Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Disodium EDTA - właściwości i zastosowanie

Sól dwusodowa kwasu wersenowego, Sól dwusodowa kwasu edetynowego, Sól sodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego

Disodium Ethylenediaminetetraacetic acid, Disodium Edetate, Disodium Dihydrogen Ethylenediaminetetraacetate, EDTA Disodium Salt, EDTA Disodico, EDTA Na2

Disodium EDTA — co to? Szkodliwość, zastosowanie

Lead: Disodium EDTA to składnik kosmetyczny owiany złą sławą. Czy słusznie jest uznawany za szkodliwy? Jakie funkcje pełni w kosmetykach i dlaczego znajdujemy go w składach większości preparatów?

Spis treści:

  • Czym jest Disodium EDTA?
  • Właściwości Disodium EDTA
  • Zastosowanie Disodium EDTA w kosmetykach
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z Disodium EDTA
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć disodium EDTA?
  • Czy Disodium EDTA jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Disodium EDTA a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Czym jest Disodium EDTA?

Disodium EDTA znany jest również pod nazwą sól sodowa kwasu wersenowego, który jest surowcem syntetycznym. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się Disodium EDTA jako:

  • konserwant,
  • substancję stabilizującą i zmiękczającą,
  • chelator, czyli substancja wyłapująca jony metali ciężkich w kosmetyku,
  • regulator lepkości.

Mamy więc do czynienia z chemicznym surowcem o wielu właściwościach. W internecie można znaleźć wiele informacji na temat Disodium EDTA, a szkodliwość tego składnika nie jest potwierdzona badaniami.

Właściwości Disodium EDTA

Disodium EDTA destabilizuje jony wapnia obecne w ścianach komórkowych bakterii. Powoduje to ich osłabienie i otwarcie drogi innym substancjom bakteriobójczym. Dlatego w składzie kosmetyków znajdujemy zwykle więcej niż jeden konserwant. Skuteczność w utrzymaniu czystości mikrobiologicznej produktu opiera się wówczas na synergicznym działaniu kilku składników. Disodium EDTA najskuteczniej neutralizuje bakterie Gram-ujemne, które wywołują choroby, jak zakażenia bakteryjne skóry, łupież, promienica czy borelioza.

Jony metali obecne w produktach kosmetycznych mogą powodować zmianę konsystencji i wyglądu produktu. Disodium EDTA stosuje się więc w celu utrzymania konkretnych właściwości fizycznych produktu. Składnik ten minimalizuje również ryzyko bezpośredniego osadzania się metali ciężkich na włosach i skórze. Poza tym ta właściwość surowca pozwala zmiękczyć twardą wodę, dlatego sól sodowa kwasu wersenowego można znaleźć w składzie kosmetyków myjących.

Kolejną z właściwości tej substancji jest wspieranie transportu składników aktywnych kosmetyku do wnętrza skóry. Działa on więc jako promotor przenikania — dzięki jego obecności składniki kosmetyku trafiają do głębokich warstw skóry.

Disodium EDTA przedłuża trwałość kosmetyków, dzięki czemu zachowują one swoją konsystencję, zapach i kolor. Niezmieniona forma jest ważna w szczególności w produktach, jak kremy czy balsamy do ciała. Sól sodowa kwasu wersenowego wpływa także na lepkość produktu.

Zastosowanie Disodium EDTA w kosmetykach

Składnik ten znajdziemy w wielu preparatach kosmetycznych, głównie pielęgnacyjnych. Disodium EDTA w sposób bezpośredni nie poprawia wyglądu skóry, ale jest promotorem przenikania dla niektórych substancji aktywnych.

Disodium EDTA możesz znaleźć w składzie:

  • żeli pod prysznic;
  • płynów do kąpieli;
  • szamponów;
  • chusteczek nawilżanych dla niemowląt;
  • kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy;
  • balsamów i kremów do ciała;
  • kremów ochronnych z filtrami UV.

W kosmetykach nakładanych palcami bezpośrednio ze słoiczka Disodium EDTA pełni bardzo ważną funkcję. Zapobiega rozmnażaniu się bakterii, które są przenoszone do preparatu podczas jego aplikacji. Zdolność do wiązania jonów wapnia i magnezu wykorzystywana jest w preparatach myjących, takich jak żele pod prysznic i do mycia twarzy. Efekt tego działania stanowi zmiękczenie twardej wody i poprawienie właściwości użytkowych preparatu. Kosmetyk zawierający Disodium EDTA lepiej się pieni i skuteczniej oczyszcza skórę.

W ostatnich latach bardzo modne stały się serie kosmetyków detoksykujących. Warto wiedzieć, że takie działanie wykazuje właśnie Disodium EDTA. Zawierające go kosmetyki chronią skórę i włosy przed osadzaniem się na ich powierzchni metali ciężkich. Większość produktów, które mają chronić nas przed wpływem zanieczyszczeń środowiska, zawiera właśnie ten popularny konserwant.

Efekty uboczne stosowania Disodium EDTA w produktach kosmetycznych

Bezpieczeństwo stosowania kosmetyków zawierających Disodium EDTA opiera się na odpowiednio dobranym składzie produktów. Ze względu na fakt, że składnik ten wiąże jony metali, a jednocześnie ułatwia przenikanie substancji w głąb skóry, jego stężenie musi być prawidłowo dobrane.

Zbyt wysoka zawartość Disodium EDTA w preparacie kosmetycznym może spowodować, że substancje szkodliwe, które normalnie nie mają zdolności przenikania do głębokich warstw skóry, znajdą się w niej. Dlatego receptury preparatów kosmetycznych powinny być sporządzane w taki sposób, by wraz z Disodium EDTA nie występowały składniki, których bezpieczeństwo opiera się na braku zdolności do przenikania przez skórę. Takie wnioski sformułował panel ekspertów CIR w 2019 roku.

Rozpylone w powietrzu Disodium EDTA działa drażniąco na układ oddechowy i błony śluzowe. Dlatego nie powinien znajdować się w kosmetykach w formie aerozolu. Nie figuruje na liście silnych alergenów, ale zaleca się ostrożność podczas stosowania kosmetyków zawierających Disodium EDTA. W ciąży i podczas karmienia piersią w celu minimalizowania zagrożenia dla dziecka i matki lepiej odstawić preparaty konserwowane tym składnikiem. Należy dodać, że znajduje się on również w produktach spożywczych, w których także pełni funkcję konserwującą.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć Disodium EDTA?

Nie zaleca się łączenia stosowania kosmetyków z Disodium EDTA w składzie z produktami zawierającymi cynk, ołów, glin i substancje azotowe. W przypadku tych ostatnich należy zachować szczególną ostrożność. Disodium EDTA tworzy z azotanami substancje kancerogenne — nitrozaminy. Kosmetyki z tym składnikiem powinno się również odstawić podczas kuracji antybiotykiem.

Czy Disodium EDTA jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Jest to substancja pochodzenia syntetycznego, wytwarzana w laboratorium. Kosmetyki z jego dodatkiem mogą być stosowane przez wegetarian, ponieważ nie zawiera ona substancji pochodzenia zwierzęcego.

Disodium EDTA a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Nie ma informacji o negatywnym wpływie soli sodowej kwasu wersenowego na środowisko naturalne.

Działanie w kosmetykach

Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Chelator, sekwestrant

Regulator lepkości

Stabilizator formuły

Substancja zmiękczająca

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnika nie należy stosować na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Nie należy stosować kosmetyków zawierających tę substancję podczas stosowania leków z cynkiem, żelazem, miedzią, glinem, ołowiem, bizmutem i rtęcią, ponieważ składnik wiąże metale ciężkie, odradza się również podczas przyjmowania antybiotyków. Niezalecany w kosmetykach nanoszonych za pomocą rozpylaczy ze względu na możliwość drażnienia błon śluzowych i układu oddechowego. EDTA w połączeniu ze związkami azotowymi, tworzy nitrozaminy, które mają działanie rakotwórcze. Składnik nie powinien znajdować się w kosmetykach w formie rozpylaczy i aerozoli, ponieważ jego wdychanie jest szczególnie szkodliwe. Również kobiety w ciąży powinny ograniczyć ilość kosmetyków zawierających ten składnik.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.