnik kosmetyków pochodzenia naturalnego. Ma swoje zastosowanie w kosmetyce jako regulator lepkości, do tworzenia struktury żelu, w zastosowaniu na skórę tworzy delikatną warstwę zapobiegającą nadmiernej utracie wody, a także wpływa na trwałość produktu.

Spis treści:

  • Właściwości hydroksyetylocelulozy
  • Działanie hydroksyetylocelulozy
  • Zatosowanie hydroksyetylocelulozy w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć hydroksyetylocelulozę?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hydroksyetylocelulozy?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z hydroksyetylocelulozą

Właściwości hydroksyetylocelulozy

Celuloza wraz z pochodnymi poprzez pochodzenie naturalne czy roślinne mogą być stosowane produktach ekologicznych. W przemyśle kosmetycznym hydroksyetyloceluloza jest stosowana w postaci mikrokryształków (20-150 nm), jest rozpuszczalna w wodzie, gdzie tworzy struktury żelowe. To ciało stałe o barwie białej lub kremowej o prawie niewyczuwalnym zapachu. Wśród najważniejszych właściwości hydroxyethylcellulose można wskazać:

  • tworzenie na powierzchni naskórka bardzo cienkiego i niewyczuwalnego filmu, który nie wnika w warstwę rogową skóry, ale chroni ją przed nadmierną utratą wody,
  • wpływanie na trwałość kosmetyku,
  • nadawanie przyjemnej konsystencji,
  • zwiększenie lepkości kosmetyku,
  • zwiększanie ilości preparatu,
  • stabilizowanie piany w preparatach takich jak żele pod prysznic, płyny do kąpieli,
  • tworzenie pożądanej konsystencji kosmetyku,
  • ułatwienie aplikacji produktu.

Hydroksyceluloza decyduje o konsystencji i gęstości kosmetyku, a w procesie aplikacji nadaje przyjemne uczucie i pozostawia delikatny ochronny film. Warto zaznaczyć, że dotychczas nie odnotowano negatywnego wpływu tego składnika na środowisko naturalne, a sama hydroksyceluloza ma pochodzenia roślinne, a więc jest odpowiednia dla wegan i wegetarian. Dodatkowo pozyskiwanie tego składnika jest bezpieczne i ekologiczne, a także zgodne z przekonaniami etycznymi wegan.

Działanie hydroksycelulozy

Hydroksyceluloza jest pochodną celulozy, ta z kolei powoduje zagęszczanie roztworu poprzez wzajemne splątywanie się i przenikanie dużych cząsteczek, co w efekcie daje wzrost lepkości roztworu. Hydroxyethylcellulose bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i jako niejonowy zagęstnik hydrofilowy może być używana w różnej ilości. Im większe stężenie, tym bardziej gęsty uzyskuje się roztwór. Tym samym hydroksyceluloza może mieć różnorodne działanie na skórę twarzy i ciała. Ten składnik najczęściej tworzy na skórze film, który nie jest wyczuwalny, a jednocześnie otula i chroni przed utratą wody. Oznacza to, że hydroksyceluloza zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia poprzez zapobieganie nadmiernej utracie wody ze skóry.

Zastosowanie hydroksycelulozy w kosmetykach

Hydroksyceluloza wykazuje właściwości stabilizujące emulsję, sprawia, że produkt kremowy lub żelowy tworzy jednolitą masę, przeciwdziałając rozwarstwianiu się surowców. Jest to substancja konsystencjotwórcza, a także regulator lepkości, w związku z tym nie jest to główny składnik pielęgnacyjny w składzie kosmetyków, jednakże tworzy na naskórku cienką warstwę, która jest niewyczuwalna i chroni przed utratą wody. Może zatem wspomagać procesy związane z nawilżaniem i regeneracją.

Hydroksyceluloza to związek bezpieczny do stosowania w produktach pielęgnacyjnych, jest niekomedogenny, kosmetyki, które mają go w składzie, mogą być stosowane do codziennej pielęgnacji.

W jakich kosmetykach można znaleźć hydroksyetylocelulozę?

Hydroksyceluloza ze względu na swoje właściwości jest składnikiem szeroko wykorzystywanym w wielu kosmetykach, zarówno żelowych, jak i tych w formie kremowej. Poprzez działanie ochronne znajdziemy ją w kosmetykach do pielęgnacji ciała i twarzy. Przyjemne odczucia podczas aplikacji produktu, za które odpowiada ta pochodna celulozy, powodują, że sprawdza się w kosmetykach do włosów, z kolei jej żelowa forma jest używana w pastach do zębów. Podsumowując, hydroxyethylcellulose jest składnikiem kosmetyków takich jak:

  • kremy do twarzy,
  • maski do twarzy,
  • sera do pielęgnacji twarzy,
  • kosmetyki do makijażu,
  • żele do mycia twarzy,
  • emulsje,
  • balsamy do ciała,
  • żele myjące do ciała,
  • antyperspiranty,
  • pasty do zębów.

W zdecydowanej większości kosmetyków hydroksyceluloza jest składnikiem bazowym wpływającym na konsystencję i lepkość danego produktu. Właśnie dlatego ta substancja ma spore znaczenie w kontekście aplikacji kosmetyków na skórę.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hydroksyetylocelulozy?

Nie ma konkretnych produktów, z którymi nie można łączyć hydroxyethylcellulose. Każdy kosmetyk należy stosować zgodnie z informacjami umieszczonymi na opakowaniu.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z hydroksyetylocelulozą

Hydroxyethylcellulose nie ma zdolności do przenikania przez skórę do krwiobiegu. Jest dobrze tolerowany przez naskórek, na którym osiada, nie wnikając w głębsze warstwy. Nie blokuje ujścia gruczołów łojowych i nie przyczynia się do powstawania zaskórników. Produkty zawierające ten składnik mogą być stosowane na skórę ze skłonnością do niedoskonałości, a także przez kobiety w ciąży. Warto zaznaczyć, że hydroksyceluloza, tak jak każdy składnik kosmetyków, może powodować reakcje alergiczne u szczególnie wrażliwych grup osób. Właśnie dlatego tak ważne jest przeprowadzenie testu uczuleniowego na swojej skórze i sprawdzenie, czy składnik ten nie wywołuje alergii. W zdecydowanej większości przypadków hydroksyceluloza nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jednak w szczególnych sytuacjach może dochodzić do pojawienia się swędzenia, wysypki lub nadmiernej suchości skóry, jeśli będzie się to wiązało z alergią.

Działanie w kosmetykach

Głównie stosuje się ten składnik jako zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku. Nie działa komedogennie (nie zapycha ujść mieszków włosowych - porów) z tego względu jest polecany jako składnik kremów do twarzy, żeli, serum. Polimer ten pochłania zapach potu, więc może być stosowany w antyperspirantach.

Funkcja w kosmetyku

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Regulator lepkości

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja filmotwórcza

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Stosowana w stężeniach 0,5-4%.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.